Motorola A780

Recenzia fónu s Linuxom Očakávaný prístroj s dotykovou obrazovkou, megapixlom, EDGE a OS Linux bude čoskoro tu.

Základná charakteristika:

konštrukcia: vyklápacia,

OS: Linux,

procesor: 312 MHz,

frekvencie: 850/900/1800/1900 MHz,

rozmery: 107 x 53 x 24 mm,

hmotnosť: 130 gramov,

displej: aktívny, 240 x 320 b., 65 536 farieb,

fotoaparát: 1,3 Mpix, záznam videí (VGA, MPEG4),

pamäť: 52 MB zdieľaných + TransFlash,

správy: SMS, MMS (do 100 kB), e-mail, PTT, instant messaging,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE 4+2, Bluetooth, miniUSB kábel,

zábava: Java 2.0 a Linux aplikácie, 3D hry, internetový prehliadač,

prehliadač dokumentov, WAV, WMA, AAC, MP3 prehrávač,

batéria: Li-Ion, 780 mAh,

výdrž: do 6 h hovoru/190 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

blesk fotoaparátu, IrDA, FM rádio,

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Výmenu karty zdržuje len pevnejšie uchytený kryt batérie. SIM karta sa ku kontaktom zasúva. Zapnutie prístroja je pomerne rýchle, zdá sa rýchlejšie než na Series 60 (napr. Nokii 6681).Pri zapnutí sa prístroj opýta, či chcete spustiť aj GSM režim alebo len offline režim.

Dizajn

Sympatický telefónik s dotykovým displejom, ktorý je v zavretom stave možné používať v jednej ruke na základné účely. Ide konštrukčne o véčko podobné starým StarTac modelom či Motorole 008. Horné rameno, ktoré je podstatne menšie a kratšie než spodné, obsahuje len klávesnicu, priezor na časť displeja a reproduktor. Odklopíte ho bez problémov jednou rukou.

Po otvorení sa objaví jemný QVGA dotykový displej. Telefón je aj v totmo prípade dokonale vyvážený a dobre sa drží v ruke. V spodnej časti sa nachádza gumou chránený miniUSB a miniJack konektor, z opačnej strany je pod gumeným krytom ukrytý slot pre TransFlash kartu. Zadná stena ukrýva pevne uchytené teleskopické pero a objektív 1,3 Mpix fotoaparátu so zrkadielkom. Inak je holá a jej podstatnú časť tvorí pevný kryt akumulátora.

Spracovanie aparátu je výborné, žiadne vŕzganie som nepostrehol.

Klávesnica a ovládanie

V zavretom stave je potrebné používanie vonkajšej klávesnice, ktorá obsahuje najzákadnejšie tlačidlá a postačí pre vyhľadanie kontaktu (pomocou T9!), napísanie správy a pod. V spodnej časti dolného ramena sa nachádza kvalitný joystick, ved+a ktorého je zapínacie/vypínacie tlačidlo a tlačidlo pre návrat domov. V ľavej stene sa ukrýva posuvné koliesko s obmedzeným pohybom do dvoch smerov. Jeho pracovný uhol je asi 90 stupňov (45 nahor a 45-stupňové pootočenie nadol, do krajnej polohy). Kvalite Jog-Dial na P800-P910 sa nevyrovná, i tak ho považujem za zásadný pokrok. Pod ním je tlačidlo pre hlasové ovládanie a tlačidlo pre uvoľnenie krytu batérie. Pravá stena obsahuje len tlačidlo pre vyvolanie fotoaparátu a fotenie.

