HTC Desire 626 - jedna SIM, dvojnásobok RAM

Recenzia 5'' smartfónu s HD displejom, 2 GB RAM, priemerným fotoaparátom a 2 000 mAh batériou. Poteší Android 5.1 a výborná nadstavba Sense 7.

Model Desire 626 môžete na pultoch obchodníkov nájsť v tradičnej single SIM i čoraz populárnejšej dual SIM verzii. Pozor však, vo vnútri sa ani zďaleka nejedná o rovnaké smartfóny. Desire 626G Dual SIM na trh prišiel už na jar a do vienka dostal iba starší procesor, 3G konektivitu a podpriemernú dvojicu 1 GB RAM s 8 gigabajtovým vnútorným úložiskom.

Nami testovaný HTC Desire 626 (Single SIM) síce vyzerá na vlas rovnako, no zvládne LTE a zaujímavú svižnosť sľubuje dvojnásobok operačnej pamäte spriahnutej so 64-bitovým Snapdragonom 410. V ponuke e-shopov tak treba byť pozorný a počítať s prípadnými chybami v popise produktov.

ikona

Základné info: HTC Desire 626Nástupca modelu Desire 620 prináša 2 GB RAM, 16 GB vnútorné úložisko rozšíriteľné microSD kartami, 13 Mpix fotoaparát a Android 5.1. Zachovaný zostal HD displej, batéria sa zmenšila na 2 000 mAh.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Plastové telo v krikľavých farbách a dvoch rôznych odtieňoch modrej nemusí vyhovovať každému. Osobne by som volil niektorý z ďalších štyroch farebných variantov. Čierno-červená (ružová) kombinácia vyzerá podobne extravagantne, no ostatné už budú nenápadnejšie a je len dobre, že HTC dáva zákazníkom na výber podľa vlastného vkusu.

Chrbát zariadenia s výraznou šošovkou 13 Mpix fotoaparátu a LED pomocníkom bude vždy rovnako hladký, no o niečo mäkkší rám zaručí isté držanie v každej situácii. V ňom skončili aj ovládacie tlačidlá hlasitosti, vypínač či kryt pre nanoSIM a microSD kartu.

Vpredu sa opäť značne plytvalo miestom a mierne falošne vyznieva aj pohľad na "výduchy reproduktorov" po oboch stranách displeja. Sú síce plne funkčné, no z horného bude plynúť iba zvuk telefonického hovoru do vášho ucha. Hlasné prehrávanie hudby zasa obslúžia iba spodné otvory. Síce dostatočne hlasno a kvalitne, no iba z jedného kanálu. Séria One M7, M8 a M9 ponúka ozajstnú stereoreprodukciu.

Desire 626 však ťaží z príslušnosti k značke HTC a ponúkne výborne odladený Android 5.1 s fantastickou nadstavbou Sense 7.0. Neprídete tak takmer o nič, čo dostanú majitelia najdrahších modelov. Moja jediná kritika smeruje ku katastrofálnemu nevyužitiu plochy inak krásneho 5-palcového HD displeja ikonami na domácej obrazovke. Mriežka 4 x 4 ikon robí upratanie aplikácií veľmi ťažkým, navyše do priečinkov možno vkladať len obmedzený počet ikon (iba na jednu stranu) a po úvodnom nastavení widgetov, vložení SIM karty a reštarte som o celé rozloženie prišiel. Stačilo však zrejme iba lepšie čítať a kliknúť na "Nie" v ponúknutom dialógovom okne.

K trojici softvérových ovládacích tlačidiel na spodnom okraji môžem pridať ešte štvrté a na rozdiel od LG je aj táto ponuka bohatá - z ponuky pre prepínač automatického otáčania, vypínača, rýchlych nastavení, skrývania celého navigačného panelu a sťahovania notifikačnej lišty som si vybral poslednú možnosť.

Páčia sa mi aj rýchle prepínače v notifikačnej lište, ktoré zobrazím buď opätovným gestom z horného okraja alebo prepnutím cez samostatné tlačidlo. Na uzamykacej obrazovke sa zasa nezabudlo na tradičný korporátny widget s hodinami a počasím ani na štvoricu odkazov pre ľubovoľné aplikácie. Tie sú však zhodné so spodným riadkom ikon na domácej obrazovke a ak chcem mať rýchly prístup k aplikácii fotoaparátu zo zablokovaného zariadenia, musím tu obetovať jednu položku. Podržanie tlačidiel hlasitosti nespraví nič, hardvérová spúšť chýba tiež.

