HTC Magic

Skúsenosti majiteľa Dotykový smartfón s 3 Mpix fotoaparátom s AF, Wi-Fi, GPS a OS Android.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk. Pred odoslaním článku redakcii odporúčame založiť v našom diskusnom fóre tému s názvom "Model telefónu - moje skúsenosti", do ktorého si budete zapisovať jednotlivé klady a zápory, a kde na ne budú reagovať aj ostatní diskutujúci. Tak dosiahnete dokonalý článok.

fotkafotkaOdporúčané odkazy:

ZÁKLADNÉ INFO: HTC Magic

Diskusné fórum: HTC Magic - tipy, postrehy, skúsenosti

Videorecenzia: Mobilný týždenník 10 - maeomovo androidový

Prečítajte si skúsenosti Martina Hombauera

Smartfón HTC Magic som si zaobstaral pred asi 2 mesiacmi. Predtým som používal SE T650i, ktorému som tiež venoval svoje skúsenosti. Téšesťstopäťdesiatku som podľa dátumu článku používal spokojne takmer 2 roky. Ale už bol čas na zmenu. Čo bolo dôvodom na kúpu Magica?

Chcel som pokročiť z hlúpeho, hoci takmer dokonalého telefónu na smartfón, ktorý by mi poskytol predsa len o niečo viac možností prispôsobenia, viac aplikácií či pohodlnejší prístup na internet. Od začiatku som sledoval vývoj Androida a ako fanúšik Linuxu a Google vymožeností som prakticky od jeho prvého predstavenia tušil, že sa k nemu raz dostanem.

Pôvodne som uvažoval o Samsungu Galaxy, ktorý však bol, a stále je problém u nás zohnať. Nečakane sa ku mne dostala informácia o HTC Magic a HTC Hero, dvoch Androidových telefónoch dostupných aj u nás. Výhodou Hrdinu je lepší fotoaparát, hoci pravdupovediac kvalitou snímok ani jeden z modelov neoslňuje. Ale o tom neskôr. Ďalšou prednosťou je 3,5 mm konektor. Za nevýhody osobne považujem vyššiu cenu, rozmery a najmä vyššiu hmotnosť. Hlavným rozdielom medzi týmito modelmi je ale HTC Sense, grafická nadstavba nad systémom Android pridaná do Hrdinu. Ja som ju nechcel. Chcel som čistý Android, tak ako ho vyvinul Google, tak ako ho poznajú majitelia iných Android telefónov. Nepoužívam Facebook ani Twitter a nemám veľmi v láske grafické nadstavby, ktoré len zbytočne brzdia systém. Navyše HTC Magic bol lacnejší a skôr k dispozícii.

Spracovanie telefónu je na dobrej úrovni, hoci za takú cenu by som čakal možno viac. Problém je najmä na stranách displeja, kde sa úzky plastový lem trochu prehýba a vŕzga. Našťastie to pri bežnom používaní telefónu neregistrujem. Zadný kryt je celkom náchylný na škrabance, ale zatiaľ ich veľa nie je a nie sú na prvý pohľad viditeľné. Možno je to vďaka tomu, že som si už dávnejšie zvykol nosiť telefón vždy v obale, ktorý je aj u Magica súčasťou balenia. Obal však rozhodne neochráni pred odtlačkami, ktorých je vždy na čiernom lesklom kryte požehnane. Ale na to som si už zvykol. Výhodou je tzv. extUSB konektor, ktorý je našťastie kompatibilný so štandardným miniUSB konektorom. Takže napríklad v aute nabijem Magica cez miniUSB nabíjačku, ktorú som dostal k navigácii.

Trochu ma prekvapila absencia redukcie na 3,5 mm konektor v balení. Dostanete len stereo handsfree. Našťastie už Android 1.5 podporuje A2DP.

Telefón je veľký tak akurát, našťastie je dostatočne tenký, aby sa dal nosiť vo vrecku nohavíc aj v obale. Musím priznať, že zmysel ohnutej spodnej časti telefónu mi trochu uniká. Nezdá sa mi, že by mala nejaký pozitívny vplyv na ergonómiu.

Trackball oproti klasickému päťsmerovému tlačidlu najmä šetrí miesto, rozhodne však nečakajte, že sa bude používať tak dobre ako v Černiciach. Ide najmä o to, že jeden posun s trackballom znamená posun o jednu položku v zozname. Takže pri dlhších zoznamoch sa idete "uskrolovať" až do neba a radšej skrolujete dotykom. V prípade textu sa zase posúvate po znaku a to je tiež dosť nešikovné. Ale v niektorých situáciach trackball pomôže, najmä tam, kde sa chcete pohybovať s väčšou presnosťou, napríklad medzi odkazmi na webe.

