Samsung Galaxy Tab S2 9.7 - zameraný na to podstatné

Recenzia desaťpalcového tabletu so špičkovou výbavou, kvalitnou a tenkou konštrukciou, krásnym displejom a rýchlou čítačkou prstov.

Nedávno predstavený Samsung Galaxy Tab A zaujal displejom s pomerom strán 4:3, no zvyšnou výbavou a najmä cenovkou veľmi nepotešil. Následne Samsung predstavil ďalšie dva tablety s týmto pomerom strán. Už pri pohľade na základné parametre je jasné, že to bude určite iná pesnička. Modely Galaxy Tab S2 8.0 a Galaxy Tab S2 9.7 majú podobnú výbavu a líšia sa najmä veľkosťou displeja, ktorá je zakomponovaná priamo do názvu. My sme sa pozreli na väčší kúsok. Samsung Galaxy Tab S2 9.7 bude chcieť podkúriť svojmu rivalovi zo stajne Apple, modelu iPad Air. Okrem pomeru strán displeja ich spája aj uhlopriečka a taktiež rozlíšenie.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy Tab S2 9.7 (SM-T810)Tenký a ľahký desaťpalcový tablet s QXGA rozlíšením, osemjadrovým procesorom, podporou LTE, OS Android 5.0 Lollipop, snímačom odtlačkov prstov, 8 Mpix fotoaparátom a 5 870 mAh batériou.

Samsung Galaxy Tab S2 9.7 je špičkový stroj a presviedčal ma o tom od samého začiatku. Z nefinálnej bielej škatule vyťahujem poctivo zložený kus hardvéru, na ktorom si hneď pochvaľujem kovový lem po stranách, priam až návykovú hrúbku 5,6 milimetra a hmotnosť nepresahujúcu 400 gramov, konkrétne 389 gramov v prípade nami testovanej Wi-Fi verzie. Napriek väčšej uhlopriečke je manipulácia s tabletom veľmi pohodlná. Tablet som bez problémov udržal v jednej ruke a vychutnával si čítanie knihy, prípadne prezeranie iných materiálov vo formáte pdf. Vďaka malej hrúbke a mimoriadne pevnej konštrukcii, ktorú v ruke len tak ľahko neohnete, som sa nebál hodiť tablet medzi ostatné veci v pracovnej taške.

Pri držaní v ruke som si pochvaľoval aj povrch zadnej steny s protišmykovou úpravou. Na nami testovanej čiernej verzii však treba rátať s odtlačkami. Bočné kovové hrany sú vpredu zabrúsené a mierne prechádzajú aj do zadnej steny, vďaka čomu je konštrukcia pevnejšia. Na zadnej stene nájdeme aj dva otvory, ktoré netrpezlivo čakajú na flipové puzdro s hardvérovou QWERTY klávesnicou. Škoda, že tablet na test nedorazil s ním, používanie by bolo určite ešte o kúsok zaujímavejšie. Vzadu nesmie chýbať ani fotoaparát. Umiestnenie do stredu mi príliš nesedelo, najmä ak som s tabletom snímal v polohe naležato, kedy som ho občas palcom zakryl. Samsung ho pokojne mohol umiestniť do niektorého z rohov.

Druhé vylepšenie by som si vedel predstaviť na prednej stene. Samsung je stále verný jednému hardvérovému tlačidlu a dvojici dotykových po jeho stranách . Na tablete si však na dvojicu dotykových neviem zvyknúť a prekážajú mi. Či už pri sledovaní filmov alebo hraní hier naležato chcem tablet pevne zovrieť v rukách, no narážam na nechcené dotyky. Po chvíli sa na to dá zvyknúť, ale stále to nie je najkomfortnejšie riešenie.

Stredné hardvérové tlačidlo sa môže pochváliť integrovanou čítačkou odtlačkov prstov. Kvalitnou čítačkou. Sníma rýchlo a v ľubovoľnom smere, teda tak, ako čítačky na aktuálnych modeloch radu Galaxy S6. Rozpoznanie je bleskové. V nastaveniach si viete pridať až štyri odtlačky, pomocou ktorých môžete následne tablet odblokovať, alebo ich použiť na prihlásenie na webe, prípadne do konta Samsung.

V protiľahlej stene robí logu Samsung spoločnosť predný fotoaparát a senzor automatickej regulácie jasu. Škoda, že Samsung zabudol na notifikačnú diódu. Pri notifikáciách z rôznych messengerov alebo e-mailových klientov by sa určite hodila.

