LG Chocolate (LG BL20)

PRVÝ KONTAKT s high-mid-endom 3G slajder s 5 Mpix fotoaparátom s AF a LED bleskom, QVGA displejom, podporou HSDPA a FM rádiom s RDS.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 107 x 51 x 12 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 150 mm,

hmotnosť: 115 gramov (zistená: 118 g),

displej: aktívny, TFT 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 37 x 49 mm, uhlopriečka 2,4'',

fotoaparát: 5 Mpix, LED blesk, autofókus, záznam videí (320 x 240 b.),

pamäť: 145 MB + microSDHC (do 16 GB), 1 000 kontaktov,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack (redukcia v balení), FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

batéria: 900 mAh,

výdrž: do 5 h hovoru / 450 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, HSUPA, Wi-Fi, 3,5 mm jack, rozpoznávanie hudby, prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, USB kábel, CD, dokumenty

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Slajder LG BL20 sa už nejakú dobu predáva u operátorov, no do našej redakcie sa dostal až nedávno. Novinka, označovaná niekedy aj ako Chocolate II phone, vychádza z dizajnu pôvodnej "čokolády" - LG KG800. BL20 nabrala inšpiráciu v elegantnom dizajne, no našťastie nie v slabšej výbave predchodcu. Preto považujem tento telefón za aktraktívnejší a zaujímavejší, než bola KG800 Chocolate vo svojej dobe.

"LG BL20 za aktraktívnejší a zaujímavejší, než bola KG800 Chocolate vo svojej dobe."

Elegantný

sa opäť nesie v štýle tabuľky čokolády. Ide teda o hranatý telefón s miernym zaoblením po stranách. V zavretom stave mi LG BL20 pripomínal skôr luxusný MP3 prehrávač než mobilný telefón. Prednej strane dominuje 2,4-palcový displej spolu s deviatimi senzorickým tlačidlami. Zaujímavosťou je, že dotykové sú aj tlačidlá na pravej strane mobilu - dvojité tlačidlo zvyšovania hlasitosti a spúšť fotoaparátu, na ktorej ovládanie si budete pri fotografovaní chvíľu zvykať. Na zadnej strane sa vyníma logo výrobcu spolu s objektívom fotoaparátu, ktorému sekunduje LED blesk. Ľavá strana je na prvky chudobná, vo vrchnej časti nájdete iba krytý microUSB konektor. Telefón teda neobsahuje zbytočne veľa rušivých prvkov. Vo vrchnej časti nájdete aj zámok klávesnice, ktorý sa zíde najmä na rozsvietenie displeja a jeho skontrolovanie. Konštrukčným materiálom použitým v LG BL20 je výlučne plast, no telefón je pevný. Rovnako tak aj vysúvací mechanizmus, ktorý nemá vôľu vychyľovať sa do strán. Lesklý čierny kryt telefónu ľahko zachytáva všetky odtlačky, a tak je nutné telefón neustále čistiť. Chýbal mi prívesok, ktorý slúžil na čistenie telefónu a nachádzal sa v základnom balení LG KG800.

telefónu sa skladá z dvoch častí - dotykovej a klasickej - alfanumerickej. Dotykové ovládacie tlačidlá majú dostatočnú veľkosť a rozostup, a tak sa dobre stláčajú. Preklepov sa nemusíte báť. Kto si nebude istý dotykom, môže si nastaviť vibračnú či zvukovú odozvu na senzorické tlačidlá. Sedem základných tlačidiel každý pozná, slúžia na ovládanie, pohyb v menu a vyvolávanie kontextových menu. Ľavé spodné tlačidlo v tvare dvoch štvorcov slúži na multitasking - zobrazuje bežiace aplikácie a dokáže medzi nimi prepínať či ukončovať ich. Pravé tlačidlo v tvare telefónu s hodinkami (kedykoľvek) spúšťa menu so šiestimi užitočnými widgetmi. Tie ponúkajú rýchly prístup k RSS čítačke, budíku, poznámkam, kalendáru, počasiu a obľúbeným kontaktom.