Displej je výborný, ale nie až taký dobrý ako u iPhonu. Mám pocit, že u iPhonu sa nerozlišuje dlhý dotyk, pracuje len s (multi-)dotykom a skrolovaním. U Androidu sa rozlišuje medzi krátkym, dlhým dotykom a skrolovaním. Tým pádom môžu byť aplikácie obohatené o rôzne kontextové menu a podobne. Na druhú stranu má ale displej kvôli tomu isté tolerancie, kedy ide o podržanie prsta a kedy o posun. Napríklad posun prsta na displeji o 5 milimetrov systém nezaregistruje. Na iPhone to nie je problém. Displej navyše nie je taký citlivý. Hlavne v okrajových častiach občas musíte hľadať ten správny dotyk. To je všetko v podstate otázka zvyku, rozhodne ale displej nemá takú perfektnú odozvu a citlivosť ako iPhone. Displeju chýba aj automatická regulácia podsvietenia. Riešim to špeciálnym widgetom.

Ako som už spomínal, Android nepodporuje multitouch. Displej na to síce je pripravený, ale podpora nie je po dohode s Applom implementovaná na úrovni Androidu, kvôli možným patentovým rizikám. Tu majú výhodu majitelia Hrdinu. HTC sa vo svojom prostredí Sense rozhodol ignorovať licenčné riziká a v snahe prilákať čo najviac používateľov umožňuje na zoomovanie používať multidotyk.

Čo však veľmi poteší, je malá nenápadná dióda vedľa reproduktora, ktorá informuje o akejkoľvek notifikácií, či už ide o mail, zmeškaný hovor, SMSku, chat, pripomienku atď. To mi na Sony Ericssone chýbalo.

Telefón nemá hardvérovú QWERTY klávesnicu. Keď kliknete na textové pole v nejakej aplikácii, automaticky sa vysunie jej virtuálna podoba. Keďže telefón obsahuje akcelometer, po otočení o 90 stupňov sa obráti aj displej na šírku. Vtedy sa aj klávesnica rozloží na celú šírku displeja a písanie na nej je ešte pohodlnejšie. Napriek tomu aj dnes robím občas preklepy. V prvom rade som, bohužiaľ, odchovaný na QWERTZ klávesnici a občas sa stane aj to, že omylom stlačím vedľajší kláves.

No ale najväčšia sranda je, že na klávesnici nenapíšete znak ľ. Mám síce možnosť zapnúť českú klávesnicu, ale vtedy sa zrejme len prepne český slovník pre korekciu, klávesnica sama o sebe zostane rovnaká. Diakritiku na klávesnici napíšete tak, že podržíte dotyčné tlačidlo a k nemu sa zobrazí zoznam jeho variantov s diakritikou. Bez ohľadu na to, aký jazyk máte nastavený. České znaky sú zastúpené všetky. Ale ľ v Amerike nepoznajú. Nikdy som to nepotreboval, nepoužívam diakritiku. Niekto by to však mohol potrebovať. Ak by som mal písať nejaký dokument, neviem ako by som to vyriešil.

Pod veľkým dotykovým displejom je zopár tlačidiel, bez ktorých by ste sa v systéme ďaleko nedostali. Tlačidlom Domov sa dostanete... domov. Teda na hlavnú obrazovku. Keďže Android má tri hlavné obrazovky, prvým stlačením sa dostanete na poslednú zobrazenú obrazovku, ďalším stlačením na prostrednú obrazovku. Dlhým podržaním sa zobrazí zoznam šiestich naposledy použitých aplikácii.

Tlačidlom Menu odblokujete zamknutý telefón (teda pokiaľ nemáte nastavené špeciálne dotykové odblokovanie) alebo zobrazíte menu práve spustenej aplikácie. Dlhým podržaním zobrazíte virtuálnu klávesnicu, ak sa vám nezobrazila automaticky. Tlačidlo Späť vás vracia späť a to nielen v rámci aplikácie, ale aj medzi aplikáciami. Tlačidlom Hľadať sa zobrazí vyhľadávanie. Aké, to závisí od toho, v akej situácii ho stlačíte. Na hlavnej obrazovke a v prehliadači vás navedie na Google Search. V Markete na vyhľadávanie aplikácií, v kontaktoch na hľadanie kontaktov a tak ďalej... Celkom užitočná vec, ak sa ju naučíte používať. Jediná možnosť, ako prijať hovor, je zelené tlačidlo. V ostatných situáciách vám toto tlačidlo zobrazí tzv. Dialer, o ňom neskôr. Červené tlačidlo slúži na ukončenie hovoru. Ak zrovna netelefonujete, vypne displej a zapne pohotovostný režim. Jeho podržaním zobrazíte menu na vypnutie telefónu a prepínanie režimov.

