Meizu MX5 - veľké gestá, ešte väčšie činy

Recenzia 5,5'' tabletofónu s elegantnou konštrukciou, krásnym Full HD displejom, stabilným prostredím s návykovými gestami a výborným fotoaparátom.

Spoločnosť Meizu patrí v našich končinách medzi najznámejších čínskych výrobcov. A možno povedať, že aj najdostupnejších, keďže jej modely nájdete v pár známych slovenských e-shopoch. Meizu to má naozaj dobre našliapnuté. Namiesto množstva modelov sa vo svojom portfóliu zameralo na dva hlavné ťahy. Jeho smartfóny s cenovkou nižšej strednej triedy hravo schovajú do vrecka väčšinu konkurencie, a platí to aj pre najvybavenejšie kúsky. Tie zasa zoženiete pokojne za polovicu priemernej ceny high-endov ostatných značiek. My sme sa pozreli na vybavený kúsok Meizu MX5, ktorému len pár mesiacov po predstavení zobral stajňovú korunku model Pro 5. Každopádne, stále ide o špičkovo vybavený smartfón, ktorý svojou cenovkou narobí vrásky nejednému výrobcovi.

ikona

Základné info: Meizu MX5Nová vlajková loď s výkonným procesorom Helio X10, 5,5'' Full HD displejom, OS Flyme 4.5., snímačom odtlačkov prstov, 20,7 Mpix fotoaparátom s laserovým zaostrovaním a 3 150 mAh batériou.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Aj model MX5 dorazil v decentnej bielej škatuľke, v ktorej opäť nájdeme iba nabíjačku. Priestor pre slúchadla je vtipne zakrytý papierikom s oznamom, že slúchadla v balení nenájdete. Nevadí. Balenie ide bokom a v ruke už držím prémiovo zhotovený smartfón, ktorý v porovnaní s predchodcom opäť ušiel poriadny kus cesty. Konštrukciu s plastovým zadným krytom vystriedalo poctivo zložené kovové unibody prevedenie, pred ktorým môže zložiť klobúk nejeden výrobca. Podľa mňa ide o jednu z najhodnotnejších konštrukcií v tejto cenovej hladine.

Konštrukcia je mimoriadne pevná a ohnutie v ruke naozaj nehrozí. Okrem pevnosti si pochvaľujem aj zaoblené rohy a zadnú stenu. Napriek väčším rozmerom sa s telefónom manipuluje veľmi pohodlne a isto. Povrch zadnej steny je hladký, ale telefón sa v ruke nešmýka. Po nejakom nenápadnom priesvitnom puzdre by som predsa len asi siahol, keďže fotoaparát zo zadnej steny mierne vykukuje, a stáva sa tak terčom pre rôzne odery. Dizajn je subjektívna vec, za seba však môžem povedať, že telefón je veľmi pekný a elegantný. Páčia sa mi aj zabrúsené hrany prednej časti, vďaka ktorým telefón pri zovretí nereže a prst sa z displeja len tak skĺzne. Pochváliť treba rozhodne aj hmotnosť nepresahujúcu 150 gramov. Pri tejto veľkosti konštrukcie a použití kovu je to slušná hodnota.

Telefón zapínam pomocou dobre dostupného tlačidla v pravej bočnej stene. U predchodcu bolo umiestnené hore, čo je z pohľadu komfortu o čosi horšie miesto. Pri smartfónoch Meizu však umiestnenie tlačidla neriešim. Jeho funkciu hravo nahradia gesta, a tých je tu neúrekom. Vrátim sa k ním trochu neskôr. V pravej stene ešte nájdeme tlačidlo ovládania hlasitosti, ktorému opäť chýba možnosť regulovania hlasitosti zvonenia. Tú musíte zmeniť až v nastaveniach.

V protiľahlej stene sa nachádza šuplík pre dve sim karty vo veľkosti nano. Správu SIM kariet spolu s možnosťou predvolenia danej karty na hovory, správy alebo dáta nájdete v nastaveniach. Ja som zvolil možnosť vždy sa pýtať a SIM kartu vyberal až priamo v číselníku alebo pri písaní správy. Oba sloty podporujú siete LTE, no zvolený môže byť vždy iba jeden, ten druhý sa automaticky prepne do 2G. Počas hovoru je druhá SIM karta neaktívna.

