Huawei P8 Lite - studnica dobrých nápadov

Recenzia elegantného androidu strednej triedy s dostupnou cenovkou, 5'' HD displejom, dostatočným výkonom a šikovným používateľským prostredím.

Vlajková loď Huawei P8, ktorú s veľkou slávou predstavil výrobca v apríli tohto roka, sa k nám do redakcie zatiaľ nedostala, no cestu si našla jej odľahčená verzia P8 Lite. Po pár dňoch používania môžem skonštatovať, že novinka sa naozaj vydarila a môže byť horúcim želiezkom v ohni v strednej triede. Za cenu približne 220 eur ponúkne dostatočný výkon, slušný displej a hlavne šikovnú používateľskú nadstavbu Emotion UI 3.1, ktorá ponúka množstvo softvérových vylepšení a vlastných nastavení.

ikona

Základné info: Huawei P8 LitePlastová verzia vlajkovej lode s výbavou strednej triedy dostala 5'' HD displej, osemjadrový procesor HiSilicon Kirin, 13 Mpix zadný fotoaparát, 5 Mpix prednú kameru, OS Android 5.0 s nadstavbou EMUI 3.1 a 2 200 mAh batériou.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Podobne ako top model P8, z ktorého vychádza, ponúka elegantný dizajn so strieborným bočným lemom a kvalitne spracovanú unibody konštrukciu, kde však hliník na zadnej strane vystriedal plast. A pri držaní v ruke a manipulácii s mobilom ho aj cítiť a počuť. Má však matnú úpravu, ktorá nezachytáva odtlačky prstov, a tak handričku na leštenie budete používať len na udržanie čistoty displeja.

V pravej stene sa nachádza ľahko nahmatateľný vypínač a klávesy ovládania hlasitosti, v spodnej časti sú dva šuplíkové sloty. Jeden na microSIM kartu a druhý môžete využiť buď na vloženie pamäťovej microSD karty alebo nanoSIM karty. V testovacej vzorke mi po vložení nanoSIM kartu nezobrazilo, s pamäťovkou však nebol problém. Dokonca vás telefón upozorní, keď vložíte starší typ microSD s pomalým zápisom a odporučí použitie rýchlejšej pamäťovej karty, ktorá nebude robiť procesoru problém pri čítaní.

Spodná stena patrí microUSB portu, ktorý poslúži len na nabíjanie a prenos dát z počítača. Funkciu OTG na pripojenie externých zariadení, napríklad USB kľúča, bohužiaľ nepodporuje. V spodnej stene ešte vidno dve mriežky, ktoré sa tvária ako stereo reproduktory, no funkčný je len jeden z nich. Druhý je iba na okrasu a možno poteší aj estétov. Hore nájdeme tradične umiestnený 3,5 mm audio jack a mikrofón na odrušenie hluku. Ľavá stena ostala prázdna. Po stlačení vypínača v pravej stene sa dostanete len k stručnej ponuke: Režim v lietadle, Zvuk, Reštartovať a Vypnúť.

IPS displej má päť palcov a HD rozlíšenie 720 x 1 280 bodov, čo v tejto kategórii stačí. Nie je to Full HD, no aspoň tak nežerie baterku. Čitateľnosť v exteriéri sa radí k priemeru, záleží aj na tom, pod akým uhlom sa na displej pozeráte, má totiž veľký lesk a niekedy nepomôže ani nastavenie jasu displeja na maximum. Automatické prispôsobenie jasu v nastaveniach nechýba, niekedy som však zaregistrovala oneskorené reakcie na okolité svetlo.

Výkonu nemám čo vytknúť. Osemjadrový procesor HiSilicon Kirin 620 s taktom 1,2 GHz stačí aj na náročnejšie hry a počas používania som nezaznamenala žiadne prehrievanie, spomalenie či oneskorené reakcie. Svižnému chodu aplikácií napomáha aj 2 GB operačná pamäť RAM, zvyčajne mi odstávalo 500 MB voľnej pamäte. Vnútorný 16 GB priestor dáva používateľovi k dispozícii len približne polovicu z papierovej hodnoty, zvyšok zaberá systém a vopred nainštalované aplikácie. Operačný systém Android beží v novšej verzii 5.0.2 Lollipop a dopĺňa ho známe grafické prostredie Emotion vo verzii 3.1.

Práve možnosti nastavení a prispôsobenia dávajú niektorým modelom Huawei tú správnu šťavu. Niekomu môže vadiť, že všetky nainštalované aplikácie nájdeme na domácich obrazovkách, klasické menu tu chýba, no dá sa na to zvyknúť a pri správnom usporiadaní aplikácií do priečinkov to až tak nevadí. Výhodou je aj zobrazenie spodnej lišty s vybranými aplikáciami aj pri zablokovanej obrazovke. Rýchlo sa tak dostanete k svietidlu alebo fotoaparátu bez toho, aby ste museli telefón odblokovať.

Zoštipnutím dvoch prstov po obrazovke sa dostanete k možnostiam jej úpravy. Zvolíte si tu tapetu, zobrazovanie prechodu medzi obrazovkami a na výber máte rôzne widgety. Ikony na displeji si môžete zobraziť v mriežke 4 x 4 alebo 4 x 5 a potrasením telefónu ich zarovnáte.