"Ľavé spodné tlačidlo v tvare dvoch štvorcov slúži pre multitasking."

Alfanumerická klávesnica je nabielo podsvietená a okrem tradičných tlačidiel obsahuje jeden rad navyše. V ňom nájdete zelené a červené slúchadlo, medzi ktorými sa nachádza mazacie tlačidlo. Umiestnenie týchto klávesov chválim, nakoľko pri písaní (a mazaní) textu nie je nutné prechádzať prstom na vrchnú časť. Jednotlivé klávesy sú dostatočne veľké, majú dobrú tuhosť, jednoducho povedané - písalo sa mi na klávesnici LG dobre. Niektorým užívateľom môžu zo začiatku vadiť pomerne časté preklepy a cvakanie jednotlivých tlačidiel.

telefónu ma mierne sklamal, čakal som o niečo väčšiu uhlopriečku. Takmer dva-a-pol-palcový QVGA displej je síce dnes klasikou, no uvítal by som kľudne viac. Priestor by sa našiel. S jemnosťou displeja som bol spokojný. Viditeľnosť na priamom slnku som nemal možnosť vyskúšať, no displej LG BL20 nepatrí medzi tie najhoršie. S viditeľnosťou je na tom lepšie než aktuálne Samsungy. Prostredie je staré známe, okrem dizajnu ikon sa nezmenilo takmer nič. Domáca obrazovka nepodporuje aktívny pohotovostný režim. Môžete si na ňu však umiestniť kalendár alebo hodiny. Menu štandardne používa rozloženie 3 x 4 ikony, nastaviť si môžete aj formu zoznamu. Vlastné usporiadanie ikon nie je podporované. Prekvapili ma rýchle reakcie celého telefónu. Nastavenia displeja umožňujú meniť tému (pripravená je čierna a biela), typ a veľkosť písma, dĺžku podsvietenia a jas.

"Prekvapili ma rýchle reakcie celého telefónu."

Päťmegapixelový

s menovkou Schneider-Kreuznach by mal zabezpečiť pomerne slušné fotografie. O ich kvalite sa môžete presvedčiť z našej galérie. Fotografovanie prebieha štandardne na šírku, hľadáčik využíva celý displej. Nastavenia sú pomerne bohaté, prispôsobiť si môžete veľkosť fotografie, efekt, vyváženie bielej, časovač, jas, kvalitu či ISO (maximálne 400). Zaujímavým režimom je "vyhľadávanie textu", ktoré dokáže rozpoznať text, automaticky prispôsobí nastavenia fotoaparátu a uloží fotografiu v rozlíšení 1,3 Mpix. Video dokáže telefón nahrať v maximálnom rozlíšení 320 x 240 bodov. Nastavenia sú totožné.

Položka Moje súbory združuje galériu aj správcu súborov. Prezeranie obrázkov v plnej veľkosti je pomalé, no telefón dokáže snímky zobrazovať aj na šírku v celoobrazovkovom režime. Snímky v maximálnom rozlíšení však nie je možné približovať.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 0,6 MB, MPEG4; obraz: 320 x 240 b., 10 fps, 331 kbps; zvuk: AMR, 13 kbps; celkovo: 2,5 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

dokáže roztriediť hudbu podľa ID3 tagov zo skladieb. Podporované sú aj playlisty. Počas prehrávania sú zobrazené všetky potrebné informácie vrátane obalu albumu. So zvukom nie je možné pracovať, chýba totiž možnosť editovať ekvalizér. Skladby môžete nastaviť iba ako zvonenie. Zvuk cez reproduktor nie je príliš hlasný. Oceňujem prítomnosť redukcie na 3,5 mm jack v balení. Dodávané slúchadlá sú priemernej kvality, ich zvuk sa mi celkom pozdával. V ponuke hudobných funkcií nechýba ani , ktoré podporuje RDS aj RT.

"FM rádio ponúka podporu RDS aj Radio Textu."