Hore nájdeme iba 3,5 mm audio konektor. MicroUSB konektor si našiel svoje miesto v spodnej stene a je otočený opačne. Samotná poloha „dolu hlavou“ mi pri bežnom používaní, teda najmä nabíjaní neprekážala. Problém nastane až v momente, keď chcete svojmu miláčikovi dopriať dokovaciu stanicu. A tých s otočeným konektorom je rozhodne menej. MicroUSB poteší podporou pripojenia externých zariadení cez USB OTG. K telefónu sa mi podarilo pripojiť USB kľúč a myš. Externý harddisk so súborovým systémom NTFS už ale nezvládol.

Rozumne umiestnený hlasný reproduktor nesklamal. Taký dobrý štandard. Privítal by som ale viac hĺbok. Hlasitosť je dostatočná a ani pri vyšších hodnotách zvuk v kovovom tele nerezonuje.

Po poctivej kovovej konštrukcii prichádza ďalšie veľké plus. Čítačka v smartfóne s cenou rovnajúcou sa polovici high-endov ostatných značiek? Nech sa páči, Meizu vám ju ponúkne. Výrobca ju osadil do stredného hardvérového tlačidla, ktoré je v porovnaní s predchodcom tiež novinkou. Na tlačidle sa mi páči jeho mierne zapustenie, vďaka ktorému ho bez problémov nahmatáte aj poslepiačky. Stláčanie by ale mohlo byť menej hlučnejšie. V tichom prostredí je to počuť. A aká je čítačka odtlačkov prstov?

Rozpoznanie bolo v drvivej väčšine prípadov rýchle a presné, menšie problémy jej robili iba spotené prsty, palce. To je ale pochopiteľné. Okrem pohotových reakcií treba rozhodne vyzdvihnúť aj možnosť priloženia prsta v ľubovoľnom smere, teda tak ako to ponúkajú najnovšie modely od Samsungu a iPhony. Postup zadávania odtlačkov je podobný ako u ostatných značiek. Palec je potrebné priložiť viackrát a pod rôznym uhlom. V správcovi odtlačkov sa môžu nachádzať maximálne štyri odtlačky. Ja som sa rozhodol pre palec a ukazovák na oboch rukách. Následne som si v možnostiach zablokovania obrazovky zvolil možnosť odblokovania pomocou odtlačkov. Po stlačení tlačidlá a zlomku sekundy podržania na ňom je telefón hneď odblokovaný. Okrem odblokovania môžete vaše odtlačky použiť aj na odomykanie zašifrovaných súborov alebo aplikácií. Čítačku odtlačkov som si obľúbil a počas celej doby používania som ju používal na odblokovanie telefónu. Páči sa mi aj rozumné osadenie do tlačidla pod displejom. Čítačkám na zadnej stene akosi neviem prísť na chuť, keďže pri položení telefónu na stôl sa stávajú ťažšie dostupné.

Okrem čítačky sa v tlačidle nachádza aj dotyková plocha. Ťuknutie na tlačidlo predstavuje krok späť v systéme alebo ľubovoľnej aplikácii, jeho stlačením sa dostanete na domácu obrazovku. Ide o mimoriadne šikovné a návykové riešenie. Potvrdilo sa mi to, keď som zrazu začal ťukať

aj po tlačidle na smartfóne od Samsungu.

V predošlom modeli bola notifikačná dióda súčasťou dotykového tlačidla pod displejom. V Meizu MX5 dotykové tlačidlo nahradilo to fyzické, a tak sa dióda musela presťahovať niekam inam. Nájdete ju naľavo od slúchadla. Svieti iba nabielo, no intenzívne a jej upozornenie som si všimol aj počas dňa.

