Sony Ericsson HBH-IS800

RECENZIA hudobného Bluetooth príslušenstva Bezkonkurenčne jednoduché a ľahké bezdrôtové stereo slúchadlá.

Základné parametre:

dĺžka kábla 550 mm,

hmotnosť: 12 gramov

viacfarebná dióda na slúchadle

biela dióda pri hlavnom tlačidle

dosah Bluetooth: 10 metrov

A2DP a AVRCP profily

výdrž: do 3 h hudby / 4 h hovoru / 270 h pohotovosti

čas nabíjania: 2,5 h

Balenie obsahuje:

slúchadlá, puzdro, tri násady do uší rôznych veľkostí, nabíjačku CST-61, potrebné dokumenty.

Keď boli tieto slúchadlá predstavené 22. júla 2008, povedal som si: "Tak, a budúcnosť je tu." Presne takú budúcnosť som si predstavoval ešte pred pár rokmi dúfajúc, že sa jej dožijem. A predsa!

Dva malé štuple do uší spojené tenkým káblikom, na ktorom je mikrofón a tlačidlo pre prijatie hovoru. Neuveriteľné. Ako to môže fungovať? V jednom slúchadle je ukrytý konektor pre nabíjačku, a tak ostáva už len jediná záhada: kde je Bluetooth čip a batéria? Odpoveď znie: "Neviem. Ale určite sú niekde tam!"

Aj keď sa IS800 predávajú už nejaký ten mesiac, nemal som doteraz možnosť ich otestovať. Môj kamarát sa však nedávno náhodou priznal, že tento zázrak má doma, a na druhý deň som ich už mal na pár dni doma aj ja. Trpezlivosť zvíťazila nad nedočkavosťou a dávam drobčekov nabíjať. Stačí odokryť zadnú časť pravého slúchadla a do malého (polovičného Fast-port) otvoru zastrčiť výčnelok Sony Ericsson nabíjačky.

O dve a pol hodiny spájam IS800 s Apple iPhone 3GS a zisťujem, že ten nedokáže ovládať hlasitosť hudby odosielanej do Bluetooth zariadenia. Smola, pretože ani IS800 neobsahuje ovládanie hlasitosti. Šup, spojenie s Nokiou N82. Tá našťastie ponúka ovládanie hlasitosti i ekvalizéra aj pri hudbe odosielanej do Bluetooth slúchadla. Ekvalizér budete potrebovať, IS800 totiž pri základnom nastavení chýbajú hĺbky. A ani nastavenie ekvalizéra veľmi nepomôže.

Domnievam sa, že výrobca zámerne potlačil reprodukciu hĺbok kvôli predĺženiu výdrže. Na počúvanie hovoreného slova (lekcie cudzieho jazyka) či bežné počúvanie popovej hudby pri behu to stačí. Zvuk nie je nepekný, len tie hĺbky sú slabšie.

Výdrž reprodukcie hudby na polovičnej hlasitosti Nokie N82, teda hlasitosti vhodnej napríklad na počúvanie hudby na menej rušnej ulici, bola asi 2 hodiny, čo potvrdzujú aj skúsenosti iných používateľov. Ak sa vám to zdá málo, podotýkam, že stále netuším, kde sa tá malá batéria ukrýva. Na druhý deň začala Nokia N82 prenos hudby cez Bluetooth pravidelne prerušovať, a tak som IS800 vyskúšal so Sony Ericssonom C905. Zvuk o čosi krajší - odporúčam použiť nastavenie ekvalizéra s názvom Bass. Dosiahnutá výdrž na 3/4 hlasitosti (C905 ponúka nižšiu maximálnu hlasitosť než N82) asi 2 hodiny a 20 minút. Slušné. A stále netuším, aká batéria túto medzinárodnú stanicu IS800 poháňa.

V uchu držia slúchadlá IS800 celkom dobre, vypadávanie z ucha nehrozí, aj keď sú trocha väčšie než bežné slúchadlá a nesedia ideálne úplne každému. V balení si môžete vybrať tri veľkosti gumených nástavcov do ucha.

Viacfarebná dióda na pravom slúchadle indikuje rôzne stavy:

- blikanie zelenou - zariadenie zapnuté

- blikanie červenou - slabá batérie

- blikanie červenou a zelenou - párovací režim

- svietenie červenou - nabíjanie

- svietenie zelenou - nabíjanie ukončené

Na vybitú batériu upozorňuje IS800 už pri zapínaní a vypínaní. Ak sa po dlhom podržaní hlavného tlačidla rozsvieti zelená, slúchadlá sú nabité, ak červená, batéria je slabá. Okrem farebnej diódy na slúchadle sa na IS800 nachádza aj biela dióda na module s mikrofónom a tlačidlom.

Výhody:

- rozmery,

- jednoduchosť konštrukcie.

Nevýhody:

- slabé hĺbky,

- chýba ovládač hlasitosti.

Orientačná cena: 90 € (2 711,34 Sk) (sonyericsson-shop.sk)

Záver

Už z podnadpisu je jasné, že HBH-IS800 nemajú konkurenta. Sú to unikátne slúchadlá s hmotnosťou 12 gramov, pri ktorých aj ja stojím v nemom úžase nad prácou vývojárov Sony Ericssonu. Na druhej strane sa musíte pripraviť na kompromisy - slabšiu reprodukciu hĺbok a slabú výdrž. Na hodinu v posilňovni či ranného behu vám určite postačia, no na druhý deň to už vydržia len tak-tak. IS800 výborne využijete aj na stereo telefonovanie s potlačením okolitého ruchu. Telefonický hovor tak počujete podstatne lepšie. IS800 sú unikát, s ktorým sa musíte pripraviť na menšie kompromisy, ale ktorý vám prinesie skutočnú voľnosť pri počúvaní hudby či telefonovaní v štýle stereo.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 16.10.2009 - 14:48

p4li: Unikat, to beriem, sklamala ma vsak vydrz baterky. Viem, nikde nic nezavadzia, je to len kabel na obcho stranach sluchatka ale i tak by som prijal aspon 4-5 hodin. Vtedy by som uvazoval o tom, ze vyhodim 90€..

anonymous16.10.2009 - 15:57 Trvalý odkaz

Pista: nepaci sa my lebo su strasne velke ako koss spark plug urcite trcia z usi ako frankenstajnovi

anonymous16.10.2009 - 18:12 Trvalý odkaz

mauik: velmi zaujimave. este keby niekto spravil nieco podobne, ale aby sa dali zapojit akekolvek sluchadla, tak by som hned strihal snuru od svojich AKG :-D

anonymous16.10.2009 - 18:44 Trvalý odkaz

s_master: No ja by som ich zhodnotil ako velmi zaujimave, alekvoli 3 veciam si ich just nezaobstaram: 1. malo basov, 2. vydrz baterie (nech je mala ako chce) 3. fast port (to im tam v tom Japonsku onee?)

Inac, myslim si ze su fakt prevratne, minimalne do tej miery ako WiFi kable...

anonymous19.10.2009 - 17:20 Trvalý odkaz

mental.disease: to sice elegantne, ale to uz radsej HBH-DS200 (52€) s vydrzou 4-5 hodin a hlavne si tam da kazdy sluchadla ake chce.

Celá diskusia 6 príspevkov