Samsung Corby (Samsung S3650)

PRVÝ KONTAKT s low-mid-endom Dotykový mobil s 2 Mpix fotoaparátom, podporou sociálnych sietí, EDGE a FM rádiom s RDS a RT.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: vlastný, TouchWiz,

procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz,

rozmery: 103 x 57 x 12 mm,

hmotnosť: 93 gramov (zistená: 93 g),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), TFT 262 144 farieb, 240 x 320 b., 42 x 52 mm, uhlopriečka 71 mm (2,8''), aktívny pohotovostný režim (widgety),

fotoaparát: 2 Mpix (1600 x 1200 b.), záznam videí (320 x 240 b.),

pamäť: 50 MB + microSDHC (do 8 GB), 2 000 kontaktov, 500 SMS správ,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (Samsung konektor), mass storage,

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS a RT), A2DP, rozpoznávanie hudby,

ostatné 1: Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, internetový prehliadač,

ostatné 2: prehliadač dokumentov,

batéria: AB463651BU, Li-Ion, 960 mAh,

výdrž: do 10 h hovoru / 540 h pohotovosti,

SAR: 0,752 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, UMTS, HSDPA, HSUPA, Wi-Fi, 3,5 mm jack, akcelerometer, videohovor, GPS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna,

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, stereo slúchadlá, farebné kryty, dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Na trhu sa nedávno objavila zaujímavá novinka. Samsung Corby je telefón určený najmä mladým ľuďom, o čom svedčí spojenie dotykového displeja a zjednodušeného prístupu k sociálnym sieťam ako MySpace, Facebook, YouTube či Flickr. Corby, alebo aj GT-S3650, je jednoduchší mobil s veľkým 2,8-palcovým displejom, dvojmegapixelovým fotoaparátom, podporou prenosov cez EDGE, FM rádiom s RDS a vymeniteľným zadným krytom. Poďme sa naň teda pozrieť bližšie.

Samsung Corby je zaujímavé malé vajíčko, ktoré svojim dizajnom pripomína mobily určené deťom. Svedčia o tom aj extravagantné farebné zadné kryty, ktoré sú dodávané v originálnom balení. My sme testovali verziu s

s nenápadnými červenými kružnicami. Corby je vyrobený z lesklých plastov, ktoré najmä na prednej časti výrazne zachytávajú odtlačky. Konštrukcia je pevná, no pri silnejšom uchopení počuť mierne vŕzganie zadného krytu. Predsa len, celú zadnú stranu telefónu tvorí odnímateľný tenký plast. Neodhadujem mu dlhú životnosť, no našťastie v balení nájdete ďalšie farebné varianty. To pridáva Corbymu na štýlovosti. Každý deň si môžete zladiť farbu telefónu so svojim outfitom. Uvítal by som aj priehľadný kryt, pod ktorý by ste si mohli dať obľúbenú fotografiu, podobne ako mala kedysi Nokia 3200. Telefón by bol razom originálnejší.

"Unikátom S3650 sú vymeniteľné zadné kryty. Tri rôzne by ste mali nájsť priamo v balení."

Prednú stranu tvorí dotykový displej s uhlopriečkou 2,8'' a trojica hardvérových tlačidiel. Prostredné slúži na návrat o úroveň späť, rovnako ako v modeli Star. V strednej časti pravej steny nájdete dvojicu tlačidiel. Vrchné slúži na uzamknutie displeja, spodné je spúšť fotoaparátu. Tú by som uvítal o kúsok nižšie, nakoľko pri fotografovaní automaticky chytím telefón tak, že mám ukazovák položený v spodnej časti pravej steny. Neraz sa mi stalo, že som namiesto spúšte displej zamkol. Našťastie sa pri takomto omyle fotoaparát nedeaktivuje a displej nevypne. V pravej stene taktiež nájdeme slot na pamäťovú kartu, ten je však dostupný až po odňatí krytu. Na zadnej strane telefónu je červeným lemom zvýraznený objektív dvojmegapixelového fotoaparátu. Chýba mu autofókus aj LED dióda. V spodnej časti sa nachádza mriežka reproduktoru. V ľavej stene sa nájdete dvojtlačidlo regulácie hlasitosti a krytý konektor pre nabíjačku a príslušenstvo. Samsung bohužiaľ použil svoj vlastný konektor namiesto microUSB. Opäť tak bude problém v budúcnosti zháňať nabíjačku, pričom od tohto roka budeme všetky nové telefóny nabíjať jednotným konektorom microUSB. V hornej časti ľavej steny sa nenápadne ukrýva aj otvor na pútko.

