Lenovo A6000 Plus - prekvapivo bohatá nádielka

Recenzia cenovo dostupného dual SIM androidu s 5'' HD displejom, solídnou konštrukciou a 2 GB RAM. Poteší aj bohaté balenie.

Päťpalcový displej s HD rozlíšením, interné úložisko s kapacitou 16 GB, pamäť RAM s veľkosťou 2 GB a cenovka pod hranicou dvesto eur. Týchto pár čísel možno v súčasnosti označiť za štandard medzi smartfónmi nižšej strednej triedy. Uvedomili si to aj v Lenove, a tak svoju bohatú ponuku rozšírili o ďalšiu novinku. Presnejšie o vylepšenú verziu tohtoročného modelu A6000. Za názov pridali slovíčko plus, veľkosť RAM a interného priestoru zdvojnásobili, a nový smartfón je na svete. Takto vylepšená novinka to bude mať v konkurenčnom boji určite ľahšie.

ikona

Základné info: Lenovo A6000 (A6000 Plus)Dual SIM android strednej triedy s cenovkou hlboko pod dvesto eur, 5'' HD displejom, 64-bit. procesorom, 8 Mpix fotoparátom s AF, LED bleskom, podporou LTE a 2 300 mAh batériou.

V predajnom balení už tradične nájdeme aj fóliu na displej a plastový obal chrániaci zadnú a bočné steny. Za to dávam Lenovu plus. Tento druh príslušenstva výrobcu určite nestojí veľa a zákazníka milo prekvapí. Mne však obal veľmi nesadol. Pôsobí dosť plastovo, používanie nebolo príliš komfortné, a bolo mi aj ľúto obaliť tak vydarené prevedenie zadnej steny konštrukcie. Ide o mäkčený povrch, veľmi príjemný na dotyk, ktorý hravo odoláva odtlačkom a v ruke sa nešmýka.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Vzhľad telefónu vás z kresla určite nevystrelí, no na druhej strane, nepôsobí nudným a ani lacným dojmom. Skrátka taký uhladený, konzervatívny dizajn charakteristický aj pre niektoré ďalšie modely triedy A. Dôležité je, že sa vydarila konštrukcia. Zadný kryt obopínajúci aj bočné steny dobre dolieha k zvyšku konštrukcie a ani pri silnejšom zovretí v ruke nie je počuť žiaden škripot. Istejšej manipulácii napomáhajú zaoblené rohy a boky zadného krytu.

Pri päťpalcovom telefóne si už výrobcovia musia dávať pozor, kam umiestniť tlačidlá v bočných stenách. Lenovo sa s tým popasovalo celkom statočne a všetky tlačidlá umiestnilo do dobre dostupnej pravej steny. Vyššie položené tlačidlo hlasitosti viete pri troche šikovnosti ovládať aj bez prehmatávania, pod ním umiestnené tlačidlo napájania nahmatáte bez akýchkoľvek problémov.

Pravá stena zíva prázdnotou. MicroUSB konektor nájdeme netradične v hornej stene. Umiestnenie v dolnej stene by umožnilo použitie obyčajnej dokovacej stanice, ktorú kúpite na eBayi za pár eur, no pozdávalo sa mi aj toto riešenie. Napríklad pri nabíjaní telefónu na pracovnom stole viedol kábel dozadu, pod stôl, a vôbec tak neprekážal. Menším sklamaním je chýbajúca podpora USB OTG, ktorá by umožnila prostredníctvom redukcie k telefónu pripojiť napríklad USB kľúč.