Sťahovacia lišta zobrazuje doručené oznámenia na časovej osi, čo je veľmi praktické. Kliknutím na Odkazy sa dostanete k ponuke nastavení až 19-tich vybraných funkcií a ich zobrazenie si môžete upraviť.

Samotná ponuka nastavení je rozdelená na dve časti - Všeobecné, kde nájdete základné nastavenia a Všetko, kde nájdete všetko ostatné. Okrem tradičných možností tu Huawei pridal množstvo ďalších funkcií a nastavení. Po kúpe telefónu odporúčam prejsť postupne každú jednu položku, pretože možnosti sú naozaj bohaté. V položke Nerušiť, známej z iOS, si nastavíte, ktoré kontakty sa vám v určený čas dovolajú, či od ktorých prijmete SMS správu, ostatné budú mať stopku. Ja to využívam v noci, nastavím si 23:30 až 7:00 a v túto dobu sa mi dovolajú len vybrané kontakty (rodina), pre ostatných budem nedostupná.

Určite si vyberiete aj z množstva príjemných zvonení, ktoré sú tu jemné a menej agresívne než u konkurenčných výrobcov.

V Centre upozornení priradíte každej aplikácii spôsob upozornenia, prípadne upozornenia v stavovej lište zakážete. V zozname Chránených aplikácií si zvolíte až štyri, ktorým dovolíte bežať na pozadí aj po vypnutí obrazovky. Položka Sieťové aplikácie ukazuje, ktoré aplikácie sú pripojené k sieti a máte tu možnosť si zvoliť, ktoré z nich môžu využívať mobilné dáta alebo len Wi-Fi sieť. Šikovné.

Zaujímavá je aj ponuka Ovládanie pohybom. Tu nájdeme možnosti stlmiť hovor preklopením, zobudenie obrazovky z režimu spánku dvojitým poklepaním a nakreslením gesta (písmena) na zamknutej obrazovke spustiť vybranú aplikáciu. Napríklad písmenom "C" spustíte fotoaparát aj pri zhasnutej obrazovke. je to rýchle a šikovné. V Navigačnom paneli máte na výber rôzne usporiadanie ovládacích softvérových tlačidiel, tu si zvolíte kombináciu tak, aby vám čo najviac vyhovovala.

Nechýba ani možnosť prispôsobiť si ovládanie telefónu len jednou rukou. Keď je táto funkcia povolená, potiahnutím prsta po navigačnej lište doľava alebo doprava sa obrazovka výrazne zmenší a posunie na jednu zo strán, čím sa zlepší ovládanie v jednej ruke.

Aplikácia Hovory ponúka všetko potrebné. Inteligentné vytáčanie, problém mu nerobí ani diakritika. Nad ním nájdeme posledné hovory a v lište si prepínate medzi číselníkom, kontaktami a správami. Do Filtra obťažovaní môžete pridať nielen telefónne čísla hovorov, ale aj z SMS správ. Počas hovoru sa na displeji okrem tradičnej ponuky zobrazuje aj možnosť vstúpiť do kalendára alebo si urobiť poznámku. Klávesnica ponúka prepracovanú funkciu T9 s vylepšenými návrhmi slov.

Fotoaparát patrí k tým lepším v strednej triede. Maximálne 13-megapixelové rozlíšenie dosiahnete len pri pomere strán 4:3, v tradičnom pomere 16:9 zhotovíte snímky v rozlíšení 10 megapixelov, čo na bežné fotografovanie stačí. V tomto rozlíšení môžete snímať aj v menej tradičnom formáte 1:1, to sa hodí napríklad pri zdieľaní fotografií na Instagrame. Možnosti nastavení fotoaparátu sú bohaté. Nechýba ani funkcia Dokonalá selfie, ktorou si vyhladíte tvár, zväčšíte oči, zúžite tvár, skrátka budete dokonalejší. Teda aspoň podľa Huawei.

Na snímanie fotografií môžete ako hardvérovú spúšť použiť niektorú z kláves hlasitosti a jej stlačením pri zablokovanej obrazovke aj fotoaparát rýchlo spustíte. Z režimov máte na výber automatiku, Najlepšia fotografia, HDR, Panoráma, zaostrenie na všetko (neskôr sa môžete rozhodnúť, na ktoré miesto na snímke bude zaostrené a miesto meniť), Vodotlač (na fotografii sa okrem miesta zobrazí aj údaj o počasí) a Zvuková poznámka (po nasnímaní fotografie máte 10 sekúnd na zvukový záznam). Nechýbajú samozrejme rôzne filtre a možnosti úpravy už zhotovených fotografií.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 45 MB, MPEG4; 1920 x 1088 b., 30 fps; celkovo: 69 MB / min.)

UKÁŽKA VIDEA PREDNEJ KAMERY (súbor 36 MB, MPEG4; 1280 x 800 b., 30 fps; celkovo: 69 MB / min.)