V jednej bočných stien by som určite rád videl infračervený port na ovládanie techniky v domácnosti. Škoda. Tablet možno považovať aj za obývačkové zariadenie a občas by som si tak mohol ušetriť naťahovanie sa za ovládačom. Horná a ľavá bočná stena ostali prázdne. V tej pravej nájdeme tlačidlo napájania a tlačidlo hlasitosti. Pochválim ich za dobré vyčnievanie a tým pádom aj dobré nahmatanie poslepiačky. Ak by výrobca pridal možnosť zhasnutia obrazovky dvojitým poklepaním na obrazovku, naťahovanie sa za tlačidlom napájania by nebolo nutné, keďže na rozsvietenie je možné použiť tlačidlo pod displejom. Pod tlačidlami sa nachádza šuplík pre microSD kartu. Ten určite ocenia multimediálne náročnejší používatelia. Zvyšok si možno vystačí s internou pamäťou. Z výrobcom udávaných 32 GB je pre používateľa dostupných 25,4 GB.

Zvyšné prvky nájdeme v spodnej stene. Konkrétne 3,5 mm audio konektor, microUSB konektor a dvojicu stereo reproduktorov. Hrajú slušne, no kvôli umiestneniu do rovnakej steny mi tu opäť chýba ten pocit stereo zvuku. Zhodou okolnosti mám po ruke aj nové Alcately Idol 3, ktoré sa môžu pochváliť stereo reproduktormi na prednej stene a ich zvuk znel lepšie a priestorovejšie. MicroUSB pochválim za podporu pripojenia externých zariadení cez USB OTG. Trošku zamrzí, že nie je podporované aj pripojenie externých harddiskov so súborovým systémom NTFS.

Prémiovú výbavu podčiarkuje nádherný 9,7-palcový Super AMOLED displej s jemným rozlíšením 2 048 x 1 536 bodov. Najmä kvôli nemu som na istý čas nechal notebook bokom a strávil na ňom väčšinu času. Farby sú živé a pozorovacie uhly výborné. Zobrazenie farieb si už tradične môžete prispôsobiť pomocou jedného z režimov, ktoré nájdete v nastaveniach. Mne najviac vyhovoval režim AMOLED kino. Vďaka veľkej uhlopriečke a podpore zobrazenia dvoch aplikácií naraz som mohol súčasne sledovať videa na YouTube a prezerať web, prípadne využiť ďalšiu z podporovaných aplikácií. Funkciu zobrazenia dvoch okien spustíte dlhším podržaním tlačidla mulitasking. Nechýba ani zmenšenie okna aplikácie a jeho umiestnenie do ľubovoľnej časti obrazovky. V tomto prípade je potrebné v spustenej aplikácií potiahnuť od horného rohu displeja smerom do stredu.

Pri výbere chipsetu sa Samsung rozhodol poobzerať vo vlastnej kuchyni, z ktorej vybral chipset Exynos 5433, známy aj z niektorých verzií Galaxy Note 4. Výkonný chipset pozostáva z osemjadrového procesora, pričom štyri jadrá sú taktované na 1,9 GHz a ďalšie štyri na 1,3 GHz, grafiku má na starosti procesor Mali-T670. O poriadnej dávke výkonu svedčí aj test v benchmarku AnTuTu, v ktorom Galaxy Tab S2 9.7 dosiahol 53 308 bodov a zaradil sa tak medzi špičku. Viac než samotný výkon ma ale potešilo zistenie, že kombinácia tenkej konštrukcie a výkonného hardvéru fungovala na jednotku a tablet sa ani pri náročnom používaní vôbec neprehrieval. Za mňa veľké plus.

Novinka prichádza s operačným systémom Android v staršej verzii 5.0.2. Prostredie TouchWiz je však už v novej, odtučnenej verzii. V porovnaní so smartfónovou verziou tu ale chýbajú témy na prispôsobenie vzhľadu. S prostredím a jeho reakciami som bol spokojný. Tablet reaguje svižne a počas celej doby používania bežal bez nečakaných pádov aplikácií alebo reštartov prostredia. O chod systému a súčasný beh viacerých aplikácií naraz sa stará RAM s hodnotou 3 GB. Voľná RAM sa pohybovala okolo hodnôt 500 – 700 MB.

Prostredie ponúkne výsuvnú lištu s množstvom skratiek a rýchlym panelom pre prispôsobenie jasu. Medzi skratkami nájdeme aj zrkadlenie obrazu Screen Mirroring, NFC vo výbave prekvapujúco chýba. V pravej hornej časti lišty sa nachádza ikona na prepínanie medzi profilmi používateľov. Každý používateľ tak môže používať tablet ako vlastné zariadenie so svojim Google účtom, tým pádom aj svojimi aplikáciami a dokonca aj s odtlačkami prstov.

