Samsung i5700 Spica

RECENZIA smartfónu Dotykový mobil s OS Android, 3 Mpix fotoaparátom s AF, 800 MHz procesorom, podporou HSDPA, GPS, Wi-Fi a 3,5 mm jackom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Android 1.6,

procesor: 800 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 115 x 57 x 13 mm,

hmotnosť: 124 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), TFT 16 777 216 farieb, 320 x 480 b., uhlopriečka 3,2'', aktívny pohotovostný režim (widgety),

fotoaparát: 3,2 Mpix, autofókus, záznam videí (352 x 288 b., 15 fps),

pamäť: 180 MB + 128 MB RAM + microSDHC (do 32 GB),

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, kábel (microUSB), mass storage, Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: GPS, akcelerometer,

batéria: 1 500 mAh,

výdrž: do 10 h hovoru / 600 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, LED blesk, aktívny kryt objektívu, FM rádio, RSS, HSUPA, rozpoznávanie hudby, prehliadač dokumentov, multitouch,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung i5700 Spica je zástupcom lacnejších a dostupnejších smartfónov s operačným systémom Android. Svojou ponukou však nesklame ani náročnejšieho užívateľa, a preto som sa po teste HTC Tattoo na tento kúsok tešil.

Dizajn Samsungu i5700 Spica je tradičný. Prednej strane dominuje veľký dotykový displej, pod ktorým sa nachádzajú ovládacie tlačidlá. Jediným špeciálnym dizajnovým prvkom je červená mriežka reproduktora a rovnaké orámovanie stredového "OK" tlačidla. Telefón je vyrobený z kvalitných plastov. Matná čierna mu nesvedčí až tak, no aspoň nezachytáva toľko odtlačkov. Okrem ovládacích tlačidiel na prednej strane nájdete na prístroji ešte niekoľko dôležitých prvkov. Pravá stena obsahuje tlačidlo na uzamykanie displeja a spúšť fotoaparátu. Zadnej strane dominuje veľké logo Androidu. V hornej časti, nad logom, sa nachádza objektív trojmegapixelového fotoaparátu, v spodnej časti je umiestnená mriežka reproduktoru. Ľavá strana ukrýva otvor na pútko a dvojité tlačidlo ovládania hlasitosti. Pamäťovú či SIM kartu môžete meniť za chodu, obe sa vkladajú z boku telefónu. Pre prístup ku konektorom je nutné odňať zadný kryt. Zaujímavá je aj horná časť telefónu, kde nájdete 3,5 mm jack a chránený microUSB konektor. Konštrukcia telefónu je pevná, s vŕzganím či praskaním som sa počas testu nestretol. Celkovo chválim dizajn a vyhotovenie Samsungu.

Hardvérová klávesnica telefónu je tvorená šesticou tlačidiel a ovládacím "štvorcom" s potvrdzovacím stredom. Novinkou je tlačidlo s vyobrazenou zemeguľou, ktoré vás po stlačení zavedie na widget vyhľadávania v Google. Uvítal by som skôr skratku pre webový prehliadač. Na písanie môžete využiť softvérovú klávesnicu, ktorá je prítomná v dvoch verziách -

QWERTY na výšku a na šírku displeja. Na klávesnici sa píše pohodlne, pomerne rýchlo a bez preklepov. Nastavenia umožňujú aktivovať odozvu klávesnice (vibrácie, zvuk), ako aj automatické opravovanie preklepov či dopĺňanie slov.

Displej svojou kvalitou opäť nesklamal. Tattoo môže i5700-ke jej 3,2-palcový kapacitný displej len závidieť. Navyše, tradičné "androidovské" rozlíšenie 320 x 480 bodov bolo oproti QVGA výrazne krajšie. Reakcie na dotyk sú rýchle, taktiež celý systém je vďaka 800 MHz procesoru svižný. Za rýchlosť musím teda pochváliť aj Samsung. Už tradičným problémom je však viditeľnosť údajov na priamom slnku. Kým v interiéri som bez problémov fungoval s hodnotou jasu na minime, v exteriéri som takmer nič nevidel. Výraznou pomocou nie je ani zvýšenie jasu na maximum. Telefóny od Samsungu majú totiž takmer vždy problém s viditeľnosťou na slnku. Nakoľko sa v i5700-ke nachádza čistý operačný systém Android (teda bez akejkoľvek nadstavby),

je tvorený tromi obrazovkami. Na ne si môžete uložiť rôzne skratky k funkciám a priečinkom či zopár pripravených widgetov. Tých však nie je veľa, no tie najdôležitejšie nechýbajú (hodiny, kalendár, hudobný prehrávač, vyhľadávač, Facebook a MySpace klient). Základné je neprispôsobiteľné, jeho usporiadanie teda nie je možné meniť. V nastaveniach displeja môžete meniť jas, automatické vypnutie obrazovky (od 1 do 10 minút). Výhodou (alebo pre niekoho aj nevýhodou) je automatické zapamätávanie poslednej pozície v menu.