Na zadnej stene určite poteší dvojica stereo reproduktorov. Tie sa v nižšej strednej triede príliš nenosia. Je však pravdou, že nejde o veľmi kvalitné reproduktory a ani ich blízke umiestnenie veľmi nepomáha vytvoreniu stereo efektu. Zvuku chýbajú hĺbky a pri počúvaní určitých skladieb, najmä elektroniky a popu dochádza pri vyššej hlasitosti k zlievaniu. Nie najideálnejšie umiestnenie v zadnej stene sa pri telefóne položenom na stole snažia zachrániť dve menšie nožičky v mriežkach reproduktorov, ktorých úlohou je telefón trochu nadvihnúť a dať priestor hrajúcej hudbe. Zvuk je napriek tomu tlmený. Zvonenie je však stále počuť.

Pod zadným krytom sa schováva tenká vyberateľná batéria a trojica slotov. Jeden pre microSD kartu a dva pre microSIM karty. Podpora dvoch SIM kariet je jednou z predností v smartfónoch značky Lenovo. Slot naľavo si poradí aj so sieťami 4G, preto doň odporúčame vložiť SIM, na ktorej máte aktívny nejaký dátový balíček, ten druhý už tradične zvládne iba 2G. V nastaveniach telefónu nechýba prehľadný správca dvoch SIM kariet s možnosťou nastavenia predvolenej SIM karty pre dáta, hovory a správy. Prípadne môžete zvoliť, nech sa vás telefón pri každej akcii opýta. Vtedy nájdete v číselníku a aplikácii Správy dve potvrdzujúce tlačidlá oboch kariet. Počas hovoru na jednej zo SIM kariet je druhá neaktívna a volajúci na druhej strane je informovaný o vašej nedostupnosti. Nejde teda o plnohodnotnú podporu dvoch SIM kariet. Tú ale ponúka iba pár smartfónov.

Pri smartfónoch značky Lenovo si už pomaly zvykám na absenciu podsvietenia dotykových tlačidiel pod displejom. Je to škoda, lebo ide o veľmi užitočnú súčasť výbavy. Cenou útechy tak ostáva aspoň vibračná odozva, ktorá vás uistí o správnom dotyku. A šetrilo sa aj nad displejom. Tu výrobca zabudol na notifikačnú diódu.

Päťpalcový IPS displej s HD rozlíšením je dobrým štandardom v nižšej strednej triede. HD rozlíšenie bohato postačí, čítanie textu alebo sledovanie videí je komfortné. S kvalitou IPS displeja som bol taktiež spokojný. K úplnej spokojnosti mi tu ale chýba o čosi živšie zobrazenie farieb. Pozorovacie uhly sú dobré, s čitateľnosťou na priamom slnku je to otázne, keďže počas testovania som v exteriéri mohol skúšať akurát tak rýchlosť stekania dažďových kvapiek z displeja. Na základe maximálneho jasu si však dovolím odhadnúť, že pôjde o priemer. Ponuka nastavení zodpovedá ponuke nižšej strednej triedy. Žiadne špeciálne funkcie tu nečakajte. Nič prevratné som tu ani nečakal, ale možnosť rozsvietenia dvojitým ťuknutím na displej by určite potešila. Škoda, možno nabudúce.

Medzi najrozšírenejšie chipsety v smartfónoch nižšej strednej triedy patrí Snapdragon 410, a ten nájdeme aj v modeli A6000 Plus. Ponúkne štvorjadrový procesor s taktom 1,2 GHz a grafický procesor Adreno 306. Hardvér bez problémov potiahol aj hru Asphalt 8 a ani pri dlhšom používaní sa telefón neprehrieval. V benchmarku AnTuTu doshiahol 20 879 bodov. Prvým pamäťovým vylepšením v porovnaní s klasickou verziou je nárast interného úložiska na 16 GB. Netreba však zabúdať, že časť si ukrojí systéme, a tak užívateľovi ostáva približne 11,9 GB, čo je stále slušná hodnota.

Pri dnešných priaznivých cenách pamäťových kariet sa určite oplatí využiť slot na microSD kartu. Po jej vložení odporúčam zájsť do nastavení a ako predvolené miesto na inštaláciu aplikácií zvoliť práve pamäťovú kartu. Interné úložisko tak odľahčíte o pár megabajtov, možno až gigabajtov. Napríklad ako pri inštalovaní Asphalt 8, ktorá na pamäťovej karte zabrala približne 1,5 GB.