Základná pamäť telefónu ponúka úložný priestor až 145 MB. Doplniť ju môžete microSDHC kartou až do 16 GB. Tá sa vkladá pod zadný kryt, pričom nie je nutné vyberať batériu.

Prvý model Chocolate (KG800) som používal takmer štvrťroka. Hlavným problémom, pre ktorý som sa ho zbavil, bolo tiché vyzváňanie, ktoré som takmer nikdy prepočul, a ešte tichší reproduktor počas hovoru. S tým telefónom sa na ulici prakticky nedalo normálne telefonovať. Problém s tichým reproduktorom počas hovoru LG našťastie v novej verzii vyriešila, no stále sa neviem zbaviť pocitu, že maximálna hlasitosť vyzváňania je nízka. Už sa toľko nepohybujem v rušných prostrediach, no počas testu sa mi občas stalo, že som pri jazde v aute s telefónom vo vrecku zvonenie prepočul. Čo sa týka telefónneho zoznamu, nič nové nepribudlo. Do pamäte uložíte až 1 000 viacpoložkových kontaktov. Páči sa mi, že pri ukladaní narodenín kontaktu sa telefón opýta, či má údaj zaradiť aj do kalendára. LG BL20 nechýbajú ani časované profily, za čo si zaslúži ďalšiu pochvalu. Načasovať si môžete aj štandardný Normálny profil.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync.

Priečinok prijatých textových a multimediálnych

je, rovnako ako ich editor, spoločný. V nastaveniach si môžete aktivovať hlásenie o doručení správ, ako aj či sa má dlhý text posielať ako viacero SMS-iek či jedna MMS-ka. Pri písaní správy si môžete pomôcť slovníkom T9, využiť preddefinované emotikony či obľúbených príjemcov.

E-mailového

nájdete už tradične v priečinku správ. Po jednoduchom nastavení schránky som si zosynchronizoval posledné prijaté správy. Odporúčam nastaviť protokol POP3, nakoľko pri IMAP4 je nutné časté pripájanie k serveru, ktoré trvá aj napriek aktívnemu HSDPA spojeniu dlho. Práca s aplikáciou je rýchla a pohodlná. Prijaté správy dokáže telefón zobraziť aj vo formáte HTML. Nevýhodou je absencia prehliadača dokumentov. Klient si teda neporadí s prílohami. V nastaveniach si môžete nastaviť interval pravidelného načítavania správ (od 15 minút) či množstvo stiahnutých mailov (od 10 do 300).

v LG BL20 chválim za širokú ponuku funkcií na nesmartfón. Dokáže pracovať s viacerými oknami naraz, zobrazuje kurzorovú myš, používa klávesové skratky či dokáže vyhľadávať text na stránke. O prenos dát sa starajú technológie EDGE, UMTS a HSDPA. Rýchle uploady cez HSUPA chýbajú rovnako ako Wi-Fi. O lokálne spojenie sa postará Bluetooth a microUSB konektor, ktorý sa nachádza v ľavej stene mobilu. Po pripojení káblom k počítaču telefón aj nabíja.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Na budenie môžete využiť klasický alebo widgetový budík. Ich úloha je však rovnaká, upozorní vás v nastavený čas. Každému budeniu môžete nastaviť vlastný text, tón, hlasitosť a odklad budenia.

je v LG BL20 taktiež spracovaný veľmi kvalitne. Vidno, že LG si necháva záležať na detailoch. Okrem tradičných možností vám kalendár zobrazí aj lištu s dennými aktívnymi záznamami, dokáže kopírovať plán či označiť deň ako sviatok. Záznamy môžete importovať alebo exportovať na pamäťovú kartu či odosielať prostredníctvom Bluetooth-u. Páči sa mi aj prítomnosť aktívnych klávesových skratiek. Okrem kalendáru môžete využiť aj úlohy, poznámky či fotopoznámky. Posledná menovaná funkcia spustí fotoaparát v režime fotografovania textu. V menu nástrojov nechýba ani kalkulačka s vedeckými funkciami, hlasový záznamník, stopky, prevodník jednotiek či svetový čas. V samostatnej zložke s názvom Google ešte nájdete internetový vyhľadávač a aplikáciu Google Maps.