Podobne ako na iPhone, aj tu si prepínate posunutím prsta medzi možnosťami Skrášliť-Fotografia-Video-Časozberné snímanie. Počas záznamu videa, ktoré môže byť až vo Full HD kvalite, môžete použiť pauzu alebo zosnímať fotografiu. Zaostrovanie na blízky predmet neprebehne automaticky, ale až po dotyku prsta na displeji. Škoda. Inak nemám kvalite videa veľmi čo vytknúť.

FM rádio sklame absenciou RDS aj RT, takže nevidíte nielen meno interpreta a názov prehrávanej skladby, ale netušíte ani, ktorú stanicu vlastne počúvate, teda pokiaľ si nepamätáte frekvenciu. Poteší aspoň časovač vypnutia (od 10 do 90 minút). Rovnaký časovač nájdeme aj v aplikácii Hudba. Na prehrávanie hudby i vysielania z FM rádia môžete použiť aj reproduktor v spodnej stene, no kvalitou neoslní, ale je dostatočne hlasný a na posedenie na chate stačí.

Výbornou funkciou je aj rýchle vyhľadávanie v obsahu telefónu. Stačí potiahnuť prstom po domácej obrazovke smerom dole a zobrazí sa vám vyhľadávacie pole s klávesnicou. Zadáte počiatočné písmena mena kontaktu a hneď vidíte výsledky vyhľadávania. Šikovné a návykové.

Na správu spotreby nájdete v nastaveniach položku Úspora energie, kde si môžete sledovať stav využitia, optimalizovať problémy a nastaviť si úsporné režimy. Aj tu, tak ako inde, sú nastavenia naozaj podrobné. Pri bežnom používaní, asi hodine telefonovania, zapnutej synchronizácii, Wi-Fi a niekoľkých krátkych kontrolách webu mi telefón vydržal tak deň a pol. No aj tak som ho pre istotu pripájala každý večer k nabíjačke.

Výhody:

+ cena

+ dostatočný výkon

+ rýchle spustenie fotoaparátu stlačením tlačidla hlasitosti

+ používateľská nadstavba EMUI 3.1

+ spodná lišta prístupná pri zablokovanej obrazovke

+ časová os na notifikačnej lište

Nevýhody:

- veľmi lesklý displej

- FM rádia bez RDS a RT

- zadná plastová strana pôsobí lacným dojmom

- chýba tradičné menu

- občas oneskorené reakcie automatickej regulácie jasu

Orientačná cena: 220 €

Na jeden záber: Huawei P8 Lite

Záver

Huawei P8 Lite ma veľmi milo prekvapil a bez zaváhania by som ho odporučila niekomu, kto netúži po nadupanej novinke s najnovšími technológiami, ale uprednostní dobrý pomer cena / výkon. Veľkou devízou zariadení od Huawei je používateľská nadstavba plná rôznych nastavení a prispôsobení. S každou novou verziou sa ešte viac vylepšuje a tak to má byť. Samozrejme, s pribúdajúcimi funkciami sa môže stať, že sa systém postupne zahltí a spomalí. Keďže sme ho mali iba na prvý kontakt, budeme radi, keď sa podelíte o svoje skúsenosti po dlhšom používaní.

Nesklame ani 13 Mpix fotoaparát, aj keď snímky vysokej kvality čakať nemôžete, na bežné snímanie momentiek a nahrávanie videí úplne stačí a na svoje si prídu aj milovníci autoportrétov. Výdrž nenadchne, no ani nesklame. Pri silnejšej záťaži je to klasický jednodňový android. Pripomienky mám hlavne k lesklému displeji, keby na jeho kvalite v Huawei zapracovali, stratilo by sa jedno veľké mínus tohto inak veľmi vydareného modelu.

Diskusia k článku:

didovci 03.07.2015 - 12:12

Huawei P8 lite sa u mňa ohrial iba jeden deň a radšej som ho eshopu vrátil späť. Jedna z podmienok, pre ktorú som telefón bral - dual sim nepoužiteľná. Aj keď sa podarilo sim kartu načítať, nedalo sa z nej volať. Myslel som, že ide o chybu konkrétneho kusu. Vidím však, že problém nebol iba u mňa...

Marián Petrík03.07.2015 - 13:01 Trvalý odkaz

medzi mínuskami je, že chýba tradičné menu. no neviem, komu asi tak dnes menu chýba, keď už takmer každý výrobca vo svojej nadstavbe tento prvok nemá.

Peto03.07.2015 - 13:22 Trvalý odkaz

Mne to chýba.
Stále to používa Sony, Samsung, HTC, LG... To že Čína je iná, neznamená, že sú takí všetci...
Ale tento konkrétny mobil sa mi páči...

rtg03.07.2015 - 16:40 Trvalý odkaz

ja napriklad klasicke menu momentalne mam, ale viac sa mi paci a lepsie pracuje s mobilom, ktory ho nema, kazdopadne je to ale vec vkusu a zvyku

Nightmare03.07.2015 - 17:47 Trvalý odkaz

Tiez som bol zvyknuty na klasicke menu ale ako mam P6 a odnedavna Honor 6 tak si neviem vynachvalit
treba si zvyknut no nie kazdemu to vyhovuje

Celá diskusia 31 príspevkov