Samsung S3100

PRVÝ KONTAKT s low-endom Slajder s 1,3 Mpix fotoaparátom, hudobným prehrávačom, FM rádiom a podporou EDGE.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 95 x 47 x 15 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 125 mm,

hmotnosť: 99 gramov (zistená: 102 g),

displej: aktívny, TFT 262 144 farieb, 176 x 220 b., 34 x 42 mm, uhlopriečka 53 mm (2,1''),

fotoaparát: 1,3 Mpix (1280 x 1024 b.), záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 20 MB + microSDHC (do 8 GB), 1 000 kontaktov, 300 sms, 400 záznamov v kalendári,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, kábel (Samsung konektor), mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio, A2DP,

ostatné: Java, internetový prehliadač,

batéria: AB463446BU, 800 mAh,

výdrž: do 8 h hovoru / 450 h pohotovsti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, RSS, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, 3,5 mm jack, rozpoznávanie hudby, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, slúchadlá, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung opäť prichádza s novinkou, ktorá sama prekvapila aj mňa. Model S3100 prináša jednoduchú, no praktickú funkčnú výbavu a vydarený dizajn, ktorý mnohým low-endom chýba.

Ako som už spomenul v úvode, dizajn telefónu sa Samsungu skutočne vydaril. Prvky, ktorými S3100-vka oplýva by som si kľudne dovolil priradiť lepšie vybavenému mid-endu. Hoci je novinka vyrobená z čierno-sivých lesklých plastov, odtlačky prstov až tak výrazne na svojom povrchu nezanecháva. Konštrukcia telefónu ma prekvapila svojou kvalitou. Kryty držia pevne, vysúvacia konštrukcia taktiež pracuje ukážkovo. Predná strana mobilu obsahuje 2,1-palcový displej, ktorému by viacej svedčalo QVGA rozlíšenie. Dopĺňa ho strieborný ovládací kruh s čiernym potvrdzovacím stredom. Páči sa mi červený lem stredového tlačidla, ktorý oživuje prednú stranu. Škoda, že nie je podsvietený, telefónu by to pridalo na imidži. Pravá strana obsahuje krytý konektor, ktorý je spoločný pre nabíjačku a príslušenstvo. Prevažnú časť zadnej strany tvorí čierny mriežkovaný kryt, na ktorom sa vyníma strieborný obdĺžnik. Ten združuje objektív 1,3-megapixelového fotoaparátu a mriežku reproduktoru. Pod krytom sa nachádza 800 mAh batéria, ktorú je nutné vybrať, pokiaľ chcete vymeniť microSD či SIM kartu. Ľavá strana obsahuje v hornej časti tlačidlá na ovládanie hlasitosti a otvor na pútko.

Klávesnica Samsungu S3100 sa mi páči nielen svojím dizajnom, ale aj nízkou hlučnosťou. Horná ovládacia časť síce patrí k tým hlučnejším, no dôležitejšia je spodná, alfanumerická, ktorá je takmer úplne tichá. Tuhosť klávesnice je taktiež dobrá. Jedinou zvláštnosťou je absencia podsvietenia vrchnej časti klávesnice. Inak je písanie na klávesnici pohodlné a rýchle. Nastavenia umožňujú aktiváciu podsvietenia spodnej časti klávesnice vo vami zvolenom čase. Prítomné sú aj klávesové skratky, ktorými sa môžete jednoduchšie dostať k požadovaným funkciám.

Displej by si zaslúžil lepšie rozlíšenie. Zastaralých 176 x 220 bodov vyzerá na 2,1-palcovej uhlopriečke kostrbato. S viditeľnosťou displeja na slnku je na tom Samsung S3100 podstatne lepšie než u jeho predchodcov. Na domácu obrazovku si môžete umiestniť panel skratiek, ktorý je plne prispôsobiteľný, alebo (neaktívny) kalendár. Pri deaktivovanom paneli skratiek vás stredové tlačidlo dostane do menu. To je zložené z matice ikon v rozložení 3 x 4. V nastaveniach sú pripravené tri grafické témy s možnosťou vytvorenia ďalších vlastných. Personalizácia displeja a menu je v každom Samsungu dotiahnutá výborne. Nastaviť si môžete jas displeja, čas podsvietenia, efekt prechodu obrazoviek, pozdrav či vytáčací displej.