Keď už sme pri režimoch, telefón podporuje tri. Normálny, tichý a vibračný, čo nie je bežná vec, väčšinou sú len dva. V tichom režime vám zvoní len budík a aj to sa dá vypnúť. Vibrovať môže telefón, samozrejme, aj v normálnom režime. Štandardný postup ako prepínať medzi týmito režimami je podržaním červeného tlačidla. Ale existuje na to viacero pomocných widgetov.

Android považuje zrušený hovor za prijatý. Čakal som, že takáto banalita je vyriešená logicky. Nie je. Zaujímavejšie je to, že pri odchádzajúcom hovore vám telefón pri zdvihnutí jemne zavibruje. Takže ak vytáčate číslo, nemusíte telefón držať pri uchu, aby ste vedeli, kedy vám druhá strana hovor prijala.

Krátko k notifikačnému panelu. Je umiestnený vo vrchnej časti pracovnej plochy a je viditeľný vždy, pokiaľ nie je nejaká aplikácia vo fullscreen režime. V pravej časti zobrazuje hodiny, úroveň nabitia batérie, silu signálu, ikonu aktívneho roamingu, ikonu dátových prenosov s označením G/E/3G podľa aktuálneho pripojenia. Ďalej zapnuté bluetooth alebo wifi a podobne. Ľavá časť slúži na informovanie o nových udalostiach (nový mail, SMS, zmeškaný hovor, USB pripojenie) a o spustených aplikáciách, ktoré takúto funkciu podporujú. Typickým príkladom sú rôzne chatovacie programy, ktoré väčšinou len bežia na pozadí a takýmto spôsobom informujú o tom, že ste online. Po rozbalení notifikačného panela sa dostanete k jednotlivým odkazom, ku ktorým sa tieto ikony viažu.

Teraz dačo o technológiách. GPS poteší. Klasickú turn-by-turn offline navigáciu zatiaľ nepoužívam, ale v rámci Slovenska v prípade núdze poslúži aj Google Maps. GPS môžete kompletne vypnúť. Ak ho necháte zapnuté, zapne sa len vtedy, keď ho treba. Napríklad keď v Google Maps zvolíte My Location. Alebo keď fotíte, telefón totiž podporuje geotagging fotografií. Vyhľadávanie satelitov trvá rôzne dlho. Prvé hľadanie môže trvať aj minútu, v zastavanej oblasti väčšinou len pár sekúnd. Raz, na mori počas plavby trajektom, som sa vôbec nedočkal. Telefón sa nedokázal vôbec chytiť a nepomohol ani reštart. Až na pevnine sa spamätal, ale aj to mu trvalo. Ale keď už sa telefón raz chytí, na ďalšie pokusy to už ide rýchlo, aj keď ho chvíľu nepoužívate. Treba povedať aj to, že prijímač sa chytí aj v miestnosti. Moju Mio navigáciu treba dať vždy k oknu, aby našla satelity.

Bluetooth je kapitola sama o sebe. Z telefónu nič nepošlete, ani neprijmete. Pri pokuse o pripojenie z počítača na modem telefónu dostanete hlášku Host is down. Z môjho pohľadu nepochopiteľné. Existujú nejaké hacky, ale nič oficiálne. Takže Bluetooth využívam len s mono a stereo handsfree. Ostatné veci riešim cez USB kábel.

Z dátových prenosov používam v podstate len EDGE cez O2 Dáta Neobmedzene. Telefón si pri prvom spustení automaticky zistil všetky nastavenia, takže pripojenie fungovalo okamžite. Rýchlosť je pre účely mailovania a surfovania postačujúca. Občas vyskúšam Wi-Fi, pri ktorom treba dávať pozor na jednu vec. Keď som sa pripojil k svojej domácej sieti, telefón sa po vypnutí displeja samovoľne odpájal. Najprv som myslel, že je chyba v telefóne, kým som pri pozeraní Wi-Fi volieb nestlačil Menu a nenašiel ďalšie skryté voľby. Tam sa toto správanie dá nastaviť, ale nie som si istý, či by niekoho napadlo stláčať v menu tlačidlo Menu. Občas sa mi ale Wi-Fi pripojenie zdalo trochu nestabilné a vypadávalo. Horšie je, že dnes som zistil, že na jednu sieť, ktorá ma vypnuté Broadcast SSID, sa vôbec nepripojím, pretože mi ju telefón nenájde. Podľa diskusií na nete v tomto nie som sám.