HTC Sense vyniká celkovou premyslenosťou a používateľskou prívetivosťou. Písanie SMS správ, inteligentné vyhľadávanie v kontaktoch či dokonca aj systémová klávesnica pracujú presne tak, ako by som čakal. Z Telefónu dokonca môžem vyhodiť zbytočné karty Obľúbené položky či Skupiny a hneď vedľa seba tak dostať čísleník, Zoznam kontaktov (s fotografiami prepojenými s Facebookom, Gmailom, Twitterom a LinkedInom) i Denník posledných volaní.

Klávesnica zasa ponúkne samostatnú bodku i čiarku a špeciálne znaky vrátane čísel po dlhom podržaní konkrétnej klávesy. Sense dokonca dokáže zálohovať všetky nastavenia do cloudu, po prihlásení a obnovení údajov som sa preto na Desire 626 okamžite dostal k svojim SMS-kám a neprijatým hovorom z HTC One M9 testovaného v máji. Google, takto to má vyzerať a mal by to zvládať už samotný Android bez nadstavieb výrobcov.

K Sense vám HTC pribalí ešte opakované upozornenia na neprečítané notifikácie (interval by však mohol byť dlhší než 15 sekúnd až 5 minút), FM rádio s RDS či špeciálny jednoduchý launcher pre používanie v aute. Desire 626 tiež dokáže spolupracovať s krytmi Dot View.

Deti zasa dostanú aplikáciu pre jednoduché kreslenie a Kid Mode - neprehľadnú výukovú aplikáciu pre deti. Tá však za podrobnejšiu zmienku skutočne nestojí.

Každého fotografa naopak potešia detailné nastavenia 13-megapixelového fotoaparátu. K HDR sa dostáva zložitejšie (ideálna by bola samostatná ikona vedľa nastavení LED blesku) no manuálne možno nastaviť ISO, korekciu expozície i vyváženie bielej. Aplikácia ponúka samostatný režim pre noc, snímanie textu, portrétov, krajiny a makra. Okrem Full HD videozázamu je k dispozícii aj spomalený alebo zrýchlený záznam v HD rozlíšení.

Kvalita výsledných záberov však v prípade HTC opäť raz neútočí na najvyššie priečky. Chcelo by to sýtejšie farby a väčší kontrast. Oveľa lepšie je na tom 5 Mpix predná kamera.

Výrobca sa však snaží multimediálny zážitok prinášať inde. Napríklad cez Galériu a automatické vytváranie zostrihov z maximálne 16-tich fotografií. Z víkendového výletu tak môžete za pár desiatok sekúnd vybrať najlepšie snímky a výsledné približne 30 sekundové video s prednastavenou alebo vlastnou hudbou ďalej zdieľať. HTC sa zo Zoe snaží vytvoriť akúsi sociálnu sieť, na ktorej možno sledovať zostrihy ďalších ľudí, no nahrávanie na Facebook určite využijete oveľa častejšie.

V redakcii máme radi aj internetový prehliadač od HTC, ktorý patrí k najlepším na trhu najmä pri práci s textom na menšej obrazovke. V Desire 626 chýba, no výrobca už dávnejšie všetky svoje natívne aplikácie poslal aj do obchodu Google Play. To umožňuje ich rýchlejšie aktualizovanie aj bez updatov operačného systému.

Jedna z plôch základnej obrazovky môže byť okupovaná kanálom BlinkFeed - jeho prispôsobenie je len na vás, buď cez neho budete sledovať výber správ z rôznych oblastí (vrátane kanála Fony.sk), alebo ho použijete ako stream z Facebooku a Instagramu.

Z 16 GB priestoru zostane pre vaše dáta voľných približne 9 GB a celé zariadenie bude veľmi svižné vďaka použitiu 2 GB operačnej pamäte. Na jedno nabitie sa dá bezpečne prehupnúť cez jeden deň prevádzky vďaka kvalitnému vyladeniu systému a 2 000 mAh batérii.