Prednú stenu musím pochváliť za minimálne okraje po stranách displeja. Ten má uhlopriečku 5,5 palca, na ktorej ponúkne komfortné Full HD rozlíšenie. QHD by pri danej cene bol ozajstný luxus, ktorý by ešte viac zaklincoval drahšiu konkurenciu. Full HD bohato stačí. Meizu sa v MX5 rozhodlo pre AMOLED displej a ja tento krok chválim. Pri zobrazení bielej si všímam trochu mierne šedý nádych, ale krásne ostatné farby na čele s vernou čiernou to hravo vykompenzujú. Bielu som nastavil viac do chladna. Túto možnosť nájdete v nastaveniach, v položke Teplota farieb. Tu som si aktivoval aj automatickú reguláciu jasu, na ktorú v smartfónoch nedám dopustiť, režim spánku nastavil na dve minúty a bolo vybavené. Viac možností pri nastavení displeja ani nenájdete. Čitateľnosť na slnku bola dobrá a pri AMOLED displeji sa môžete spoľahnúť aj na dobré pozorovacie uhly. Povrch displeja chráni ochranné sklíčko Gorilla Glass 3 a ani po dvoch týždňoch intenzívneho používania nesklamalo.

Meizu je známe tým, že svojím zariadeniam dopraje poriadnu dávku výkonu a pri výbere väčšinou siaha po chipsetoch od MediaTeku. MX5 sa môže pochváliť jedným z najvýkonnejších od tejto spoločnosti, chipsetom Helio X10 s osemjadrovým procesorom taktovaným na 2,2 GHz a výkonným grafickým procesorom PowerVR G6200. Diskutovať tu o tom, či zvládne hry, prípadne iné graficky náročnejšie operácie je úplne zbytočné. Samozrejme, že áno. Ani on neušiel nášmu testu v benchmarku AnTutu a viedlo sa mu dosť dobre. Umiestnil sa na popredných priečkach s hodnotou 47 169 bodov. Okrem výborných papierových hodnôt poteší aj to, že ani pri dlhšom hraní hier, prípadne prezeraní webu nedochádza k výraznému prehrievaniu konštrukcie. Teplota sa trochu zvýši, ale na smartfón s celokovovou konštrukciou je to stále v norme. V nastaveniach si viete regulovať aj režim výkonu. Na výber sú tri – úspora energie, vyvážené a vysoký výkon. Ja som používal zlatú strednú cestu a bol som spokojný.

Krásny displej a výkonný hardvér ponúkajú výborné podmienky na hranie rôznych hier, prípadne sledovanie videí vo vysokom rozlíšení. Tu to ale s Meizu MX5 nie je až také ružové. Prvým obmedzením je chýbajúci slot pre pamäťovú kartu, tým druhým je zasa voľba 16 GB verzie, ktorú sme testovali. Z 16 GB je užívateľovi dostupných iba 11,7 GB a to môže byť pri vybavenom telefóne trochu problém. Skúste sa preto radšej poobzerať aspoň po 32 GB verzii.

Medzi možnosťami konektivity opäť chýba NFC. Ja osobne to za veľké mínus nepovažujem, keďže ho aj tak používam minimálne, ale v určitých situáciách sa môže zísť. Druhým nedostatkom je obmedzené LTE. Ani Meizu MX5 si neporadí s frekvenčným pásmom 800 MHz, s ktorým sa môžeme stretnúť na väčšine územia.

S dátami, a nielen nimi, súvisí šikovná aplikácia Centrum zabezpečenia. Nájdete tu podrobný prehľad prenesených dát jednotlivými aplikáciami podľa SIM karty, možnosť zakázať niektorým aplikáciám dátové prenosy alebo možnosť nastaviť upozornenie po prečerpaní vami nastaveného objemu. Ďalej tu nájdeme čistenie nepotrebných súborov, ktoré uvoľnia miesto na disku, antivírus a taktiež šikovné prehľadanie obsahu telefónu a zoradenie od najväčších súborov.