"Usporiadanie ponuky v Androide nemôžete meniť."

našiel svoju umiestnenie v ľavom hornom rohu zadnej steny. Ako som už spomínal vyššie, chýba mu blesk. Svojou kvalitou príliš neohuruje, no napriek tomu ho radím k lepšiemu priemeru. Kvalitu fotografií môžete posúdiť z našej galérie. Za nevýhodu považujem pomalé spúšťanie fotoaparátu (resp. reakciu na spustenie aplikácie Fotoaparát) a jednopolohovú spúšť fotoaparátu. Po jej stlačení fotoaparát najskôr zaostrí a po pustení spúšte automaticky odfotografuje. Nastavenia takmer chýbajú. Ponúkajú iba možnosť aktivovať nočný režim a geotagging. Nastavenia videa sú rovnako mizerné, až na to, že pri videu môžete meniť aj jeho kvalitu. Na vyváženie bielej, scénické režimy či farebné efekty môžete zabudnúť.

Galéria je klasická, triedi obrázky podľa zložiek na pamäťovej karte. Fotografie zobrazuje ako miniatúry. Ich veľkosť môžete meniť v nastaveniach. Taktiež je možné zmeniť poradie zoraďovania či aktivovať potvrdzovaciu hlášku vymazania. Pri prezeraní nie je možné využiť multitouch, na zoomovanie slúžia softvérové tlačidlá.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 1 MB, MPEG4; obraz: 352 x 288 b., 15 fps, 734 kbps; zvuk: AMR, 5 kbps; celkovo: 5 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

rozdelí vaše skladby podľa interpretov, albumov a playlistov. Pri prehrávaní skladieb sú zobrazené informácie o skladbe (obrázok albumu a údaje o aktuálnej skladbe) a niekoľko softvérových tlačidiel (shuffle, repeat, rewind, play/pause). Prehrávač dokáže fungovať aj minimalizovaný, kedy je prepojený s widgetom na domácej obrazovke. Nastavenia sú rovnako chabé ako pri fotoaparáte. Chýbajú základné možnosti prispôsobenia zvuku ako ekvalizér či automatické vypínanie. Samsungu i5700 Spica chýba aj FM rádio.

"Spica z hudobného pohľadu poteší vlastne iba univerzálnym 3,5 mm audio konektorom."

Pri fotoaparáte som spomenul funkciu geotagging, tí mudrejší z toho už vyvodili, že Samsung obsahuje aj GPS modul. Ten som testoval len s integrovanou aplikáciou Google maps. Vyhľadávanie polohy pri aktívnom asistovanom GPS bolo pomerne rýchle. Signál bol stabilný a určovanie polohy presné. Pre Andriod nie je zatiaľ k dispozícii toľko navigačných aplikácií ako pre Windows Mobile, Symbian či iPhone.

Aplikácia

združuje denník hovorov, vytáčanie na softvérovej klávesnici, telefónny zoznam a položku obľúbené kontakty. Páči sa mi prítomnosť najmä položky obľúbených kontaktov, do ktorých som si umiestnil najčastejšie vytáčané kontakty. Vyhľadávanie v telefónnom zozname je rýchle. Pamäť je prakticky neobmedzená, závisí od voľnej pamäte prístroja. Uložiť si teda môžete niekoľko tisíc viacpoložkových kontaktov. Páčilo sa mi, že po vybraní kontaktu mi telefón ponukol nielen možnosť uskutočniť hovor, ale aj poslať SMS správu. Samsungu i5700 chýbajú profily, prítomný je iba tichý. V nastaveniach si môžete zmeniť tón zvonenia, aktivovať vibrácie či zvuk oznámenia rôznych notifikácií (e-mail, vybratie microSD karty...). Bohužiaľ, chýba aj časovanie aspoň tichého režimu.

"Samsungu i5700 chýbajú profily, prítomný je iba tichý."

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

SMS a MMS správy majú v Androide spoločný editor aj priečinok prijatých správ. Tie sa zobrazujú vo forme konverzácií. Ako som už spomínal vyššie, pri písaní môžete využiť QWERTY klávesnicu na výšku či na šírku. Pre zmenu z textovej na multimediálnu správu stačí pridať predmet alebo prílohu. Nastavenia umožňujú aktivovať doručenky a tón upozornenia. U MMS správ taktiež aj potvrdenie o prečítaní správy.

"Správy sa elegantne a prakticky zobrazujú vo forme konverzácií."

Zabudovaný e-mailový klient dokáže pracovať s viacerými kontami, spoločnú schránku však nezdieľajú. Pre kontrolu jednotlivých kont je nutné zavrieť schránku jedného konta a otvoriť druhé. V nastaveniach si však môžete zvoliť predvolené konto pre odpoveď na správy, čo čiastočne rieši situáciu. Klient je pomerné rýchly, s pomalými reakciami som sa nestretol. Automaticky dokáže sťahovať správy už od 5 minút (maximum je každú hodinu). Bohužiaľ si však neporadí s office dokumentami, prijatý obrázok bez problémov otvorí. Pri vkladaní fotografie ako prílohy snímku nezmenšuje.