Ovládanie pomocou dotykovej obrazovky je silne návykové. To tvrdím ako bývalý majiteľ Sony Ericssonu P800. V prípade A780 som sa stretol s rýchlymi reakciami, no niektoré prvky naopak zbytočne zdržujú. Podržaním pera na displeji vyvoláte malé menu s funkciami Copy, Paste a podobne. Avšak jeho vyvolanie vyžaduje zbytočne dlhé držanie pera na displeji. Podobne je zvláštne zadávanie textu pomocou pohybov pera (handwriting), kde sú pre tento účel vyhradené dve plochy pre zadávanie jednotlivých znakov, ktoré je vhodné pri každom písmene striedať. Sú príliš malé a po návyku na P800 som si nevedel na ne zvyknúť. Bežne píšem tlačenými písmenami, avšak tu som nikdy nevedel prístroju vyhovieť. Menšie problémy som mal pri zadávaní veľkých písmen. Určite si tento druh zadávania znakov vyžaduje cvik a ja som možno príliš defrmovaný konkurenciou. Avšak Sony Ericsson triedy P som nemal v ruke už niekoľko mesiacov.

Displej

Displej je veľmi jemný a milo ma prekvapila kvalita zobrazenia údajov a grafiky. Aj viditeľnosť údajov na slnku je dobrá (po vyklopení horného ramena).

Cez priezor v hornom ramene sa na vyhradenú časť displeja pozerá pomerne obtiažne. Displej je hlboko a odhalená je jeho malá časť. Bolo by však hlúpe tento systém kritizovať, keďže jeho výhodou je šetrenie nákladov na ďalší displej, zjednodušenie každého systému je vítané. A aj ochrana displeja je v tomto prípade dokonalá (oproti spomínaným SE). Preto je len na užívateľovi, aký systém uprednostní. V zavretom stave môžete použiť len správy, telefónny zoznam alebo hudobný prehrávač.

Linux ma v tomto smere prekvapil svojou jednoduchosťou a veľkou podobnosťou so Symbianom UIQ. Podoba je až príliš veľká, čo uľahčuje návyk užívateľa, ktorý prechádza práve z tohto OS. Vždy je tu zobrazené políčko s vyvolaním pomocného menu a v spodnom pravom rohu aj krížik pre zavretie okna. V hlavnej ponuke je možné ikony združvať do skupín. Zobrazenie je možné vo forme ikôn alebo zoznamu. Ich poradie môžete tiež zmeniť.

V hornom riadku sú zobrazené neustále 4 ikony. Pri zmeškanej udalosti sa jedna mení na výkričník. V bežnom stave sa tam nachádza menu, telefóny zoznam, správy a mobil. Pod nimi je takmer vždy zobrazený stavový riadok s informáciami o stave batérie, signálu, EDGE (písmenom E) alebo GPRS (písmenom G) aj o spustených aplikáciach. Pod stavovým riadkom sa nachádza zobrazenie prvej nadchádzajúcej udalosti. Systém Active Desk v nových Symbianoch alebo v každom Windows Mobile, kde sa nachádza viacero pripomienok naraz, sa mi páčil viac.

Meniť môžete aj veľkosť textu.

Fotoaparát

Fotoaparát sa spúšťa pomerne dlho, až niekoľko sekúnd. Ako hľadáčik je použitý celý displej, na ktorom sú aj ikony pre zmenu mnohých parametrov (napr. rozlíšenie 1024 x 1280, 480 x 640 alebo 240 x 320). Kvalita snímok nie je oslnivá, avšak je to lepšie než v prípade MPx220. Po zmenšení 1 Mpix snímok na VGA a upravením kontrastu, jasu a nasýtenia je možné dosiahnuť slušné zábery. V náhľade vidíte neupravené fotky:

fotka fotka fotka

Videá zaznamenáva vo formáte MPEG4 s VGA rozlíšením.

Prehliadač dokumentov (Viewer)

Umožňuje prehliadať súbory PDF, MS Word, Powerpoint, Excel, JPEG, PNG obrázky, HTML, a bežný text. Nedokáže súbory editovať, ale prehliadanie dokumentov je úžasne rýchle a bez problémov zobrazuje v DOC dokumentoch aj diakritiku. Približovanie uskutočňujete pomocou "polokolieska" a pohyb po displeji je možný aj posunom dokumentu prstom či perom. Reakcie sú okamžité a rýchle. Mrzí ma, že vstavaný prehliadač neotvoril dokumenty OpenOffice (prípona .sxw), čo je freeware vyvinutý pôvodne pre Linux v PC.

