Alcatel Onetouch Idol 3 (5.5) - audio, video, disco

Recenzia 5,5'' androidu s výbornými prednými reproduktormi, slúchadlami JBL, konštrukciou, ktorá dovolí používanie telefónu aj dole hlavou.

Audio, video, disco je názov vydareného albumu (aj jeho záverečnej skladby) hudobnej formácie Justice. Podobne vydarený je aj smartfón, ktorý vám predstavíme v dnešnej recenzii. Ten je vďaka solídnym stereo reproduktorom zameraný na audio, vďaka peknému Full HD displeju zas na video a vďaka mixážnemu pultu v prehrávači hudby aj na domáce disco.

Alcatel si pre návštevníkov tohtoročného MWC v Barcelone prichystal dve novinky modelového radu Idol. Oba modely nesú názov Onetouch Idol 3, za ktorým nasleduje číslica prezrádzajúca veľkosť uhlopriečky. Do redakcie dorazila kompletná dvojica a prvým pánom na holenie sa stal väčší kúsok s 5,5-palcovým displejom a o čosi lepšou výbavou. Novinky budú ťažiť najmä zo symetrického vzhľadu, možnosti používania „dolu hlavou“ a stereo reproduktorov JBL.

ikona

Základné info: Alcatel Onetouch Idol 3 (5.5) (6045Y)Väčší z dvojice modelov radu Idol 3 ponúkne 5,5'' Full HD displej, osemjadrový procesor, 13 Mpix zadný fotoaparát, 8 Mpix prednú kameru, OS Android 5.0, podporu LTE, NFC, predné stereo reproduktory JBL a 2 910 mAh batériu. Na trh príde aj v dual SIM verzii.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Alcatel Onetouch Idol 3 (5.5) láka na používanie dolu hlavou a tomu bol prispôsobený aj samotný dizajn telefónu. Pri letmom pohľade je telefón úplne symetrický, pozornejšie oko môže hornú časť rozpoznať podľa umiestnenia prednej kamery. Nebudú na vás okoloidúci pozerať trochu divne, ak budete telefón držať dolu hlavou? Nie nebudú, keďže si to vôbec nevšimnú. Na prednej stene totižto nenájdeme žiadne tlačidlo, prípadne logo značky, ktoré by indikovalo, že niečo nie je v úplnom poriadku. Jedným z najdôležitejších opatrení pre takéto používanie je preklápanie prostredia v závislosti od obrátenia telefónu. Alcatel však pri tomto kroku neskončil a obojsmerné používanie dotiahol do úplnej dokonalosti.

Jasným dôkazom je umiestnenie slúchadla a mikrofónu súčasne do oboch koncov konštrukcie. Dokonca aj tlačidlo hlasitosti umiestnené v bočnej stene sa prispôsobí polohe a stlačenie, ktoré zvuk zvýšilo a zrazu ho zníži. Funkčne sú tlačidla zvládnuté, no o komforte pri používaní to už až tak neplatí. Tlačidlá sú až príliš vysoko osadené, pri opačnom držaní zasa príliš nízko a prekážalo mi aj ich zhotovenie. Vystupovanie z konštrukcie je trochu nevýrazné a stláčanie menej isté. Namiesto naťahovania sa za tlačidlo odblokovania som preto radšej využíval šikovné odblokovanie a zablokovanie telefónu dvojitým poklepaním na displej.

Dizajnovo sa mi telefón pozdáva. Boky lemuje plast s imitáciou chrómu a prevedenie zadnej časti pripomína brúsený kov. Lenže opäť ide iba o plast. Plastovej konštrukcii sa vôbec nebránim, no v tomto prípade si všímam jeden nedostatok. Napriek unibody zhotoveniu nepôsobí telefón v ruke najpevnejším dojmom a pri vynaložení väčšej sily ho viete ohnúť. Na druhej strane treba pochváliť hmotnosť 141 gramov, pod ktorou sa podpísalo najmä použitie plastu. Telefón je naozaj ľahučký a podľa slov výrobcu, ide o najľahší smartfón vo svojej kategórii.

Na bočných stenách nájdeme okrem tlačidiel aj šuplík pre microSIM a microSD kartu, 3,5 mm audio konektor a samozrejme nesmie chýbať ani microUSB konektor. Ten poteší podporou pripojenia externých zariadení cez redukciu USB OTG (okrem harddisku so súborovým systémom NTFS).

