MyPhone Hammer Axe LTE - obrnený hádečkový dvojsimkáč

Recenzia odolného 4,5'' dual SIM androidu s HD displejom,13 Mpix fotoaparátom a silnou 3 700 mAh batériou.

Výrobcovia príslušenstva, ochranných fólií a krytov zažívajú zlaté časy. Je tu však aj iná možnosť - namiesto tradičného smartfónu s dodatočnou ochranou si neopatrní (či v rizikovom prostredí pracujúci) zákazníci môžu kúpiť rovno zariadenie, ktoré by nejaký ten pád či kontakt s vodou malo vydržať už samé o sebe.

Poľská značka MyPhone pre nich pripravila Hammer Axe LTE s 4,5-palcovým HD displejom. Zobrazovací panel nesklame, dostal totiž rozlíšenie 720 x 1 280 bodov a má dostatočný jas i pozorovacie uhly. Nechýba ani automatická regulácia intenzity podsvietenia.

ikona

Základné info: MyPhone Hammer Axe LTEDual SIM android s certifikáciou IP68 odolný proti vode, prachu a nárazom, s 4,5'' HD displejom, osemjadrovým procesorom a 13 Mpix fotoaparátom láka aj na podporu LTE sietí a 3 700 mAh batériu.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Pod obrazovkou síce sú ešte tri podsvietené dotykové tlačidlá, no využitie prednej strany je aj po zohľadnení odolnosti voči vode i prachu s certifikáciou IP68 (tá zaručuje dlhodobé ponorenie aj do hĺbky 1,5 m po dobu maximálne 30 minút) tragické a celkové rozmery zariadenia sú doslova obrovské. Minimálne ako 5,5” iPhone 6 Plus alebo bežný 6-palcový telefón. V prípade Hammer Axe má však obraz o jeden a pol palca menej.

Podobne je na tom aj hrúbka 15,2 milimetrov - to je ako dva bežné smartfóny položené na seba. Práve rozmery či hmotnosť 230 gramov (podľa redakčnej váhy) robia Hammer Axe LTE použiteľný iba do prírody, na stanovačku či niekde na stavbu. S bežným nosením určite nepočítajte a neviem si predstaviť, že by som toto zariadenie vytiahol na obede alebo na ulici.

K batérii sa používateľ nedostane, k slotom pre microSD kartu a dve SIM karty len po nepraktickom uvoľnení dvoch skrutiek špeciálnym nástrojom v krabici (alebo tradičným skrutkovačom) a odstránení časti zadného krytu.. Aspoň, že z neho skrutky nevypadnú a nestratia sa. Nabíjací microUSB konektor chráni praktickejšia gumová záslepka, no napríklad japonské Xperie si poradia aj bez nej.

Zaujímavejšie sú štyri samostatné tlačidlá v rohoch. Kým pravá strana obsluhuje klasické + a - pre ovládanie hlasitosti hovoru či systémových zvukov, vľavo dole je šikovná funkcia SOS dostupná aj z uzamknutej obrazovky. Umožňuje nastaviť až päť núdzových kontaktov. Po stlačení tlačidla v krízovej situácii sa prvý kontakt v tomto zozname vytočí pre klasický hovor cez GSM siete a na všetky sa tiež odošle SMS s vopred nastaveným textom doplnená o GPS súradnice s vašou polohou. Šikovné, no problém je, že SMS-ky s polohou potom budú odosielané nepretržite v krátkych intervaloch a vypnú sa až po reštarte smartfónu. Ak toto tlačidlo stlačíte omylom niekde v roamingu, nedoplatíte sa.

Tlačidlo PTT vľavo hore by malo obsluhovať funkciu push-to-talk, kedysi známu napríklad zo starších Nokií. Tu však služba vyžaduje registráciu cez samostatnú aplikáciu, v ktorej som sa ani po opakovaných pokusoch nedočkal prijatia potvrdzovacej SMS správy s potrebným aktivačným kódom. Zo zovňajšku Hammera som teda minimálne rozčarovaný. Telu s výraznou textúrou a exponovanými skrutkami by prospeli mäkšie plasty, nezabudlo sa však aspoň na praktické otvory pre uchytenie šnúrky.

Prostredie Androidu 4.4.4 je čisté, bez akýchkoľvek doplnkov, ak nerátame niekoľko špecifických aplikácií pre poľský trh. Tie si však rýchlo prestanete všímať a isto nahradíte aj základný To-Do list. Potešia aspoň rýchle skratky v samostatnej karte jednoduchej notifikačnej lišty. Dokážu aktivovať a po podržaní zobraziť príslušnú položku v Nastaveniach pre Wi-Fi, Bluetooth či GPS, ich poradie však nezmeníte. Konkurencia ich dokáže zobraziť aj hneď vedľa notifikácií, nie až samostatne. Bol som však rád aspoň za zapínanie vibračného režimu, klasické tlačidlá úplne v rohoch sú totiž príliš ďaleko od seba pre pohodlné ovládanie.

Hammer Axe LTE beží svižne vďaka osemjadrovému 64-bitovému procesoru MediaTek MTK6752 a prítomnosti 2 GB operačnej pamäte RAM. Počítajte však s tým, že v 16 GB verzii vnútornej kapacity bude dostupná približne polovica z udávanej hodnoty, pre aplikácie však využijete len 4,3 GB miesta. Zvyšok bude musieť skončiť na dokúpenej microSD karte s maximálnou kapacitou 32 GB.

