MyPhone Infinity 3G - stredná trieda víta ďalšieho hráča

Recenzia cenovo dostupného androidu s kvalitnou konštrukciou, 4,7'' HD displejom a 13 Mpix fotoaparátom. Zamrzí 1 GB RAM a pomalšie reakcie.

Od poľského výrobcu MyPhone som mal v rukách naposledy odolný dvojsimkáč za stovku, ktorý veľa vody nenamúti a osloví skôr nenáročného používateľa. Najnovší kúsok je z trošku iného súdka. Model Infinity 3G už pri prvom zoznámení púta zaujímavým dizajnom a svojou výbavou uspokojí už o čosi náročnejšieho používateľa.

ikona

Základné info: MyPhone Infinity 3GCenovo dostupný, tenký a ľahký android s 4,7'' HD displejom, osemjadrovým procesorom, 13 Mpix fotoaparátom, 5 Mpix prednou kamerou a 2 000 mAh batériou.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Po niekoľkodňovom používaní môžem smelo prehlásiť, že dizajn hrá v tomto prípade veľmi dôležitú úlohu. Väčšine známych pripomínalo Infinity 3G smartfóny radu Xperia od Sony, no čo je dôležitejšie, dizajnovo a konštrukčne sa im veľmi pozdávalo a pokojne by mu priradili aj o stovku vyššiu cenovku. S vydareným dizajnom a konštrukciou súhlasím aj ja. Aj keď ide o plastové zhotovenie, unibody konštrukcia sa vydarila, nikde nič neškrípe a plast nepôsobí lacným dojmom. Pochválim aj oblé hrany, vďaka ktorým je manipulácia veľmi pohodlná a za plus považujem aj príjemnú hmotnosť s hodnotou 133 gramov. Pocitovo by som mu ešte nejaký ten gram ubral.

Prednú a zadnú stenu pokrýva odolné sklo, ktoré svoju prácu odvádza dobre a smartfón je aj po niekoľkých dňoch bez škrabanca. Pri tomto povrchu však treba rátať s prítomnosťou odtlačkov. Ak by ste sa chceli pred škrabancami ešte viac poistiť, siahnite do predajného balenia, v ktorom na vás čaká ochranná fólia.

Prítomnosť displeja s rozumnou uhlopriečkou 4,7 palca má na svedomí pomerne skladné rozmery. Výrobca však nenechal nič na náhodu a tlačidlá v bočných stenách umiestnil na rozumné miesta. Konkrétne do pravej bočnej steny. Tlačidlo napájania má bližšie k strednej časti, tlačidlo hlasitosti je o čosi vyššie, no aj tak pohodlne dostupné. Obe tlačidlá sa stláčajú isto a nahmatáte ich aj poslepiačky. Tlačidlo napájania som používal najmä na zablokovanie telefónu, pri odblokovaní som preferoval návykové dvojité ťuknutie na obrazovku, ktoré ju rozsvietilo a následne jedným ťahom som telefón odblokoval. Túto funkciu hľadajte v nastaveniach, v ponuke Smart gestures. Okrem rozsvietenia si tu viete nastaviť aj spustenie aplikácií nakreslením gesta v tvare písmen. Napríklad písmenu S som priradil rýchle spustenie aplikácie Gmail, O zasa spustilo fotoaparát.

V ľavej stene nájdeme iba šuplík na microSIM a microSD kartu. Ako už názov napovedá, Infinity 3G podporuje maximálne siete tretej generácie, čo však podľa mňa väčšine používateľov vystačí. Slot na microSD kartu určite poteší pamäťovo náročnejších zákazníkov. Z výrobcom udávaných 16 GB je k dispozícii 13,02 GB rozdelených na 3,94 GB interný ukladací priestor a pamäť telefónu s kapacitou 9,08 GB. Pri prepojení s počítačom vidíte iba 9,08 GB úložisko. Ak máte v pláne inštalovať väčšie hry, prípadne navigáciu s mapovými podkladmi, po vložení microSD karty určite využite možnosť zvoliť ju ako predvolený priestor na ukladanie.

