Sony Ericsson Xperia X10

RECENZIA smartfónuDotykový mobil s OS Android, 8 Mpix fotoaparátom s AF, podporou HSPA, GPS, Wi-Fi, 3,5 mm jackom a 1 GHz procesorom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Android 1.6 Donut,

procesor: Qualcomm Snapdragon QSD8250, 1 GHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 119 x 63 x 13 mm,

hmotnosť: 135 gramov (zistená: 138 gramov),

displej: aktívny, odolný, dotykový (kapacitný), TFT 262 144 farieb, 480 x 854 bodov, 50 x 89 mm, uhlopriečka 4'', aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 8,1 Mpix, LED blesk, autofókus, manuálne ostrenie dotykom, záznam videí (800 x 480 b., 30 fps),

pamäť: 1 GB + 8 GB microSDHC,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, A2DP, rozpoznávanie hudby (TrackID),

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

batéria: 1 500 mAh, Li-Pol, BST-41,

výdrž: do 10 h hovoru / 400 h pohotovosti

SAR: 1,25 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, RSS, FM rádio,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, stereo slúchadlá MH500, nabíjačka, 8 GB microSDHC karta, USB kábel, kožené púzdro, potrebné dokumenty

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Xperia X10, dávnejšie známa aj ako Rachael, je prvý smartfón od Sony Ericssonu s operačným systémom Android. Novinka sa pýši Snapdragon procesorom s taktovacou frekvenciou 1 GHz, štvorpalcovým dotykovým displejom, fotoaparátom s rozlíšením 8 Mpix či podporou Wi-Fi. Horšie je to s verziou operačného systému, Android 2.x sa s X10 stále nespája.

novej Xperie X10 sa Sony Ericssonu skutočne vydaril. V redakcii sme mali na test bielu verziu, ktorá vyzerá skutočne luxusne. Na prednej strane sa vyníma veľký štvorpalcový kapacitný displej. Pod ním sa usídlila trojica hardvérových tlačidiel, ktoré slúžia na základné ovládanie telefónu. Obe bočné steny zdobí dizajnový prvok v podobe strieborného lemu. Na pravej strane nájdete spúšť fotoaparátu a spojené tlačidlo pre ovládanie hlasitosti. Zadnú stranu tvorí odnímateľný kryt, ktorý drží na svojom mieste pevne. Zdobí ho malé logo výrobcu spolu s názvom Xperia. V hornej časti krytu sa nachádza menej nápadný objektív 8-megapixelového fotoaparátu a malý LED blesk.

"X10 je pekný, ale veľký mobil."

Pod krytom sa nachádza 1 500 mAh batéria, ktorá zakrýva prístup k microSD karte. Pre jej výmenu tak budete musieť batériu vyberať. Ľavá strana ostala bez akýchkoľvek prvkov. Vypínacie tlačidlo, 3,5 mm jack a krytý microUSB konektor výrobca umiestnil do vrchnej steny. V spodnej zasa nájdete otvor pre pútko. Nová Xperia X10 pôsobí na prvý pohľad ako veľký telefón, no rozmerovo je takmer totožný s iPhonom. Xperia sa dokonca zmestí aj do púzdra či držiaku od spomínaného iPhonu. Konštrukcia telefónu je pevná, vyhotovenie krytov kvalitné. Novinka od Sony Ericssonu na mňa pôsobila dojmom kvalitného telefónu.

"Pre výmenu microSD karty musíte vybrať batériu."

Harvérová časť

sa skladá zo spomínanej trojice tlačidiel umiestnených pod displejom. Ľavé, s označením štyroch štvorcov, slúži na vyvolanie kontextového menu, prostredným sa vrátite na domácu obrazovku (dlhším podržaním zobrazí naposledy spustené aplikácie) a pravým sa vrátite o úroveň vyššie. Na písanie správ slúži softvérová QWERTY klávesnica, ktorú môžete používať v režime na šírku alebo na výšku. O jej prepínanie sa stará akcelerometer. Zmena orientácie displeja mohla byť aj rýchlejšia.

