Telekom získal ocenenie Best in Test za najlepšiu mobilnú sieť na Slovensku

Telekom je jediným slovenským operátorom, ktorý už druhýkrát po sebe v tomto roku získal ocenenie Best in Test od P3 Communications. Táto nezávislá konzultačná spoločnosť realizuje certifikované merania mobilných sietí v Európe.

Podľa nezávislých meraní P3 Communications dosiahol Telekom najlepšie výsledky v celkovom teste, získal najviac bodov a certifikát Best in Test. V teste získal až 769 bodov, ostatní operátori mali spolu 710, resp. 596 bodov.

obr: p3-group.com

Podľa meraní P3 má Slovak Telekom najvyššie hodnotenie hlasových služieb vo všetkých častiach Slovenska: vo veľkých, malých mestách i hlavných trasách ciest. Pod tento výsledok sa podpísala sčasti implementácia HD Voice na jar tohto roka.

Výsledky v meraniach dátových služieb boli vyrovnanejšie popri celkovom víťazstve v hlasových služieb. Podľa meraní P3 má Slovak Telekom najlepšie dátové služby mobilnej siete vo veľkých mestách.

obr: p3-group.com

Metodika testu

Júnový test na Slovensku zahŕňal väčšie i menšie mestá, aj vybrané hlavné trasy ciest. Detailný test zahrnul merania a vyhodnotil viaceré parametre ako napríklad sťahovanie a odosielanie súborov, čas načítania internetových stránok, prácu a načítanie videí na YouTube v SD i HD kvalite a iné.

Testy P3 Communications boli realizované v 2G, 3G a 4G/LTE sieťach operátorov počas júna 2015.

Výsledky meraní nájdete na tomto odkaze.

Pozn. redakcie: začiatkom augusta priniesol Orange informáciu, že podľa medzinárodného prieskumu nezávislého inštitútu P3 Communication z Nemecka, získal vďaka dostupným rýchlostiam aj pokrytiu svojej 3G a 4G siete najvyšší počet bodov v hodnotení a má tak najrýchlešiu sieť.

Ako pre portál Fony.sk doplni Peter Tóth, Corporate Affairs Manager Orange, ide o tie isté výsledky s tým rozdielom, že Telekom píše o celkovom počte bodov, kým tlačová správa Orangeu bola o najvyššom počte bodov za dátové služby. Certifikát, ktorý získal Telekom to aj potvrdzuje. Telekom ziskal najvyšší počet bodov (a tým aj certifikát) celkovo, za hlasové aj dátové služby spoločne. V dátových službách však zvíťazil Orange, s najvyšším počtom bodov. Stále teda platí informácia z tlačovej správy Orangeu, podľa ktorej P3 potvrdil, že Orange má najrýchlejšiu mobilnú sieť.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

valki250 14.08.2015 - 18:56

http://www.fony.sk/clanky/10192-orange-mame-najrychlejsiu-3g-a-4g-siet-na-slovensku :D

LOL15.08.2015 - 03:00 Trvalý odkaz

samozrejme ze maju najlepsiu, hlavne ten GPRS signal takmer na polovici uzemia SR je najlepsi, priam lahodka to pouzivat :D

risiak15.08.2015 - 08:38 Trvalý odkaz

s tym GPRS mam tiez podobne skusenosti, obcas sa mi stane, ze tam kde ma Telecom starodavne GPRS, tam ma Orange aspon "obycajne" 3G

steve15.08.2015 - 17:48 Trvalý odkaz

Aj by som chcel odskusat telekomacky experimentalny 225 GB 4G v Nitre, ale nemam patricne zelezo.

Peto15.08.2015 - 18:53 Trvalý odkaz

Medzi slepými je aj jednooký králom...

Celá diskusia 7 príspevkov