Slajderu LG BL20 nechýba ani podpora plnohodnotného multitaskingu. Pre jeho spustenie je vyhradené samostatné tlačidlo, ktoré spúšťa jednoduchého správcu spustených aplikácií. Neostáva mi nič iné, než opäť pochváliť výrobcu za implementovanie tejto funkcie. V menu Java hier a aplikácií nájdete okrem vyššie spomenutých Google maps aj 8 hier, z ktorých je až 6 demoverzií

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini zo stránky http://mini.opera.com.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Výrobca uvádza o 900 mAh batérii v LG výdrž až 450 hodín v ideálnych podmienkach. V reálnych mi telefón vydržal približne dva až dva-a-pol dňa na jedno nabitie, čo považujem za priemer.

Výhody:

- výborný internetový prehliadač,

- časované profily,

- widgety,

- multitasking,

- FM rádio s RDS a RT,

Nevýhody:

- tichý reproduktor,

- pomalé listovanie obrázkami a chýbajúca lupa,

- pomalá synchronizácia e-mailového klienta,

- slabé nastavenia hudobného prehrávača.

Orientačná cena:175 € (5 272,10 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Novinka vychádza z dizajnu populárneho modelu KG800 Chocolate a výrazne kopíruje niektoré jeho prvky. Slajder BL20 oproti predchodcovi zaujme najmä 2,4-palcovým displejom s QVGA rozlíšením, päťmegapixelovým fotoaparátom s autofókusom a LED bleskom, podporou 3G s nadstavbou HSDPA a prítomnosťou pamäťových kariet. Novinke chýba najmä Wi-Fi a populárny 3,5 mm jack. Mňa však prekvapili práve detaily, ktoré nie sú zrejmé zo špecifikácií - výborný internetový prehliadač, časované profily, prepracovaný kalendár, podpora multitaskingu či pomerne rýchle reakcie. Nový LG BL20 považujem za vydarený imidžový telefón, ktorý splní očakávania mnohých používateľov. Za konkurenčné modely považujem Nokiu X3 či Samsung Shark II.

Druhý názor

Richard Hombauer: Šikovný telefón pre ľudí, ktorí nevyžadujú všetky najmodernejšie funkcie, ale hľadajú tradičný mobil s rýchlymi reakciami. Tie kolega Michal vychvaľoval viackrát. BL20 bude lákať skôr dizajnom, no nemôžeme mu vyčítať nič podstatné. FM rádio ponúka všetky funkcie, MP3 prehrávač síce nemá nastavenie zvuku, ale aspoň vďaka redukcii k BL20 pripojíte akékoľvek slúchadlá a mobil nabijete akoukoľvek univerzálnou microUSB nabíjačkou. Čo viac bežnému modernému človeku chýba?

Produktová stránka: LG BL20

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: LG

Diskusia k článku:

anonymous29.09.2009 - 14:17 Trvalý odkaz

michal krajcir: Dotykovy displej LG BL20 nema. Obsahuje len dotykove tlacidla pod displejom, podobne ako KG800 Chocolate

anonymous29.09.2009 - 15:14 Trvalý odkaz

LoL: mno myslim, ze hned ako ho OR da v 11.or 12. mes. do ponuky tak idem po nom :)...to, ze nema dotykovy disp. mi plne vyhovuje...ten kto chce dotykovy disp. tak potom LG BL40tku, ale ten uz je aj o nieco vacsi ked sa nemylim a vyzera tak trochu neforemne..

anonymous29.09.2009 - 16:37 Trvalý odkaz

Tomáš: je pekný a zaujímavo musí vyzera? ?lovek kroý ma 3 SIM karty a zakaždým v ?okololáde...

Celá diskusia 68 príspevkov