Samsung Galaxy J5 - spoľahlivý nešťastník s dlhou výdržou

Recenzia 5-palcového androidu s HD displejom, slušnou výdržou, LTE, NFC a dobrým výkonom. Škoda nešťastných úsporných opatrení.

V tomto roku sa to v Samsungu všetko točí najmä okolo modelov S6, S6 edge a najnovšie aj S6 edge+, no nezabúda sa ani na strednú triedu. Tá sa v poslednej dobe teší veľkej obľube. Súčasná ponuka je viac než bohatá, čo je ale dôležitejšie, modely ponúknu už naozaj slušné parametre, ktoré väčšine nenáročných používateľov postačia. Samsungáckym polienkom v ohni je novinka Galaxy J5, ktorej esom v rukáve môže byť napríklad predný fotoaparát s LED bleskom. Autoportréty sú v móde, tak prečo nie.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy J5 (SM-J500F)Cenovo dostupný smartfón ponúka 5'' HD displej, OS Android 5.1, štvorjadrový procesor, 13 Mpix zadný fotoaparát a 5 Mpix prednú kameru s LED bleskom, podporu LTE, NFC a 2 600 mAh batériu.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

V porovnaní s modelmi radu Galaxy A sa jé-päťka vracia konštrukčne o pár krokov späť. Reč je samozrejme o absencii kovu. Povrch Galaxy J5 je výlučne plastový. Dizajnovými líniami a lesklým oblým lemom s imitáciou kovu mi pripomína vzhľad starého dobrého Galaxy Note 2. V praxi to znamená, že po stranách mám trochu šmykľavý povrch, ktorého držanie nie je tak isté, ako v prípade kovu na modeloch triedy Galaxy A. Spracovaniu ale nemám čo vyčítať. Všetko do seba dobre zapadá a ani pri silnejšom stlačení a krútení v ruke telefón nevydáva žiadne zvuky. Telefón je na našom trhu dostupný v troch farebných vyhotoveniach – bielej, čiernej a zlatej. Nami testovaná biela verzia vyzerá elegantne, a jej povrch s jemným perleťovým nádychom určite osloví nežnejšie pohlavie.

Dizajn vychádza z predošlých modelov tejto značky, jedinou novinkou sú mierne ohnuté okraje v hornej a dolnej stene. Význam som veľmi nepochopil. Zrejme ide iba o dizajnový prvok. Ak by takéto zahnutie výrobca umiestnil na bočné steny, vzhľadovo by sa ponášali na model Galaxy Alpha a používateľovi by priniesli väčšiu istotu pri držaní.

Rozmerovo ani hmotnosťou z radu nevyčnieva. Na prednej stene nie je veľa nevyužitého miesta, plast sa podpísal pod slušnú hmotnosť s hodnotou 146 gramov. Kedysi by som upozornil, že ide o smartfón s päťpalcovou uhlopriečkou a takáto veľkosť smartfónu nemusí sadnúť každému. V súčasnej strednej triede je už ale päť palcov taký štandard. Telefón som pri troške šikovnosti skrotil pomocou jednej ruky.

Na bočných stenách je to starý známy Samsung – tlačidlo hlasitosti naľavo, pohodlne dostupné tlačidlo napájania napravo. Horná stena je v tomto prípade prázdna. Audio konektor sa presťahoval do tej dolnej, kde robí spoločnosť mikrofónu a microUSB konektoru. Ten poteší podporou pripojenia externých zariadení cez USB OTG (harddisk nie).

Osemmilimetrová hrúbka rozhodne netrhá rekordy, preto je aj trochu škoda, že sa výrobcovi nepodarilo objektív zadného fotoaparátu zarovnať so zvyškom konštrukcie. Naľavo od neho poteší LED blesk, napravo nájdeme hlasný reproduktor. Najradšej by som ho videl v spodnej stene, no rozumné umiestnenie vedľa vyčnievajúceho objektívu zabezpečí, že pri položení na rovný povrch nie je zvuk tlmený. Hlasitosť je dostatočne vysoká a neurazí ani kvalita.

Nepríjemným prekvapením bolo zistenie, že Samsung do ponuky aplikácií nepribalil svoj hudobný prehrávač. Na druhej strane ale nezabudol na FM rádio s pekným grafickým prostredím. Poradí si so zobrazením názvu stanice, skladby a ponúkne aj možnosť vysielanie nahrávať a taktiež vypnúť po určitom časovom intervale.