V každom prípade som si zatiaľ vždy vystačil s EDGE pripojením. Podstatná informácia je, že prenos dát v roamingu je možné v nastaveniach deaktivovať, takže sa nemusíte báť, že vás cestovanie v zahraničí vyjde drahšie než ste čakali. Telefón sa podľa informácií z podobného článku dá použiť ako modem cez USB kábel. Tam sa síce hovorí o Hrdinovi ale predpokladám že u Magica to bude podobné.

A2DP protokol čiastočne nahrádza chýbajúci 3,5 mm konektor. V Androide je podporovaný až od verzie 1.5. A to, že je to relatívne čerstvá novinka, je aj vidieť. Občas sa hudba začne prehrávať cez Bluetooth až na viacero pokusov. Hoci systém vie o pripojených slúchadlách, púšťa hudbu cez reproduktor. Problémy väčšinou spôsobuje striedanie hudby a telefonovania. Raz sa mi pri počúvaní hudby a snahe pracovať s telefónom a následne vytočiť číslo telefón reštartoval. Ale to bolo prvý a zatiaľ poslednýkrát a to hudbu počúvam pomerne často. Konkrétne hovorím o SE HBH-DS200 slúchadlách. Možno je problém v nich, ale s T650i mi fungovali bezchybne. Navyše počúvanie hudby cez A2DP badateľne spomaľuje celý systém.

Čo sa týka celkového výkonu, telefón štartuje dlhšie než môj netbook, na ktorom mám tiež Linux. Len tak pre zaujímavosť, v telefóne je použité jadro 2.6.27, 288 MB RAM. Celkovo sú reakcie systému dostatočne rýchle, problém nastáva vtedy, ak toho chcete príliš veľa naraz. Skrátka je poznať, že máte v rukách malý počítač a keď toho robíte viac naraz, odozvy nie sú také rýchle. To je slabina plnohodnotného multitaskingu.

Apropos multitasking. Ten funguje zaujímavo. Každá aplikácia sa pri spustení načíta do operačnej pamäte. Takto môžete samozrejme spustiť viacero aplikácií. Prepínať medzi nimi môžete buď podržaním tlačidla Domov alebo spustením aplikácie klasicky z menu. Pokiaľ sa operačná pamäť zaplní, systém niektorú z aplikácií bežiacich na pozadí ukončí, ale ešte pred tým uloží jej stav. Pri jej opätovnom spustení sa teda aplikácia načíta v takom stave ako ste ju naposledy opustili. Výsledkom tohto celého je, že prakticky nikdy nemáte prehľad o tom, ktoré aplikácie sú spustené a ktoré nie a máte pocit, že všetky bežia na pozadí. Samozrejme, tento systém môže byť v niektorých prípadoch skôr na škodu, preto sú niektoré aplikácie robené tak, že sa pri prechode do pozadia automaticky ukončia, napríklad aplikácia GPS Status, ktorá zapína GPS prijímač a zobrazuje z neho informácie. Iné pre zmenu je možné nechať na pozadí, ale vo svojom menu majú možnosť aplikáciu vypnúť. Celý princíp je odbornejšie popísaný na tomto videu.

Ak chcete predsa len mať lepšiu kontrolu nad spustenými aplikáciami, môžete si stiahnuť jeden v viacerých správcov procesov a cez neho aplikácie ručne vypínať. Podľa reakcií používateľov sa tým dá predĺžiť výdrž.

Výdrž telefónu výrazne závisí od používania. Možno pre predstavu stačí, že cez noc, keď s telefónom nič nerobíte a je v pohotovosti s vypnutým displejom, vám energia batérie za tých 8 hodín klesne o cca 2 percentá. Ak by som s telefónom vôbec nič nerobil, vydržal by pokojne možno aj týždeň. Akonáhle však s telefónom začnete dačo robiť, prejaví sa to. Napríklad na dovolenke som sa celý deň hral s Google Maps, fotil, to všetko so zapnutým GPS, hľadal informácie na sieti, poslal pár mailov a vtedy som telefón dokázal bez väčších problémov vyšťaviť za jeden deň a večer si už pýtal nabíjačku. Mimochodom telefón si pýta nabíjačku pri 15% nabitia. Dáva to najavo aj diódou. Reálne telefón nabíjam každú druhú alebo tretiu noc.

