HTC Tattoo

RECENZIA smartfónu Dotykový mobil s OS Android, 3 Mpix fotoaparátom, GPS, Wi-Fi, HSDPA, 3,5 mm jackom a FM rádiom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Android 1.6 + Sense,

procesor: Qualcomm 528 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 106 x 55 x 14 mm,

hmotnosť: 113 gramov (zistená: 113 g),

displej: aktívny, dotykový (tlakový), TFT, 240 x 320 b., 41 x 56 mm, uhlopriečka 71 mm (2,8''), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3,2 Mpix, záznam videí (352 x 288 b.),

pamäť: 256 MB RAM + 512 MB ROM + microSD,

správy: SMS, MMS, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (miniUSB), mass storage (online), Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio s RDS, A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, kompas,

batéria: 1 100 mAh,

výdrž: do 6 h hovoru / 300 h pohotovsti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, RSS, HSUPA, rozpoznávanie hudby,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

telefón, batéria, nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá, 2 GB microSD karta, dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

HTC Tattoo je ďalším androidovým telefónom na trhu. Prináša dobrú funkčnú výbavu v dizajnovo vydarenom tele.

Dizajn HTC Tattoo mi na prvý pohľad pripomenul starší model Magic. Tattoo je však menší, sympatickejší, funkčne vybavenejší model, no bohužiaľ s horším displejom. Predná strana má klasické rozloženie prvkov. Dominuje jej veľký dotykový displej, nad ktorým sa nachádza mriežka reproduktora. V nej je ukrytá aj nenápadná dióda, ktorá upozorňuje na zmeškané udalosti či signalizuje nabíjanie. Pod displejom sa nachádzajú dva páry ovládacích tlačidiel, zelené a červené slúchadlo, a štvorsmerný ovládací kruh s potvrdzovacím stredom. Osobne by som uvítal radšej trackball, aj keď je pravdou, že ten trpí vyššou poruchovosťou. Pravá stena mobilu ako jediná neobsahuje žiadne prvky. Zadná strana telefónu je dizajnovo vydarená. Skôr, než objektív trojmegapixelového fotoaparátu, ma zaujalo

v spodnej časti. Okrem neho sa vo vertikálnom smere rozprestiera nápis "HTC Tattoo with HTC Sense", čo neznamená nič iné, než prítomnosť výbornej nadstavby pre základný operačný systém. V hornej časti ľavej steny sa nachádza nenápadne dvojtlačidlo ovládania hlasitosti. Zaujímavé prvky obsahujú aj vrchná a spodná strana mobilu. Vo vrchnej nájdete 3,5 mm audio konektor a otvor pre pútko, spodná obsahuje spoločný konektor pre nabíjačku a USB kábel. Podotýkam, že USB kábel pri pripojení k počítaču telefón nabíja. Okrem dizajnu sa HTC-čku vydarila aj konštrukcia. Napriek tomu, že takmer celú zadnú stranu tvorí odnímateľný kryt, s jeho vŕzganím či praskaním som sa počas doby testovania nestretol.

"V mriežke reproduktora je ukrytá dióda, ktorá upozorňuje na zmeškané udalosti či signalizuje nabíjanie."

Hardvérová klávesnica telefónu chýba. Vystačiť si budete musieť s

a viacerými druhmi softvérových klávesníc. Ovládacie tlačidlá používajú tradičné rozdelenie. Okrem klávesov na príjem a ukončenie hovoru sa teda stretnete aj s tlačidlom s vyobrazeným domčekom (otvára domácu obrazovku) a menu (otvára kontextové menu špecifické pre každú funkciu, nie menu telefónu). Tlačidlo s lupou spúšťa vyhľadávač a šípka späť vracia o úroveň vyššie. Telefóny s Androidom používajú netradičné kombinácie odomykania displeja. Jednoduchým stlačením červeného slúchadla v pohotovostnom režime displej uzamknete, dvojitým stlačením Menu displej zasa odomknete. Ovládanie telefónu pomocou štvorsmerného kruhu je pohodlné, no za trackballom mi je tak trochu smutno.

"Pochváliť musím presné reakcie na dotyk a celkovú svižnosť systému."

Za asi najvýraznejší nedostatok HTC Tattoo považujem kvalitu

. Na 2,8-palcovej uhlopriečke používa rozlíšenie 240 x 320 bodov, čo už spôsobuje kostrbatosť písma. V cenovej kategórii, v akej sa pohybuje tento model, som predsa len očakavál väčšie rozlíšenie displeja (aspoň 320 x 480 b.) a najmä kapacitný displej. Tattoo totiž obsahuje tlakový, rezistívny. Naopak, pochváliť musím presné reakcie na dotyk a celkovú svižnosť systému. Rýchlosť reakcií ma prekvapila už od prvej chvíle strávenej s telefónom. V nastaveniach displeja môžete regulovať jas a čas automatického vypnutia obrazovky. Nakoľko používa HTC Tattoo rovnakú nadstavbu systému ako HTC Hero, požičiam si jej opis zo staršej recenzie.

"Za asi najvýraznejší nedostatok HTC Tattoo považujem kvalitu tlakového displeja - kontrast i rozlíšenie."

Pohotovostný režim tvorí až sedem domácich obrazoviek. Listovať medzi nimi je možné ťahom prsta alebo ovládacím kruhom. Na obrazovku si môžete uložiť niekoľko aktívnych widgetov či skratky k najpoužívanejším funkciám a priečinkom. Na výber máte zo šiestich predpripravených rozložení widgetov s možnosťou editovania vlastného. Naprogramovať si tak môžete domácu obrazovku, ktorá bude obsahovať pracovné či zábavné funkcie alebo prepojenie so sociálnymi sieťami na ploche, a tak v práci si jednoducho aktivujete pracovnú, doma zase zábavnú alebo sociálnu tému. Táto funkcia je praktická a návyková. Telefón obsahuje aj spodnú a hornú funkčnú lištu. Horná zobrazuje okrem informačných ikon a notifikácií aj spustené doinštalované aplikácie. Spodná obsahuje rýchly prístup k vytáčaniu, editovaniu pracovnej plochy či prístupu do menu. To je tvorené maticou ikon v rozložení 4 x 3. Menu je usporiadané abecedne, jeho poradie nemôžete meniť. Vlastné zložky taktiež nie je možné vytvárať. Nainštalované programy sa zaradia abecedne do ponuky menu. Stabilitu systému nemôžem hodnotiť, nakoľko som Tattoo testoval približne 3 - 4 dni. Za tú dobu však nepotreboval žiaden reštart.

"Pohotovostný režim tvorí nadstavba HTC Sense, t.j. sedem domácich obrazoviek."

Trojmegapixelový

ma svojou kvalitou príliš neoslnil, ale ani nesklamal. Chýbajúci autofókus je cítiť z väčšiny záberov. Fotoaparátu chýba aj LED dióda, takže na fotografie pri horších svetelných podmienkach môžete zabudnúť. Pri dobrých svetelných podmienkach sú napríklad fotky krajiny celkom fajn. Pri ich odosielaní e-mailom však v Androidoch nerátajte s automatickým zmenšením. Nastavenia sú, ako vždy, prístupné po stlačení tlačidla Menu. Umožňujú meniť veľkosť rozlíšenia, hodnotu jasu a vyváženia bielej. Vďaka prítomnému GPS modulu môžete využiť aj tzv. geo-tagging. Taktiež sa dá zmeniť zvuk spúšte.

Nahrávanie videa obsahuje takmer totožné nastavenia. Kvalita videa rovnako príliš neoslní. Prezeranie obrázkov zabezpečuje aplikácia Albumy. Okrem snímiek z pamäte dokáže prezerať aj albumy užívateľov na Facebooku a Flickri.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 0,4 MB, 3GP; obraz: 320 x 240 b., 5 fps, 341 kbps; zvuk: AMR, 12 kbps; celkovo: 2,5 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

y sa nedočkal žiadnych zmien. Hudbu dokáže prehľadne roztriediť podľa viacerých faktorov. Nechýba ani podpora playlistov. Pri prehrávaní hudby je zobrazený okrem informácí o skladbe aj obal albumu. Posunom prsta po obale albumu dokážete prejsť na ďalší v poradí. Ovládacím tlačidlom sa pohybujete medzi jednotlivými ikonami, podržaním kruhu do strán nepretáčate skladby. Oceňujem funkčnosť tlačidiel regulácie hlasitosti pri zamknutom displeji. Nastavenia prehrávača sú žalostne slabé. Dokážete aktivovať iba náhodné alebo opakované prehrávanie a skladbu aktivovať ako tón vyzváňania. Zvuk zadného reproduktora je, rovnako ako v modeli Hero, dostatočný, no neoplýva extra kvalitou. Vychádzajúci zvuk znie plechovo. Slabý zvuk reproduktoru zachraňuje prítomnosť 3,5 mm jacku v hornej stene mobilu. Vďaka nemu si budete môcť pripojiť k zariadeniu akékoľvek slúchadlá. No aj po priopojení kvalitnejších slúchadiel som postrehol absenciu hĺbok. Kvalita zvuku je napriek kvalitnému pripojenému hardvéru slabá.

V modeli HTC Tattoo sme sa konečne dočkali aj podpory

. Aplikácia dokáže automaticky vyhľadať a uložiť stanice. Podporuje dokonca aj RDS, teda zobrazovanie názvu naladených staníc.

"V modeli HTC Tattoo sme sa konečne dočkali aj kombinácie OS Android a podpory FM rádia."

HTC Tattoo obsahuje aj vstavaný GPS modul. Navigáciu som však testoval len so vstavanou aplikáciou Google Maps. Plnohodnotná navigácia pre Android je dostupná už dávnejšie, zakúpiť si ju môžete v Markete. Rýchlosť vyhľadávania polohy je blesková. Tattoo určite patrí vo vyhľadávaní presnej polohy medzi tie rýchlejšie telefóny.

Dostupná voľná pamäť hlási pri prvom zapnutí okolo 160 MB. Rozšíriť ju môžte microSDHC kartami. V balení nájdete dvojgigabajtovú kartu, ktorá je už vložená v telefóne. Pamäťová karta sa vkladá do pravého boku telefónu, pre jej výmenu je nutné odňať zadný kryt batérie.

Telefónny zoznam je aj v Tattoo riešený aplikáciou "Ľudia" (People). Tá štandardne zobrazuje kontakty na SIM karte spolu. Po pripojení ku svojmu Google kontu sa automaticky zosynchronizuje aj s kontaktami Google. Dodatočne dokáže synchronizovať kontakty aj s Facebookom, Flickrom či Twitterom. Ku kontaktom so zhodnými mailovými adresami teda pridelí fotografiu z profilov na sociálnych sieťach, zosynchronizuje dátum narodenín a rôzne údaje, ktoré má o sebe uvedené daný kontakt na webe. K vytáčaniu telefónneho čísla sa najrýchlejšie dostanete ťuknutím na "Telefón" v pohotovostnom režime. Spolu s alfanumerickou klávesnicou sa zobrazí aj zoznam posledných uskutočnených hovorov. Prekvapila ma prítomnosť inteligentného vytáčania zadávaním znakov ako pri T9. Počas hovoru ostáva displej odomknutý, takže pozor na to, aby ste pri hovore nechtiac niečo neaktivovali. Hlasitosť reprodukotra je dobrá, nemal som problém porozumieť volajúcemu ani v rušnejších priestoroch. Profily HTC Tattoo chýbajú, v ponuke nájdete len základný a tichý režim.

"Ku kontaktom so zhodnými mailovými adresami pridelí fotografiu z profilov na sociálnych sieťach, zosynchronizuje dátum narodenín a ďalšie údaje."

Správy sú zobrazené v jednom priečinku, zoradené podľa odosielateľov. Po otvorení priečinku sa prijaté a odoslané správy zobrazia formou konverzácie. Na

je možné využiť viacero typov klávesníc. Okrem klasickej QWERTY zobrazenej na šírku som využíval aj jej "zúženú" verziu v režime na výšku. Prítomná je aj tradičná alfanumerická klávesnica. Najpohodlnejšie sa však píše práve v režime na šírku. V nastaveniach si môžete aktivovať korekciu písania či automatické dopĺňanie slov. Tiež je možné aktivovať zvukovú či vibračnú odozvu klávesnice.

Zabudovaný

dokáže kontrolovať vašu poštu každých 5 minút. Reakcie aplikácie sú rýchle, za čo HTC Tattoo chválim. Taktiež sa mi páči obmedzenie sťahovania e-mailov na určitú veľkosť v kB, prípadne či telefón stiahne iba hlavičky, text alebo aj prílohy. Prijaté e-maily je možné zobrazovať aj formou konverzácií. Klient dokáže pracovať aj s viacerými kontami a je prepojený s widgetom na domácej obrazovke.

si bez väčších problémov poradí s akoukoľvek webovou stránkou. Skrolovanie po stránke je plynulé, Tattoo však bohužiaľ nepodporuje multitouch ovládanie. Na približovanie sú určené tlačidlá ovládania hlasitosti. Na internetom prehliadači v Androide si cením práve prácu s viacerými oknami a kopírovanie textu na webe. Nastavenia umožňujú deaktivovať načítavanie obrázkov, Java scriptov a obmedzovať veľkosť medzipamäte. Taktiež musím pochváliť vyhľadávanie známych webových linkov pri zadávaní adresy. O prenos dát sa stará viacero známych technológií. HTC Tattoo prakticky chýba iba rýchly upload (HSUPA). V ponuke tak nájdete EDGE, UMTS, HSDPA aj Wi-Fi. S počítačom spojíte telefón prostredníctvom miniUSB konektoru. K mobilu však odporúčam, rovnako ako pri Herovi, aktivovať vyšší dátový balíček, nakoľko využiteľnosť nadstavby Sense bez neustáleho pripojenia na internet znateľne klesne. S dostatočne veľkým dátovým balíčkom (1 GB postačí bohate) si budete môcť užívať nielen neustálu kontrolu mailov, ale aj prístup k Marketu s tisíckami aplikácií a prepojenie so sociálnymi sieťami.

"Na internetom prehliadači v Androide si cením práve prácu s viacerými oknami a kopírovanie textu na webe."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Aplikácia Hodiny okrem stopiek či časovaču ponúka aj jednoduchý budík, ktorému môžete nastaviť opakovanie i tón budenia.

je prepojený s aktívnym widgetom na domácej obrazovke. Chýba mu najmä spodná lišta s aktuálnymi záznamami, na ktorú som mimoriadne zvyknutý u iných smartfónov. Okrem tradičného mesačného náhľadu podporuje aj týždenný či denný. V základnej výbave telefónu sa nachádza viacero zaujímavých aplikácií ako YouTube klient, Weather - na zisťovanie aktuálneho počasia vo vašej lokalite (zrejme podľa BTS), Peep - jednoduchý Twitter klient a séria programov od Google ako Gmaps, Gtalk či Gmail. V menu nechýba ani prístup k Marketu. Market je internetový obchod pre aparáty s operačným systémom Android. Momentálne ponúka cez 20 000 aplikácií, pričom väčšina z nich je bezplatná. Pre lepšie využívanie telefónu odporúčam stiahnuť externú aplikáciu na multitasking. V ostatných androidových zariadeniach som používal TasKiller. Pre registrovaných na Facebooku je užitočnou aplikáciou aj Facebook for Android, ktorý ponúka oveľa širšie možnosti než wapová verzia či aplikácia People. Market ponúka nespočetné množstvo zaujímavých aplikácií. Stačí si len vytvoriť konto a navštíviť obchod.

"Kalendáru chýba najmä spodná lišta s aktuálnymi záznamami, na ktorú som mimoriadne zvyknutý u iných smartfónov."

Výdrž HTC Tattoo je vďaka 1 100 mAh batérii pomerne slušná. Pozor však na to, že pri neustále aktívnom internetovom spojení vaša výdrž môže klesnúť aj na jeden deň. Záleží od funkcií, ktoré budete využívať. Bez dátového balíku mi telefón vydržal takmer 3 dni.

Výhody:

- tlačidlá ovládania hlasitosti fungujú aj pri zamknutom displeji,

- rýchle reakcie na dotyk,

- svižnosť systému,

- HTC Sense,

- FM rádio s RDS,

- aplikácia People,

- výborný zabudovaný internetový prehliadač,

Nevýhody:

- tlakový displej,

- nízke rozlíšenie displeja,

- slabé nastavenie hudobného prehrávača,

- plechový zvuk reproduktoru,

- chýbajúce profily,

- Bluetooth len na prenos zvuku, nie súborov,

- displej je počas hovoru odomknutý,

Orientačná cena:299 € (9 007,70 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

HTC Tattoo zaujme najmä veľkým dotykovým displejom, podporou sietí tretej generácie s nadstavbou HSDPA, bezdrôtových prenosov cez Wi-Fi, 3,5 mm jackom na tele či integrovaným GPS modulom. Mnohých poteší aj 256-megabajtová pamäť RAM a 1 100 mAh batéria, ktorá zabezpečí telefónu dlhšiu výdrž. Budúcich užívateľov zamrzí najmä absencia autofókusu a prisvetlovacej diódy fotoaparátu, slabšie rozlíšenie displeja či jeho rezistívna technológia. Každopádne sa mi Tattoo veľmi pozdával a keby HTC vyrieši jeho hlavné neduhy, patril by medzi zaujímavé a atraktívne smartfóny. Konkurentom novému HTC bude Samsung i5700 Spica, ktorý okrem podobnej funkčnej výbavy ponúkne aj kapacitný displej s väčším rozlíšením.

Druhý názor

Richard Hombauer: Keby mal Tattoo lepšie rozlíšenie displeja, nebol by už taký svižný, aj výdrž batérie by sa skrátila. Ak chce niekto vyslovene vydarený dotykový mobil aktuálnej doby a nemá problém s dátovými službami operátora, Tattoo mu veľmi rád odporučím. Výhody Androidu sú obrovské, aj keď niektoré nedostatky by si mohli v Googli odpustiť. Napríklad problémy s prenosmi súborov cez Bluetooth ako v prípade iPhonu. HTC Tattoo však vyčítam úplne inú vec - cenu. Mal by byť lacnejší. Potom by som nemal výhrady ani ku klasickému rozlíšeniu displeja. Ja každý recenzovaný mobil prakticky len fotografujem a krátko poskúšam, ale to sklamanie kolegu Michala z rozlíšenia displeja bolo evidentné. Bolo mu vyslovene ľúto, že tak vydarený mobil má takýto obyčajný displej. A je to cítiť aj zo samotného textu. A ak má byť Android systémom závislým na dátových službách, malo by byť využívanie online služieb (webových stránok, fotografií, facebooku) pohodlné...a teda aj ich zobrazenie jemné, detailné.

Produktová stránka: HTC Tattoo

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Testujeme HTC Tattoo

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty Android

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 13.01.2010 - 22:36

doxi: celkom pekny kusok a vieme niekto cenu??? a kde by sa dal kupit???

anonymous08.09.2009 - 15:55 Trvalý odkaz

Luriel: omg ten sa bude dat kupit ked sa to zmeni na recenziu a ked to bude mat riso v rukach

anonymous08.09.2009 - 15:56 Trvalý odkaz

Luriel: ale tiez si myslim ze faj fonik dobre vyzera len ten fotak mohol byt aj lepsi

anonymous08.09.2009 - 16:01 Trvalý odkaz

ja: ...tattoo ??? to podla coho??? ccc!!!

anonymous08.09.2009 - 17:08 Trvalý odkaz

NINX: asi podla toho loga Androida na zadnom kryte :D

Celá diskusia 67 príspevkov