Hore nájdeme 3,5 mm audio konektor, microUSB konektor sa usídlil v dolnej stene. Ten poteší

podporou pripojenia externých zariadení cez redukciu USB OTG.

Trojica dotykových tlačidiel pod displejom si ma okrem podsvietenia a vibračnej odozvy získala aj jednou zaujímavou funkciou. Pri zmeškanom hovore alebo prijatej SMS správe začnú všetky tri tlačidlá blikať, čo značne pomôže tomu, aby ste si zmeškanú udalosť všimli. Výrobca však nezabudol ani na notifikačnú diódu. Nájdete ju nad displejom. Tú pochválim za dobrú veľkosť a informovanie viacerými farbami.

Nad displejom ešte nájdeme senzor priblíženia, senzor automatickej regulácie jasu, pochopiteľne slúchadlo a predný fotoaparát s rozlíšením päť megapixlov.

Za displej sa Infinity 3G rozhodne nemusí hanbiť. Na 4,7-palcovej uhlopriečke ponúkne jemné HD rozlíšenie. Pochválim verné podanie farieb, dobré pozorovacie uhly a taktiež slušnú čitateľnosť na priamom slnku. Automatická regulácia jasu pracovala spoľahlivo a jas upravovala pohotovo. Za zmienku rozhodne stojí aj prítomnosť ochranného sklíčka Gorilla Glass 3.

V útrobách nájdeme chipset od MediaTeku. Pri týchto cenovo dostupnejších smartfónoch je to bežné. Konkrétne ide o MediaTek MT6592 s osemjadrovým procesorom taktovaným na 1,36 GHz, o grafiku sa stará Mali-450 MP. V benchmarku AnTuTu dosiahol 27 703 bodov. Infinity 3G zvládol aj graficky náročnejšiu hru Asphalt 8, no už po prvom kole cítim na zadnej stene zvýšenú teplotu. Po ďalšom kole bola ešte vyššia. Prehrievanie pocítite najmä pri hraní hier, pri bežnom používaní bola teplota v norme.

Jeden gigabajt operačnej RAM pamäti sa v dnešnej dobe už príliš nenosí a určite by sme tu radi videli dvojnásobnú hodnotu, ktorú mimochodom ponúka aj pár lacnejších zariadení. Ten jeden gigabajt bolo cítiť. Ak máte na pozadí bežne spustené štyri – päť aplikácií, pomalšie reakcie nepocítite. Ja som samozrejme mal otvorené všetko možné a pri prepínaní sa medzi nimi som občas pocítil, že telefón nestíha. Napríklad po kliknutí na logo aplikácie, som videl iba zosivenie loga, aplikácia sa spustila s menším oneskorením.

Operačný systém Android je vo verzii 4.4.2 a výrobca doň zasiahol iba minimálne. Teda skoro vôbec. Ja som si najviac pochvaľoval výsuvnú lištu s množstvom skratiek, medzi ktorými poteší rýchle prepínanie zvukových režimov a oddelené menu s aplikáciami. Spestrením je možnosť výberu jednej z piatich tém. Žiadne extrémne zásahy však nečakajte, zmení sa iba vzhľad ikon. Pri menej známych značkách sme často svedkami nie najdokonalejšej lokalizácie do slovenského jazyka a rovnaká situácia nastáva aj v prípade Infinity 3G.

Pár anglických výrazov si rýchlo osvojíte a vďaka anglickému názvu napríklad neprehliadnete ponuku Smart gestures v nastaveniach telefónu. Tu nájdete vyššie spomínane rozsvietenie displeja dvojitým ťuknutím, spustenie aplikácie nakreslením gesta na zhasnutej obrazovke, ale napríklad aj Smart Answer, ktoré automaticky príjme hovor, ak telefón priblížite k uchu. Pri prvom nastavovaní som si všimol, že sa v dátových nastaveniach automaticky nevytvoril prístupový bod operátora. Preto nebuďte prekvapený, ak vám nepôjdu rôzne dátové funkcie.