Pripojenie štandardným miniUSB káblom, ktorý dostanete aj v balení, funguje v dvoch režimoch. Pokiaľ telefón len pripojíte, začne sa nabíjať, ale prenos súborov nefunguje. To je vhodné vtedy, ak chcete telefón len nabíjať a zároveň s ním normálne pracovať. V prípade prenosu súborov treba sprístupniť pamäťovú kartu pre Mass Storage, vtedy ju musíte najprv "odmontovať". Roztiahnete panel notifikácií, ktorý oznamuje pripojenie k počítaču a v ktorom nájdete dve voľby. Jedna z nich je spomínané odpojenie karty. Toto poznajú najmä linuxáci pri práci s pamäťovými zariadeniami. Ostatní sa s tým stretli napríklad pri odpojovaní USB kľúčov. Systém vtedy ukončí všetky prenosy na karte a bezpečne ju odregistruje zo systému. V tejto chvíli môžete ku karte pristupovať z počítača, ale aplikácie v telefóne sa k nej nebudú vedieť pripojiť. Po ukončení prenosov telefón najprv odpojíte z počítača. Ak ho chcete nechať ďalej nabíjať cez USB panel, stačí cez notifikačný panel znova pripojiť kartu a môžete s telefónom pracovať ako normálne. Ak odpojíte kábel a karta je odpojená, systém ju skontroluje a pripojí automaticky.

Telefón sa klasickou nabíjačkou nabije zhruba za 2 hodiny, pri pripojení cez USB to trvá asi 4 hodiny.

Spomínal som, že pri pripojení mobilu cez USB máte k dispozícii 2 voľby. Okrem odpojenia pamäťovej karty je to voľba HTC Sync na synchronizáciu s počítačom. Keďže však táto synchronizácia je podporovaná len pre systémy Windows, nepoužívam ju. Poštu, kontakty a kalendár mám synchronizovaný cez internet a to mi stačí.

Mimochodom, automatická synchronizácia s Google službami na pozadí sa dá vypnúť a synchronizovať môžete aj manuálne. Systém nevyžaduje ani prihlásenie sa do Google konta, telefón je normálne použiteľný aj bez toho.

Aplikácie možno rozdeliť medzi widgety a klasické aplikácie.

Widget je v podstate miniaplikácia, ktorá nie je prístupná cez menu. Môžete si ju len pridať na pracovnú plochu. Môže byť veľká od 1x1 – 1 riadok a 1 stĺpec - vtedy zaberá rovnaké miesto ako ikona klasickej aplikácie) až po 4x4, kedy zaberá celú pracovnú plochu. Konkrétnu veľkosť musí widget podporovať. Widget môže reagovať na dotyk, ale nemusí.

Zvyšok sú klasické aplikácie, prístupné cez menu. Odkazy na ne si, samozrejme, môžete vytvoriť aj na ploche. Na jednu pracovnú plochu môžete nahádzať maximálne 16 ikon.

Na plochu je možné okrem odkazov na aplikácie a widgetov vložiť aj priečinky, cez ktoré môžete ikony zoskupovať. Takisto si môžete aj vytvoriť špeciálne parametrizované odkazy na aplikácie, napríklad internetovú záložku, odkaz na konkrétny kontakt v adresári, konkrétny hudobný playlist a podobne. Aplikácia to musí ale podporovať. V menu sú ikony zoradené podľa abecedy a nie je možné to zmeniť. Podstatou je, aby ste si pomocou widgetov, ikon a odkazov prispôsobili plochy tak, aby ste do menu museli vstupovať čo najmenej. Zo vstavaných widgetov sú zaujímavé najmä Music (4x1) a Search (4x1). Ten prvý slúži ako malý panel na ovládanie hudobného prehrávača. Ten druhý je odkazom na Google Search.

Zaujímavejšie sú widgety, ktoré je možné doinštalovať.

BatteryLife (2x1) v príjemnej grafike zobrazuje presnú úroveň nabitia batérie, keďže ikona na notifikačnom panely nie je veľmi presná a má len zopár stupňov.

Výborná je séria widgetov od CurveFish na rýchlu aktiváciu/deaktiváciu Wi-Fi, Bluetooth, tichého režimu a najmä widget Brightness Level, ktorý umožňuje dvoma dotykmi nastaviť intenzitu podsvietenia displeja. Ďalší dobrý pomocník je CalWidget na zobrazenie udalostí z kalendára. Ten podporuje veľkosti od 2x2 po 4x4. Posledným je Ringer Toggle Widget. Kliknutím zapnete vibračný režim, ďalším klikom tichý, ďalším normálny atď.

