Nokia 1800

PRVÝ KONTAKT s low-endom Low-end s farebným displejom, svietidlom a FM rádiom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný, Series 30,

procesor: ???

frekvencie: GSM 900 / 1800 MHz,

rozmery: 107 x 45 x 15 mm,

hmotnosť: 79 gramov (zistená: 73 gramov),

displej: aktívny, TFT 65 536 farieb, 128 x 160 b., 28 x 35, uhlopriečka 1,8'' (46 mm),

fotoaparát: -,

pamäť: -, 500 kontaktov, 250 SMS,

správy: SMS, MMS,

globálny prenos dát: -,

lokálny prenos dát: -,

hudba: FM rádio, 3,5 mm jack,

ostatné: svietidlo,

batéria: BL-5CB, 800 mAh,

výdrž: do 13 h hovoru / 800 h pohotovosti,

SAR: 1,18 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, fotoaparát, pamäťové karty, e-mail, RSS, GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA, Bluetooth, mass storage, internetový prehliadač, Wi-Fi, MP3/AAC prehrávač, A2DP, rozpoznávanie hudby, Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna.

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, dokumenty.

Nokia 1800 je ďalším lacným low-endom, ktorý ponúkne len to najzákladnejšie, čo môžete od mobilného telefónu očakávať. Od toho sa odvíja aj jeho cena, ktorá tesne prekračuje hranicu 1 000 korún (33,3 €).

Nokia 1800 je mobil klasickej konštrukcie so zaoblenými hranami. Čierno-zlaté vyhotovenie telefónu na pohľad pozdvihlo pomyselnú cenu zariadenia, no už pri prvom kontakte jasne cítiť, že sa jedná o lacný prístroj. Konštrukčným materiálom je, ako inak, výhradne plast. Napriek svojej nízkej cene je Nokia 1800 pomerne pevný telefón, ktorý ani pri silnejšom uchopení nevŕzga. Prednej strane dominuje 1,8-palcový displej a čierna klávesnica so strieborným ovládacím štvorcom. Pozor, bez možnosti stlačenia! Obe bočné steny sú takmer holé, nájdete na nich iba ryhy pre lepšie uchytenie telefónu. V hornej časti pravej steny sa taktiež nachádza aj otvore pre tenkú nabíjačku. Ako v každom low-ende od Nokie, aj v 1800-ke mi chýbali ovládacie tlačidlá hlasitosti. Zadnú stranu tvorí odnímateľný kryt. Nájdete na ňom iba logo výrobcu a mriežku reproduktoru. Zaujímavou je horná stena, ktorá obsahuje 3,5 mm jack na pripojenie slúchadiel k rádiu a LED diódu, ktorá slúži ako svietidlo. Uvítal by som jeho rýchle spustenie podržaním niektorého tlačidla, tak, ako je rádio spúšťané podržaním hviezdičky. Otvor na pútko nájdete logicky umiestené v spodnej stene.

Písanie na klávesnici Nokie 1800 je pohodlné. Jednotlivé tlačidlá sú dostatočne veľké a sú ľahko rozpoznateľné aj naslepo. Prekážalo mi ich hlasné cvakanie. Taktiež som zvyknutý na to, že ovládací štvorec má na mobilných telefónoch zvyčajne potvrdzovací stred, čo 1800-ke aj ďalším low-endom od Nokie chýba. Oceňujem však slabšie biele podsvietenie klávesnice, ktoré v nočných hodinách zbytočne nebije do očí.

Displej telefónu je jednoduchý a prispôsobený len základným funkciám telefónu. Keďže telefón nemá fotoaparát ani iné vymoženosti, ktoré jemný displej vyžadujú, nie je nutné nižšie rozlíšenie kritizovať. Menu telefónu môže byť vo forme zoznamu alebo mriežky s 3 x 3 ikonami. Prostredie Series 30 toho veľa neponúka, no páčila sa mi ponuka 20 pripravených tém, ktoré môžete aj farebne upraviť. Jednotlivé témy potom môžete priraďovať k profilom. Napríklad tichému režimu v noci môžete priradiť tmavú tému, pričom dennému bledú. Možností je dosť, jednu si vyberie určite každý. Aktivovať si môžete aj jeden z ôsmich šetričov displeja, ktoré ponúkajú jednoduchú animáciu. Časový limit šetriča ponúka 5, 10 a 20 sekundové oneskorenie. Po zhasnutí podsvietenia sa displej vypne. Pri zamknutej klávesnici stačí stlačiť červené slúchadlo a displej sa rozsvieti a na chvíľu zobrazí aktuálny čas a dátum. Viditeľnosť displeja na priamom slnku je slabšia, pomôže nastavenie bledej témy. Nastavenia sú slabšie, prispôsobiť si môžete iba dobu podsvietenia (15 s plného jasu + 30 s tlmeného alebo 30 s intenzívneho + 30 s tlmeného podsvietenia), intenzitu jasu ani veľkosť písma nenastavíte.

Z multimediálnych funkcií ponúka Nokia 1800 iba jednoduché FM rádio, aj to bez podpory RDS. Ponúka uloženie staníc aj s názvami, automatické i ručné ladenie a dokonca aj budenie rádiom. Prehrávanie cez externý reproduktor je dostatočne hlasné.

