HTC Hero

SKÚSENOSTI majiteľa Dotykový Android s 5 Mpix fotoaparátom s AF, Wi-Fi, HSPA, GPS a 3,5 mm jackom.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk. Pred odoslaním článku redakcii odporúčame založiť v našom diskusnom fóre tému s názvom "Model telefónu - moje skúsenosti", do ktorého si budete zapisovať jednotlivé klady a zápory, a kde na ne budú reagovať aj ostatní diskutujúci. Tak dosiahnete dokonalý článok.

Odporúčané odkazy:

ZÁKLADNÉ INFO: HTC Hero

FÓRUM: skúsenosti s HTC Hero

Prečítajte si skúsenosti čitateľky Jessicy:

Konštrukcia:

Konštrukcia je pevná, všetko sedí, nikde nič nevŕzga. Mám bielu verziu, ktorá má teflónovú vrstvu odolnú voči poškriabaniu a odtlačkom. Kryt je z matného materiálu,takže naozaj by tam človek odtlačok hľadal márne. Strieborné lemovanie displeja je na škrabančeky náchylnejšie. Po niekoľkých týždňoch používania sa tam nájde pár menších odrenín. Hero sa v ruke drží veľmi dobre, spodná zahnutá časť nijako neprekáža, ani keď je telefón vo vrecku nohavíc. Hmotnosť je mierne vyššia,ale vrecko neutrhne.

Vzhľadom myslím nikoho neurazí, aj keď sa nemusí páčiť každému. Hlavne ohnutá spodná časť sa môže niekomu zdať zvláštna.

Plusy: pevná konštrukcia, odolnosť voči špine a odtlačkom.

Mínusy: hmotnosť.

Displej a ovládanie:

Displej je primerane veľký, jasný, s dobrým rozlíšením, na slnku je bohužiaľ menej čitateľný, čo zamrzí. Hlavne pri fotení človek občas fotí na slepo, a až doma v PC vlastne poriadne zistí, čo to fotil. Odozva tohto kapacitného displeja je presná, podobná iPhonu. Ale častému čisteniu sa nevyhnete. Rýchle pretretie handričkou alebo pošúchanie o tričko a je zasa v celej paráde. Škrabance som nezaznamenala, fóliu nepoužívam. Stačí nenosiť fónik spolu s kľúčami, prípadne dokúpiť pre istotu puzdro, nakoľko v balení žiadne nebolo. Ja občas používam semišové puzdro od SE P1.

Otáčanie dipleja pri prezeraní fotiek alebo prehliadaní internetu je dosť pomalé. S rýchlosťou pohybu v menu nemám problém. Otvorenie aplikácie od ťuknutia na displeji trvá tak tri sekundy, čo sa niekomu môže zdať dlho. Kedže medzi moje priority nepatrí spustenie aplikácie do sekundy, nevadí mi to. Pripomína mi to OS UIQ.

Telefón sa dá pohodlne ovládať jednou rukou. Napomáhajú tomu aj tlačidlá pod displejom a trackball s dobrou citlivosťou. Dá sa s ním veľmi rýchlo a presne pohybovať v menu, prípadne v prehliadači. Keď si naň človek zvykne, na druhých telefónoch mu zrazu chýba. Občas sa ale stáva, že sa na displeji objaví posúvanie položiek bez toho,aby sa s guličkou hýbalo. Stačí ale pohnúť trackballom a bláznenie prestane. Nie je to nič závažné, ale sú ľudia, ktorým to robí dosť často, a potom to otravuje. Zrejme to vyzerá na chybu SW prvej várky. Lebo ani opakované výmeny kus za kus tento problém neodstránil.

Trackball neslúži len na pohyb v menu a po stránkach, ale plní funkciu oznamovania došlých správ či zmeškaných hovorov. Takisto začne blikať pár sekúnd pred zazvonením mobilu pri prichádzajúcom hovore, čo oceňujem. Pri používaní aplikácie Gmail na došlú poštu pre zmenu upozorní blikajúca LED v pravom hornom rohu. Tá svieti i pri nabíjaní na červeno, pri ukončení nabíjania zase na zeleno.