Ako je už u Samsungu zvykom, NFC anténu zabudoval do vyberateľnej batérie, ku ktorej sa dostanete jednoduchým odlúpnutím zadného krytu. Po jej odstránení sa sprístupní slot pre microSIM kartu a slot pre microSD kartu s maximálnou podporovanou kapacitou do 128 GB. Po pamaťovke určite siahnite. Samsung na internej pamäti šetril a Galaxy J5 doprial iba 8 GB úložisko. Samozrejme, ide o papierovú hodnotu. Realita je ešte horšia. Používateľ ma k dispozícií biednych 4,62 GB. Svetielkom v tme je tak aspoň podpora presunu aplikácií na microSD kartu.

Predná stena sa nesie v duchu sklamaní, a zároveň príjemných prekvapení. Ako to už vo svete chodí, začneme horšími správami. Výrobca zabudol na notifikačnú diódu, senzor automatickej regulácie jasu a taktiež na podsvietenie tlačidiel. Tým dokonca chýba aj vibračná odozva, ktorá by ma uistila o správnom stlačení. V strednej triede sa už takéto nedostatky skrátka nenosia. Poďme ale na pozitíva. Jedno veľké plus udeľujem päťpalcovému Super AMOLED displeju s dostačujúcim HD rozlíšením. Farby sú nádherné, živé, samozrejmosťou sú výborné pozorovacie uhly a displej nesklamal ani na priamom slnku. Ak sa vám aj maximálny jas máli, aktivujte exteriérový režim, ktorý vytiahne jas ešte vyššie. Tento režim ostane aktívny po dobu pätnástich minút, prípadne dovtedy, kým sa obrazovka nevypne.

Displej sa naozaj vydaril. Zamrzí len chýbajúca automatická regulácia jasu a možno by potešil aj režim rukavice na ovládanie telefónu v chladnejších podmienkach.

Po obvode prednej steny je bočný lem mierne vyvýšený, a displej je tak lepšie chránený. Pochválim aj povrch prednej steny. Prst sa po nej dobre kĺže a čo je dôležitejšie, nezachytáva veľa odtlačkov.

Pod kapotou sa nachádza starý známy Snapdragon 410 so štvorjadrovým procesorom taktovaným na 1,2 GHz a grafickým procesorom Adreno 306. Rovnaký chipset nájdeme u stajňových kolegov, napríklad Galaxy A3, A5 alebo Grand Prime, a v obľube ho vo svojich modeloch používajú aj ostatní výrobcovia. Dá sa povedať, že výkon je dostatočný, no príliš nenadchne. V benchmarku AnTuTu dosiahol 21 797 bodov, pričom rovnako drahý Meizu m1 note ponúkne takmer dvojnásobok. Lepšie skóre sme dokonca zaznamenali aj na poľskom kúsku MyPhone Infinity 3G. Napriek tomu hry zvládol bez problémov a konštrukcia sa ani pri dlhšom hraní neprehrievala. V oblasti konektivity poteší podpora LTE a taktiež NFC. Samozrejmosťou je možnosť vytvorenia mobilného prístupového bodu.

V Galaxy J5 už nájdeme vynovenú, osekanú verziu prostredia TouchWiz, v tomto prípade bežiacu nad Androidom 5.1.1. Po grafickej, ale aj užívateľskej stránke som spokojný. Reakcie a pohyby sú rýchle, prostredie bežalo bez nechcených reštartov alebo pádov aplikácií. Jediné mínus dávam za správu RAM pamäti a s ňou súvisiaci beh viacerých aplikácií naraz. Pri viac než piatich spustených aplikáciách už treba rátať s opätovným načítavaním obsahu pri preklikávaní sa medzi nimi. RAM-ka s kapacitou 1,5 GB bola zvyčajne vyťažená na tých 70 – 75 %. Jej aktuálnu voľnú hodnotu, stav batérie, pamäti a stav bezpečnosti si môžete prezrieť v prehľadnom Inteligentnom správcovi.

Na Touchwize som si pochvaľoval výsuvnú lištu s množstvom skratiek a rýchlym nastavením jasu, ukladanie aplikácií do priečinkov a taktiež možnosť prispôsobiť si vzhľad prostredia a ikon prostredníctvom množstva tém. Novému Touchwizu bola v úvode predstavenia vyčítaná absencia abecedného zoraďovania aplikácií v menu. Galaxy J5 ju už ponúka, no nie v ideálnej podobe. Po kliknutí na tlačidlo A-Z sa abecedne zoradia aktuálne nainštalované aplikácie. Ak si z Obchodu Play stiahnete ďalšie, automaticky sa zaradia na koniec a vy opäť musíte použiť spomínané tlačidlo.