Obrázky

Zobrazovanie obrázkov je možné na celom displeji, ich priblíženie nie. Zaujímavé je, že internetový prehliadač Opera zvládne prehliadať obrázky aj v pôvodnej veľkosti s možnosťou ich posunu po displeji, ale výrobca túto alternatívu pre prezeraní obrázkov nevyužil. QVGA displej je však dostatočne veľký, aby ste mali uspokojivý zážitok z prezeraných snímok.

Kreslenie

V novej Motorola A780 sa nachádza aj program pre kreslenie obrázkov.

Melódie a prehrávač hudby

Ako prehrávač hudby a videí musí postačovať vstavaný Real Player. Ten mi z troch skúšobných MP3 skladieb dokázal zreprodukovať dve. Ponúka aj Playlisty a ďalšie základné funkcie.

Pohybom "polokolieskom" v zavretom stave jednoducho meníte profily. Motorola A780 však nedokáže zvoniť a vibrovať naraz (zvláda to zatiaľ len Razr V3 a novinky, ktoré ešte len prídu na trh).

Pamäť

52 MB zdieľaných pre všetky aplikácie, telefónny zoznam, objekty... + TransFlash karta (s SD adaptérom).

TransFlash býva označovaná aj ako T-Flash. Ide o najmenšiu pamäťovú kartu na svete. Rozmery 15 x 11 x 1 mm si uvedomíte až pri porovnaní s MMC kartou. Každá TransFlash karta je dodávaná v krabičke s adaptérom veľkosti SD karty. Takže všetky údaje uložené na karte alebo všetky objekty v PC môžete bez problémov kopírovať a zapisovať pomocou čítačky SD/MMC kariet. Redukcia sa však nezmestí do telefónu používajúceho MMC karty, keďže je o niečo hrubšia než karta MMC.

fotka fotka fotka fotka

Telefónny zoznam

Funkcia telefónu zobrazí veľké numerické tlačidlá a ponúka základné funkcie, ako vytočenie čísla, vyhľadanie kontaktu z pamäte telefónu alebo SIM karty pomocou slovníka T9 a podobne. Ako v každej časti menu, aj tu je množstvo nastavení.

Ku každému kontaktu je možné vložiť až 28 položiek, medzi ktorými nechýba obrázok, zvonenie alebo skupina. Kontakty je možné zobraziť aj ako ikony, kedy vidíte na displeji zmenšeniny priradených obrázkov.

Hovor

Hovor je možné uskutočniť aj v zavretom stave. Reprodukcia je kvalitná a zvuk čistý. Hlasové vyvolanie hovoru je možné aj bez predchádzajúceho zadávania hlásky nadiktovaním čísla alebo mena.

Zaujímavou funkciou je aj Talking Phone Feature, teda hlásenie spustenej funkcie pomocou reproduktora či prečítanie odosielateľa prijatej správy a dokonca aj jej text. Túto funkciu som žiaľ neskúšal. Čítané správy musia byť v angličtine.

Písanie textov

Pri vyhľadávaní kontaktov používate slovník T9 (alebo iTap?). Písanie textov je však už možné virtuálnou klávesnicou alebo handwriting-om, teda písaním po displeji. Odpor ochranného sklíčka je minimálny a s dotykovou obrazovkou aj teleskopickým perom sa pracuje dobre. Zadávanie znakov do dvojice políčok som už spomínal, no i tak zopakujem, že systém konkurenčného Sony Ericssonu je lepší, keďže využíva celú plochu displeja. Použiť môžete aj malú virtuálnu QWERTY klávesnicu, no pre mňa sú jej tlačidlá primalé. Rýchlosť reakcií prístroja pri zadávaní textu je možné nastaviť v troch stupňoch.