Na zablokovanie telefónu je určené tlačidlo vypnutia. Krátke stlačenie telefón uspí, pri dlhšom podržaní je na výber z možností: vypnúť, tichý režim, vibračný režim, off-line alebo vypnutie mobilnej siete.Táto možnosť je určená len na deaktivovanie dátových prenosov, takže bez problémov sa dá volať.

Odblokovať displej ide jednoducho dvojitým stlačením tlačidla menu. Stlačením tlačidla home sa odkiaľkoľvek z menu vrátim späť na domácu obrazovku. Dlhé podržanie tohto tlačidla zobrazí naposledy použité aplikácie.

Horná stavová lišta oznamuje napr. došlé správy, zmeškaný hovor, sťahovanie súborov, dátové prenosy, prípadne ikony používaných doinštalovaných aplikácií, napr. profily, či battery status.

Za významné plus pokladám prostredie Sense me. Vďaka nemu si užívateľ môže prispôsobiť až sedem rôznych obrazoviek podľa svojich potrieb. Tým minimalizuje vstup hlbšie do menu na minimum. Na výber je niekoľko prednastavených scén alebo si nejakú vytvorí podľa seba.

Písanie na softvérovej klávesnici je podobné ako na iPhone. Citlivo reaguje na dotyk, pohodlnejšia je samozrejme pri otočení na landscape režim. Vtedy ani neregistrujem preklepy. Pri otočení displeja na výšku sa tých preklepov pre užšiu klávesnicu podarí viac. Ale všetko je len o zvyku.

Ešte by som sa rada vyjadrila k výdrži a stabilite systému. Za mesiac používania sa mi nestalo, aby telefón zamrzol alebo sa reštartoval. Výdrž je primeraná veľkosti displeja a neustálemu pripojeniu na sieť, čo je potrebné pre kontrolu pošty a aktualizovanie udalostí. Priemerne sa výdrž pohybuje okolo dvoch dní. Pri väčšom zaťažení nie je problém vybiť mobil za jeden deň.

Plusy: veľký kapacitný displej, stabilita systému, oznamovanie zmeškaných udalostí diódou a trackballom, prostredie Sense Me,

Mínusy: čitateľnosť displeja na slnku, občas dlhá odozva pri otváraní programu, výdrž

Fotoaparát a zábava:

Fotoaparát nepatrí medzi hlavné pútače tohto telefónu. Aj keď 5 Mpx s autofókusom je postačujúcich, chýbajúca prisvetľovacia dioda alebo blesk citeľne chýba. Nielen v šere, ale aj cez deň. Fotky sú pri dobrom svetle slušné, ale pri horšom osvetlení na fotoaparát zabudnite. Fotky sú tmavé,nepoužiteľné. Nastavenia fotoaparátu sú podobné iným telefónom. Takisto chýba kryt objektívu, prach sa pravidelne usádza na šošovke.

Prezeranie fotiek na dotykovom displeji v albumu je pohodlné aj vďaka funkcii multitouch, s možnosťou odoslania na sociálne siete ako Facebook, Twiter, Flickr či YouTube.

Fotky sa ukladajú do programu Alba. Videa sú oddelené od fotografií. Takisto sa samostatne ukladajú do svojej zložky uložené fotky z MMS a e-mailu. Vytváranie nových zložiek sa v menu nenachádza. Mohlo by to ísť s doinštalovanou aplikáciou.

Prehrávač hudby je veľmi podobný iPodu. Listovanie medzi skladbami je pohodlné a efektné. Nemám mu čo vytknúť. Reprodukovaný zvuk je hlasný, aj keď troška plechový. Keďže je reproduktor na zadnej strane telefónu, v prípade položenia na mäkkú podložku - napríklad vankúš zadnou stranou je zvuk výrazne tlmený. Táto nevýhoda sa prejaví aj pri prichádzajúcom hovore, kedy je zvonenie takmer nepočuť. Dodávané slúchadlá sú dobré, môžu prepínať medzi skladbami. Ja ale uprednostňujem porta Pro Koss, ktoré vďaka 3,5 mm jacku nie je problém k HTC Hero pripojiť.

