Alcatel C552

EXKLUZÍVNE! Recenzia nového low-endu Veľmi dobre vybavený fón nižšej triedy pripravený na oslovenie aj našich operátorov.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

frekvencie: 900/1800 MHz,

rozmery: 99 x 48 x 18 mm,

hmotnosť: 80 gramov,

displej: pasívny, 128 x 160 b., 65 536 farieb,

fotoaparát: VGA, záznam videa, panorama,

pamäť: 3 MB,

správy: SMS, EMS, MMS 1.2, CB,

prenos dát: GPRS 4+2, IrDA, kábel,

zábava: Java 2.0, WAP 2.0, WAV/AAC/MP3 melódie,

batéria: Li-Ion, 650 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru/250 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

aktívny displej,

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Zapnutie sprevádza až príliš hlasný zvuk, ktorý je však možné zmeniť či vypnúť. Dĺžka zapnutia je priemerná. Výmena SIM karty je skutočne jednoduchá, táto sa len zasúva. Avšak zadný kryt sa odníma celý pomocou sily a špeciálnych ťahov, čo naopak zdržuje.

Dizajn

Na mobil za 4 000 korún vyzerá až veľmi dobre. Odhadovaná cena sa podpísala na kvalite použitých materiálov, ktoré spôsobujú pri pevnom uchopení vŕzganie krytu. Ale dizajn prístroja nie je vôbec lacný, a aj ďalšie prvky by mohli zaradiť tento model o kategóriu vyššie.

Najväčšou výhodou prístroja je jeho hrúbka len 18 mm. Vo vrecku nohavíc sa stratí. Dva oblé a dva ostré rohy pôsobia zaujímavo, použitie kombinácie perleťovej čiernej a striebornej farby je veľmi decentné. Nechcem ďalej slovne opisovať dizajn C552-ky, pretože s tým začínam mať problém. Je to každopádne zaujímavý telefón. Ľavá stena obsahuje dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti a špeciálne tlačidlo pre spustenie fotoaparátu (technológia 3-2-Share). Veľmi zaujímavou vymoženosťou je, že po spustení fotoaparátu týmto tlačidlom sa všetky údaje na displeji prispôsobia horizontálnej polohe mobilu. Vtedy získate pocit, že ovládate fotoaparát a nie mobil.

Zadná stena je spestrená efektnými priehlbinkami, jednu z nich nahrádza zrkadielko, nad ktorým sa nachádza objektív fotoaparátu. Vedľa je otvor pre výstup zvukov, ktorého zakrytím tieto takmer úplne stlmíte. Rizikom je, že zvuky môžete stlmiť vo vrecku nohavíc. Avšak v tomto prípade nastupujú do popredia silné vibrácie.

Klávesnica

Modrým svetlom podsvietená klávesnica je, podobne ako dizajn celého fónu, netradičná. Zvláštne pôsobí excentrické štvorsmerné tlačidlo. Tlačidlá sú natlačené tesne k sebe, to nie je práve najlepšie riešenie. Ich podsvietenie je však výborné. Podsvietenie pri vibráciách bliká. Viac sa však budem venovať hornej časti klávesnice. Dve polyfunkčné tlačidlá sú umiestnené na okrajoch, to je nutné si uvedomiť. Pod nimi sa nachádzajú tlačidla pre prijatie/ukončenie hovoru. Medzi nimi nastáva zmena, keďže kruhové ovládacie tlačidlo je posunuté doľava. Ovláda sa dobre, v jeho strede sa nachádza potvrdzovacie OK tlačidlo. Jeho poloha je výhodnejšia pre pravákov. Problémom môže byť tlačidlo "c", ktoré som si sem-tam pomýlil s pravým polyfunkčným tlačidlom. Po pár dňoch však už k preklepom nedochádzalo. Klávesnica je pomerne tichá, resp. nepatrí k tým hlučným. Je možné zapnúť automatické blokovanie klávesnice. Blokovanie uskutočníte podržaním #. Jednotlivým tlačidlám je možné priradiť funkcie alebo telefónne čísla.

Displej

Displej je v tejto kategórii určite výnimočný. 128 x 160 bodov je určite dostatočné rozlíšenie pre väčšinu užívateľov, len je škoda, že displej je pasívny. Na slnku na ňom neuvidíte skoro nič, keďže mu chýba ešte aj antireflexná vrstva. Tento model ponúka aj úsporný režim, ktorý spôsobí po určitej dobe nečinnosti zhasnutie displeja. Medzi nastaveniami displeja nájdete tapetu, šetrič, farebnú kombináciu (modrá, oranžová, červená, svetlomodrá), atmosféry (graficko-zvukové témy), nastavenie úvodnej a záverečnej obrazovky (zvuky, obrázky a texty pri zapnutí a vypnutí fónu), zoom (2 veľkosti písma v menu), kontrast (jeho rozpätie mohlo byť väčšie). Na úvodnej obrazovke aj v ďalších úrovniach vidíte stále v hornej časti aktuálny čas, stav batérie a intenzitu signálu.