Za najväčšiu prednosť tohto telefónu považujem jednoznačne stereo reproduktory JBL. Už si ani nepamätám, kedy naposledy som tak často počúval hudbu na telefóne, či už v prehrávači alebo aplikácii YouTube. Hrajú úplne bohovsky a v danej cenovej relácii podľa mňa nemajú konkurenta. Mám tu všetko to, čo od dobrých stereo reproduktorov očakávam. Teda hĺbky, priestorový efekt a taktiež rovnako kvalitné podanie aj pri vyššej hlasitosti. Reproduktorom dokonca nevadí ani položenie telefónu displejom nadol, keďže ich umiestnenie je oproti zvyšku prednej časti konštrukcie trochu zapustené. Reproduktory zvládol Alcatel na jednotku s hviezdičkou.

Okrem výborného zvukového hardvéru tu nájdeme aj prepracovaný softvér. Hudobný prehrávač s výstižným názvom Mix player poteší najmä používateľov, ktorí radi mixujú svoje hudobné zbierky a pridávajú im rôzne zvukové doplnky. Možností je tu neúrekom. Od mixovania dvoch skladieb súčasne až po rôzne deformácie zvuku.

Veľký, 5,5-palcový IPS displej ponúkne komfortné Full HD rozlíšenie, ktoré zabezpečí jemné zobrazenie obsahu, či už multimédií alebo textu. Podanie farieb je verné a potešia aj dobré pozorovacie uhly. Čitateľnosť na slnku hodnotím ako lepší priemer. Určite by som privítal ešte o kúsok vyšší jas a menej lesklý povrch displeja. V nastaveniach zaujme najmä možnosť automatickej, adaptívnej regulácie jasu.

Na prednej stene nájdeme jednofarebnú notifikačnú diódu a predný fotoaparát s nadpriemerným, osemmegapixlovým rozlíšením.

O chod smartfónu sa stará chipset Snapdragon 615 s osemjadrovým procesorom a grafickým procesorom Adreno 405. V benchmarku AnTuTu dosiahol Idol 3 (5.5) slušných 32 764 bodov. Hravo zvládol aj graficky náročnejšie hry, napríklad Asphalt 8, a ani pri dlhšom používaní sa neprehrieval. Interný ukladací priestor s kapacitou 16 GB ponúkne používateľovi reálne 11 GB, zvyšok zaberá systém.

Prostredie vychádzajúce z čistého Androidu, konkrétne vo verzii 5.0.2, je doplnené o pár vylepšení od výrobcu. Najvýraznejším doplnkom je špeciálna obrazovka Onetouch Stream, ktorá mi tak trochu pripomína BlinkFeed v prostredí HTC. Zobrazí napríklad aktuálne počasie so štvordňovou predpoveďou, najbližšie udalosti v kalendári alebo pár tipov na aplikácie. Najzaujímavejšie sú určite novinky zo sveta spravodajstva, pričom nechýba ani obsah zo slovenských webov. Preferované kategórie spravodajstva si môžete zvoliť v nastaveniach aplikácie.

Na zablokovanej obrazovke poteší pätica ikon na rýchle spustenie rôznych aplikácií alebo funkcií. My sme si medzi nimi našli kalkulačku, prehrávač hudby, spustenie fotoaparátu v režime selfie, pridanie nového kontaktu a nasnímanie QR kódu. V nastaveniach vás čaká ďalších sedem skratiek. Konkrétne v nastaveniach uzamknutej obrazovky pod možnosťou Funk. Áno, je to dosť zvláštne pomenovanie.

Pri zablokovanej obrazovke ešte chvíľu ostaneme. Medzi bežnými možnosťami zablokovania nájdeme aj jednu špecialitu. Pod názvom Eye-D sa ukrýva možnosť odomknutia telefónu pomocou nasnímania krvných cievok v bielku vašich očí, ktoré dodala spoločnosť EyeVerify. Úvodné nastavenie vám nasníma oči pri rôznych smeroch pohľadu. Na moje prekvapenie bolo rozpoznanie očí presné aj pri slabších svetelných podmienkach a neprekážali mu ani moje okuliare.

Vo výsuvnej lište nájdeme viacero užitočných skratiek a nechýba ani rýchle prispôsobenie jasu. Zaujímavou skratkou je aktivácia /deaktivácia otáčania prostredia pri držaní telefónu dolu hlavou. Ďalej tu nájdeme šikovné svietidlo, zdieľanie obrazu cez Wi-Fi alebo NFC.

V ponuke aplikácií sa nedá nevšimnúť množstvo hier. Tie ma príliš neoslovili a radšej som ich odinštaloval. Nájde sa tu ale aj pár užitočných kúskov. Spomeniem napríklad pekne spracovaný kompas, počasie a prehľadného správcu súborov.