Na výlete v prírode, kde by LTE alebo 3G signál chýbal, využijete FM rádio s RDS. Kvalita hlasitého reproduktora je zrejme vďaka membráne chrániacej "vnútornosti" postačujúca len preňho, na prehrávanie hudby je slabý a kvalitou neoplývajú ani pribalené slúchadlá.

Pri takomto type smartfónu sa s výbavou dalo určite pohrať viac, potešil by ma napríklad kompas ktorý nemusím inštalovať dodatočne, teplomer ako v starších Samsungoch Galaxy S alebo aspoň rýchla aktivácia prisvetľovacej LED-ky niektorým z hardvérových tlačidiel. Nič z toho sa však nekoná.

Naopak, pre menej známe značky je už typická podpora dvoch SIM kariet, kde jeden slot zvládne LTE a druhý aspoň 2G dátovú konektivitu. Pre odosielanie SMS správ alebo vytáčanie hovorov je možné ktorýkoľvek z nich nastaviť ako predvolený, v opačnom prípade sa tesne po stlačení zeleného tlačidla zobrazí dialógové okno s požiadavkou na výber niektorého z nich.

MyPhone Hammer Axe LTE pridáva aj podporu pre ovládanie displeja v rukaviciach (v tomto prípade verím, že to nebudú len tie zimné, ale aj pracovné). To, že ho dvojité poklepanie prstom rozsvieti, nás už po skúsenostiach s konkurenčnými modelmi neprekvapí, no poteší, že nakreslenie písmen W, M, C,e, O alebo ťahanie prstom do všetkých štyroch strán hneď dokáže aktivovať aj príslušnú natívnu aplikáciu - Prehliadač, SMS správy, Záznamník zvuku či Galériu alebo Fotoaparát.

Ten nesklame žiadneho bežného používateľa alebo turistu. Zaznamená totiž snímky s rozlíšením 13 megapixelov s dobrým kontrastom a vernými farbami. Jedinú výčitku smerujem k neprehľadnému prostrediu samotnej aplikácie s nejasnými prekladmi jednotlivých prvkov do slovenčiny. Treba si zvyknúť na to, že najvyššie rozlíšenie videa napríklad neponúkne jasné označenie Full HD alebo 1 920 x 1 080 ale len nič nehovoriaci nezmysel označený ako "Jemné". Výrobca aspoň pridal samostatnú spúšť pre nahrávanie videa a ako samostatné prepínače zobrazuje aj aktiváciu pomalšieho no stále dobre efektívneho HDR či funkciu nepretržitého zaostrovania na vopred zvolený objekt.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 59 MB, MPEG4; 1920 x 1088 b., 30 fps; celkovo: 126 MB / min.)

Najkľúčovejšou vlastnosťou tohto smartónu tak môže byť výdrž na jedno nabitie. S dodávanou nabíjačkou sa batéria nabíja viac než tri a pol hodiny, no jej 3 700 mAh kapacita dokáže pri striedmejšom používaní atakovať hranicu dvoch až troch dní.

Výhody:

+ odolnosť voči vode a prachu (IP68)

+ dual SIM

+ otvor pre putko alebo šnúrku

+ silná batéria

+ samostatné SOS tlačidlo

+ LTE

+ fotoaparát s vysokým rozlíšením a Full HD videom

Nevýhody:

- hrúbka a celkové rozmery

- hmotnosť

- dizajn nevhodný na každodenné nosenie

- staršia verzia Androidu bez vylepšení navyše

- problematická funkcia PTT

Orientačná cena: 249,90 € (Digitall.sk)

Záver

MyPhone Hammer Axe LTE je nepochybne vhodným spoločníkom na stanovačku alebo do extrémnych podmienok, bojujem však s myšlienkou, či je cieľová skupina pre takýto mobil vôbec relevantne veľká. Vysoká hmotnosť a veľká hrúbka robia každodenné používanie nepraktickým, preto by som určite uvažoval aj nad alternatívou v podobe super odolného púzdra za cenu okolo 20 eur, ktoré by v ťažkých podmienkach ochránilo pred nárazmi, nešetrným zaobchádzaním či pádom do blata alebo vody klasický a šikovnejší smartfón.

Na druhej strane, Hammer môže zaujať aj odolnosťou voči vode či ponorením pod hladinu a porovnávanie s Xperiami od Sony nie je úplne na mieste. Tie sa totiž dokážu okúpať, no narozdiel od modelov Axe neznesú hádzadnie na stôl či na zem, aspoň nie bez dodatočného puzdra. A dlhší pobyt vo vode Sony už ani neodporúča. Hammer Axe by som sa však nebál položiť do štrku či na skaly.

Pokiaľ preň popri svojich aktivitách miesto nájdete, užijete si veľmi slušný výkon, dobrý fotoaparát, obsluhu dvoch SIM kariet naraz a skvelú výdrž na jedno nabitie, no na dnešok len podpriemerný zážitok so starším operačným systémom. Je to extrémista, ktorý vytŕča.

foto s HDR

foto s HDR

Diskusia k článku:

Začať diskusiu