Označenie textu je jednoduché, jeho kopírovanie, vystrihnutie je možné po podržaní pera na displeji, pričom čakanie na vyvolanie špeciálneho menu dopĺňa jednoduchá animácia okolo dotykového bodu.

SMS

V editore správ si určíte tvorbu SMS/MMS, SMS alebo MMS. Prvá voľba možno závisí len od použitých objektov v správe, pričom formu vyberie samotný prístroj. S niečim podobným som sa stretol v novom Alcateli C552. Tvorba správ je na veľkom dotykovom displeji hračkou. Na diakritiku zabudnite.

MMS

Do MMS je možné vložiť množstvo rôznych objektov, avšak vždy len do veľkosti 100 kB. Veľkú fotku prístroj automatický zmenší na prijateľnú veľkosť. Tvorba multimediálnych správ spĺňa všetky moje kritériá.

E-mail

E-mail sa mi zo záhadných príčin nastaviť nepodarilo. Preto neviem, ako je to so zobrazením diakritiky v elektronickej pošte (v dokumentoch bez problémov, na internete naopak s problémami).

Instant messaging

Chat a Moja účasť

IM - z recenzie V180

CB správy

Push to Talk

Push to talk

Internet

Použitý prehliadač Opera 7 je dokonale vyladený a unikátne rýchly. Nefinálna vzorka mala problémy so signálom, avšak tesne pred odovzdaním prístroja som signál, ako zázrakom, zachytil a internetový prehliadač vyskúšal. EDGE rýchlosti načítavania určite pomohlo, ale prekvapili ma reakcie samotného softvéru. Bežné internetové stránky boli aj čitateľne zobrazené. Stránky je možné otvárať vo viacerých oknách. Nastaviteľné je aj zobrazenie objektov (fit to screen a podobne). Prehliadač je jednoduchý, avšak účelný a rýchly.

Prenos dát

Prenos dát prostredníctvom EDGE láka nejedného užívateľa múdreho fónu, a aj ja sám dobre viem, že napr. v Bratislave táto technológia veľmi pomáha rýchlemu zobrazovaniu stránok či už na PC alebo v mobile. V iných mestách sú prekvapivo väčšie problémy s pripojením pomocou EDGE než v hlavnom. Motorolu A780 môžete použiť aj ako GPRS/EDGE modem (download prakticky až do 200 kbps, resp. 25 kB/s). Pomôže tomu aj lokálne pripojenie pomocou Bluetooth. Motorolu A780 môžete použiť aj ako modem alebo vymeniteľný disk.

Existuje dokonca aj verzia s GPS prijímačom, avšak údajne táto nebude u nás predávaná. Od ČR na západ by mala byť v predaji aj táto verzia (zdroj MojeMotorola.cz).

Recenzovali sme aj Mobile Phone Tools a Motoman, ktoré sú používané pre spojenie Motoroly s PC.

Organizačné funkcie

Budík - budí aj vo vypnutom stave a ponúka dve samostatné nastavenia.

Kalendár - jednoduchý prehľadný kalendár zobrazuje udalosti v dennom, týždennom a mesačnom náhľade. Nastavuje sa aj hodina začiatku pracovného dňa a nechýba ani automatické mazanie uplynulých udalostí. Zvuková pripomienka môže byť aktívna aj v vypnutom stave. Melódia pripomienky je nastaviteľná.

Poznámky sú jednoduché. Pri importe poznámky z PC nenastal žiaden problém v ich zobrazení či editácii, a to nezávisle od ich kódovania (použil som ANSII, UTF-8 aj Unicode).

Hry a Java aplikácie

Podľa JBenchmark.com dosiahol tento model 6. pozíciu zo 44 testovaných prístrojov s podporou Java 3D (high quality).