Fotografie zo Samsungu S3100 neohurujú kvalitou, no na svoje pomery dosahuje fotoaparát pomerne dobré výsledky. Megapixelové rozlíšenie bude slúžiť skôr na momentky do telefónu a MMS, než na ukladanie v počítači. Fotografovanie prebieha na výšku, no tradičným problémom Samsungov je, že hľadáčik nezobrazuje celý záber fotoaparátu. Je preto nutné zmeniť režim na "štandardný pomer". Nastavenia sú pomerne bohaté. Umožňujú meniť rozlíšenie, vyváženie bielej, kvalitu či farebné efekty. Prítomné sú aj grafické efekty, ktorými môžete oživiť svoje fotografie. Zvuk spúšte môžete vypnúť. Video v rozlíšení 176 x 144 bodov umožňuje rovnaké prispôsobenie. Kvalita videa je použiteľná len na prezeranie v mobile. Pri videokamere, pokiaľ chcete vidieť celý záber, je taktiež nutné zmeniť režim na štandardný pomer strán.

Snímky a videá z fotoaparátu nájdete v sekcii Moje súbory. Celý multimediálny obsah telefónu je prehľadne rozdelený. Fotografie z pamäťovej karty nie je možné prezerať na šírku displeja a dokonca ani približovať. So zhotovenými snímkami nie je možné ani dodatočne pracovať (otáčanie, vylaďovanie..). Pri odoslaní fotografie e-mailom sa mobil opýta na jej zmenšenie na asi 25 kB, čo si zaslúži pochvalu. Samsung S3100 nedokáže otvoriť viacmegapixelové fotografie, napríklad z Nokie N82. Video je možné sledovať na šírku displeja, stačí počas prehrávania stlačiť mriežku. Zaujímavé je, že telefón nahráva videá vo formáte MP4, no videosúbory na pamäťovej karte v rovnakom formáte a väčšom rozlíšení už nerozoznal a neprehral.

Prehrávač hudby je v low-endových Samsungoch už tradične na výbornej úrovni. Umožňuje prehrávať hudbu na pozadí, pričom ovládanie hlasitosti prehrávača funguje aj pri zamknutej klávesnici. Počas prehrávania je zobrazený obal albumu, hodnotenie skladby, názov, dĺžka a jedna z troch vizualizácií. Nastavenia umožňujú okrem tradičných funkcií ako shuffle a repeat meniť aj ekvalizér. Pripravených je ich až jedenásť. Výbornou pomôckou je aj funkcia automatického vypnutia prehrávača. Hlasitosť zadného reproduktora je výborná, trochu horšie je na tom svojou kvalitou. Oceňujem skutočnosť, že reproduktor dokážete takmer 100-percentne umlčať priložením prstu.

V Samsungu S3100 nájdete aj jednoduché FM rádio bez podpory RDS. Dokáže však nahrávať vysielanie v pomerne dobre kvalite (MP3, 128 kbps). Rádio taktiež obsahuje funkciu automatického vypnutia a funguje na pozadí. Spomalené reakcie som pri práci s aktívnym rádiom nebadal. Hlasitosť prídavných slúchadiel je dostatočná, rovnako tak aj hlasitosť reproduktora.

Základná pamäť telefónu je 20 MB. Tú môžete rozšíriť o ďalších 8 GB na pamäťovej karte microSDHC. Karta sa vkladá pod batériu, takže pri jej výmene je nutné telefón vypnúť.

Telefonovanie je vďaka slide konštrukcii a hlasnému reproduktoru pohodlné. Telefónny zoznam zobrazuje kontakty na SIM karte a v telefóne v jednom priečinku. Oddeliť ich budete môcť len vymazaním jednej z pamätí. Vyhľadávanie prebieha postupným zadávaním znakov. Pamäť pojme 1 000 viacpoložkových kontaktov. K záznamom môžete priradiť rôzne čísla, e-mailovú adresu, poznámku či dátum narodenia, ktorý sa však nezapíše do kalendára. Kontakty môžete kopírovať či posielať cez Bluetooth. V ponuke už tradične nájdete aj funkciu falošného hovoru. Samsungu nechýbajú ani profily, ktoré si môžete plne prispôsobiť. V pamäti je pripravených šesť s možnosťou vytvorenia ďalších vlastných. V nastaveniach profilov sa mi páči najmä funkcia opakovaného upozornenia na zmeškanú SMS.

Zaujímavou funkciou je falošný hovor, ktorý môžete aktivovať v pohotovostnom stave šípkou dole. Po jej stlačení a potvrdení vám za pár sekúnd mobil zavolá, na displeji zobrazí čas hovoru a dokonca v slúchadle prehrá vami nahratú sekvenciu...napríklad vami nahovorené slová.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

Editor a schránka prijatých správ sú pre textové a multimediálne správy jednotné. Tvorba správ je skutočne jednoduchá. Pre zmenu na multimediálnu správu stačí pridať akýkoľvek súbor, predmet alebo zmeniť správu manuálne. Okrem súborov z pamäťovej karty môžete vkladať do správ aj záznamy z kalendára. Pri písaní správ si môžete pomôcť aj slovníkom T9. Okrem platených správ môžete využiť aj bezplatnú výmenu textu cez Bluetooth. Pre úspešné četovanie je nutné mať oba mobily s touto funkciou.