Pri písaní správy vidíte 4 riadky textu,pri čítaní 6 riadkov. V telefónnom zozname vidíte 3 pod sebou zoradené mená aj s telefónnym číslom.

Menu je priemerne rýchle. V hlavnej ponuke vidíte 12 ikôn. Východzia je stredová, čo je dobre.

Fotoaparát

VGA fotoaparát je dnes už bežnou uáležitosťou. Páči sa mi, že pri zameriavaní využíva celú plochu displeja. Výhodnejšie je spustiť fotoaparát podržaním špeciálneho bočného tlačidla. vtedy sa všetky údaje zobrazia tak, aby ste mohli fotiť horizontálne. Ja neviem, prečo takéto banálne veci musí ponúkať len jeden z najmenej etablovaných výrobcov. Fotky s rozlíšením 640 x 480 a najvyššej kvalite nie sú najlepšie medzi VGA mobilmi, avšak stále majme na pamäti, že ide o jeden z najlacnejších telefónov na trhu. Fotoaparát má niekoľko nastavení: rozlíšenie (32 x 32, 64 x 64, 128 x 160, 640 x 360, 640 x 480 b.), režim snímania (jedna snímka alebo mozaika z 2 x 2 snímok), panoráma (spojenie 3 snímok do jednej 736 x 208 b,), rámiky, kvalita (3 stupne), časovaná samospúšť, vyváženie bielej, farba, vyhradený priečinok.

Nechýba ani záznam videa dlhý 10 alebo 30 sekúnd. Meníte aj vyváženie bielej a aktiváciu záznamu zvuku súčasne s obrazom. Video má rozlíšenie 128 x 96 bodov.

Obrázky

V albume médií s apohybujete horizontálne aj vertikálne (podobne ako v telefónnom zozname a iných položkách). Horizontálne meníte zložky, v ktorých vidíte vždy po tri ikony s popisom. Obrázky je možné upravovať (otáčať, pridať pečiatku , rám). Žiaľ, obrázky nie je možné pri prezeraní priblížiť. Odoslanie je možné prostredníctvom MMS a IrDA.

Melódie a prehrávač hudby

Tenot jednoduchý Alcatel dokáže prehrávať MIDI, WAV, AMR, AAC a MP3 melódie. Tie sú zoradené do skupín. Melódie nie sú najvydarenejšie, resp. ich reprodukcia mohla byť lepšia. Avšak v porovnaní s konkurenciou môžeme pokojne privrieť oči.

V nastaveniach zvonení meníte okrem melódie aj režim (normálny, diskrétny, vibrácie, vibrovať a zvoniť, vibrovať, a potom zvoniť, pípnuť a vibrovať, ticho), hlasitosť, zvuk tlačidiel, zvuk správy, zvuk pripomienky. Vypnutie zvukov aktiváciu vibrácií uskutočníte podržaním #.

Prehrávač videí

Alcatel C552 zvládne prehrávať 3GPP videá, o čom svedčí aj prehrávanie vlastných záznamov.

Pamäť

3 MB,

zdá sa, že pamäť je zdieľaná aj pre správy a kontakty.

Telefónny zoznam

Jednoduchý viacpoložkový telefónny zoznam s podporou skupín. Vyhľadávanie s auskutočňuje len podľa prvého znaku. Ku kontaktu môžete priradiť obrázok. Zvonenia sa priraďujú skupinám volajúcich. Tie môžete samozrejme aj vytvárať, a nie len sa prispôsobovať ponuke telefónu.

Hovor

Keďže som mal k dispozícii nefinálny vzorku, nebudem hodnotiť kvalitu hovoru. Na displeji vidíte neustále zobrazený čas prebiehajúceho hovoru aj meno (číslo) volaného (volajúceho). Nechýba ani hlasné handsfree, ktoré je možné aktivovať aj pred spojením hovoru (počas vytáčania). Počas hovoru môžete prezerať ontakty, správy, poznámky, kalendár.

Po stlačení zeleného tlačidla v pohotovostnom stave sa dostanete do zoznamu volaných kontaktov. Horizontálnym pohybom však ľahko preskočíte do zoznamu neprijatých alebo prijatých hovorov.

