Windows 10 spustí aplikácie pre Android. S malou pomocou

Project Astoria uľahčí vývojárom Android aplikácií ich rýchle a jednoduché publikovanie vo Windows Store. Spúšťanie softvéru z Google Play po vzore BlackBerry však naďalej nebude možné.

Mobilná platforma Microsoftu, v poslednej verzii pod menom Windows 10 Mobile, v počte používateľov a aplikácií stále zaostáva za iOS i Androidom. Softvérový gigant z Redmontu samozrejme chce túto situáciu zmeniť a veľa si sľubuje aj od takzvaných univerzálnych aplikácií.

V praxi tak konečne príde k spojeniu Windows Store (ku ktorému môžete pristúpiť z PC) a Windows Phone Store (dostupného napríklad z Lumií) do jedného celku. Vývojárom potom postačí vytvoriť jeden kód a ich softvér pobeží na počítačoch, tabletoch i smartfónoch. Je pravdou, že tento krok môže výrazne zvýšiť záujem developerov o najmladší z troch veľkých operačných systémov, no tento stav šéfovia Microsoftu sľubovali od predstavenia prvého Windows Phone 7.0 už niekoľkokrát. Dočkali sme sa až teraz, po piatich rokoch.

Mobilný Windows 10 na seba strhol veľkú pozornosť aj zvesťami o údajnej možnosti spúšťať Android aplikácie v v špeciálnom jadre podobne, ako to dokáže konkurenčný BlackBerry OS.

Po kliknutí sa obrázok zobrazí vo vyššom rozlíšení.

Situácia je však oveľa zamotanejšia - kým BlackBerry teoreticky dokáže spustiť akúkoľvek Android aplikáciu (obmedzením je len výkon, beh na pozadí, notifikácie a previazanosť so službami Google Play) nový Windows ich nepodporuje vôbec.

Microsoft iba spustil takzvaný Project Astoria, alebo ak chcete Windows Bridge. Tento špeciálny nástroj dokáže jednoducho upraviť zdrojový kód .apk aplikácie z Androidu, prerobiť kľúčové riadky (podporu softvérových tlačidiel, menu a služieb Microsoft) a následne aplikáciu publikovať do Windows Store. Oproti BlackBerry si však tento proces bude vždy vyžadovať zásah vývojára aplikácie. Tí budú mať publikovanie na platforme Microsoftu oveľa jednoduchšie než doteraz, no koncový používateľ stále musí dúfať v dostatok motivácie tento krok vykonať. Pri niektorých špecifických a starších aplikáciách sa zrejme nedočká ani tak.

Podobný postup funguje aj pri iOS aplikáciách vďaka Projectu Islandwood, tu však vývojár musí upraviť podstatnú časť kódu vo Visual Studiu. Android aplikácie si môžu prekonververtovať a do Windows 10 zariadenia nahrať (sideload) aj jednotliví používatelia. Obídu síce oficiálny obchod, no potrebujú developerský účet a pripojenie svojho zariadenia k PC.

Zdroj: Windows Dev Center

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne 06.10.2015 - 11:03

Windows 10 mobile potrebuju na ukrojenie vacsieho podielu z trhoveho kolaca ozivenie ako sol. Stacili by bankove aplikacie, ci niektore hry, alebo "velke mena" doteraz neexistujuce pre iOS, napriklad Snapchat. Ale absencia prave Snapchatu je viac vec politiky. Dakujem za clanok, noviniek z Windowsu tu nie je mnoho, tato je vsak dost zaujimava.

tom4as06.10.2015 - 14:35 Trvalý odkaz

Vzhľadom na hlboký záujem fony.sk o dianie vo svete mobilov a mobilných operačných systémov, hlavne v oblasti Windows, by som rád pripomenul, že práve dnes bude oficiálne predstavený Windows 10 Mobile, nové Lumie a iste aj ďalšie zariadenia. Verím, že si to fony.sk všimli, ale jeden nikdy nevie... Veselý deň..

ondrakomous06.10.2015 - 18:50 Trvalý odkaz

mobilni desitky jsou mocny. propojis mobil s monitorem a klavesnici a mas desktop.

Anonym9106.10.2015 - 19:03 Trvalý odkaz

To by som bral trochu s rezervou, je to super funkcia, ale aký výkon to bude mať? S Lumiami 950 a 950 XL asi dobrý, Snapdragon 808/810 to utiahne celkom v pohode (snáď som si nezmýlil procesory), ale napríklad taká Lumia 640, ktorá má dostať update na Windows 10 to utiahne s problémami, aspoň to si myslím. Zvládne to vôbec aspoň Edge, Outlook alebo Office?

Celá diskusia 6 príspevkov