ESET dokáže predvídať budúce hrozby

Známy výrobca bezpečnostného softvéru umožnil vybraným novinárom nahliadnuť pod pokrievku fungovania firmy. Chcete vidieť, ako to vyzerá v miestnosti pre výskumníkov, ktorí sa starajú o bezpečnosť počítačov i mobilných zariadení a čo znamená skratka NOD?

Firma ESET bola založená v roku 1992, no už v roku 1987 vytvorili zakladatelia spoločnosti Peter Paško a Miroslav Trnka prvú verziu NOD antivírusu. Ešte predtým, než existoval internet v takej podobe, ako ho poznáme dnes. Viete čo znamená skratka NOD? Možno bude pre vás prekvapením, že je to “Nemocnica na Okraji Disku”. A nie náhodou sa spoločnosť volá po egyptskej bohyni a magickej liečiteľke Eset.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Dnes je ESET veľká spoločnosť, ktorá v globále zamestnáva viac než 900 ľudí a po celom svete má distribučné centrá a širokú sieť partnerov. V Bratislave sídli v budove Aupark Tower na najvyšších poschodiach. Asi najdôležitejšiu miestnosť pomenovanú Houston, nájdete na 17. poschodí. Pracujú v nej výskumníci, ktorí analyzujú škodlivý softvér a vytvárajú nástroje na ich včasné zachytenie.

Štyri veľké monitory na stene miestnosti zobrazujú informácie zozbierané od používateľov z celého sveta. No len v prípade, že s tým súhlasili a v nastaveniach túto možnosť zaškrtli. Kto nechce, o tom sa v Esete nikto nič nedozvie, no odosielané dáta pomáhajú pri ďalšom vývoji. Vďaka sieti pobočiek po celom svete sú dáta neustále zbierané počas celých 24 hodín.

ESET sa stará o bezpečnosť jednotlivcov, domácností i firiem, vo svojom portfóliu má produkty pre počítačové operačné systémy Windows, Linux, Mac OS a mobilné platformy Android, Windows Phone i Symbian. Na iOS žiadny antivírus zatiaľ nemajú, sami dokonca vo firme pred časom používali primárne iPhony, no dôvodom bola skôr lepšia komunikácia Microsoft Exchange serverov s iPhonmi než s androidmi. Teraz je pomer androidov a iPhonov vo firme asi 50:50.

Práve pre túto platformu má ESET v ponuke niekoľko nástrojov, napríklad ESET Mobile Secirity, ktorý je v základnej verzii zadarmo, za prémiové funkcie si pár eur priplatíte. Androidový malvér už nerastie tak závratným tempom ako napríklad pred rokom, no stále je potrebné mať sa na pozore a treba sa chrániť. Napríklad neklikať bezhlavo na každú linku a vyhýbať sa aplikáciám pochádzajúcim z nedôveryhodných zdrojov alebo obchodov.

Medzi rozšírené hrozby patrí Ransomware, ktorý po nainštalovaní nakazenej aplikácie pýta od používateľa výkupné. Jedným z posledných takých prípadov, o ktorých sme informovali aj na našej webovej stránke, bola hra Minecraft. Po upozornení spoločnosťou Eset stiahol Google zo svojho obchodu vyše 30 podobných škodlivých aplikácií.

Iná podoba Ransomware zablokuje používateľovi domácu obrazovku a bez zadaní správneho PIN-u sa telefón neodblokuje. Za správny PIN pýta samozrejme výkupné. Problém nastáva vtedy, keď je PIN náhodne vygenerovaným štvormiestnym číslom, ktoré nepozná ani sám útočník. Ti vám nepomôže ani zaplatenie výkupného, len preinštalovanie systému cez bootloader.

ESET sa stará aj o bezpečnosť detí na internete a pre rodičov prináša aplikáciu Parental Control, ktorá pomáha ustrážiť deti pred nevhodným obsahom a internetovými hrozbami. Jej beta verzia je dostupná na stiahnutie v obchode Google Play. O funkciách tejto aplikácie sme písali v našom augustovom článku.

Po viac ako dvoch desaťročiach výskumu je ESET priekopníkom proaktívnej detekcie, vďaka technológiám ako heuristická analýza, detekčné signatúry a emulácie dokáže predvídať budúce hrozby. A my môžeme byť hrdí na to, že ide o slovenskú firmu, ktorá sa vlastnými silami dostala tam, kde je teraz.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu