myPhone 6670

PRVÝ KONTAKT s low-mid-endom Kovový Dual SIM mobil s dotykovým displejom, VGA fotoaparátom, FM rádiom a svietidlom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: GSM 900 / 1800 MHz,

rozmery: 109 x 48 x 15 mm,

hmotnosť: 95 gramov (zistená: 104 g),

displej: aktívny, dotykový, TFT, 176 x 220 b., 33 x 44 mm, uhlopriečka 56 mm (2,2''),

fotoaparát: 0,3 Mpix (640 x 480 b.), záznam videí (176 x 144 b.),

pamäť: 250 kB + microSD, 500 kontaktov,

správy: SMS, MMS,

globálny prenos dát: GPRS,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (aj nabíja), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio, A2DP,

ostatné 1: internetový prehliadač,

ostatné 2: čítačka e-kníh, svietidlo,

batéria: Li-Ion, 950 mAh,

výdrž: ???

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, e-mail, RSS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, 3,5 mm jack, rozpoznávanie hudby, Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie, akcelerometer,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

nefinálna

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá, dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Telefóny značky myPhone si už dlhšiu dobu budujú priazeň u slovenských zákazníkov. Za pomerne nízku cenu ponúkajú modely s dvomi SIM kartami a poväčšinou aj dotykovým displejom. Ani myPhone 6670 nie je výnimkou. Lacný mobil s kovovým telom, dotykovým displejom a zaujímavou výbavou ma nadchol už pri prvom pohľade aj napriek tomu, že sa jedná len o poslovenčený čínsky mobil so slovenskou zárukou aj servisom.

Strieborné prevedenie telefónu veľmi sluší. Kombinácia kovov a plastov je výborným krokom, ktorý ma v tejto cenovej kategórii príjemne prekvapil. MyPhone 6670 sa skrátka konštrukčne vydaril, to je jasné už na prvý pohľad. Prekvapila ma aj primeraná hmotnosť. Prednej strane dominuje 2,2-palcový dotykový displej, ktorý dopĺňa kvalitná alfanumerická klávesnica. Displej je do tela telefónu mierne zapustený, čo zabráni jeho nechcenému poškriabaniu vo vrecku. Pravá strana telefónu ukrýva neštandardný konektor príslušenstva (kábel, nabíjačka aj slúchadlá). Dodávaným USB káblom prepojíte myPhone 6670 s počítačom aj nabíjačkou. Zadná strana telefónu má jednoduchý dizajn. Pozostáva len z mriežky reproduktoru a objektívu VGA fotoaparátu so zrkadielkom. Namiesto nepotrebného zrkadielka však mohli pri objektív fotoaparátu radšej umiestniť diódu, ktorá sa nachádza na vrchnej strane telefónu a poslúži vám "len" ako svietidlo. Ľavej strane už na prvý pohľad čosi chýba....tlačidlá na ovládanie hlasitosti. Na tie sme tu, v Európe, všetci zvyknutí. Pri dôkladnom prezretí telefónu zbadáte v ľavom spodnom rohu zasunutý teleskopický stylus. Ten slúži na ovládanie dotykového displeja aj ručného písania textu na ňom.

Ovládanie myPhonu 6670 je dvojaké. Buď využijete dotykový displej a teleskopické dotykové pero, alebo môžete použiť štandardný typ ovládania cez hárdvérovú klávesnicu. Pri využití dotykového displeja pri písaní máte na výber z dvoch režimov zadávania. Ručné písanie po displeji s pomerne dobrým rozpoznávaním alebo ťukanie do malej softvérovej qwerty klávesnice. Oba režimy sú aktívne naraz a môžete ich ľubovoľne kombinovať. Pri ručnom písaní ponúka myPhone v spodnej časti displeja aj riadok s podobnými znakmi a tak nechcený znak nemusíte mazať, len ho jednoducho vymeníte za iný. Hardvérová alfanumerická klávesnica je kvalitná. Písanie na nej je pohodlné. Pri stláčaní kláves počuť jemné cvakanie, no nie je to nič hrozné. Zaujímavosťou je, že pokiaľ v SMS správe rozpíšete text a editor správ vypnete červeným tlačidlom, tak po návrate do editora ostane napísaný text uložený a pripravený na dopísanie. Výborná funkcia, s ktorou som sa naposledy stretol pri staručkom Sony CMD-J70.

Veľkým mínusom testovaného telefónu bola zlá lokalizácia do slovenského jazyka. Ale to distribútor vyriešil aktualizáciou softvéru telefónu, ktorá prebehla hneď po uvedení prístroja na trh. Preto sa, prosím, nezľaknite prekladu položiek menu v našej galérii.