Jedným z hlavných poznávacích znamení smartfónov značky Meizu je upravený systém Flyme OS, ktorý vychádza z operačného systému Android. V našom modeli bežal Flyme OS 4.5.4.1l nad Androidom 5.0.1. Medzinárodná verzia ponúka aj slovenský jazyk, no ako už je zvykom, lokalizácia nie je dotiahnutá na sto percent. Musím však povedať, že čínskych znakov a úsmevných prekladov je iba pár a pri bežnom používaní nie je používateľ veľmi zmätený. Napríklad Nastavenia hľadajte medzi aplikáciami pod názvom Súprava. Aktualizácie systému viete vyhľadať pomocou aplikácie Inovovať. Jedna väčšia aktualizácia dorazila aj počas nášho testovania. Pači sa mi, že pri nájdení novej aktualizácie je v popise spomenuté čo je nové, čo sa opravilo, prípadne čo už výrobca vynechal. Áno, vynechal. V našom prípade to bola informácia o tom, že v medzinárodnej verzii už výrobca vynechá rôzne motívy, ktoré boli aj tak iba v čínštine.

V predošlých modeloch som sa stretával s nie najspoľahlivejšími reakciami prostredia. V Meizu MX5 sa nič také nekoná. Počas dvoch týždňov bežal telefón na jednotku, nedošlo k žiadnemu pádu aplikácie, ani k samovoľnému reštartu. Svižný chod systému a beh viacerých aplikácií naraz si pod svoje krídla vzala RAM pamäť so štedrými 3 GB. Pri plnohodnotnom používaní bol voľný zvyčajne jeden gigabajt. K zoznamu naposledy používaných aplikácií sa dostanete potiahnutím od spodnej časti displeja smerom nahor, napravo alebo naľavo od fyzického tlačidla. Podržaním na aplikácii ju viete zamknúť, a zamedziť tak jej ukončeniu, podržanie na ľubovoľnej aplikácii a potiahnutie smerom nahor a hneď nadol zatvorí všetky aplikácie.

Už v predošlých vetách ste si mohli všimnúť, že prostredie Flyme OS je najmä o gestách a musím povedať, že ide o veľmi šikovné a návykové gestá. Začnime od zablokovanej obrazovky. Ak máte vypnuté akékoľvek zabezpečenie telefónu, či už vzor alebo odtlačok prsta, tak na odblokovanie telefónu stačí vykonať jednoduchý ťah nahor po displeji. Telefón sa odomkne a vy sa ocitnete na mieste pred zablokovaním telefónu, teda pokojne aj v niektorej z aplikácii. Rovnaký ťah po displeji smerom nadol vyroluje výsuvnú lištu s množstvom skratiek. Myslelo sa aj na pohodlné zablokovanie telefónu. Stačí iba stlačiť a podržať na strednom hardvérovom tlačidle.

Ostávame ešte na zablokovanej obrazovke. Po rozsvietení displeja, tlačidlom napájania alebo tlačidlom pod displejom, a potiahnutím po obrazovke doľava viete rýchlo spustiť fotoaparát. V opačnom smere je možné šikovne spustiť jednu vami vybranú ľubovoľnú aplikáciu. V mojom prípade to bola aplikácia Spotify. Množstvo ďalších gest si dokonca nevyžaduje ani rozsvietenie displeja.

Veľmi šikovné je gesto prepínania skladieb, kedy stačí po zhasnutej obrazovke iba potiahnuť prstom doprava alebo doľava. V ponuke gest nechýba ani známe rozsvietenie displeja dvojitým poklepaním alebo spustenie vami nadefinovanej aplikácie po nakreslení jedného z podporovaných písmen. Gest je tu neúrekom a určite sa oplatí prelúskať celú ponuku nastavení.

V hornej notifikačnej lište viete zobraziť aj aktuálnu rýchlosť dátového pripojenia. Okrem toho tu nájdeme percentuálny stav batérie alebo čas. Pozor však na zobrazenie lišty na zablokovanej obrazovke. Vtedy sa tu okrem známych piktogramov zobrazia aj názvy mobilných sietí, a ak máte vložené dve SIM karty, ich názvy zaberú väčšinu priestoru a pre notifikácie už miesto nezostane. A keďže Meizu MX5 ešte nevie zobraziť notifikácie na zablokovanej obrazovke, podrobnosti o zmeškanej udalosti sa dozviete až po odblokovaní zariadenia.