Jednoduchý e-mailový klient ponúka bohaté možnosti prispôsobenia. S nastavením účtu vám pomôže sprievodca. Klient môže automaticky prijímať správy už od jednej minúty. Prijať môžete len hlavičku alebo celý mail. Výhodou je aj prítomný blacklist, teda zoznam blokovaných adries a predmetov. Nečakanou, no potešujúcou funkciou je aj automatické mazanie starších správ. Zabudovaný e-mailový klient poslúži cieľovej skupine na jednoduché prezeranie či odosielanie elektronickej pošty bezproblémovo.

Internetový prehliadač si poradil s wapovými a jednoduchšími webovými stránkami. Po správnom nastavení internetového profilu sa mi podarilo otvoriť aj domácu stránku www.fony.sk. Samsung S3100 mal mierny problém s formátovaním stránky. Na prehliadanie webu môžete využiť iba technológiu EDGE, podpora sietí tretej generácie chýba. Na lokálny prenos možno využiť Bluetooth, ktorým môžete telefón spojiť aj s audio príslušenstvom.

Kalendár telefónu zobrazuje pod mesačným náhľadom počet naplánovaných úloh. Kapacita poskytuje 400 miest pre vaše udalosti. Páči sa mi možnosť mazať údaje z kalendára podľa obdobia. Zábudlivým typom poslúžia aj poznámky. Organizačnú výbavu dopĺňa prevodník, svetový čas či kalkulačka, ktorá ponúkne aj vedecké funkcie. Menu aplikácií skrýva diktafón, časovač, stopky, editor obrázkov a osem javových hier. Tie sú bohužiaľ len demoverziami. Aplikácie nemožno minimalizovať.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini 4 zo stránky http://mini.opera.com.

Chýba vám aktívny pohotovostný režim v Sony Ericssone? Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky tento problém vyrieši.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Výdrž Samsungu bola viac než slušná, pri bežnom používaní som telefón musel nabíjať až na štvrtý deň.

Výhody:

- dizajn, konštrukcia,

- hudobný prehrávač,

- možnosti kalendára,

Nevýhody:

- ovládacia časť klávesnice nie je podsvietená,

- pri výmene microSD je nutné vypnúť mobil,

- nemožno prezerať snímky na celej obrazovke,

Orientačná cena:99 € (2 982,47 Sk)

Záver

Samsung S3100 ma už pri prvom zoznámení prekvapil - svojim dizajnom, za ktorý sa vôbec nemusí hanbiť, a rôznymi vychytávkami. Medzi ne patrí hlavne vydarený kalendár, falošný hovor, široké možnosti hudobného prehrávača či kvalitné nahrávanie z FM rádia. Konkurenčná Nokia 2700 classic za podobnú cenu síce ponúka okrem vydareného dizajnu aj QVGA displej a 3,5 mm jack, no niekedy rozhodujú pri kúpe iné detaily.

Druhý názor

Richard Hombauer: Veľmi pekný telefón s množstvom drobností. A ako sa hovorí, svet je založený na drobnostiach. Práve zmenšovanie fotografií odosielaných e-mailom, dobrý hudobný prehrávač, krásny dizajn či falošný hovor môžu byť parametre dôležité pre potenciálneho majiteľa. Škoda pamäťovej karty pod batériou, absencie štandardných konektorov (microUSB, 3,5 mm) či väčšieho rozlíšenia displeja.

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Samsung

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 16.11.2009 - 01:44

maestro: Tak ten falosny hovor je fest sranda :) to iste pomoze pri otravnych schodzkach alebo inej kritickej situacii...nahravanie z FM radia tiez pekny bonus...za 100eciek iste pekny a niecim zaujimavy odlisny lowend...viac takych uniikatnych detailov by si zasluzili aj drahsie fony

anonymous16.11.2009 - 10:54 Trvalý odkaz

:-): Sikovný telefonik za rozumnu cenu :D

anonymous16.11.2009 - 13:29 Trvalý odkaz

ssamoo: Ked som si tento fonik skusal, tak mi jedine vadilo chvilu, ze som stlacal ciernu plochu pod displejom ako na U600, pretoze sa mi to tam vyslovene pytalo :) Inak mi na nom vadilo len slabe rozlisenie displeja..

anonymous15.12.2009 - 14:27 Trvalý odkaz

wayne: kupil som ho manzelke minuly vikend a je s nim spokojna, paci sa jej.. musim sa priznat ze aj mne, sikovny maly telefonik

anonymous03.03.2011 - 14:23 Trvalý odkaz

hubert: ked niekomu volam ukaze sa neznamy volajuci, ako povolit moju identitu? Vdaka

Celá diskusia 6 príspevkov