Nový Touchwiz prichádza aj s jednou veľmi návykovou funkciou. Rýchlym dvojitým stlačením stredného tlačidla odkiaľkoľvek prostredí a taktiež zo zhasnutého stavu sa okamžite spustí fotoaparát. V prípade Galaxy J5 je to trinásťmegapixlový fotoaparát s automatickým zaostrovaním a LED bleskom. Páči sa mi aj jednoduchšia grafika prostredia fotoaparátu, no jednoduchšie v tomto prípade nemusí vždy znamenať aj prehľadnejšie. Napríklad také rozlíšenie je zašité v nastaveniach.

Naľavo už tradične nájdeme niekoľko skratiek, napravo zasa oddelené spúšte, prepnutie na prednú kameru a vstup do ponuky režimov. Tu poteší profesionálny režim a režim panorámy. HDR prekvapujúco chýba, a to je ozaj škoda. Na snímkach som ocenil najmä verné zachytenie farieb. Kvalita detailov je na slušnej úrovni a na prezeranie v telefóne alebo na zdieľanie na sociálne siete postačí. Veľký monitor už však odkryje zlievanie detailov, napríklad pri snímaní stromov.

Fotografie zhotovené v noci príliš neprekvapili, skôr naopak. Šum je výrazný a o detailoch tu už nemôže byť reč. Fanúšikov autoportrétov určite zaujala predný päťmegapixlový fotoaparát s LED bleskom. Presnejšie, ide o LED svietidlo, ktoré svieti počas celej doby, odkedy ho aktivujete. Zázraky ale od neho nečakajte. Fotografie sú zašumené a osvetlená plocha nie je najväčšia. V tme preto stále radšej odporúčam siahnuť po zadnom fotoaparáte s LED bleskom.

Slušnej batérii s kapacitou 2 600 mAh hralo do karát aj HD rozlíšenie. Pri mojom bežnom používaní, teda non stop online na rôznych messengeroch, sociálnych sieťach a webe mi Galaxy J5 poslúži v priemere deň a pol. A to je pri mojom štýle používania viac než slušná hodnota.

Výhody:

+ dobrý displej so špeciálnym režimom pre externé použitie

+ slušná výdrž

+ rýchle spustenie fotoaparátu pomocou stredného tlačidla

+ rýchle reakcie

+ podpora LTE a NFC

Nevýhody:

- chýba notifikačná dióda

- dotykové tlačidlá pod displejom sú bez podsvietenia a vibračnej odozvy

- malá interná pamäť

- chýba automatická regulácia

- od predného fotoaparátu s LED bleskom netreba čakať zázraky

Orientačná cena: približne 202 € (mobilonline.sk)

Na jeden záber: Samsung Galaxy J5

Záver:

Vyniesť jasný verdikt nad týmto modelom je pre mňa dosť ťažké. Používanie som si pochvaľoval. Galaxy J5 ponúkne pekný a kvalitný displej, ktorý sa nezľakne ani používania na slnku, dostatočný výkon zvládajúci bežné činnosti aj hranie graficky náročnejších hier, svižné prostredie a v neposlednom rade slušnú výdrž. Pri pohľade na mínusy si však nejde nevšimnúť chýbajúcu automatickú reguláciu jasu, chýbajúcu notifikačnú diódu, tlačidlá bez podsvietenia, či malú internú pamäť, ktorú je však našťastie možné rozšíriť pomocou microSD karty. Výber nechám na vás.

Diskusia k článku:

rtg 24.09.2015 - 15:19

S tou automatickou regulaciou jasu ste si isti? Na viacerych weboch som nasiel, ze svetelny senzor mobil ma... vedla loga Samsung, jedno by malo byt proximity (senzor priblizenia) a druhy light (senzor okoliteho svetla), alebo nie?

Lenka Ivančíková24.09.2015 - 16:40 Trvalý odkaz

podla specifikacii na stranke vyrobcu ma len senzor priblizenia. Nie svetla.

Stano29.09.2015 - 12:31 Trvalý odkaz

Ma lepsiu prednu kameru ako lumia 735?

Milan21.10.2015 - 13:40 Trvalý odkaz

Má funkci, když přiložím k uchu s rozepsanou zprávou - automaticky volá?
A funkce očičko? (Nezhasnutí)
Předpokládám, že je to standard u Samsungů.

Lenka Ivančíková21.10.2015 - 14:34 Trvalý odkaz

Neni to standard, spis jen ve vyssi tride.

Celá diskusia 9 príspevkov