Výrobca sa zameral skôr na hardvérové vylepšenia, čoho dôkazom je a staršia verzia operačného systému Android 4.4.4. Tá sa už v dnešných novinkách veľmi nenosí. Systém už tradičné dopĺňa prostredie od Lenova. V predošlých testovaných modeloch som sa tešil z množstva zaujímavých vylepšení a funkcií, ktorých bolo v nastaveniach viac než dosť. Pri Lenove A6000 Plus to až tak neplatí. Chýba mi tu napríklad bohatšie Centrum tém s možnosťami prispôsobenia vzhľadu, ale aj rozloženia prvkov na zablokovanej obrazovke, už spomínané rozsvietenie displeja dvojitým poklepaním a pár ďalších funkcií, na ktoré som si v predošlých modelov zvykol (napríklad Lenovo S60). Stlačením kontextového tlačidla na domácej obrazovke sa zobrazí možnosť témy, no v ponuke nájdeme iba dve, bez možnosti stiahnuť si ďalšie.

Pár užitočných vecí však ostalo. Napríklad šikovné prepínanie medzi zvukovými profilmi, ktoré sa zobrazí po dlhšom stlačení tlačidla napájania, alebo výsuvná lišta s vyše tuctom skratiek. Prostredie charakterizujú domáce obrazovky bez samostatného menu s aplikáciami, čo spočiatku môže pôsobiť mätúco. Buď si aplikácie a widgety na domácich obrazovkách rozumne rozmiestnite a na takýto štýl používania zvyknete, alebo môžete zavítať o obchodu Google Play a stiahnuť si jeden z množstva launcherov. Medzi moje obľúbené patria Nova launcher a launcher od Googlu.

Nárast RAM pamäte na dva gigabajty by sa mal priaznivo odzrkadliť pri súčasnom používaní viacerých aplikácií naraz. Žiaľ, to sa mi nepodarilo naplno vyskúšať. Testovaná vzorka totižto dorazila v nie najlepšej kondícii a dosť často sa vypínala. Pomoc prišla, no trochu neskoro. V posledný deň testovania dorazila menšia aktualizácia a na prvý pohľad sa zdá, že problém zmizol.

Zo základných aplikácií od výrobcu sa mi veľmi páčili tie na telefonovanie. Číselník pochválim za podporu inteligentného vytáčania a ďalšie dve šikovné funkcie. Prvou je možnosť nahrávania hovoru, čo sa určite zíde, ak vás bude otravovať neželaná osoba, tou druhou je informácia o dĺžke zvonenia zmeškaného hovoru, z ktorej možno vydedukovať, či išlo o dôležitý hovor.

V telefónnom zozname som pri kontaktoch ocenil prehľadný zoznam posledných hovorov a SMS správ a taktiež pridanie kontaktu na čiernu listinu. Tu si môžete premiestniť rôzne neželané čísla, ktoré sa vám snažia predať napríklad ponožky vyrobené z potravy pre pandy.

Ďalšia zaujímavá aplikácia slúži na úpravu zvuku a nájdete ju pod známym názvom Dolby. Jej prítomnosť oceníte pri počúvaní hudby, či už cez stereo reproduktory alebo slúchadlá. Rozdiel je naozaj cítiť, respektíve počuť. Zvuk pôsobí viac priestorovo a živšie. V samotnej aplikácii na vás čakajú štyri nastavené profily – film, hudba, hra, hlas a dva používateľsky prispôsobiteľné, v ktorých viete zapnúť / vypnúť posilnenie hlasu alebo virtuálny priestorový zvuk. K vcelku slušnej softvérovej aj hardvérovej hudobnej výbave sa zíde dobrý hudobný prehrávač. Ten od Lenova neprekvapí ani možnosťami a ani grafikou, preto odporúčam navštíviť obchod Google Play, v ktorom nájdete hneď niekoľko zaujímavých kúskov. Napríklad osvedčený PowerAMP prehrávač. Možnosťami neprekvapí ani FM rádio. Sme však radi, že tu je. Ponúkne iba možnosť nahrávať vysielanie. Zobrazenie názvu stanice (RDS) a názvu skladby (RT) chýba.