Na

Xperie X10 je jednoducho radosť pozerať. Štvorpalcový kapacitný displej s jemným rozlíšením 480 x 854 bodov je jedným z hlavných ťahúňov telefónu. Viditeľnosť na slnku je dobrá, s čítaním údajov v exteriéroch nebudete mať veľký problém, len si nastavte automatickú reguláciu jasu. Čiateľnosť displeja iPhonu, klasických Sony Ericssonov, Nokií či zariadení BlackBerry je však úplne niekde inde. Reakcie na dotyk sú bleskové, rýchlosť celého systému zabezpečuje gigaherzový procesor Qualcomm Snapdragon. Je rýchly, ale o dokonalosti sa hovoriť nedá. X10 každopádne patrí k najrýchlejším smartfónom na trhu. Nastavenia displeja sú jednoduché, umožňujú meniť jas a tapetu.

Pohotovostný

pozostáva z troch domácich obrazoviek, na ktoré si môžete umiestniť zástupcov, priečinky či aktívne widgety. Tých nie je veľa, no nechýbajú tie najpodstatnejšie ako hodiny, kalendár či Facebook klient. Sony Ericsson do svojho smartfónu implementoval aj widget aplikáciu , ktorá zobrazuje históriu všetkých údajov v telefóne. Zobraziť si teda môžete nechať graficky vydarenú históriu Facebook statusov, e-mailov, SMS, hovorov, fotografií a hudby. Medzi jednotlivými údajmi môžete jednoducho listovať a prezerať si ich detaily (úplné znenie statusu, SMS, čas hovoru, atď). Menu je tradičné, jeho obsah ani rozloženie nie je možné editovať. Aplikácie sa zobrazujú abecedne zoradené v matici 4 x 5 ikon. Na uzamknutie displeja slúži hardvérové tlačidlo v hornej stene, na odomknutie sa musíte naučiť odomykací grif smerom zľava doprava. Chválim možnosť nastaviť si tento ťah aj naopak - sprava doľava, pre ľavákov. Taktiež musím spomenúť, že Xperia X10 je snáď prvým telefónom od Sony Ericssonu, ktorý dokáže fungovať aj bez vloženej SIM karty.

"Aplikácia Timescape prehľadne zobrazuje históriu údajov v telefóne."

disponuje rozlíšením 8 megapixelov. Funkčnú výbavu dopĺňa autofókus s prisvetľovacím LED bleskom, ten však treba komplikovane (a opakovane) aktivovať v nastaveniach fotoaparátu. Kvalitu výsledných fotografií si môžete overiť v našej galérii. Nie je to žiadna sláva. Nastavenia fotoaparátu sú bohaté, umožňujú meniť veľkosť fotografie, režimy snímania a zaostrenia, scény či vyváženie bielej. V rozšírených nastaveniach nájdete spomínanú možnosť aktivovať LED blesk, samospúšť, stabilizátor obrazu, geotagging, zmenu merania expozície či vypnutie zvuku uzávierky. Video nahráva Xperia v maximálnom rozlíšení 800 x 480 bodov. Nastavenia sú totožné.

O

fotografií a videií sa stará aplikácia . Tá prehľadne triedi multimediálne súbory v telefóne podľa času vytvorenia. O automatickú rotáciu displeja pri prezeraní sa stará akcelerometer. Posun medzi fotografiami je tradičný - ťahom prsta do strany. Načítavaním fotografií sa Xperia nemôže rovnať iPhonu - čím väčšia fotografia, tým dlhšie to telefónu trvá. Nie je to však nič strašné. Jednotlivé snímky môžete orezávať, otáčať či odosielať na web. K dispozícii je viacero serverov, kam môžete snímku poslať (Facebook, Gmail, Picasa). Pri odosielaní e-mailom sa fotografia automaticky nezmenší, čo robí vrásky na čele najmä nášmu Rišovi. Už roky to predsa zvládajú aj obyčajné Sony Ericssony.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 3,3 MB, MPEG4; obraz: 800 x 480 b., 28 fps, 1943 kbps; zvuk: AAC, 63 kbps; celkovo: 14 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Mediascape okrem fotografií a videí združuje aj