Niektoré zo vstavaných aplikácií:

AlarmClock. Umožňuje nastavenie viacerých budíkov. Nastavujete čas, dni, melódiu. Môže zvoniť v tichom režime a nemusí. Pri budení a zvolení Snooze sa čas budenia posunie o 10 minút.

Browser je štandardný prehliadač. Používa jadro WebKit, podobne ako Safari. Je relatívne rýchly, Štandardne zobrazí výrez načítanej stránky, pričom je možné ju zmenšiť na celú šírku. Podporuje JavaScript, nepodporuje Flash.

Calendar predstavuje priemernú aplikáciu. Má prehľadný mesačný pohľad na udalosti. Nepodarilo sa mi napríklad nastaviť dátumový rozsah pre pripomienku opakujúcu sa každý deň. Pri vytváraní pripomienky si môže zvoliť uloženie do Google Calendar. Čo mi však najviac vadí pri používaní kalendára je to, že prvým dňom týždňa je nedeľa a toto nie je možné zmeniť. Tu opäť Google niečo nedomyslel. Voľba českej lokalizácie nič nezmení, nedeľa je stále prvá.

Na Call log-u ma fascinuje, že aj dnes (4. október) mi zobrazuje hovory z 21. júla, kedy som si tento mobil kúpil. Zobrazuje informáciu o čase hovoru, jeho dĺžke. Je možné zobraziť zoznam všetkých hovorov pre konkrétny kontakt. Neviem, či je log nejak obmedzený, ale je možné ho úplne vyčistiť, keď sa vám bude zdať, že už je naozaj zbytočne dlhý.

Camcorder/Camera obsahuje len základné funkcie. Môžete nastaviť rozlíšenie fotografie (max. 2016 x 1344 bodov) alebo videa (max. 352 x 288 bodov). Ďalej vyváženie bielej, jas a z podrobnejších nastavení kódovanie (mp4, 3gp), nahrávanie videa aj so zvukom, zvuk uzávierky, zopár efektov či režim ostrenia (bod, stredová oblasť, priemer). Fotka sa pri odoslaní cez email, bohužiaľ, automaticky nezmenší. Musíte to urobiť ručne.

Aplikácia Contacts ma donútila spraviť si poriadok v Google kontaktoch, s ktorými sa mi automaticky synchronizuje, a to aj vrátanie avatarov k fotkám. Niektoré kontakty je možné označiť hviezdičkou a k týmto sa potom dostanete rýchlejšie. Pokiaľ máte kontakt medzi Google talk priateľmi, v zozname sa vám zobrazuje ikonka jeho stavu.

Dialer je aplikácia, ktorá sa spustí aj po stlačení zeleného tlačidla. Zobrazí na jednom mieste zoznam posledných odchádzajúcich hovorov a k tomu virtuálna numerickú klávesnicu. Táto virtuálna klávesnica navyše umožňuje vyhľadávať v kontaktoch systémom T9. Takže napríklad po stlačení 852 sa vám zobrazia všetky mená a priezviská začínajúce kombináciou týchto čísel, čiže Vla- alebo Tka- alebo Uka- atď. Len škoda, že toto vyhľadávanie nepodporuje diakritiku.

Gallery je asi najslabšia vstavaná aplikácia. Nepodporuje adresáre. Všetky fotky sa ukladajú do jedného adresára a zobrazia sa tým pádom pokope. Pokiaľ vytvoríte adresáre na karte a dáte fotky do nich, aplikácia ich našťastie nájde a zobrazí samostatne. Ale musíte si doinštalovať nejakého správcu súborov a v ňom adresáre vytvárať. Aplikácia umožňuje len meniť veľkosť zobrazovaných miniatúr. O prehliadanie samotných obrázkov a prehrávanie videí sa už stará iná aplikácia. Prehrávač videa je nedorobený a napríklad pri stlačení menu vám namiesto nejakého menu aplikácie vysunie virtuálnu klávesnicu, čo by vôbec robiť nemal. Celkovo je pozeranie fotiek a videí v Androide trochu ťažkopádne. Riešiť to môže len externá aplikácia. Mimochodom doteraz sa neobjavila aplikácia, ktorá by vedela prehrať Divx videá. Google si to zrejme stráži a nepovoľuje. Našťastie existuje viacero nástrojov na konverziu DivX avi súborov do formátu mp4 pre Android. Ani titulky vám štandardný prehrávač nezobrazí a musíte si nájsť externú aplikáciu. Ja ale nie som taký cestovateľ, aby som potreboval mať v telefóne filmy.

Gmail je pre zmenu veľmi podarený a intuitívny klient. Jedinou vadou na kráse je to, že neumožňuje stiahnuť prílohu mailu, len v prípade obrázkov, PDF súborov či dokumentov.

