Lenovo v Q2 2015: vyššie tržby, nižší zisk

Lenovo oznámilo svoje výsledky za prvý fiškálny štvrťrok, ktorý skončil 30. 6. 2015, t.j. podľa nášho kalendára druhý štvrťrok. Napriek mierne vyšším tržbám príjmy aj zisk medziročne výrazne klesli. Firma čelí silnej čínskej konkurencii.

Kvartálne tržby dosiahli 10,7 miliardy USD s medziročným nárastom o 3 %. Príjmy pred zdanením poklesli za prvý štvrťrok o 80 % na 52 miliónov USD. Čistý príjem sa medziročne znížil o 51 % na 105 miliónov USD.

Lenovo musí na svojich hlavných trhoch, tak ako iné firmy, čeliť náročným výzvam. Firma zaznamenala výrazný pokles nielen na globálnych trhoch s PC a tabletmi, ale aj spomalenie rastu a zosilnenie konkurencie - predovšetkým v Číne – v oblasti smartfónov. V Brazílii a Latinskej Amerike došlo k makroekonomickým zmenám a veľkým výkyvom menových kurzov, rastúcej konkurencii, čím utrpela obzvlášť ziskovosť značky Motorola.

Napriek všetkému dosahuje Lenovo stabilné výsledky a zaujalo 3. pozíciu na trhu s tabletmi. V oblasti smartfónov spoločnosť zrýchlila svoj posun vpred tým, že sa otvorila pre zvyšok trhu, čím dosiahla nárast v tržbách mimo Číny o 68 %.

V oblasti mobilných technológií pod vedením Mobile Business Group (MBG), ktorá zahŕňa produkty značky Motorola, mobilné telefóny značky Lenovo, tablety s operačným systémom Android a smart televízory, dosiahlo Lenovo tržby z predaja 2,1 miliardy USD, s medziročným nárastom o 33 %, a to vďaka spojeniu tržieb s tržbami značky Motorola.

Produkty značky Motorola prispeli v oblasti MBG tržbami v hodnote 1,2 miliardy USD. Celkové straty pred zdanením predstavovali 292 miliónov USD, so stratovou maržou pred zdanením vo výške 13,8 %. Napriek silnému rastu na novovzniknutých trhoch a tržbám z predaja smartfónov vo výške 16,2 milióna USD v tomto kvartáli sa podiel spoločnosti na celosvetovom trhu so smartfónmi znížil o 0,5 bodu na 4,7 % a odsunuli tak Lenovo na 5. priečku v rebríčku predajcov telefónov. Podiel značky Motorola na dodávkach smartfónov spoločnosti predstavoval 5,9 milióna jednotiek, čiže medziročný pokles o 31%.

ikona

Lenovo predalo za celý rok 76 miliónov smartfónovLenovo oznámilo výsledky hospodárenia za štvrtý fiškálny štvrťrok 2014, ktorý sa skončil 31. marca 2015, t.j. podľa nášho kalendára prvý kvartál, a za celý rok 2014/2015. Pochválilo sa výbornými číslami. Nárast zaznamenali všetky dôležité segmenty.

Avšak s ohľadom na finančné výsledky, ktoré nesplnili očakávania, sa Lenovo rozhodlo podniknúť rozsiahle, rozhodujúce opatrenia - vrátane lepšieho nastavenia svojej obchodnej činnosti a výrazného znižovania nákladov – s cieľom opätovne dosiahnuť ziskový, udržateľný rast a naplniť svoje dlhodobé ciele.

Medzi konkrétne kroky spoločnosti, ktoré je potrebné podniknúť, patrí aj reštrukturalizácia obchodnej skupiny zameranej na mobilné technológie (Mobile Business Group). Portfólio ponúkaných produktov bude jednodušenejšie, modernejšie a bude obsahovať menej modelov. MBG bude aj naďalej zodpovedať za riadenie v oblasti mobilných technológií, teraz však bude vo výraznejšej miere rozvíjať potenciál značky Motorola a navrhovať, vyvíjať a vyrábať smartfónové produkty.

K ďalším krokom bude patriť repozícia obchodnej skupiny zameranej na oblasť podnikových technológií (Enterprise Business Group), snaha rýchlejšie získať 30 % podiel na trhu s PC a snaha dosiahnuť lepšiu efektivitu vo všetkých funkciách spoločnosti. Tieto kroky by mali znížiť náklady v druhej polovici tohto roka o približne 650 miliónov USD a približne o 1,35 miliardy dolárov ročne. Opatrenia sa dotknú 3 200 zamestnancov (z celkového počtu 60-tisíc) vynímajúc továrenský personál po celom svete.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

jarpo 17.08.2015 - 09:45

Lenovo je jedna z firien, ktore sami zatlacili ceny smartfonov tak nizko, takze tak im treba...

Lenka Ivančíková17.08.2015 - 10:36 Trvalý odkaz

neskutocny nazor...

Peto17.08.2015 - 10:59 Trvalý odkaz

Akože tak im treba? Za to, že majú lacné mobily? Zamyslel si sa nad tým skôr, než si to napísal?

Nightmare17.08.2015 - 14:50 Trvalý odkaz

to zrejme nejaky zapadniar

ondrakomous17.08.2015 - 21:17 Trvalý odkaz

on to napsal dobre, dulezity jsou zisky, ne kolik ks prodas.

Celá diskusia 27 príspevkov