Microsoft výrazne znižuje objem voľných dát v cloude OneDrive

Od nového roka pristúpi Microsoft k obmedzeniu využívania úložného online priestoru. Zmeny sa dotknú nielen bezplatnej kapacity, ale aj platených balíčkov. Za všetko vraj môžu nepoctiví používatelia.

Zvykli ste si na neobmedzenú kapacitu úložného priestoru OneDrive, ktorú ste kedysi získali k predplatnému kancelárskeho balíka? Nemuseli ste rozmýšľať nad tým, koľko vám ešte ostáva dostupného miesta pre vaše fotografie, videá či hudbu. Od nového roka sa všetko mení. Oznámil to Microsoft na svojom blogu.

Nové opatrenia sú vraj reakciou na používateľov, ktorí zneužívali úložisko na uskladnenie množstva dát. Výnimkou údajne neboli ani jedinci, čo svojím obsahom zaplnili aj 75 TB pristoru. Väčšina používateľov sa zrejme k tejto hodnote ani nepriblížila, no aj tak musí platiť za “nenažranosť” iných.

Po novom sa neobmedzená kapacita k predplatnému Office 365 Home, Personal a University mení na 1 TB voľného priestoru (rovnaký objem bol dostupný už dlhší čas), základné bezplatné úložisko a zníži z pôvodných 15 GB na slabých 5 GB a platené balíčky 100 alebo 200 GB nahradí nová, len 50 GB kapacita za cenu 1,99 eur na mesiac. Končí aj 15 GB bonus za upload fotografií z mobilu.

Ten, kto bude mať vo svojom úložisku viac dát, než nová kapacita zvládne, bude mať 12 mesiacov na ich “upratanie”. Buď si dokúpi viac miesta, alebo svoje dáta presťahuje inam. Predplatitelia kancelárskych balíkov, ktorým sa táto zmena nebude páčiť a budú chcieť svoje predplatné ukončiť skôr, vráti Microsoft nevyčerpané peniaze.

Viac šťastia budú mať používatelia už predplatených balíčkov, tým sa zatiaľ nič nemení. No pravdepodobne po uplynutí ich predplatného sa aj oni budú musieť prispôsobiť novým podmienkam Microsoftu.

Zdroj: blog.onedrive.com

Diskusia k článku:

Josa 04.11.2015 - 10:49

A to som si tam chcel v blizkej dobe preniest veci z Google Drive kde mam 17GB priestoru a na OneDrive az 30GB. Sice mam zabratych ani nie 10GB. Tak ostavam na Drive. :)

matoe04.11.2015 - 12:13 Trvalý odkaz

ja tam mam okrem 15 GB aj 10 Gb za vernost, zoberu mi ja tie?

matoe04.11.2015 - 12:28 Trvalý odkaz

spytal som sa skor, ako som si to zistil. GB za vernost by mali ostat

Nightmare04.11.2015 - 16:30 Trvalý odkaz

tak nech si ho nahaju!

Celá diskusia 6 príspevkov