"Samsung bohužiaľ opäť použil svoj vlastný konektor namiesto microUSB."

Samsungu S3650 ma príjemne prekvapil. Nečakal som použitie kapacitnej technológie. Vďaka nej sa pracuje s telefónom oveľa pohodlnejšie. Na 2,8-palcovej uhlopriečke používa Corby rozlíšenie 240 x 320 bodov, čo je dostatočná hodnota na telefón tejto triedy. Viditeľnosť displeja na priamom slnku som nemal možnosť otestovať, no vo vonkajšom prostredí si vedie podstatne lepšie než Corbyho low-endoví kolegovia. Nastavenia displeja umožňujú meniť jas v piatich stupňoch, dĺžku podsvietenia či typ systémového písma. Na výber máte až zo štyroch typov. Prostredie telefónu je známe a bolo použité aj v ostatných dotykových modeloch od Samsungu (Preston, Star...). Pohotovostný režim je tvorený tromi domácimi obrazovkami, na ktoré si môžete uložiť . Nevýhodou Samsungu je, že widgety nie sú uzamknuté, a tak pri pohybe medzi obrazovkami sa veľakrát stane, že pohnete aj samotnými widgetmi. Widgetov je v pamäti pripravených dostatok, ak sa vám zunujú, ďalšie si môžete stiahnuť z webu. Jedným z lákadiel Samsungu Corby je aj Facebook widget, ktorý dokáže zobrazovať posledné statusy a upozornenia. Po kliknutí na ne vás však presmeruje na wapovú verziu servera, kde si svoje správy a komentáre môžete prečítať. Menu je taktiež po novom rozdelené do troch obrazoviek. V prvej sa nachádza hlavná ponuka (nastavenia, galéria, fotoaparát...), zvyšné dve zoskupujú odkazy na rôzne funkcie. Menu je možné prispôsobiť iba pripravenými témami. Prítomné sú štyri: čierna, zelená, červená a "cartoon". Za najvydarenejšiu považujem čiernu, hodí sa k celkovému dizajnu telefónu. Reakcie displeja na dotyk sú presné a poväčšinou aj rýchle. Sú však situácie kedy "to telefónu trvá". Nesmieme zabúdať, že Samsung Corby je slabšie vybavený mid-end. Preto mu tento občasný neduh odpúšťame.

"Jedným z lákadiel Samsungu Corby je aj Facebook widget."

Dvojmegapixelový

ma svojou kvalitou sklamal. Výsledné snímky sú miestami rozmazané a obsahujú výrazný šum. Pri fotografovaní Corby nezobrazuje náhľad vytvorenej snímky, a tak sa občas stane, že ani nepostrehnete kedy fotoaparát objekt odfotil. Nastavenia umožňujú vyberať z viacerých režimov fotografovania (smile shot, panorama), nastavovať jas, časovač, vyváženie bielej, farebné efekty či kvalitu. Nechýba ani nočný režim či možnosť aktivovať vodiace čiary. Video narháva v rozlíšeni 320 x 240 bodov a ponúka rovnaké možnosti prispôsobenia. O prezeranie snímok sa stará galéria, ktorá dokáže zobraziť obrázky vo forme zoznamu alebo matice.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 0,7 MB, MP4; obraz: 320 x 240 b., 15 fps, 400 kbps; zvuk: AMR, 12 kbps; celkovo: 3 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

"Dvojmegapixelový fotoaparát svojou kvalitou sklamal."

v mobiloch od Samsungu patrí vždy k tým vydarenejším, a to aj v low-endových modeloch. Corby nie je výnimkou. Skladby na pamäťovej karte dokáže roztriediť podľa interpretov, albumov a žánrov. Taktiež sú podporované zoznamy nových a posledne prehrávaných skladieb, ako aj užívateľsky vytvorených. Pri prehrávaní vidíte údaje o skladbe, obrázok albumu a ovládacie tlačidlá. Pripravených je aj niekoľko nastavení ekvalizéra, ktoré však nemôžete editovať. Prehrávanú skladbu môžete nastaviť ako tón zvonenia či odoslať cez e-mail alebo Bluetooth. Prehrávač funguje aj minimalizovaný, kedy sa na domácej obrazovke aktivuje widget. Pri prehrávaní na pozadí som postrehol mierne spomalenie reakcií telefónu, no nie je to nič katastrofické. Páči sa mi, že ovládanie hlasitosti funguje aj pri zamknutom displeji. Podržaním tlačidla pre stíšenie dokonca okamžite stlmíte hlasitosť na nulu. Prekvapil ma aj zadný reproduktor, ktorý hrá skutočne hlasno. To poteší najmä mladých ľudí, ktorí si často púšťajú hudbu z mobilu cez reproduktor. S hudobným prehrávačom súvisí aj funkcia "vyhľadať hudbu", ktorá dokáže detekovať skladby. Stačí cez mikrofón nahrať desaťsekundovú nahrávku, telefón ju automaticky odošle na server a zistí údaje. Vyhľadané názvy skladieb si môžete uložiť do pamäte.