Vo výsuvnej lište poteší štrnásť užitočných skratiek. Niektoré z nich ponúknu rozšírené funkcie, ktoré sa zobrazia po kliknutí na trojuholník pod danou skratkou. Trojuholník pod jasom umožní rýchle prispôsobenie, pod dátovou sieťou viete prepínať medzi 2G, 3G alebo 4G, a trojuholník pod Wi-Fi umožní rýchle prepínanie medzi dostupnými sieťami. K úplnej dokonalosti mi tu už chýba iba skratka na priamy vstup do nastavení.

Prostredie Flyme OS je ladené do jednoduchosti. Všetky aplikácie nájdete spolu s widgetmi na domácich obrazovkách. Jedinou funkciou je možnosť zarovnania nahor alebo nadol. Ak vám takéto prostredie domácich obrazoviek nesadne, prípadne vám bude chýbať samostatné menu s aplikáciami, pokojne siahnite po nejakom launcheri z Obchodu Play. Ja som pár dní používal originálny launcher od Googlu a bežal spoľahlivo.

V ponuke aplikácií od výrobcu nájdete všetko potrebné. Číselník poteší prehľadávaním v menách a priezviskách, možnosťou nahrávania hovoru a zoznamom nežiaducich telefónnych čísel (blacklist). Na písanie je pripravená softvérová klávesnica TouchPal s bohatými možnosťami úprav a tiež niekoľkými zaujímavými funkciami. Vedeli ste, že priamo z klávesnice sa viete dostať aj do predpovede počasia? Naozaj zaujímavé. Potešia aj multimediálne aplikácie. Prehrávač hudby ponúkne prehľadné prostredie a šikovný ekvalizér, prehrávač videí pochválim za režim prehrávania videa v zmenšenom okne v prostredí. Škoda, že výrobca nepribalil aj FM rádio.

Fotoaparát ponúkne rovnaké 20,7-megapixlové rozlíšenie ako predchodca, no novinkou je laserové zaostrovanie. To odvádza svoju prácu dobre a zaostrovanie je naozaj rýchle. Škoda, že výrobca nepopracoval aj na prostredí fotoaparátu. Novinka tak prichádza s rovnakými chybami ako predchodca. Prvým nedostatkom je chýbajúce preklápanie sa celého prostredia. Je iba na výšku a v určitých podmienkach je obsluha dosť nepraktická. Napríklad aktivovanie HDR režimu pomocou jednej ruky je takmer nereálne.

ikona

Porovnanie fotoaparátov: Meizu MX5 vs. Samsung Galaxy S6 edge+Meizu MX5 nás svojím fotoaparátom milo prekvapilo, tak sme ho s istou dávkou odvahy porovnali s dvojnásobne drahším fotomobilom.

V nastaveniach sa toho nájde ešte viac. Aktivovanie zobrazenia mriežok sa po každom vypnutí aplikácie deaktivuje a metúco pôsobia aj pomenovania rozlíšenia. Fotoaparát dokáže podľa ponuky v nastaveniach snímať v režime malé, stredné a opäť stredné. Plné rozlíšenie je logicky to posledné stredné. Označenie snímania videa je už na tom lepšie. Na výber je nahrávanie v 480p, 720p, 1080p a dokonca aj v 4K rozlíšení. Pri nahrávaní videa v 4K rozlíšení potešilo zistenie, že ani po dvoch minútach sa telefón veľmi neprehrieval.

Medzi režimami fotoaparátu je potrebné sa prepínať opäť ako keby ste telefón držali na výšku. Takto orientované sú aj popisy režimov. Nájdete tu snímanie panorámy, manuálny režim, makro, spomalený pohyb a taktiež šikovnú čítačku QR kódov. A ako je na tom samotná kvalita fotografií? Pri pohľade na cenovku sa môžem iba pousmiať. Fotoaparát je pri dobrých svetelných podmienkach výborný a v danej cenovej relácii nemá konkurenta. O výbornej kvalite fotoaparátov v smartfónoch Meizu ma presvedčil už predchodca a MX5 dobre pokračuje v jej šľapajach. S nedostatkom svetla už nastupuje šum, no to mu odpúšťam.