Displej telefónu používa zastaralé rozlíšenie 176 x 220 bodov pri uhlopriečke 2,2 palca. MyPhonu 6670 by viacej svedčalo QVGA rozlíšenie, kedy by písmo i fotografie vyzerali omnoho lepšie. Napriek tomu sa dá s kvalitou displeja uspokojiť, najmä ak zvážime cenu prístroja. Užitočné je aj zapustenie displeja do tela prístroja, ktoré ochráni pred rôznymi škrabancami. Okrem dotykového displeja môžete využiť aj spodnú dotykovú lištu so skratkami. Tie vedú k vytáčaniu čísla, videoprehrávaču, editoru SMS správ, hudobnému prehrávaču a menu. Ich dotykom sa spustí daná funkcia aj v prípade, že máte rozpísanú SMS-ku či spustený prehrávač hudby. To je u myPhone novinkou. Odomykanie displeja a klávesnice je možné dvomi spôsobmi - štýlom Nokia (ľavým výberovým tlačidlom a hviezdičkou) alebo štýlom iPhone (prejdením prsta po displeji). V pohotovostnom režime sa vám displej zamkne po piatich sekundách inaktivity, preto odporúčam v nastaveniach zvoliť iný čas. V nastaveniach displeja môžete zvoliť aj jas a dobu podsvietenia v sekundách. Takisto si môžete plne prispôsobiť tapetu, šetrič obrazovky či spúšťaciu a vypínaciu animáciu. Užitočnou položkou je aj možnosť zvoliť si, či sa má v pohotovostnom režime zobrazovať aj telefónne číslo SIM karty.

Zabudovaný fotoaparát slúži len na núdzové zachytenie snímok a ich prezeranie priamo v telefóne. Rozlíšenie 0,3 megapixelov používajú dnes už len telefóny najslabšej triedy. Výsledné fotografie sú nízkej kvality, poväčšinou aj rozmazané. Chýbajúci blesk a autofókus snáď nikoho neprekvapia. Prezerač obrázkov umožňuje priblíženie aj zobrazenie na celej obrazovke. Pri prezeraní je priamo ponúknutá funkcia tlačenia snímky cez Bluetooth. Záznam videa je slabý, ponúka rozlíšenie 176 x 144 bodov vo formáte AVI.

Prehrávač hudby si poradí so štandardnými formátmi ako MP3 a WAV. V ponuke nastavení je možné zvoliť rôzne módy prehrávania, ekvalizér, zapnúť prehrávanie na pozadí či spustiť prehrávanie cez A2DP profil. Nevýhodou prehrávania hudby na pozadí sú chýbajúce tlačidlá ovládania hlasitosti po boku telefónu, a teda sa vám nepodarí regulovať hlasitosť. Tú pri aktívnom prehrávači ovládate tlačidlami * a #. Navyše, hudba musí byť uložená na pamäťovej karte v priečinku My Music alebo Audio, inak ju telefón nerozpozná a v prehrávači nenájde. Pokiaľ chcete použiť skladbu vo formáte MP3 ako zvonenie, musíte isť cez tlačidlo "možnosť" a "pridať k zvoneniam", následne sa skladba objaví v nastaveniach tónov medzi ostatnými MIDI melódiami.

V menu telefónu sa nachádza aj jednoduché FM rádio. Pre neprítomnosť bočných tlačidiel ovládania hlasitosti upozorním len na to, že hlasitosť ovládate taktiež tlačidlami * a #. Hlasitosť reproduktoru je dostatočná. V položke Extra nájdete aj svietidlo. Dióda sa nachádza na praktickom mieste - je umiestnená v hornej stene mobilu. Výrobca mohol radšej diódu umiestniť k fotoaparátu, ktorá by poslúžila ako blesk.

Pamäť telefónu je rovných 250 kilobajtov. To je samozrejme žalostne málo, preto odporúčam dokúpiť pamäťovú kartu microSD, na ktorú uložíte všetky dáta z telefónu. Slot pre pamäťovú kartu nájdete pod batériouu.

Telefonovanie s myPhonom 6670 je pohodlné, hlasitosť reproduktoru je dobrá. Po výbere kontaktu a stlačení zeleného tlačidla nasleduje výber SIM karty, z ktorej sa má hovor uskutočniť. Podľa mňa to má v Dual-SIM telefónoch praktickejšie vymyslené Samsung, no aj na tento spôsob práce so SIM kartami sa dá rýchlo navyknúť. Kopírovanie kontaktov medzi kartami a telefónom, aj medzi kartami vzájomne, je bezproblémový. Telefón pojme 500 viacpoložkových kontaktov. Vyhľadávanie mien v kontaktoch sa uskutočňuje podľa viacerých znakov. Páči sa mi register hovorov, ktorý pre každú kartu zvlášť počíta a ukladá nielen hovory, ale aj SMS a prenesené dáta. Profily sú prítomné tiež, v ponuke je pripravených hneď šesť. Tie si môžete plne prispôsobiť, no každý profil platí pre obe SIM karty. Nie je teda možné priradiť SIM 1 iné zvonenie ako SIM 2. Doporučujem vypnúť nepríjemné tóny upozornenia.

Písanie správ na myPhone 6670 je výborné. Text môžete zadávať tromi spôsobmi súčasne - cez alfanumerickú klávesnicu, softvérovú qwerty alebo ručným písaním písmen. Po dopísaní textu vyberiete SIM kartu, z ktorej sa správa odošle a zvolíte či správu iba odoslať, alebo aj uložiť. Jednoduché, prehľadné a výborne spravené. Prácu s SMS-kami musím pochváliť. Jedinou nevýhodou je, že pri prepínaní veľkosti textu vám mriežka najprv zmení písmo na veľké, potom na ďalšie jazyky a až keď sa nimi preklikáte na koniec, tak sa opäť dostanete k malým písmenám. Editor multimediálnych a textových správ je jednotný. Výborne spravené sú aj nastavenia správ, v ktorých si pre každú SIM kartu zvlášť môžete zvoliť do akej pamäte bude správy ukladať a či zobrazí aj doručenku. E-mailový klient v telefóne nie je prítomný, namiesto neho nájdete funkciu chat. Ten funguje na princípe SMS správ.

Internetový prehliadač telefón podporuje, no mne sa ho po celý čas nepodarilo správne nastaviť. V GPRS nastaveniach chýba nastavenie IP adresy a tak som sa na internet nedostal. O lokálny prenos dát sa postará Bluetooth spolu s USB káblom podporujúcim mass storage.

Budíkov je v telefóne prítomných celkovo päť. Každý môžete ľubovoľne nastaviť. Budiť vás okrem melódie môže aj FM rádio. Jednoduchý a graficky nenáročný kalendár zobrazuje záznamy v mesačnom náhľade. Okrem neho vás na rôzne udalosti upozorní aj aplikácia úlohy. Z ostatných funkcií nájdete v telefóne aj jednoduchú kalkulačku s pamäťou, stopky, čítačku elektronických kníh a svetový čas.

Javu myPhone 6670 nepodporuje, v telefóne však nájdete pripravené dve hry - klasický Mahjong a Puzzle.

Výdrž telefónu zabezpečuje 950 mAh batéria, ktorá udrží telefón pri živote dva až tri dni. MyPhone 6670 v balení obsahuje USB kábel, ktorý slúži aj na nabíjanie.

Výhody:

- kovové prvky,

- svietidlo,

- dve SIM naraz,

- USB kábel nabíja,

Nevýhody:

- nízke rozlíšenie displeja,

- chyby v preklade (chybu rieši nový firmvér),

- FM rádio bez RDS,

- neštandardný konektor,

Orientačná cena:99 € (2 982,50 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

MyPhone 6670 ma presvedčil najmä svojou kvalitnou konštrukciou, kovovými krytmi, dotykovým displejom či rôznymi inými drobnosťami. Naopak, sklamali ma štandardné problémy myPhonov ako chyby v preklade, ktoré našťastie rieši nový firmvér, alebo vlastný neštandardný konektor. Za svoju cenu však ponúka dobrý pomer cena/výkon a tak ako budúci majitelia by ste sklamaní byť nemali. Za podobnú cenu ponúka konkurencia model C5212 Duos, ktorý ponúka podobnú funkčnú výbavu.

Produktová stránka: myPhone 6670

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Testujeme myPhone 6670

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Iné značky

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 09.09.2009 - 18:29

prime: take mobily by im mali zakazat vyrabat :D kto im tie mobily kupuje :D

anonymous09.09.2009 - 19:40 Trvalý odkaz

janco0213: no fakt taky mobil som nevidel este hadam nema ani mp3 ale zvlastne je ze ma dotykovy display

anonymous09.09.2009 - 20:18 Trvalý odkaz

SkILeRKQQo: inac ale teto myphony maju vazne dobru konstrukciu a najviac sa mi na nom pacxia ten velkii reprak vzadu ten je spicovy fajne velki a za tu cenu velmi vidarene myslim :D

anonymous09.09.2009 - 21:00 Trvalý odkaz

Richard Hombauer: A preco by nemal podporovat mp3? Ty si z tej recenzie vela neprecital, ze? ;)

anonymous09.09.2009 - 22:36 Trvalý odkaz

defluo: nie kazdy potrebuje obrovsky dotykovy displej a milion funkcii... tento telefon je velmi dobry vzhladom na svoje urcenie a cenu.

Celá diskusia 60 príspevkov