"Zadný reproduktor hrá skutočne hlasno. To poteší najmä mladých ľudí."

Jednoduché FM rádio poslúži na počúvanie obľúbených hudobných staníc. Okrem RDS ponúka aj Radio Text, teda funkciu, ktorá zobrazí názov aktuálne prehrávanej skladby.

Samsung S3650 Corby obsahuje 50 MB vnútornej pamäte, ktorú môžete využiť na ukladanie multimediálneho obsahu. Pamäť kontaktov, správ či kalendáru bohužiaľ nie je zdieľaná. Päťdesiatku megabajtov môžete doplniť pamäťovou kartou microSDHC až do výšky 8 GB, čo postačí na ukladanie hudby a fotografií.

je základom každého mobilu. O rýchly prístup ku kontaktom sa v prípade Corbyho stará skratka na domácej obrazovke. Rovnako rýchly prístup poskytuje telefón aj k numerickej klávesnici, ktorá slúži na vytáčanie kontaktov mimo telefónneho zoznamu. Pri zadaní štvorice čísel zhodujúcich sa s kontaktom v pamäti, vám telefón ponúkne jeho vytočenie. Vyhľadávanie kontaktov je možné kinetickým skrolovaním, zadaním mena do vyhľadávača či rolovaním posuvníka. Na vybrané kontakty môžete okrem uskutočnenia hovoru odoslať aj správu či e-mail. Pamäť telefónu pojme až 2 000 kontaktov, ktoré môžete medzi pamäťami jednotlivo alebo skupinovo presúvať či kopírovať. Kontakt(y) môžete taktiež odosielať cez Bluetooth formou vizitky. Nokia E71 a E72 bezproblémov odoslané vizitky prijala, rozpoznala a uložila do telefónneho zoznamu. Samsung ponúka aj miniaplikáciu "kontakty s fotografiami" kde je zoznam najčastejšie vytáčaných kontaktov graficky spracovaný. Na pracovnú plochu si môžete umiestniť aj widget s piatimi obľúbenými kontaktmi, ktorý umožňuje na tieto čísla odosielať správy či uskutočniť hovory. V ponuke nechýba ani šesť profilov, ktoré si môžete plne prispôsobiť, no nie načasovať.

"Kontakt(y) môžete taktiež odosielať cez Bluetooth formou vizitky. Nokia E71 a E72 bezproblémov odoslané vizitky prijala, rozpoznala a uložila do telefónneho zoznamu."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync.

Multimediálne a textové

spája spoločný editor. Na písanie správ môžete využiť iba softvérovú alfanumerickú klávesnicu. Nakoľko Corby nemá akcelerometer, využiť ju môžete len v režime na výšku. Písanie je pomerne presné a rýchle, problém budú mať iba používatelia s väčšími palcami. Na dotykových Samsungoch mi prekáža umiestnenie medzerníka. Editor vložené fotografie do MMS správy nezmenšuje, ale ponecháva v pôvodnej veľkosti. Snímku oreže iba ak je väčšia než limit MMS správy (300 kB). Nastavenia umožňujú aktivovať doručenky a ukladanie odoslaných správ.

"Na písanie správ môžete využiť iba softvérovú alfanumerickú klávesnicu."

Jednoduchý

dokáže prijímať predmety alebo celé správy. Pri vkladaní prílohy do vytvorenej správy fotografiu nezmenší. Limit pre sťahovanie súborov je 5 MB, čo považujeme za zlepšenie oproti niekdajšiemu 1 MB. Automatické sťahovanie správ je možné každých 30 minút. Samsung prekvapil aj prítomnosťou blacklistu, ktorý dokáže blokovať správy nielen podľa adresy, ale aj podľa predmetu. Corby si poradí aj s prílohami, nakoľko mu nechýba prehliadač dokumentov.

"Pri vkladaní prílohy do vytvorenej správy fotografiu nezmenší."

TIP: V smartfónoch Nokia určite vyskúšajte Nokia Messaging v štýle služby BlackBerry.