"Samsung Spica obrázok z e-mailu otvorí, dokumenty nie."

v smartfónoch s OS Android patrí k tým lepším. Poradí si s aktívnymi viacerými oknami naraz, za čo si zaslúži pochvalu. Pri prehliadaní nie je možné využiť multitouch, na zoomovanie sú určené, podobne ako pri prezeraní fotografií, softvérové tlačidlá. Prehliadač si poradil ako s wapovými, tak aj s webovými stránkami bez väčších problémov. Nastavenia umožňujú vypnúť načítavenie obrázkov, nastaviť veľkosť textu či aktivovať automatické prispôsobenie stránky na displej.

"Internetový prehliadač v smartfónoch s OS Android patrí k tým lepším."

Kalendáru chýba lišta s aktuálnymi dennými udalosťami. Túto nevýhodu však vyvažuje možnosťou vytvoriť si viacero kalendárov. V nastaveniach možno zvoliť vlastný tón upozornenia či predvolený čas pripomienkovania udalostí. To znamená, že nemusíte neustále nastavovať (napríklad) upozornenie 15 minút pred udalosťou, telefón to pri vytvorení udalosti nastaví sám. Budíkov si môžete vytvoriť viacero. V nastaveniach sa nachádza položka pre aktivovanie upozorňujúceho zvonenia aj pri tichom režime. Pri aktivovaní budenia telefón zobrazí informáciu, koľko času ostáva do zobudenia. Túto funkciu známu z Nokií chválim. Z ostatnej funkčnej výbavy nájdete v ponuke aj kalkulačku s pohodlným ovládaním a vedeckými funkciami (sin, cos, tan, mocniny, faktoriál...), sadu Google aplikácií (Gmail, Gmaps, Gtalk), YouTube, MySpace, Facebook klient a prístup k Marketu.

Nakoľko Samsung i5700 Spica obsahuje otvorený operačný systém, podporuje aj minimalizáciu aplikácií a multitasking. Pre pohodlnejšie využívanie týchto funkcií však odporúčam stiahnuť si externú aplikáciu na spravovanie aktívnych aplikácií.

Výdrž 1 500 mAh batérie je výborná, pri nižšom stupni jasu mi telefón vydržal až 3 dni. Pri nonstop aktívnom 3G / HSDPA spojení výdrž spadla na jeden-a-pol dňa, čo je v porovnaní s konkurenciou stále dobrý výsledok.

Výhody:

- rýchle reakcie,

- 3,5 mm jack a microUSB konektor,

- 1 500 mAh batéria,

- výborný internetový prehliadač,

Nevýhody:

- slabé nastavenia pri fotoaparáte / hudobnom prehrávači,

- chýbajúce profily,

- telefón si neporadí s office dokumentami,

- chýbajúci manažér bežiacich aplikácií,

Orientačná cena: 258,00 € (epicentrum.sk)

Záver

Samsung i5700 Spica je dotykový mobil, ktorý zaujme najmä výkonným 800 MHz procesorom. Ten zabezpečuje skutočne rýchle reakcie operačného systému Android. Výbavou i5700-vka taktiež nesklamala. Obsahuje veľký kapacitný TFT displej, trojmegapixelový fotoaparát s autofókusom, GPS či 3,5 mm konektor. Nechýba ani podpora sietí tretej generácie s nadstavbou HSDPA či Wi-Fi. Jednoznačným konkurentom smartfónu od Samsungu je HTC Tattoo, ktoré však ponúka slabšiu funkčnú výbavu a horší displej. Ak by som si mal vybrať medzi týmito dvoma telefónmi, Samsung by vyhral na plnej čiare.

Druhý názor

Richard Hombauer: Spica je vydarený základný Android so silnou batériou a kvalitným spracovaním. Zábavnými funkciami veľmi nevyniká, ale nechýba mu zaostrovanie ani 3,5 mm jack. Na prácu s dokumentami bude nutné doinštalovanie nejakej aplikácie a klasickým nedostatkom Androidu je aj orezaná funkčnosť Bluetooth. Ak máte chuť na Android za neveľa penazí, Spica bude určite patriť k favoritom.

Produktová stránka: Samsung Spica

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty Andriod

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 03.02.2010 - 17:29

minson: Pekny :) Len aky je velky, hmm

anonymous26.10.2009 - 15:55 Trvalý odkaz

jamesiq: Je to fakt spica :)) A fakt rychle reakcie..

anonymous26.10.2009 - 18:55 Trvalý odkaz

dedusko ;-): noo vidim ze samsung ide strasne dopredu mam JET a nemenil by som ...uz sa tesim co bude ....

anonymous27.10.2009 - 22:47 Trvalý odkaz

mirec: nepaci iba procak je ook

anonymous02.11.2009 - 15:28 Trvalý odkaz

mz: nie je 128 MB RAM trochu prilis malo, aby bol pouzitelny??

Celá diskusia 138 príspevkov