Google talk je takisto podarená aplikácia. Hlavnou výhodou je, že sa automaticky prihlasuje, takže ste neustále online (resp. v stave Away).

Mail je vstavaná aplikácia od HTC. Umožňuje nastaviť akékoľvek POP3 alebo IMAP konto a dokonca podporuje aj Microsoft Exchange, hoci som to nikdy nemal čas a záujem testovať. Aplikácia následne kontroluje poštu v pravidelných intervaloch, push mail, pochopiteľne, nefunguje. Výhodou oproti Gmailu je lepšia práca s prílohami.

Maps hádam nemusím veľmi predstavovať. Spomenúť môžem kompasový mód pre Street View režim, kedy si otáčaním telefónu môžete obzerať ulice Paríža či Londýna, ako keby ste na nich stáli. Škoda, že tento kompasový režim nie je podporovaný pre klasickú mapu tak ako je to v Ajfóne. Maps môže slúžiť ako provizórna navigácia, tu mi ale vadí jeden fakt, že nie je možné kliknúť na bod na mape a navigovať sa do neho. Musíte zadať adresu.

Market je vstupnou bránou do sveta aplikácií pre Android. Zo Slovenska mám prístup len na bezplatné verzie programov, ale aj tých je nekonečné množstvo. Nie všetky sú, bohužiaľ, aj kvalitné, občas musíte skúšať viacero aplikácií, kým nájdete takú, ktorá vám bude vyhovovať a ktorá bude aj dostatočne stabilná. Treba taktiež sledovať komentáre používateľov, hoci s istou rezervou, pretože mám pocit, že niektorí ľudia tam posielajú komentáre len tak zo zábavy alebo aby uškodili konkurencii. Dôležitou funkciou je My Downloads, ktorá vám zobrazí aj aktualizácie pre vašu aplikáciu, pokiaľ vyšla jej novšia verzia.

Messaging zastupuje SMS a MMS správy. Zobrazuje ich pre jednotlivé čísla z telefónneho zoznamu (nie celé kontakty) vo forme konverzácií. Toto riešenie má svoje úskalie. Keďže to celé je riešené ako chatovacia aplikácia, podarilo sa mi už poslať krátko po sebe 2 správy v tvare, vymyslím si, "este tu musim chvilu trcat", "do kelu". Až potom mi došlo, že som práve vyhodil asi 20 centov za 7 slov. Takže treba si vždy uvedomiť, či máte otvorený Google talk, alebo posielate SMSku.

Music je celkom obstojný prehrávač hudby. V podstate mu nemám čo vyčítať, ale nie je ani ničím výnimočný.

PDF viewer je síce trochu pomalý, ale inak veľmi podarený prehliadač PDF súborov. Zatiaľ mi otvoril všetko, nemal som problém ani s viac-stranovou dokumentáciou so zložitými vektorovými obrázkami.

Quickoffice je prehliadač dokumentov doc a xls. Neumožňuje ich editáciu.

Youtube je jednoduchý klient s možnosťou prezerania ale aj zdieľania vlastných videí na Youtube.com. Treba mať zriadené konto na Youtube, ktoré je možne prepojiť s Google kontom. Následne môžete zdieľať vlastné videá. Prezeranie videí je bezproblémové aj pri EDGE pripojení.

Doinštalované aplikácie:

AccuWeather je jednoduchá aplikácia na predpoveď počasia.

AndroZIP umožňuje vytvárať a rozbaľovať ZIP archívy, bohužiaľ súbor chránený heslom sa mi nepodarilo rozbaliť.

ASTRO File Manager je veľmi populárna aplikácia. Okrem toho, že je to správca súborov, obsahuje v novej verzii aj správu spustených procesov, v ktorom získate prehľad o tom, aká aplikácia práve beží a koľko procesorového času spotrebúva. Obsahuje aj prehliadač obrázkov.

ColorDict je offline slovník, podporujúci aj otvorený a populárny formát StarDict. Na Markete nájdete kvalitný česko-anglický slovník.

ConnectBot je nástroj na pripojenie do lokálnej konzoly alebo aj cez SSH alebo Telnet na vzdialený server. Čo sa týka lokálneho terminálu, umožňuje prístup do systému cez základné linuxové príkazy, hoci väčšina z nich sa končí hláškou denied. Povolených je len zopár neškodných príkazov cd, pwd, dmesg, cat ale do väčšiny systémových adresárov je prístup zakázaný.

DroidFtp je kvalitný FTP klient.