V ponuke aplikácií poteší kancelársky balík od Microsoftu. Pri úprave dokumentov sa určite zíde klávesnica od Samsungu so samostatným riadkom s číslicami a podporou klávesových skratiek s klávesom Ctrl. Pri písaní na výšku sa na klávesnici písalo výborne , palcom som pohodlne dočiahol aj do strednej časti. V režime naležato som zvykol tablet položiť na stôl. Prípadne môžete využiť ďalšie režimy zobrazenia a zvoliť si plávajúcu klávesnicu alebo rozdeliť klávesnicu na dve polovice, ktoré sa umiestnia bližšie k okrajom displeja.

Aktuálny stav batérie, využitie interného úložiska, využitie RAM a stav zabezpečenia si môžete prezrieť v aplikácii Inteligentný správca od Samsungu. Ďalšie aplikácie možno považovať za tradičné a nič zvláštne tu neprekvapí. Určite ale navštívte obchod s aplikáciami Galaxy Apps, kde nájdete niekoľko zaujímavých kúskov priamo od výrobcu a mnoho ďalších. V obchode sa zvykne objaviť aj nejaká platená aplikácia, ktorej stiahnutie je na určitú dobu zadarmo. Ja som si takto stiahol offline cestovného sprievodcu City Maps 2Go.

Z multimediálnych aplikácií od Samsungu som najčastejšie používal prehrávač hudby a prehrávač videí. FM rádio žiaľ chýba. Hudobný prehrávač poteší prepracovaným prostredím s bohatým delením skladieb a úpravami zvuku pomocou funkcie SoundAlive. V nej si môžete prispôsobiť ekvalizér, zapnúť priestorový zvuk a mnoho ďalšieho. Prehrávač videí pochválim za podporu titulkov a možnosť prehrávania videa v zmenšenom okne v prostredí.

Fotoaparát na zadnej stene je v tabletoch používaný skôr sporadicky, no v niektorých situáciách sa určite zíde. Napríklad na fotenie momentiek rodinnej grilovačky na záhrade. Rozlíšenie fotoaparátu je osem megapixlov a nechýba mu ani automatické zaostrovanie. Na LED blesk sa v tomto prípade nemyslelo, ale na tablete mi to nevadí. Tablet som vzal na prechádzku počas pekného slnečného dňa a skúsil nafotiť čo to okolo. Kvalita snímok je na tablet naozaj slušná. Potešia verné farby a taktiež snímanie makro fotografií. Medzi režimami poteší kvalitné HDR a napríklad aj panoráma.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 47 MB, MPEG4; 1920 x 1 080 b., 30 fps; celkovo: 129 MB / min.)

Kvôli tenkému prevedeniu sa výrobcovi podarilo do útrob vtesnať iba batériu s kapacitou 5 870 mAh. Pri tejto veľkosti obrazovky a jemnom rozlíšení to nie je bohviečo, no nepovažujem to ani za nič tragické. Tablet si vypýtal nabíjačku v priemere po 8 hodinách zapnutého displeja, pri častejšom hraní hier to bolo sedem hodín so zapnutým displejom. Poteší, že v pohotovostnom režime je spotreba minimálna.

Výhody:

+ precízne spracovaná a zároveň iba 5,6 mm hrubá konštrukcia

+ čítačka odtlačkov prstov s rýchlym rozpoznaním

+ špičkový displej

+ výkonný hardvér

+ tenká konštrukcia sa ani pri záťaži nepehrieva

+ rýchle reakcie v prostredí

+ na tablet slušný fotoaparát

Nevýhody:

- chýba notifikačná dióda

- chýba infračervený port

- chýba NFC

- chýba FM rádio

- cena

Orientačná cena:

Wi-Fi verzia - približne 492 € mobilonline.sk

LTE verzia - približne 619 €

Na jeden záber: Samsung Galaxy Tab S2

Záver:

Ak hľadáte špičkovo vybavený tablet bez výraznejších kompromisov a nehľadíte na cenu, tak vám môžem Samsung Galaxy Tab S2 9.7 odporučiť všetkými desiatimi. Vyššie spomenuté mínusy mi veľmi neprekážali, keďže ich hravo prekonalo množstvo pozitívnych zistení. Špičkovo vybavený tablet upúta tenkou a mimoriadne pevnou konštrukciou, krásnym displejom, nekompromisným výkonom, pohotovou čítačkou odtlačkov prstov, či pohotovými reakciami prostredia. Nesmiem zabudnúť ani na súčasné používanie dvoch aplikácií naraz, ktoré je na tak jemnom displej veľmi komfortné alebo slušné výsledky fotoaparátu pri dobrých svetelných podmienkach. Osobne ma nesklamal ani vo výdrži. Tých sedem až osem hodín používania netrhá rekordy, no kvôli tenučkej konštrukcii mu to odpustím. Nedávno testovaný tablet Samsung Galaxy Tab A s displejom s pomerom strán 4:3 som považoval skôr za výkrik do tmy, ale toto, toto je zásah do čierneho.

panorama

foto z prednej kamery

Diskusia k článku:

Začať diskusiu