Beh systému a aplikácií má na starosti operačná RAM pamäť s kapacitou 2 GB. Približne 600 – 700 MB si uchmatol systém a 500 MB patrilo zvyčajne aplikáciám. Reakcie boli svižné, prekážalo mi iba pár spomalených animácií v prostredí, ktoré si výrobca pokojne mohol odpustiť. Počas používania sa však objavilo niekoľko náhodných reštartov telefónu. Väčšinou vtedy, ak telefón ležal nehybne niekoľko minút. Zrazu iba zavibroval, reštartoval sa a vyžadoval zadanie PIN kódu. Ostáva iba dúfať, že to bol problém našej vzorky.

Trinásťmegapixlový fotoaparát sa mi osvedčil najmä pri snímaní v dobrých svetelných podmienkach, kedy dokázal zhotoviť slušné fotografie s dostatočne ostrými detailmi a peknými farbami. Na prezeranie v telefóne, prípadne zdieľanie na sociálne siete úplne postačí a spokojný som bol aj pri prezeraní výsledkov na veľkom monitore. S ubúdajúcim svetlom však veľmi rýchlo ubúda aj kvalita. Tá je podľa mňa dosť slabá a fotografie sa menia na olejomaľbu. Z režimov som najčastejšie používal HDR, ktorý však nerobí zázraky a párkrát som vyskúšal aj panorámu. A ani ona príliš neprekvapí, skôr naopak. Panoramatickým fotografiám výrazne chýba ostrosť. Fotoaparát hodnotím ako slušný priemer. Nečakajte však od neho zázraky.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 57 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 151 MB / min.)

UKÁŽKA VIDEA PREDNEJ KAMERY (súbor 34 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 109 MB / min.)

Unibody konštrukcia ukrýva batériu s kapacitou 2 910 mAh. Tá dokázala udržať smartfón pri živote v priemere jeden celý deň, čo sa už pri menšom súrodencovi nedá povedať. Telefón som rozhodne nešetril. Dáta operátora boli nonstop aktívne a na telefóne som používal najmä rôzne messengery, prezeral web a v neposlednom rade počúval hudbu cez špičkové stereo reproduktory.

Výhody:

+ parádne stereo reproduktory

+ prehrávač hudby s funkciou mixovania a slúchadlá JBL v balení

+ možnosť používania dolu hlavou

+ hmotnosť

Nevýhody:

- umiestnenie tlačidiel v bočných stenách

- pevnosť unibody konštrukcie

- samovoľné reštarty

- staršia verzia OS Android

Orientačná cena: približne 289 €

Na jeden záber: Alcatel Onetouch idol 3 (5.5)

Záver:

Alcatel Onetouch Idol 3 (5.5) bude lákať najmä na perfektné stereo reproduktory, ktoré uchvátia nejedného známeho a zaujímavú konštrukciu s možnosťou používania dolu hlavou. Zvyšnou výbavou neprekvapí, ale ani neurazí. Poteší ľahučká konštrukcia, aj keď nie najpevnejšia, pekný Full HD displej a taktiež slúchadlá JBL v balení. Z nedostatkov som mal najťažšie srdce na samovoľné reštarty, preto dúfam, že najbližšia aktualizácia tento nedostatok odstráni. A určite by som sa potešil aj novšej verzii operačného systému Android. Zo softvérovej výbavy pochválim najmä šikovnú špeciálnu obrazovku Onetouch Stream, ktorá zobrazí všetko dôležité na jednej kope. Inak je zásah výrobcu dosť malý a systém pripomína skôr čistý Android. Teda ak nerátam množstvo hier, ktoré neohúria ani grafikou. Esom v rukáve tak ostávajú jednoznačne výborné stereo reproduktory, ktorým by sme v tejto cenovej relácii len veľmi ťažko hľadali konkurenta.

foto s HDR

foto s HDR

foto s HDR

foto s HDR

foto s HDR

Diskusia k článku:

Borland 29.10.2015 - 00:17

Tento telefon sa oficialne ma ponukat u nas aj vo verzii dual SIM s vnutornou pamatou 32 GB. Nikde ju neviem zohnat. Nemate blizsie info o dostupnosti?

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne29.10.2015 - 08:37 Trvalý odkaz

Tento telefon sa mi celkom paci. Sam by som si sice nic podobne nekupil lebo som zvyknutt na vyssi vykon. No pre niekoho kto chce velky displej a hlavne internety to nemusi byt zla volba. Aj foto z recenzie vyzera celkom slusne.

Knoxville29.10.2015 - 09:47 Trvalý odkaz

Mal som moznost porovnat zvukovy vystup s mojou M8 a objektivne hra HTC lepsie...

Nightmare29.10.2015 - 15:26 Trvalý odkaz

nie ze by som Alcatelu neveril alebo co...ale myslel som si to

Celá diskusia 8 príspevkov