Sony Xperia Z5 - zbrane dorovnané, vodeodolnosť zachovaná

Recenzia vodeodolného a výkonného androidu s krásnym 5,2'' Full HD displejom, čítačkou odtlačkov prstov a 23 Mpix fotoaparátom.

Sony Xperia Z5 patrí do rovnakého súdka ako iPhone od Applu, séria One od HTC či modely Galaxy S od Samsungu. S každou ďalšou generáciou týchto smartfónov čakáme na to, čo sa ešte dá vylepšiť a čím by novinka mala presvedčiť na výmenu majiteľov starších generácií.

V skratke: Xperia Z5 kopíruje módu čítačiek odtlačkov prstov a stále zostáva verná vodeodolnosti a možnosti rozšíriť vnútorné úložisko microSD kartami. Kopíruje aj módu, ktorá velí, že každý výrobca by mal ponúkať aj zlatý farebný variant. Ten sa dostal do rúk aj nám a vyzerá vskutku k svetu. Či by som ho preferoval oproti ostatným, však ani po dvoch týždňoch neviem. Chcelo by to vidieť všetky vedľa seba.

ikona

Základné info: Sony Xperia Z5 (Z5 Dual)Prostredný model v rade Xperií dostal 5,2" displej, 3 GB RAM a 2 900 mAh batériu. Aj on ponúkne 23 Mpix fotoaparát a čítačku odtlačkov prstov.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Na rovnom chrbte už nenájdeme žiadne krycie sklo, dotýkať sa teda budete priamo kovu je matné krycie sklo. Netreba sa báť poškodení či škrabancov, zadná strana zvládne aj náročné zaobchádzanie a okraje rovnako zlatého a kovového rámu pre istotu o niekoľko milimetrov vystupujú - nemal by sa tak poškriabať ani objektív. Škoda len, že kovový plát je na dotyk "tenký" alebo "mäkký" - pri vytáčaní telefónneho hovoru zvuk zo slúchadla rezonuje až do vašich prstov, ktorými telefón za vyše šesť stoviek pritláčate k uchu…

Na druhej strane je však krásny a jemnučký Full HD displej s 5,2-palcovou uhlopriečkou s výborným kontrastom i pozorovacími uhlami. Nepodarený bol skutočne len panel v prvej Xperii Z. Systém ponúka pre Sony typickú softvérovú úpravu všetkých troch zložiek RGB spektra - ja tradične mierne sťahujem červenú. Xperia má oproti iným smartfónom výraznejšie (presaturovanejšie) farby, to však nie je kritika, iba vec zvyku. Navyše pravda (skutočné farby) je vždy niekde uprostred. Pohrať sa môžete aj s tromi nastaveniami enginu X-Reality, ten by však mal ovplyvňovať iba videá a obrázky. Displej Xperie Z5 možno ovládať aj v rukaviciach a prebúdzať dvojitým poklepaním.

Túto možnosť som však s veľkým rozčarovaním po dvoch dňoch používania deaktivoval - ak som totiž telefón vkladal do vrecka displejom nadol, dotyky o stehno pravdepodobne stačili na to, aby telefón takéto trenie vyhodnotil ako zámerné gesto. To by nebolo ešte to najhoršie, no kráčanie v zime a s rukami vo vrecku zasa stačilo čítačke odtlačkov na to, aby po takomto svojvoľnom rozsvietení displeja oskenovala môj ukazovák. Prvé dva dni nosenia Xperie Z5 teda boli sprevádzané pravidelnými krátkymi zavibrovaniami vo vrecku, ktoré značili pokusy o oskenovanie odtlačku. Samozrejme, letmý a náhodný dotyk väčšinou nestačil, no zopárkrát sa to podarilo a ja som našiel otvorenú aplikáciu alebo nezmyselné číslo pripravené na vytáčanie. Pritom by stačilo, aby senzor priblíženia rozpoznával, či je telefón vo vrecku a na dvojité poklepanie reagoval iba ak naň dopadá svetlo…

Čítačka ako taká totiž funguje dobre. Nie tak presne a svižne ako na iPhonoch a okrem odblokovania nemá prakticky žiadne ďalšie využitie (nákupy v Google Play, zaheslovanie aplikácií), no nesťažujem sa. Pamätajte len na jej úzku plochu, pri vkladaní jednotlivých (až 5-tich) prstov teda postupne prikladajte celú plochu bruška prsta, nie len jeho stred.