Novinkou je aj funkcia mCharge, ktorá by batériu s kapacitou 3 150 mAh mala nabiť na päťdesiat percent za polhodinu. Túto hodnotu sa nám ani zďaleka nepodarilo dosiahnuť, no problém bol zrejme v nabíjačke, keďže jeden môj známy vlastní tento smartfón a rýchle nabíjanie mi potvrdil. Podľa jeho zistení sa telefón nabije úplne za približne deväťdesiat minút a na polovičnú kapacitu sa dostane za približne 35 až 40 minút. S výdržou som bol spokojný. S telefónom som stále niečo robil a vždy mi vydržal až do večera. Displej bol na jedno nabitie rozsvietený približne po dobu štyroch hodín.

Výhody:

+ elegantná kovová konštrukcia s minimálnym zahrievaním pri záťaži

+ špičkový hardvér

+ dual SIM

+ čítačka odtlačkov prstov

+ gestá, gestá, gestá

+ pekný AMOLED displej

+ pohotové reakcie a stabilný beh prostredia

+ výborný fotoaparát

+ funkcia rýchleho nabíjania mCharge

+ cena

Nevýhody:

- lokalizácia do slovenčiny ešte stále nie je stopercentná

- chýba slot na microSD kartu

- obmedzené LTE

- chýba NFC

- chýba FM rádio

Orientačná cena: približne 369 € (16 GB verzia)

Na jeden záber: Meizu MX5

Záver:

Neviem, ako to v Meizu robia, ale ich telefóny ma skrátka bavia. A pri pohľade na cenovku sa môžem iba pousmiať. Nie, nie je to dokonalý telefón, ale zistené a vymenované nedostatky mu pokojne odpúšťam. Akurát tá pamäť s chýbajúcim slotom mi k tak vydarenému telefónu akosi nesedí. Určite by som sa poobzeral po 32 GB verzii. Meizu MX5 sa skrátka vydarilo. Kovová konštrukcia je veľmi elegantná a dokonca sa ani neprehrieva, na prednej stene na vás čaká krásny AMOLED displej, výkonu pod kapotou je na rozdávanie, fotoaparát schová do vrecka drvivú väčšinu konkurencie, poteší funkcia rýchleho nabíjania mCharge a čerešničkou na torte je čítačka odtlačkov prstov s bohatou nádielkou gest v prostredí.

foto s HDR

foto s HDR

foto z prednej kamery

editované foto

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 07.11.2015 - 12:35

Toto vyzera dost slusne. No pri vybere dual sim v takej cene by som asi doplatil na Oneplus 2, ktory ma aj 800MHz pasma. Ale inac - zaujimava recenzia na velmi podarene zariadenie.

ondrakomous07.11.2015 - 14:16 Trvalý odkaz

posledni dobou mi vzdycky chrome vyhodi chybovou hlasku u recenze, dela mi to i napriklad u fotorecenze, pravdepodobne to dela velikost snimku, to ze mate vsechny fotky na jedne strance, uz jsem na to upozornoval driv, marne, uvedomte si, ze takova stranka muze mit nekolik desitek mega, neli pomalu stovek mega, ze to prohlizec neni schopny prezvykat, ze to trva hodinu, nez se to nacte, kdyz to tam davate v plnem rozliseni, udelejte si prosim nejakou rozumnou optimalizaci. nikdo z nas si nechce cist recenzi, ktera se nacita hodinu a je nekonecne dlouha.

Profile picture for user bcrs@azet.sk

RoSta07.11.2015 - 22:14 Trvalý odkaz

ondro, to čo máš za pekáč? Mne to ide normálne.

ondrakomous07.11.2015 - 22:28 Trvalý odkaz

ne nejde to normalne a nikdy to normalne neslo, cast kde jsou fotky zarazene do textu jede plynule, ale problem nastava v miste, kde jsou fotky v plnem rozliseni nasazene pod sebou. pekne blbej napad mimochodem.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne07.11.2015 - 22:33 Trvalý odkaz

To som si vsimol aj ja, ale robi mi to len v praci, doma je to ok. Mozno by stalo za zvazenie vytvorit galeriu s nahladmi. Ale je to len taky napad...

Celá diskusia 43 príspevkov