Zamrzí chýbajúce FM rádio. Čiastočne sa to dá doriešiť doinštalovaním internetového rádia, čo sa samozrejme prejaví na množstve prenesených dát. Ale pri tomto type telefónu aj tak odporúčam veľký dátový balík, lebo bez pripojenia na internet jeho potenciál naplno nevyužijete. Wi-Fi nie je vždy možným riešením a v dnešných dobách našťastie aj operátori ponúkajú slušné balíky za slušnú cenu. Pripojenie k Wi-Fi sieti je s HTC Hero rýchle a jednoduché.

Plusy: prezeranie fotiek v albumu, multitouch, prepracovaný prehrávač, 3,5mm jack,

Mínusy: chýbajúci blesk a kryt objektívu, reproduktor na zadnej strane, absencia rádia

Aplikácie:

Vstavané aplikácie sú na základnú prácu s mobilom dostačujúce. Komu nestačia, má možnosť navštíviť Market, v ktorom nájde už cez desať tisíc free aplikácií. Každým dňom pribúdajú ďalšie.

Keďže je OS Android silne naviazaný na tzv. sociálne siete, sú tu predinštalované programy na to určené. Nechýba samozrejme Gmail, ktorý funguje na princípe push, čo veľmi vítam. Takisto je tu Twitter, Google Talk, Facebook je implementovaný do aplikácie Lidé, čo sú vlastne kontakty. Tu je podmenu Aktualizácie a udalosti,ktoré informujú o dianí na FB v poslednej dobe. Keď je niekto z kontaktov aj na FB, automaticky sa aktualizuje použitá fotografia.

Internetový prehliadač je veľmi dobrý, funguje tu takisto multitouch, zobrazovanie webstránok je bezproblémové, načítavanie rýchle. Niekto uprednostňuje prehliadač Steel, ja som ostala pri vstavanom.

Budík pri vypnutom mobile nezazvoní, čo považujem za výrazné mínus.

Google maps na základnú navigáciu z bodu A do bodu B stačia, ale kto chce plnohodnotnú navigáciu, pre toho je dostupná v Markete pod názvom Nav4all, do konca roku je možné ju používať bezplatne. Je to produkt firmy Navteq dostupná aj v slovenskom jazyku, jeho základnou nevýhodou je sťahovanie máp z internetu, takže opäť veľký dátový balík je nutný. Má veľmi jednoduchú grafiku, základné nastavenia ale menej náročnému užívateľovi bude stačiť. Kto je zvyknutý na Sygic, za 79,90 Eur je táto obľúbená navigácia dostupná už aj pre OS Android. Vstavané GPS je prekvapivo citlivé, polohu určí behom pár sekúnd aj v budove. Niekedy ale s odchýlkou pár sto metrov. Keď to porovnám s Nokiou E71,tak vyhráva jednoznačne Hero. Tam, kde Nokia ešte stále vyhľadáva polohu, má Hero už vypočítanú aj trasu. A to E71 patrí medzi Nokiami v citlivosti GPS k najlepším. Je to však porovnanie s jedným kusom, ktorý môže mať z nejakého dôvodu nižšiu citlivosť.

Ešte by som spomenula využitie telefónu ako modemu. Je to jednoduché a rýchle. Po povolení zdieľania mobilnej siete v telefónu a pripojení cez kábel USB k počítaču, ktorý zároveň aj nabíja, je po nainštalovaní ovládačov pri prvom pripojení všetko hotové. V PC sa nič nenastavuje. Takisto synchronizácia s Outlookom je už vyriešená vydaním aplikácie HTC Sync. Funguje síce len cez USB, ale dostatočne na to, aby ste svoje kontakty a udalosti v kalendári dostali do telefónu a naopak. Vzhľad aj nastavenia má veľmi podobné PC Suite od SE. Najjednoduchšie je synchronizovať on-line cez účet Gmail, ale nie každému to vyhovuje.