Uzamykacia obrazovka ponúka rýchly prístup k fotoaparátu či Telefónu. Okrem toho na nej nechýbajú ani notifikácie a používateľ si môže vybrať, či sa na uzamknutom displeji budú zobrazovať až ich vymazania v notifikačnom centre alebo iba počas jedného rozsvietenia. Nastaviť možno aj ich obsah - buď všetko, teda aj s textom prijatých SMS správ, alebo viac bezpečia a teda iba informácia o "nejakej prijatej textovke".

Grafická nadstavba od Sony už roky patrí k tým najšikovnejším, i keď možno trocha zaspala a neškodilo by niekoľko noviniek. Nájdeme tu však všetko podstavné, jedno stiahnutie hornej lišty zobrazí notifikácie, druhé rýchle prepínače. Tie možno ľubovoľne preusporiadavať, no napríklad tlačidlá pre Wi-Fi a Bluetooth zostanú vždy na vrchu. Je to šikovné, jedným dotykom sa totiž zobrazí roletka s dostupnými sieťami v okolí, netreba dlhé potržanie a vstup do menu. Nechýba ani posuvník pre reguláciu intenzity podsvietenia, checkbox pre "Automatickú reguláciu" podla senzora je však na všetkých nových smartfónoch od Sony mimoriadne stupídne skrytý až v nastaveniach displeja.

Mimochodom, vstup do nastavení - tradičné ozubené koliesko po stiahnutí hornej lišty mohlo byť určite väčšie. Xperia však hneď vedľa ponúka aj šikovnú možnosť pridávať profily iných používateľov s vlastným rozložením plochy, kontom Google a rozložením aplikácií. Bežný používateľ to pravdepodobne ocení skôr na tabletoch alebo v prípade, že Z5-tka poslúži ako firemný smartón zdieľaný viacerými osobami.

Sony pripravilo prehľadnú aplikáciu pre vytáčanie s rýchlo dostupným fulltextovým vyhľadávaním a príjemne jednoduchého správcu SMS správ. Chýbalo mi iba rýchle zväčšovanie textu zoštipnutím. To však nahrádzala šikovná klávesnica so samostatnou čiarkou i bodkou a inteligentným slovenským slovníkom, ktorý neopravuje vety príliš agresívne. K absolútnemu šťastiu by som chcel už iba vibračnú odozvu na dotyky na jednotlivé klávesy.

Najnovšej Xperii rozhodne nechýba výkon. Nepostrehol som ani najmenšie zaváhanie alebo zaseknutie pri zadávaní povelov. Nič iné by som však od vlajkovej lode s Androidom 5.1.1 dnes už ani nečakal. O výkon sa stará 64-bitový Snapdragon 810 (nezaznamenal som ani najmenšie problémy s prehrievaním), grafický čip Adreno 430 a stále nadštandardné 3 GB operačnej pamäte. Z 32 GB vnútorného úložiska si systém odhryzne takmer 10 GB a patrí teda k tým nenažranejším, no bohate to kompenzuje slot na microSD karty za odnímacím krytom v ráme. Spolu s pamäťovou kartou vkladáte aj nano SIM kartou. Sony, možno sa od teba niekedy dočkáme aj poriadneho kovového šuplíka, ktorý sa pri vkladaní nebude krútiť a zasekávať.

Systémová nadstavba poteší aj detailne zapracovaným NFC (medzi Xperiami označeným ako Throw) a zdieľaním obrazu na iné zariadenia cez technológie Miracast, Google Cast či DLNA. Z5-tku prepojíte aj s ovládačom od PlayStation alebo automobilom so systémom MirrorLink. Obmedziť dokonca môžete aj systémové ikony v hornej lište a využívať klasický telefónny odkazovač priamo ukladajúci správy priamo v zariadení. Bohaté možnosti.

Jedným z dlhoročných ťahákov Xperií je však fotoaparát. Jeho obrovské rozlíšenie v Z5-tke narástlo už na 23 megapixelov a Sony mi konečne spravilo radosť. Absolútne som nechápal, prečo takéto obrovské rozlíšenie môžem používať iba v manuálnom režime a stále sa pretláčajúci režim Superior Auto ma na starších Xperiách obmedzoval kľudne len na 8 Mpix. Teraz konečne - Superior Auto, nastavenia, 23MP / 5520x4140 (4:3). Manuálny režim, nastavenia, 23 Mpix. Hotovo, navždy fotím najjemnejšie možné snímky a telefón to za mňa nezmení.