Základná ponuka aplikácií mi vyhovovala a nevidel som dôvod hľadať v obchode Google Play ich náhrady. Číselník pochválim za podporu inteligentného vytáčania s prehľadávaním v menách, priezviskách a oboch súčasne, klávesnica je od Googlu, teda dobrá. Výrobca nezabudol ani na FM rádio a na funkciách rozhodne nešetril. Aplikácia vám zobrazí názov stanice, názov skladby, príjemným spestrením je možnosť nahrávať vysielanie.

Služby 13-megapixlového fotoaparátu som využíval najmä pri dobrých svetelných podmienkach, kedy podáva obstojný výkon. Na prehliadanie v telefóne a zdieľanie na sociálne siete postačí. Na monitore si už všímam, že chýbajú detaily a ostrosť nie je rovnaká na celej ploche snímok. Týka sa to najmä pravej časti snímok. Z režimov tu nájdeme HDR, ktoré však nerobí zázraky, a panorámu. Tej taktiež chýbala ostrosť. Video je možné nahrávať maximálne vo Full HD rozlíšení, pri ideálnych svetelných podmienkach je kvalita slušná.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 59 MB, MPEG4; 1920 x 1088 b., 30 fps; celkovo: 127 MB / min.)

UKÁŽKA VIDEA Z PREDNEJ KAMERY (súbor 13 MB, MPEG4; 640 x 480 b., 30 fps; celkovo: 30 MB / min.)

Batéria s kapacitou 2 000 mAh mi bežne poslúžila jeden deň. Displej bol počas dňa zapnutý v priemere dve a pol hodiny. V mojom prípade išlo o bežný smartfón, ktorý mi neskonal už pred večerom, no zároveň netrhal rekordy. Pri troche skromnosti by sa mi zrejme podarilo dosiahnuť hodnotu dňa a pol, no dva dni už určite nie.

Výhody:

+ tenký dizajn

+ kvalitné zhotovenie s odolným sklom na oboch stranách

+ slušný displej

+ aut. regulácia jasu, notifikačná dióda

+ nízka hmotnosť

Nevýhody:

- zvýšená teplota pri záťaži

- iba 1 GB RAM, pomalšie reakcie

- nedokonalý preklad do slovenčiny

- chýba NFC, LTE

Orientačná cena: 169,90 € (digitall.sk )

Na jeden záber: MyPhone Infinity 3G

Záver:

MyPhone Infinity 3G je vcelku zaujímavým počinom poľského výrobcu, ktorého poznám skôr ako výrobcu low-endov. Možno práve týmto modelom sa bude snažiť získať pozornosť aj o čosi náročnejších používateľov. Medzi hlavné plusy môžeme pokojne zaradiť reprezentatívny dizajn, ktorý si na moje prekvapenie získal viacerých známych, ruka v ruke s ním ide aj kvalita konštrukcie. Lákať môže aj na pekný displej s HD rozlíšením. Z mínusov spomeniem pomalšie reakcie a 1 GB RAM. MyPhone Infinity 3G sa mi hodnotí dosť ťažko. Nešokoval, no ani nesklamal. A práve ten šok v pozitívnom slova zmysle by som tu rád videl, keďže nižšia stredná trieda sa momentálne hemží množstvom podobných kúskov od rôznych výrobcov a je otázne, či zákazník neuprednostní práve tie známejšie značky.

foto s HDR

foto s HDR

foto z prednej kamery

foto s HDR

Diskusia k článku:

Juraj 07.07.2015 - 17:15

ze stredna trieda?lol :D v dnesnej dobe urcite nie, mozno tak rok dva dozadu, toto je lowend jak vysity za tu cenu sa daju zohnat ovela lepsie masinky, napr od lenova ci huawei..

Richard Hombauer07.07.2015 - 18:16 Trvalý odkaz

nadpis treba brat s nadhladom. low-endový smartfón je možno z Tesca za 95 eur, toto je nižšia stredná trieda. ;)

Peter07.07.2015 - 18:37 Trvalý odkaz

Takato znacka si dnes za takto vybaveny fon nemoze pytat taku sumu. To si naozaj kupi len uplny ... .

Celá diskusia 3 príspevky