. Tú, v základnej obrazovke, samozrejme triedi rovnako ako fotografie - na naposledy prehrávané, naposledy pridané, najčastejšie prehrávané skladby a náhodný výber. Po kliknutí na ikonu "ďalšie" sa zobrazí triedenie podľa interpretov, albumov, skladieb, žánrov či playlistov. Samotný prehrávač však neponúka žiadne špeciálne funkcie. Nastavenia úplne chýbajú, takže akékoľvek prispôsobenie zvuku je nemožné. Čiastočne to riešia stereo slúchadlá v balení, ktoré ponúkajú kvalitný zvuk. Vďaka 3,5 mm jacku si taktiež budete môcť pripojiť vlastné slúchadlá či reproduktory. Xperii X10 chýba FM rádio, Sony Ericsson to vyriešil predstavením príslušenstva (slúchadiel), ktoré túto funkciu ponúka, no v balení ho hľadať ani nemusíte. Márne som očakával aj FM vysielač.

"Hudobný prehrávač neponúka žiadne špeciálne funkcie, ani ekvalizér."

zastupujú hneď dve aplikácie - Google Maps a Wisepilot. Obidve online. Vyhľadávanie lokality bolo pri aktívnom AGPS rýchle a presné. Pri testovaní navigácie som používal aplikáciu Google Maps. Navigovanie na krátke trasy po meste zvládla Xperia X10 bez problémov. Zabudovaný GPS modul môžete okrem plánovania trás využiť aj na tzv. geotagging, teda zaznamenávanie GPS súradníc do fotografií. Wisepilot je špičková online navigácia v cudzom jazyku, ktorá však vyžaduje pripojenie k internetu. Na Slovensku, s dátovým balíkom, nevidím dôvod ju ignorovať, no v zahraničí sa jej používanie výrazne predraží. Offline navigácií pre Android je však už predstavených viacero, Sygic, Navigon...

Vnútorná pamäť telefónu má kapacitu 1 GB. Po zobrazení dostupnej pamäte hlási telefón okolo 430 voľných megabajtov. V balení nájdete aj 8 GB microSDHC kartu, ktorá poslúži na ukladanie fotografií, videí či hudby.

Aplikácia Telefónny zoznam združuje denník hovorov, vytáčanie na softvérovej klávesnici,

a položku obľúbené kontakty. Do nich som si umiestnil najčastejšie vytáčané mená. Vyhľadávanie v telefónnom zozname je rýchle aj vďaka softvérovej abecede na pravom boku displeja. Určite budete používať aj vyhľadávanie v rámci hornej časti domácej obrazovky, ktoré bolo kedysi určené len Google vyhľadávaču. Zadaním "inf" vyhľadá X10 "infolinku" v telefónnom zozname, no telefón vyhľadáva iba v menách (bez možnosti vyhľadať firmy, adresy či poznámky). Pamäť je prakticky neobmedzená, závisí od dostupnej voľnej pamäte prístroja. Uložiť si teda môžete niekoľko tisíc viacpoložkových kontaktov. Páčilo sa mi, že po vybraní kontaktu mi telefón ponukol nielen možnosť uskutočniť hovor, ale aj poslať SMS správu. Sony Ericssonu Xperia X10 chýbajú profily, prítomný je iba tichý, prípadne vibračný. V nastaveniach si môžete zmeniť tón zvonenia, aktivovať vibrácie či zvuk oznámenia rôznych notifikácií (SMS, e-mail, vybratie microSD karty...). Bohužiaľ, chýba aj časovanie (aspoň) tichého režimu.

"Xperii X10 chýbajú profily, prítomný je len tichý režim bez časovania."