Hra SWAT (podľa celkom dobrého filmu o prepadovej jednotke) je pútavá, až si ma parkrát na niekoľko desiatok minút pred spaním pripútala. Využíva celú plochu displeja (horizontálne).

Ďalšie funkcie

Nechýbajú ani funkcie ako kalkulačka, svetový čas a podobne. Na aplikácie pre doinštalovanie bude nutné ešte chvíľu počkať.

Výdrž, batéria

Kapacita Li-Ion batérie 780 mAh je pre tento typ prístroja nedostatočná a prístroj budete pravdepodobne nabíjať každý deň.

Výhody:

- podpora EDGE,

- rýchly webový prehliadač,

- Linux milo prekvapil,

- výborný prehliadač dokumentov.

Nevýhody:

- handwriting treba ešte prepracovať,

- nie je veľa aplikácií pre Linux,

- megapixel nižšej kvality,

- slabý akumulátor.

Cena

Čakáme na vyjadrenie slovenského zastúpenia.

Motorola A780 je snáď jediné kompaktné multifunkčné zariadenie s dotykovým displejom a GSM modulom na trhu, ktoré je schopné konkurovať Sony Ericssonom radu P. Popdora EDGE a (aj keď slabšieho) megapixlu môže mnohých presvedčiť. Ak vám stačí prehliadač dokumentov a rýchly webový prehliadač, porozmýšľajte nad ňou. Písanie po displeji je vecou zvyku, ale môže prácu výrazne urýchliť. Teraz je nutné ešte počkať na ďalšie aplikácie pre Linux v mobilných zariadeniach. Tento OS je istotne pre mnohých veľmi zaujímavý.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu

- nastavenie SMS-kou (treba sa najprv registrovať)

- zaujímavý web venovaný Linuxu v mobiloch

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 28.06.2005 - 16:23

7wcsnurka: sa mi pacila,lepsia a obsirnejsia ako na sme.sk jasne si napisal +,aj -,hoci pri dlhsom pouzivani sa moze prejavit aj nieco ine...Riso..8) btw uz ma zaujima len cena a zaciatok predaja :)

anonymous28.06.2005 - 21:06 Trvalý odkaz

: nemohli by byt obrazky priamo odkazom na vacsiu fotku ? uz je to webe standard ... vzdy na ne klikam a nic :)a potom ma dorazite odkazom na galeriu ale preco by tam boli rovno fotky recenzovaneho mobilu, ved ked citam recenziu nejakeho mobilu, tak chcem urcite vidiet fotky ineho ... asi ...
prosim ked som tam nepochopil logiku, prosim vysvetlite mi to, dakujem...
a prosim neberte toto zle, fony sa mi pacia, chodievam sem kazdy den, len chcem pomoct ;)

anonymous28.06.2005 - 21:07 Trvalý odkaz

Branimir: nemohli by byt obrazky priamo odkazom na vacsiu fotku ? uz je to webe standard ... vzdy na ne klikam a nic :)a potom ma dorazite odkazom na galeriu ale preco by tam boli rovno fotky recenzovaneho mobilu, ved ked citam recenziu nejakeho mobilu, tak chcem urcite vidiet fotky ineho ... asi ...
prosim ked som tam nepochopil logiku, prosim vysvetlite mi to, dakujem...
a prosim neberte toto zle, fony sa mi pacia, chodievam sem kazdy den, len chcem pomoct ;)

anonymous28.06.2005 - 21:08 Trvalý odkaz

Branimir: to som nechcel ... som si vsimol ze som nedal meno, dal som este stop, ale asi neskoro :) hmmm tiez mohlo byt bloknute zaslanie prispevku bez mena ...zas kritizujem, sorry

anonymous28.06.2005 - 21:13 Trvalý odkaz

martin - webmaster: kazdu kritiku beriem... to obmedzenie zrealizujem, pokial ide o tie obrazky, uvidime co na autor :)) v buducnosti bude odkaz na galeriu smerovat priamo na dany model..

Celá diskusia 12 príspevkov