Na prehliadanie

poslúži bohužiaľ iba technológia EDGE. Podpora sietí tretej generácie Samsungu S3650 chýba. V ponuke taktiež nenájdete ani podporu Wi-Fi. Tá bude implementovaná do vynovenej verzie S3650W, o ktorej sme písali v nedávnej novinke. Internetový prehliadač si poradí ako s wapovými, tak aj s webovými stránkami. Stránky môžete prezerať aj na šírku. Chýba práca s viacerými oknami naraz a podpora flash animácií. Každopádne, na bežné každodenné prezeranie webu možnosti Corbyho postačia. S prehliadačom úzko súvisí aj čítačka RSS, ktorú nájdete taktiež v menu.

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

sa nachádza v hlavnom menu. Budení môže byť viacero, každému z budíkov môžete nastaviť názov, čas, opakovanie či posunutie budenia. Okrem iného ponúka Corby aj možnosť nastaviť typ upozornenia, hlasitosť a tón vyzváňania. ponúka prepojenie s widgetom na pohotovostnej obrazovke. V základnom zobrazení ponúka mesačný náhľad. Chýba lišta so zobrazením aktuálnych denných udalostí. Kalendár pojme 300 záznamov a 50 výročí. Kancelársku výbavu ďalej dopĺňajú textové poznámky, diktafón, úlohy, kalkulačka (so základnými funkciami), časovač, prevodník, stopky a anglický výkladový slovník.

"Kalendáru chýba lišta so zobrazením aktuálnych denných udalostí."

V ponuke aplikácií nájdete položku Google, ktorá združuje aplikáciu Gmail a Google Maps. Nechýba široká ponuka hier. Tentoraz na vás čaká dokonca šesť kúskov. Samsung S3650 si poradí aj s minimalizáciou Java aplikácií a tým pádom aj multitaskingom.

Tipy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však už nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini zo stránky http://mini.opera.com.

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Samsung S3650 Corby mi vydržal na jedno nabitie priemerne dva-a-pol dňa. Túto hodnotu považujem za celkom slušnú, nakoľko som telefón aktívne využíval na telefonovanie, SMS a počúvanie hudby.

Výhody:

- kapacitný displej,

- hlasný reproduktor,

- prehliadač dokumentov,

- minimalizácia Java aplikácií,

Nevýhody:

- slabé foto,

- chýba akcelerometer,

- vŕzgajúci zadný kryt,

- posun widgetov pri listovaní domácimi obrazovkami.

Orientačná cena:139 € (4 187,50 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Samsung S3650 Corby je jedným z najlacnejších dotykových mobilov na našom trhu. S nízkou cenou zároveň ponúka aj pomerne slušnú funkčnú výbavu, ktorá postačí mnohým nenáročným užívateľom. Na Corbym sa mi páčil najmä kapacitný displej, skutočne hlasný reproduktor a možnosť minimalizovania Java aplikácií. Konkurenciou pre Samsung S3650 Corby budú najmä dotykové modely od LG, menovite LG KP500 Cookie či novší LG GD510 Pop.

Druhý názor

Richard Hombauer: Corby ničím extra zo série Samsungov nevyniká. Star vyzerá podstatne serióznejšie, má vyšší displej s väčším rozlíšením, 3 Mpix fotoaparát s autofókusom a mierne silnejšiu batériu. Corby zaujme skôr maličkosťami, a tak by som asi radil skôr investíciu do akciového Staru než Corbyho. Iná vec sú názory na dizajn či cenový rozdiel telefónov mimo akcie mobilného operátora. Je to typicky tínedžerský, ktorý v spojení s elegantným krytom môže zaujať aj ženy mladé duchom.

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Samsung

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 05.01.2010 - 20:09

ja: naco? ved je preston a star a ma to hrozny dizajn

anonymous03.09.2009 - 19:06 Trvalý odkaz

hellwet159: samsung uz nevie co vyrabat :D co sa nudia? :D

anonymous03.09.2009 - 21:51 Trvalý odkaz

chase: oválny tvar je zaujímavý hodí sa do ruky ale samsung
bleee neznásam ich software the best je MOTOROLA len skoda ze nic nove uz dlho nevyrobili

anonymous03.09.2009 - 21:53 Trvalý odkaz

knss: Naco? pre peniaze...
Inak tiez nevidim priestor pre tento model, kedy konecne spravia dajaky dotykovy mid-end, s aspon 2mpx foto s AF, s wifi, bt, microSD. S cenou do 180 by to bola jasna volba na telefon pre zabavu, alebo ako druhy telefon na net.

anonymous04.09.2009 - 00:43 Trvalý odkaz

vici55: lol jake vajco jak stare siemensi :D mam taky pocit ako keby robili stale ten isty telefon dokola len mu kryty menli....

Celá diskusia 90 príspevkov