V zásade vás režim Superior Auto pravdepodobne takmer vždy uspokojí, Jedinými nastaveniami tu bude posuvník pre korekciu jasu, posuvník pre ovládanie farieb a ovládanie blesku. Systém automaticky volí scénické režimy (HDR, Protisvetlo, Šport, Makro atď.) a vy ich nemáte možnosť ovplyvňovať. Užívate si rýchle reakcie a parádnu hardvérovú spúšť na ráme.

Ja však začínam mať problém, keď zistím, že manuálny režim na vlajkovej lodi zas až tak manuálny nie je. Prepínam, zo samostatného tlačidla pre fotospúšť a samostatného pre videospúšť sa stalo jedno s prepínačom medzi foto a video režimom (v Superior Auto a v Manuálnom režime teda spúšť vyzerá úplne inak), pribudla mi korekcia expozície, päť módov pre korekciu bielej a prepínač pre HDR. Prečo však v manuálnom režime nemám možnosť nastaviť čas expozície či ISO? Od zariadenia, ktoré sa hrdí najvyšším rozlíšením na trhu a hrá sa na fotomobil, by som to očakával ako samozrejmosť. "Manuálny" režim sa tak pre mňa rýchlo stal len HDR režimom. Je tu ešte možnosť hrať sa s režimami zaostrovania a viacbodovým meraním expozície, ale to je trochu málo a trochu skryté v neprehľadných nastaveniach.

Sklamaní je bohužiaľ viac, panorámu som musel zachytávať na štyrikrát a systém sa ani neunúval orezať vzniknuté čierne okraje, 23 Mpix vyzerá dobre, ale potom zistíte, že takúto foto nezvládnu spracovať niektoré aplikácie tretích strán a zrazu v nich budú otočené o 90 stupňov. Superjemné 4K video je parádne a vďaka príkladne fungujúcej softvérovej stabilizácii SteadyShot nebude roztrasené, no natívna(!) aplikácia Album mi občas povie, že "Video nie je možné prehrať"... Možno si za to môžem sám, v nastaveniach sú na výber dva kodeky (H.264 a H.265), no bezproblémové prehrávanie v zariadení, ktoré takéto video zaznamená, by som očakával u oboch.

A výsledné fotografie? Po zazoomovaní sa vždy zobrazia ako príkladne ostré, s dostatkom detailov, na top smartfóny Samsungu či iPhone však Xperia Z5 určite nemá. Obrovské rozlíšenie sa hodí pri zachytávaní poznámok z tabule v škole a poteší aj výborná predná kamera s 5 Mpx a Full HD videom, no pri nočných snímkach som očakával konkurenta najdrahších Lumií neprávom. Fotografie objektov či skupiniek snímaných bleskom sú v poriadku, na nočných krajinkách bez neho je však veľa šumu a ako som už spomínal, dĺžku expozície neupravíte. Chýba aj uzamknutie zaostrenia a ručné zvýšenie expozície ako na iPhonoch alebo Huaweioch.

Ako fotí a nahráva videá nová Xperia Z5 sme ukázali v našom článku, kde sme ju porovnali s jej konkurentom - Samsungom Galaxy S6 edge.

ikona

Porovnanie fotoaparátov: Sony Xperia Z5 vs. Samsung Galaxy S6 edgeAko fotí čerstvá novinka od Sony v porovnaní so zabehnutým konkurentom od Samsungu? Tak to zaujímalo aj nás!

Z vašich snímok spraví aplikácia Movie Creator automaticky krátky videozostrih aj s hudbou a efektami. Použitú hudbu a snímku samozrejme možno upraviť. Nezabudlo sa ani na FM rádio s RDS, kde síce chýba funkcia Radio Text, no plnohodnotne ju nahradí funkcia TrackID, teda obdoba populárneho Shazamu či SoundHoundu. Potešiť môžu aj tradičné miniaplikácie v okne multitaskingu - v plávajúcom okne sa môže zobraziť časovač, kalkulačka či iné drobnosti. Miniaplikácie sú navyše dostupné z obchodu Google Play.

Kým prvé Xperie Z nemali stereoreproduktory, piata s nimi hrá a poriadne hlasno a kvalitne. Škoda len spomínanej drobnej rezonancie na zadnej strane, pri položení na stôl to však vôbec nevadí a novinka poteší aj niekde na chate. A určite aj pri individuálnom počúvaní hudby, výstup je totiž dostatočne kvalitný a natívna aplikácia Hudba prehľadná. Slúchadlá v balení však chýbali.