Telefónny zoznam Nokie 1800 je jednoduchý, ponúka možnosť uloženia kontaktov do pamäte telefónu alebo SIM. Kontakty je možné rýchlo kopírovať medzi pamäťami. Na Bluetooth sa zabudlo, takže do telefónu skopírujete kontakty iba prostredníctvom SIM karty. Pamäť pojme až 500 kontaktov. Páči sa mi položka "rozčlenený telefónny zoznam", kde si môžete rozdeliť kontakty do piatich telefónnych zoznamov a jedného zdieľaného, čo sa zíde hlavne v situáciách, kedy viacero používateľov používa jeden mobil. Telefónny zoznam poskytuje aj jednoduchý filter neželaných čísel. Pri ukladaní kontaktov si môžete okrem mena a telefónneho čísla pridať ku kontaktu aj jednu z 28 pripravených ikoniek pre rozlíšenie kontaktov. Telefonovanie s Nokiou 1800 je pohodlné, nemám voči reproduktoru či základným funkciám hovoru žiadne výhrady. Telefón ponúka aj 6 profilov s možnosťou vytvorenia jedného vlastného.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

K písaniu správ som sa čiastočne vyjadril už vyššie. Samotné zadávanie znakov je pohodlné, problém vám občas môže robiť iba hlasitosť klávesnice. S Nokiou 1800 si pošlete iba textové správy, komunikáciu prostredníctvom multimediálnych správ ani e-mailov telefón neponúka. Pod položkou "obrazové správy" budete márne hľadať MMS. Ukrývajú sa tam staré čierno-biele obrázkové správy, ktoré sme si posielali v časoch Nokií 5110, 3210 či 3310. Páči sa mi však funkcia počítadla správ, ktoré zobrazuje počet odoslaných a prijatých správ. Táto funkcia chýba v mnohých nových Nokiách. V nastaveniach nájdete štandardne možnosť aktivovania výpisu o doručení. Možnosť zapnutia/vypnutia ukladania odoslaných správ chýba.

Internetový prehliadač či akýkoľvek prenos dát (lokálny ani globálny) chýba. Pamäť telefónu nie je známa, ani si ju nerozšírite pamäťovými kartami. Rovnako chýba galéria, do telefónu teda nedostanete žiadne vlastné obrázky, fotografie, melódie ani videá.

Budík môže byť jednoduchý alebo opakovaný. Ako tón budenia môžete použiť jedno zo štandardných zvonení, FM rádio alebo hlasové budenie, kedy vám telefón v lokálnom jazyku "prečíta" aktuálny čas. Kalendár je tiež jednoduchý, používa mesačný náhľad, pri ktorom nezobrazuje aktuálne udalosti v samostatnej lište. Ponúka mazanie položiek po jednej alebo všetkých naraz. V telefóne nájdete aj tri jednoduché hry, a to Solitaire, Sudoku a Forbidden Treasure. V sekcii "ďalšie" na vás čakajú funkcie ako konvertor, výkaz, časovač, stopky, baterka či kalkulačka. Tú chválim za možnosť priameho ovládania štvorsmerovým tlačidlom.

O výdrž sa postará 800 mAh batéria BL-5CB, ktorá podľa Nokie zvládne až 13 hodín hovoru. Dovolím si tvrdiť, že Nokia 1800 vám pri bežnom používaní vydrží na jedno nabitie pokojne aj jeden týždeň.

Výhody:

- prítomnosť funkcie FM rádio,

- univerzálny 3,5 mm jack,

- svietidlo,

- rozčlenený telefónny zoznam,

Nevýhody:

- hlučná klávesnica,

- stredové tlačidlo nepotvrdzuje,

- FM rádio vyžaduje pripojenie slúchadiel,

- absencia základných multimediálnych funkcií (MMS, galéria, pamäť).

Orientačná cena: 34 € (Epicentrum.sk)

Záver

Nokia 1800 je veľmi jednoduchý mobil, ktorý za svoju cenu ponúka minimum funkcií. Jeho využitie vidím v rukách dôchodcov, vo firmách ako náhradný mobil, prípadne ako náhradu domácej pevnej linky. A dôvody? Najmä energetická nenáročnosť, FM rádio a jednoduché ovládanie. Za podobnú cenu nájdete niekoľko ďalších low-endov nielen od Nokie, odporúčam nazrieť do článku venovanému telefónom s cenou do 50 €.

Druhý názor

Richard Hombauer: Nokia 1800 je tak jednoduchý mobil za tak málo peňazí, že si dovolím len potvrdiť Michalove slová. Ťažko sa mi posudzuje, či bude seniorom chýbať potvrdzovacie stredové tlačidlo. Osobne podporujem radšej telefóny typu Aligator A290 či A300, ktoré sme už dávnejšie testovali. Na to, aká má byť Nokia 1800 jednoduchá je na môj vkus až príliš komplikovaná. Tým je určená skôr do mladých rúk, ktoré ocenia pri cestách do školy prítomné FM rádio.

Produktová stránka: Nokia 1800

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Nokia S40

Diskusia k článku:

anonymous04.11.2009 - 21:07 Trvalý odkaz

kredenc: Nokia chrli same ?erepy jak na bežiacom páse :( a na?o?keby aspon také špatné neboli ale je to hnus...fuj to!!!

anonymous08.11.2009 - 14:57 Trvalý odkaz

hellwet159: omg take mobilu su pre tych ludi ktory nemaju moc penazi rozmyslajte troska :)

anonymous23.06.2010 - 10:19 Trvalý odkaz

giermo18: No tak to nie je len pre tych , ktori nemaju peniaze.... moja mama ma nokiu 1616 a je s nou velmi spokojna, aj ked ja si neviem predstavit,ze mam taky jednoduchy telefon... ale niekomu staci ,ze sa da z neho telefonovat, sem-tam napisat SMS a nemusi ho kazdy den nabijat... cize je to telefon skor pre nenarocnych ludi...

anonymous07.07.2010 - 22:59 Trvalý odkaz

Michal Krajcir: ZÁKLADNÉ INFO práve aktualizované na PRVÝ KONTAKT.

Celá diskusia 41 príspevkov