Pre niekoho zásadným mínus môže byť nemožnosť využívať BT v mobile na posielanie súborov. Podobne ako v iPhone je využiteľné hlavne na pripojenie BT handsfree.

Mnou doinštalované aplikácie:

Absolute Radio - internetové rádio

Andro Zip - rozzipovač

Backgrounds - tisícky tapiet a pozadí

Barcode Scanner - skener čiarových kódov

Baterka

Battery Status - ukazuje stav v %,teplotu,voltage a celkový stav

Compass - na výber je digitálny a analógový

Draw - farebné kreslenie a písanie prstom po displeji

Google Sky Map - ukazuje nočnú hviezdnu oblohu za pomoci GPS

imeem Mobile - hudobná aplikácia vyhľadáva a prehráva hudbu rôznych žánrov na internetu

Metal Detector

MyBackup - zálohovanie

MyBookmarks - importovanie záložiek z PC

Note Everything - vytváranie textových,kreslených a zvukových poznámok

OfficeSuite - vytváranie a editovanie dokumentov viac druhov formátov

PicSay - editor fotografií

Quick Profile - vytváranie profilov

Ringdroid - vytváranie zvonení z uložených MP3 priamo v telefóne

Save MMS - ukladanie príloh z MMS

Shazam - rozpoznávanie hudby

Sticky - poznámky "prilepené" na displej

Task Manager

TasKiller

Timed Profiles - časovanie profilov

Toggle Settings - rýchle nastavenie mobilu podľa potreby

Translate - slovník

Tunes for android - výber z tisícok zvonení na internetu podľa žánrov a interpretov

Plusy: výborné prezeranie webstránok aj pomocou multitouch, veľa free aplikácií, pohodlné zdieľanie internetu, citlivé GPS.

Mínusy: budík pri vypnutom mobile nezvoní, nemožnosť plného využitia BT, nemožnosť inštalovať aplikácie na kartu bez rootu telefonu.

Záver

HTC Hero je výborný mobil pre nadšencov, ktorí si telefón prispôsobujú k svojmu obrazu, ale aj pre tých, čo ho vyberú z krabice a o viac sa nestarajú. Veľmi dobré spracovanie, veľký ostrý displej, otvorená platforma, rýchly prístup k sociálnym sieťam... Hero bez problémov poslúži na kancelársku prácu aj ako multimediálny spoločník. Svoje rozhodnutie na kúpu tohto telefónu neľutujem a odporučila by som ho aj ostatným.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 22.09.2009 - 02:31

števo: cafte . takže mal som pred dvoma d?ami tento mobil v ruke v jednej predajni a pa?il sa mi :) škoda že nebol zapnnuty ale musi to bi? fajna mašinka :)

anonymous22.09.2009 - 09:48 Trvalý odkaz

dušan: hral som sa s ním v O2 v BB ESC, ve?mi pekný, rýchlo reagoval, proste fajn. otázka je, ?i už je na? dostatok kvalitných app a ?i je android skor oproti wm, alebo symbian. mne osobne sa zdajú smarty podobné, ide len o filozofiu ako je ?o usporiadané, ako ke? porovnáme win a lnx alebo mac :)

anonymous22.09.2009 - 11:50 Trvalý odkaz

Petriq24: ja by som sa chcel Jessici opýta?,aký formát videí to prehráva,v akom naj. rozlíšení a s akým fps. Bluetooth prenos dát bude možný možno novým SW ako pri iPhone....to je otázka do plena :)

anonymous22.09.2009 - 12:07 Trvalý odkaz

ttomas: ahoj Jessica...ako funguje aplikacia barcode scanner...normalne to precita ciarovy kod napr z nejakeho tovaru a zapise na obrazovku (do suboru) ?

Celá diskusia 44 príspevkov