EBuddy je multiprotokolový IM klient, podobný ako Meebo, ale z môjho pohľadu intuitívnejší a spoľahlivejší.

Google Sky Map je tiež podarená aplikácia od Googleu, umožňujúca v kompasovom režime pozerať na nočnú oblohu a vyhľadávať vesmírne objekty.

GPS Status je jednoduchá aplikácia zobrazujúca stav GPS prijímača. Nikde v systéme nemáte možnosť zistiť podrobnejšie informácie o GPS (nadmorská výška, rýchlosť, súradnice a pod.). Táto vydarená aplikácia to umožňuje.

PalmBookReader umožňuje prezerať PDB súboru, teda elektronické knihy, dostupné na internete.

Solitaire netreba predstavovať, jediná hra, ktorú si rád zahrám. Obsahuje hry Solitaire, Spide, Freecell a Forty Thieves.

Steel je alternatívny internetový prehliadač. Síce používa rovnaké vykresľovacie jadro, je badateľne rýchlejší a má prepracovanejšie ovládanie. Neponúka možnosti navyše.

Text Edit je jednoduchý notepad umožňujúci otvárať a editovať TXT súbory. Používam ho na písanie poznámok.

Ultimate Stopwatch dopĺňa chýbajúce stopky a časovač v efektnom prevedení.

A nakoniec Wapedia, výborná aplikácia umožňujúca vyhľadávať a zobrazovať články z Wikipédie v prispôsobenej forme na displeji telefónu.

Čo dodať na záver... Android je veľmi perspektívny systém. Pred rokom neboli u nás k dispozícii žiadne telefóny, dnes je situácia o poznanie lepšia a o rok si, dúfam, budeme môcť vybrať nejaký model aj v akciových ponukách našich operátorov. Už teraz je ohlásených viacero modelov od všetkých veľkých svetových výrobcov mobilov.

Najprv pre tých, čo si chcú prečítať kladné hodnotenie... Za približne 400eur dostanete elegantný smartfón s kvalitným systémom, množstvom aplikácií, pohodlným prístupom na internet. Systém je spoľahlivý, nezamŕza, nereštartuje sa, ak nepočítam spomínaný problém s A2DP. Máte k dispozícií plnohodnotný multitasking, tri pracovné plochy, ktoré si môžete prispôsobiť pomocou widgetov a ikoniek ako len chcete. Neoceniteľná je notifikačná dióda.

Pre negativistov treba uviesť, že v telefóne za vyše 400 eur dostanete polovičaté bluetooth, problematické A2DP, problematické wifi a priemerný fotoaparát, to všetko bez hardvérovej klávesnice. Ak niekomu na týchto parametroch výsostne záleží, mal by sa asi obzrieť inde, minimálne kým nepríde verzia resp. model, ktorý tieto nedostatky vyrieši.

Myslím, že sa môžem považovať za používateľa, pre ktorého bol Magic vytvorený. Som ochotný vraziť 400eur za mobil, ako keby som nepotreboval peniaze na podstatnejšie veci, mám neobmedzené pripojenie na internet s dostatočnou rýchlosťou, používam Gmail a GTalk a chcem byť stále online, občas počúvam hudbu, filmy sledujem len na PC, občas vyfotím nejakú momentku, ktorú hodím na Picasu, kde mi to dokonca ukáže, kde som ju odfotil. Oceňujem, že všetky maily a kontakty mám k dispozícii aj na nete. Venujem dostatok času na prispôsobenie pracovnej plochy. V rozsahu týchto činností sa necítim byť Androidom obmedzovaný a Magic plne vyhovuje mojim požiadavkám.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 19.10.2009 - 17:58

Tomas: tak co vas presvecilo si ho kupit wifi nestabilne fotak bez blesku, bluetooth iba na sluchadla...mna by nepresvecil... Hoci mam Nokiu 5800 chcel by som android...ale zatial ma ziaden model nepresvecil

anonymous19.10.2009 - 21:08 Trvalý odkaz

deszka3: wooow to som este do teraz nestihol a citam uz 5 min a bolia ma oci :D vidiet ze autor makal na tomto clanku a gratulujem mu :D

anonymous19.10.2009 - 21:28 Trvalý odkaz

Genius: Super recenzia, rozmyslal som nad kupou tohto fonu, ale dnes zistene negativa ma odradili. Este by ma zaujimal galaxy, ale uz som sa rozhodol pre N97.

anonymous19.10.2009 - 21:30 Trvalý odkaz

Genius: A ked uz ste si dali namahu s tou recenziou, nebolo by na skodu urobit nejake foto do galerie...

Celá diskusia 7 príspevkov