Písanie textov

Klávesnica je pomerne tesná a reakcie telefónu pomalé. Nie je to najlepší partner pre písanie veľkého množstva správ. Novinkou je slovník T9 v slovenskom jazyku! Doteraz Alcatel používal slovník Zi. Slová meníte pomocou šípok, rozloženie znakov pod tlačidlami je nové a treba si naň zvykať.

SMS/MMS

V priečinku Správy Alcatelu C552 sa nachádza aj poloťka vytvoriť SMS/MMS správu. Netuším, ako to nakoniec bude vo finálnej verzii, ale predpokladám, že čisto textovú správu odošle Alcatel formou SMS, po pridaní obrázku sa odošle Obrazová správa. Odpočítavanie znakov som nezaznamenal. Slovník ponúka slová bez diakritiky.

Pri tvorbe MMS je možné vytvoriť aj novú snímku pomocou fotoparátu. V hornom riadku ste stále informovaní o veľkosti multimediálnej správy.

Pri listovaní prijatými správami sa pri každej otvorí malé okienko s náhľadom. Predpokladám, že aj tento Alcatel ukladá prijaté správy len na SIM a ich presun do pamäte telefónu (archívu) je nutné uskutočniť ručne.

WAP

Alcatel použil prehliadač Openwave. Nastavenie trvalo veľmi krátko s pomocou najzákladnejších údajov /IP, APN, meno a heslo). Podobne, ako všetky ostatné Alcately, aj tento veľmi svižne načítava WAP stránky. Naraz na displeji vidíte 6 riadkov textu, ktorý mohol byť o čosi menší, keďže sa do jedného riadku zmestí ledva 20 znakov.

Prenos dát

GPRS 4+2 pre WAP a MMS-ky, a IrDA pre lokálny prenos objektov považujem v tejto kategórii za dostatočné.

Organizačné funkcie

Budík - C552 obsahuje jednorázový aj denný budík, ktorý budí aj vo vypnutom stave. Po prebudení môžete telefón aj hneď zapnúť.

Kalendár - jednoduchý pripomienkovač s denným, týždenným a mesačným náhľadom v textovej aj grafickej podobe.

Hry a Java aplikácie

Testovaný mobil neobsahoval žiadnu hru ani Java aplikáciu. Predpokladám však, že vo finálnej verzii niečo určite objavíte.

Ďalšie funkcie

kalkulačka, konvertor, skladateľ melódií, diktafón.

Výdrž, batéria

Výdrž prototypu s 650 mAh batériou hodnotiť nebudem. Výdrž Alcatelov je podľa mojich skúseností slušná (mama dosahuje s Alcatelom 756 vyslovene 7- až 8-dňové rekordy). Upozorním však na fakt, že mobil som normálne nabil pomocou nabíjačky Nokia. Aj toto je jednou z výhod Alcatelu.

Výhody:

dizajn, hrúbka,

štýl fotografovania,

rozlíšenie displeja,

použitie nabíjačky Nokia.

Nevýhody:

kvalita prevedenia,

pasívny displej,

slabšie zvuky,

tlačidlá bez medzier,

chýba odpočítavanie znakov v SMS.

Cena

asi 4 000 Sk

Alcatel C552 je čerstvá novinka, ktorá môže rozvíriť vody medzi ostatnými low-endmi. Ak bude mať finálna verzia doladené chyby, týkajúce sa najmä rýchlosti reakcií v niektorých prípadoch, pôjde o veľmi dobrý telefón vo svojej kategórii. Najviac ma mrzí veľmi zlá viditeľnosť údajov na displeji na priamom slnku.

Dôležité odkazy:

- kontakt na výrobcu

- nastavenia WAP-u v Orangei

- nastavenia T-Mobile

- nastavenie Orange MMS

Diskusia k článku:

anonymous04.07.2005 - 12:17 Trvalý odkaz

LooseR: Na to, ze to je low-end je to celkom pekny kus..... odhliadnuc od toho, ze som fanda telefonov alcatel. Aj v tomto pripade si cinania z TCL splnili svoju ulohu uspokojivo. Aale skor ako pasivny display by ma este viac hnevala mala pamat. Ano pamat je zdielana. Zrejme funguje podobne, ako na OT756. Ale 3MB je zalostne malo. Staci zopar mp3 sekvenci na zvonenie(zrejme budu mp3 limitovane ako v uz spominanom OT756 na 30s alebo xKB) par java aplikaci (napr. jimm, slovnik, nejaka ta hra) a uz sa treba uzkostlivo pozerat, kolkoze mi zostava do full. V tejto triede by mala byt pamat aspon 10MB.
na margo klavesnice. Silno mi pripomina klavesnicu z OT757 ;-)

Celá diskusia 2 príspevky