Výhody:

+ displej

+ automatické zostrihy Zoe

+ FM rádio

+ výborné natívne aplikácie (Telefón, Správy, E-mail, Kontakty)

+ zálohovanie dát kompatibilné s ostatnými modelmi HTC

Nevýhody:

- plytvanie miestom na základnej obrazovke

- chýbajú stereo reproduktory

- priemerný fotoaparát (avšak s bohatými nastaveniami)

- vyššia cena

Orientačná cena: 273 € (Mobilonline.sk)

Na jeden záber: HTC Desire 626

Záver

Ak chcete smartfón s 5-palcovým displejom, na výber dostanete niekoľko oveľa lacnejších modelov od iných značiek. Väčšina z nich však nebude ponúkať 2 GB operačnej pamäte, ktoré zaručia svižný chod a prepínanie medzi aplikáciami. Často tiež dostanú len staršiu verziu Androidu a budú úplne bez, alebo s nie tak dokonalou grafickou nadstavbou.

HTC Desire 626 dostalo Sense, ktorému nechýba prakticky nič z ponuky vlajkových modelov One. A natívne aplikácie, ktoré budete používať niekoľkokrát denne - teda telefón, e-mail či ponuku pre posielanie textových správ a klávesnicu má taiwanský výrobca jedny z najlepších na trhu. Oproti konkurencii si však budete musieť priplatiť. Oplatí sa to, no napríklad fotoaparát Desire 626 level nižšej triedy určite nepreskočí.

foto s HDR

foto z prednej kamery

panoráma

Diskusia k článku:

Milan 02.10.2015 - 22:20

...peknučký fónik pre detičky do škôlky (Nieje trošku nadrozmerný?), no možno aj na prvý stupeň ZŠ(Však na to majú tie obrovské tašky...) ináč... ...a čože to je na tom "sense" také senzačné??? ...že zaberá v pamäti 2,5G, a tak mu je aj 2G málo na dôležitejšie aplikácie? - Niekoľko mailových schránok, web, navigácia, bankové aplikácie, atď) "+ zálohovanie dát kompatibilné s ostatnými modelmi HTC" - nekompatibilné s čímkoľvek iným... a toto ma naozaj rozosmialo: "+ VÝBORNÉ natívne aplikácie (Telefón, Správy, E-mail, Kontakty)"

Nightmare02.10.2015 - 22:54 Trvalý odkaz

nadstavba Sense od HTC a Sony patri medzi tie najlepsie takze neviem o com vravis...to nie je Samsung alebo LG

a ked chces tak kecat do HTC tak skus sa pohrat s M8 alebo aj M9 alebo kludne aj s M7

Milan02.10.2015 - 23:10 Trvalý odkaz

"Nočná mora" :-)
Mal som ..sunga(6 rokov SGS2) a dnes mám Huáka(ako ty, len ja priamo M7) Chvalabohu som sa vlastneniu HTC vyhol vďaka mojim známim(jeden za druhým sa na mňa(ako technicky zdatnejšieho) obracali aby som im pomohol sa zorientovať sa, nastaviť a pod.
Takže, ortieľ - dokonca aj nokia má lepšiu klávesnicu ako HTC ! ! ! A to nespomínam "slajdovacie" klávesnice Samsungu alebo HUAWEI...
Jednoznačne, HTC je len PREDRAŽENOU, zbytočnou hračkou, s ktorou sa ani nedá pohrať!
Je to môj názor a všetci priatelia, pôvodne nadšený držitelia "špičkových" HTC ich zakrátko povymieňali a dnes už majú použiteľné telefóny... :-)

Nightmare02.10.2015 - 23:14 Trvalý odkaz

ja tu poznam co maju HTCcko a su spokojny teda aj ja a nevymenil by som ho urcite a MiFi to si sa registroval na Fony.sk nedavno aby si okomentoval recenziu na toto HTC a ich nadstavbu?
takze Krajcovic co tento telefon realne mal a testoval si vymyslal to co sem napisal?

Knoxville02.10.2015 - 23:46 Trvalý odkaz

Co sa tyka klavesnice,pokial ti nevyhovuje nainstalovana vyrobcom da sa stiahnut z obchodu Play ine od vymyslu sveta.V tom problem nevidim.Ja osobne na ich nadstavbu ktoru povazujem za najvydarenejsiu a znacku ako celok nedam dopustit.Po vyskusani vsemoznych modelov a nadstavb som sa vzdy k HTC vratil....

Celá diskusia 12 príspevkov