Osemegapixlový fotoaparát veľmi neprekvapí, ale to som od neho ani veľmi nečakal. Najlepšie fotografie už tradične zhotovíte pri dobrých svetelných podmienkach, no aj tu ešte cítiť medzery. Napríklad pri snímaní v protisvetle, kedy je HDR dosť drastické a výsledná fotografia pôsobí dosť neprirodzene. V noci je kvalita snímok výrazne slabšia, ale šum už nastupuje skôr, napríklad pri snímaní pod umelým svetlom v izbe. Na fotoaparáte mi trochu prekážalo aj samotné prostredie, ktoré občas ako keby nestíhalo. Fotoaparát skrátka neprekvapí, ale v podstate ani nesklame, keďže cenovka telefónu je priaznivá.

Výhody:

+ pevné zhotovenie s pogumovanou zadnou stenou

+ hardvérová výbava dorovnala konkurenciu

+ fólia a kryt v balení

+ dual SIM

Nevýhody:

- chýba podpora USB OTG

- tlačidlá sú bez podsvietenia

- chýba notifikačná dióda

- stará verzia OS Android bez zaujímavých funkcií od Lenova známych z iných modelov

Orientačná cena: približne 165 € (mobilonline.sk)

Záver:

Použitím dvojnásobnej RAM a dvojnásobného interného úložiska dorovnalo Lenovo zbrane konkurencie, a na trh tak priviedlo vcelku sympatický telefón s dostupnou cenovkou. Dizajn nenadchne, no ani neurazí, poteší skôr mäkčená zadná stena. Displeju nemá veľmi čo vyčítať, rovnako tak ani hardvérovej výbave. Len tá softvérová akosi zaostáva. Ako vo verzii operačného systému Android, tak aj chýbajúcimi fičúrkami v prostredí, na ktoré sme si u iných modelov tejto značky zvykli. Menším sklamaním je absencia notifikačnej diódy a už tradične aj chýbajúce podsvietenie tlačidiel pod displejom. Tie však môže vykompenzovať podpora dvoch SIM kariet, dva reproduktory, či fólia a puzdro v balení. Je to o kompromisoch, no v konečnom zúčtovaní sa prikláňam viac k pozitívnej strane.

foto s HDR

Diskusia k článku:

Borland 04.11.2015 - 18:05

Pri uvazeni Honoru 4C a jeho nadpriemernom fotaku s cenovkou 160€ nema toto Lenovo vela sanci.

Nightmare05.11.2015 - 07:42 Trvalý odkaz

Zaujimave ze som nenasiel Note 2 pod 200€ ani len tu 16GB verziu urcite zas dovoz zo zahranicia a plny balastu a okrem toho Honor sa da zohnat uz za 146€ U NAS

Borland myslel tu cenu Honoru 4C u Nas

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne05.11.2015 - 10:31 Trvalý odkaz

Gearbest mal Redmi Note 2 v EU sklade za 160 + 10 evri rychlejsia donaska. 32GB 2.2GHz verzia. Zjavne sa vsak uz vypredal. Je jedno odkial je dovoz, Xiaomi ma vybornu SK/CZ komunitu, len velmi odvazny clovek by pouzival Xiaomi telefon bez EU ROM, ktora toho balastu skutocne vela nema + je kompletne po slovensky.

Pre niekoho, kto sa vsak s tymito vecami nechce natahovat, Honor 4C je stavka na istotu....

Celá diskusia 3 príspevky