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

SMS a MMS správy majú v Androide spoločný editor aj priečinok prijatých správ. Tie sa zobrazujú vo forme konverzácií. Ako som už spomínal vyššie, pri

môžete využiť QWERTY klávesnicu na výšku či na šírku. Pre zmenu z textovej na multimediálnu správu stačí pridať predmet alebo prílohu. Nastavenia umožňujú aktivovať doručenky a tón upozornenia. U MMS správ taktiež aj potvrdenie o prečítaní správy.

Zabudovaný e-mailový klient dokáže pracovať s viacerými kontami, spoločnú schránku však nezdieľajú. Pre kontrolu jednotlivých kont je nutné zavrieť schránku jedného konta a otvoriť druhé. V nastaveniach si však môžete zvoliť predvolené konto pre odpoveď na správy, čo čiastočne rieši situáciu. Klient je rýchly, v spojení s HSDPA je práca s e-mailami blesková. Xperia X10 si vďaka zabudovanej aplikácií OfficeSuite poradí aj s dokumentami. Bohužiaľ sa jedná iba o

a nie editor. Čítanie, približovanie a posun v dokumente je plynulý, čitateľnosť vďaka jemnému displeju je taktiež výborná. Na prezeranie mobilného e-mailu môžete okrem zabudovaného prehliadača využiť aj aplikáciu Gmail či Moxier, ktorá slúži na spravovanie Exchange konta, kalendára, kontaktov a úloh.

"Prezeranie dokumentov je aj vďaka jemnému veľkému displeju veľmi pohodlné."

Internetový

v Androidoch je už tradične výborný. Pri zadávaní adresy online vyhľadáva zhody v názvoch domén. Poradí si s prácou s viacerými oknami naraz a dokáže kopírovať text z webstránky, za čo si zaslúži pochvalu. Pri prehliadaní nie je možné využiť multitouch, na zoomovanie sú určené, podobne ako pri prezeraní fotografií, softvérové tlačidlá. Prehliadač si poradil ako s wapovými, tak aj s webovými stránkami. Flash podporovaný nie je. Nastavenia umožňujú vypnúť načítavenie obrázkov, nastaviť veľkosť textu či aktivovať automatické prispôsobenie stránky na displej. Odporúčam tiež stiahnuť Operu Mini. V Markete je dostupná veľmi jednoducho a zadarmo. Na prenos dát môžete využiť všetky dostupné technológie, od zastaralého GPRS až po HSPA. Fanúšikovia bezplatného prístupu na internet isto ocenia zabudované Wi-Fi. Na spojenie s počítačom či iným blízkym zariadením poslúži microUSB konektor alebo Bluetooth.

"Internetový prehliadač si poradí s viacerými aktívnymi oknami."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Zabudovanému

chýba lišta s aktuálnymi dennými udalosťami. Túto nevýhodu však vyvažuje možnosťou vytvoriť si viacero kalendárov. V nastaveniach možno zvoliť vlastný tón upozornenia. Pozor, ten pri upozornení zazvoní iba raz a nie opakovane! Taktiež môžete nastaviť predvolený čas pripomienkovania udalostí. To znamená, že nemusíte neustále nastavovať (napríklad) upozornenie 15 minút pred udalosťou, telefón to pri vytvorení udalosti nastaví sám. Pri zadaní Google konta sa údaje z kalendára automaticky synchronizujú s vaším kontom. Hnevať vás však asi bude, že tlačidlo pre krok späť kalendár vypne, a nevráti sa o krok späť v rámci kalendára. si môžete vytvoriť viacero. V nastaveniach sa nachádza položka pre aktivovanie upozorňujúceho zvonenia aj pri tichom režime. Takisto môžete nastaviť funkciu bočného tlačidla pri zvonení budíka. Pri aktivovaní budenia telefón zobrazí informáciu, koľko času ostáva do zobudenia. Túto funkciu známu z Nokií chválim. Z ostatnej funkčnej výbavy nájdete v ponuke aj kalkulačku s pohodlným ovládaním a vedeckými funkciami (sin, cos, tan, mocniny, faktoriál...), aj keď nepochopím, prečo tvorcovia úplne zabudli na pamäťové funkcie. Prítomná je aj sada Google aplikácií (Gmail, Gmaps, Gtalk), YouTube, Facebook klient, prístup k Marketu a jedna hra s názvom QuadraPop známa zo starých Sony Ericssonov.