Vďaka 2 900 mAh batérii nie ne problémom ataktovať hranicu jeden a pol dňa výdrže ani so štandardnými nastaveniami. V prípadne intenzívneho využívania LTE sietí či Wi-Fi a obrovského displeja sa k nabíjačke vrátite aj po tradičných 14 hodinách používania, no zo zálohy stále môžete vytiahnuť šetriace režimy.

Režim Stamina vypína spolu s displejom aj data a Wi-Fi na pozadí. E-maily a správy z messengerov sa teda stiahnu, až keď napríklad skontrolujete aktuálny čas. Do zoznamu však možno stále pridať aplikácie, ktoré budú údaje zo serverov na pozadí kontrolovať neustále. Režim Ultra Stamina potom maximalizuje výdrž, no za cenu obmedzeného grafického rozhrania. Stále sa však dostanete k hovorom, SMS-kám, budíku, FM rádiu a prekvapivo (oproti konkurencii) aj k fotografiám, hudobnému prehrávaču a fotoaparátu.

Výhody:

+ nádherný displej

+ odolnosť voči vode a prachu

+ slot pre microSD kartu

+ kvalitné stereo reproduktory

+ čítačka odtlačkov prstov

+ používateľské profily

+ podarený dizajn

+ hardvérová spúšť fotoaparátu

Nevýhody:

- fotoaparát a jeho app (napriek rozlíšeniu) nestačí na konkurenciu

- slabé manuálne nastavenia

- príliš citlivá funkcia zobudenia dvojitým poklepaním

- natívna aplikácia má problém prehrať 4K (H.265) videozáznam

- chýbajúce slúchadlá v balení

Orientačná cena: 697,90 € (Mobilonline.sk)

Na jeden záber: Sony Xperia Z5

Záver

Sony Xperia Z5 je kvalitnou a zaujímavou alternatívou k HTC One (M9) či Samsungu Galaxy S6. Nikdy sa nevzdala podpory pamäťových kariet a vodeodolnosti pri športových aktivitách, či len bežnej používateľskej neopatrnosti. Je pravda, že je to najmladší model z tohto tria, no jej cenovka je aktuálne o približne 150 až 200 eur vyššie. Vlastne si môžete kúpiť frajerský zahnutý Galaxy S6 edge a stovka vám ešte zostane.

Xperia Z5 je krásna, výkonná a nesklame, jej problém je len ten, že proste nie je taká dobrá ako konkurencia. Jej displej zostal zaseknutý na Full HD rozlíšení (Galaxy S6 má 1 440 x 2 560 b.), vyzerá už tri roky približne rovnako a fotoaparát ponúka iba obmedzené možnosti manuálneho nastavenia, pričom reálne kvalita snímok taktiež trochu zaostáva. Sony slúži ku cti príkladná aktualizácia všetkých novších modelov na nové verzie Androidu, to však platí aj pre vlajkové lode konkurencie, a tak musí byť voľba pre Xperiu Z5 spomedzi ostatných možností čiste subjektívne rozhodnutie.

foto s HDR

panorama

Diskusia k článku:

Anonymný 25.10.2015 - 07:53

Tak tato xperia vode odolná nieje. Podarilo sa mi ju nechtiac " utopit" bola mozno na 2 sekundy vo vode a prestalo fungovat podsvietenie displeja... Certifikacii IP68 u tohto modelu neverim.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne25.10.2015 - 11:10 Trvalý odkaz

Ved prave, ze zalezi. Ine by to bolo, keby na tom nezalezalo a vedel by podavat rychle a konstatne vysledky.

Profile picture for user mar.bartian@gmail.com

oxy25.10.2015 - 11:42 Trvalý odkaz

ZX10R v mojich rukach zajazdi na okruhu uplne iny cas ako v tvojich aj napriek tomu ze to bude stale ta ista motoroka.
asi sa neda spravit vec ktora by vo vsetkych rukach (bez ohladu na skusenosti) podavala rovnake vysledky. dokonca aj s takym obycajnym kladivom dokazal michelangelo uplne ine veci ako dokazeme my.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne25.10.2015 - 14:15 Trvalý odkaz

Lenze tu rozhoduje prave ta automatika a algoritmy spracovania obrazu. To je fajn ze vies jazdit na motorke, pointa je vsak prave na opacnej strane. Dat laikovi automatizovany konzumny nastroj, ktorym dosiahne uspokojive vysledky. Alebo snad sme uz v stadiu ked aj motorka je len konzum a kazdy ma 2-4 doma?

Celá diskusia 12 príspevkov