"Kalendár pri upozornení na udalosť zazvoní iba raz."

Nakoľko Sony Ericsson Xperia X10 obsahuje otvorený operačný systém, podporuje aj minimalizáciu aplikácií a multitasking. Pre pohodlnejšie využívanie týchto funkcií však odporúčam stiahnuť si z Marketu externú aplikáciu na spravovanie aktívnych aplikácií - napríklad bezplatný TasKiller.

Pri zapnutej automatickej kontrole e-mailov vydržala batéria Xperie X10 jeden až dva dni, čo považujem za slušný výkon. Pri používaní bez dátových prenosov sa výdrž zvýšila na dva, až dva-a-pol dňa, ale v takom prípade X10 stráca zmysel.

Výhody:

- veľký a jemný displej,

- rýchle reakcie,

- Timescape a Mediascape

- výborný prehliadač dokumentov,

Nevýhody:

- zatiaľ len Android vo verzii 1.6

- telefónny zoznam vyhľadáva iba medzi menami,

- slabé nastavenia hudobného prehrávača,

- chýbajúce FM rádio a FM vysielač,

- kalendáru chýba lišta s aktuálnymi udalosťami,

Orientačná cena: 499 € (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Sony Ericcson Xperia X10 ma príjemne prekvapil. Nielen svojim vydareným dizajnom, ale aj funkčnou výbavou. Po dlhšej dobe je to jeden z mála dotykových modelov, ktorý ma presvedčil. Škoda však, že nová Xperia ešte neobsahuje najnovšiu verziu operačného systému Android, ktorý by vyriešil mnoho negatív tohto smartfónu. Konkurenciu Xperie X10 vidím v aktuálnych novinkách od HTC, a to najmä v modeloch Desire a Legend.

Druhý názor

Richard Hombauer: Xperia X10 je väčšia než iPhone 3GS. A práve jeho rozmery považujem za hraničné, preto na mňa prístroje ako HTC HD2 či Xperia X10 nepôsobia veľmi lákavo. Áno, displej majú úžasný, no mne by stačil aj menší. Vonku som musel používať maximálnu hodnotu jasu, aby som na displeji čosi videl. Tiež ma nenadchla nutnosť vybratia batérie pri výmene microSD karty. Páčilo sa mi pripomínanie zmeškanej udalosti zelenou diódou, to mi pripomenulo staré dobré časy. Pochvalu si X10 zaslúži aj za Timescape - prehľad o posledných udalostiach priamo z domácej obrazovky (v štýle HTC Sense). Nechýba ani prepojenie so sociálnymi sieťami, s Facebookom si môžete prepojiť aj samotné kontakty. X10 je vydarený prístroj s úžasným displejom, ale čakal som lepší fotoaparát a nečakal by som také prešľapy ako výmenu microSD karty až po odňatí batérie. Tiež hudobný prehrávač bez nastavení či absencia FM rádia automaticky uberú z cieľovej skupiny X10-ky. A to je škoda. Neostáva mi teda nič iné, len sa ďalej tešiť na X10 mini, resp. X10 mini pro. To je stále môj favorit tohto roka. Teda, ak HTC do leta výraznejšie nezamieša kartami. Lebo útok z HTC je tento rok veľmi silný. Každopádne, HTC a Sony Ericsson tento rok prekvapili a X10 sa medzi pozitívne prekvapenia tohto androidového roka určite radí.

Produktová stránka: Produktová stránka: Sony Ericsson Xperia X10

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: se Xperia X10

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty Android

Diskusia k článku:

Začať diskusiu