Samsung Galaxy A7 - rival čínskych vlajkových lodí

Recenzia tenkého 5,5'' Full HD smartfónu s 13 Mpix fotoaparátom a 2 600 mAh batériou. Jeho použiteľnosť stúpne aktualizáciou na Android 5.x.

Časy, kedy sme sa Samsungom posmievali za lacnú plastovú konštrukciu aj pri jeho navybavenejších smartfónoch, sú zrejme definitívne preč. Ťažisková S6 priniesla sklo, S6 edge nádherný zaoblený displej a oveľa hodnotnejšie už vyzerajú aj mobily o level pod nimi. Napríklad taký tabletofón Galaxy A7.

Hoci by prvé písmeno abecedy mohlo znamenať lacnejšie spracovanie a výbavu, opak je pravdou. Smartfónu dominuje 5,5-palcový Full HD displej doplnený tradičným hadvérovým tlačidlom Domov a dvojicou jeho senzorových a podsvietených kamarátov pre návrat o krok späť a vstup do ponuky multitaskingu.

ikona

Základné info: Samsung Galaxy A7Najväčší zástupca radu Galaxy A s tenkým, kovovým unibody telom, 5,5'' Full HD displejom, osemjadrovým procesorom, 13 Mpix fotoaparátom, LTE, NFC a 2 600 mAh batériou.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Čelný panel je tvorený technológiou AMOLED. Pri ostatných výrobcoch je skôr na ústupe, Samsung sa jej stále drží. Displej má parádnu jemnosť zobrazenia, vynikajúce pozorovacie uhly a priemernú čitateľnosť na priamom slnečnom svetle. Galaxy A7 tu však nevyniká skôr vďaka nastaveniu automatiky regulujúcej intenzitu podsvietenia. Výrobcu už dlhšie podozrievam z toho, že uprednosťnuje lepšiu výdrž na jedno nabitie a obrazovka nesvieti tak, ako by som chcel. V notifikačnej lište však môžem automatike prikázať upraviť jej odhad v intervale od -5 do +5 bodov (a vonku som často používal práve najvyššiu hodnotu). Potom je všetko v poriadku, ale pri väčšine smartfónov som zvyknutý jas vôbec neriešiť - tu párkrát do týždňa siaham po posuvníku…

V nastaveniach zobrazenia sú k dispozícii aj štyri nastavenia režimu obrazovky, no subjektívne ich všetky hodnotím ako mierne presaturované (teplejšie farby) než by sa patrilo, majitelia Samsungov však budú zvyknutí. Netreba ale zabúdať na bezprecedetnú výhodu AMOLED-ov - vypínanie jednotlivých pixelov pri zobrazovaní čiernej farby. Čierny text vyzerá parádne, násobne lepšie než pri najlepších LCD-čkach súčasnosti. Dokonca som neodolal a absolútnu čiernu používal aj namiesto tapety na základnej a blokovacej obrazovke. Navyše to šetrí batériu.

Nezabudnime však na ostatné strany smartfónu, chrbát s vystupujúcim fotoaparátom (neprekážal mi, aspoň uvoľnuje zvuk z reproduktoru v každej situácii aj pri položení na stôl) i boky sú z hliníka. Audio jack skončil dole, vypínač napravo a regulácia hlasitosti oproti. Takáto unibody konštrukcia (s nevymeniteľnou batériou a zásuvkami pre SIM a microSD kartu) vyzerá výborne a drží sa lepšie než prakticky na chlp rovnako veľký iPhone 6 Plus. Samsung je dokonca o niečo tenší, no rozhodne nemáte pocit, že sa vo vrecku môže poškodiť. O "plusko" som sa aj vďaka mediálnej masáži neustále strachoval.

Nápad natrieť hliníkový rám obyčajnou bielou farbou je však hlúpy. Napríklad také HTC One M9 má svoj zlatý rám vyrobený eloxovaním a niečo vydrží. Naša A7 bola po okrajoch nepríjemne dobitá a vyzerala horšie než 1,5 roka starý každodenne používaný iPhone 5S bez puzdra s podobne exponovanými hranami. Odporúčam teda zvážiť kúpu obalu. Podobne citlivý však bol aj čierny iPhone 5 a možno sa Samsung do budúcna poučí.

Grafická nadstavba TouchWiz prešla od mojej poslednej skúsenosti s ňou zopár zmenami a teraz vyzerá oveľa decentnejšie a jednoduchšie. V smartfóne prekvapivo nenájdete takmer žiadny vopred nainštalovaný balast. Okrem asistentky S Voice dupľujúcej Google Now a vlastného obchodu zdvojujúceho Google Play takmer nič. Výborne, držím v ruke vôbec Samsung?

Beh systému zostal po celý čas bleskový, zo 16 GB vnútorného úložiska som mal k dispozícii 10,5 GB a slot pre pamäťovky, čo tiež nie je zlé. Operačná pamäť s veľkosťou 2 GB bola často využívaná naplno, ale to v prípade Androidu nevadí, ak je takto dobre odladený. Testovali sme verziu s osemjadrovým Snapdragonom 615.

Notifikačná lišta ponúka množstvo rýchlych prepínačov. Úvodnú päticu môžete odsunúť ďoľava a zobraziť pár ďalších, alebo všetky naraz po prepnutí tlačidlom či stiahnutím zoznamu dvoma prstami naraz. Nechýba ani NFC, šetrenie energie obmedzením výkonu, vypínaním dátových prenosov na pozadí, vypnutím farieb (spomínal som, že AMOLED šetrí pri zobrazení čiernej) či extrémny režim povoľujúci len telefonovanie, SMSky a základné browsovanie. Poteší aj ovládanie displeja v rukaviciach, mód Nerušiť či Súkromný režim. Sledovanie vašich očí a udržanie rozsvieteného displeja počas pohľadu naň je stále zbytočnosť.

Samsung Galaxy A7 bežal na Androide vo verzii 4.4.4 a mne update na Lollipop veľmi chýbal. Aktualizácia by však mala na modely A3, A5, A7 a Note 2 doraziť už v júni tohto roka. Zatiaľ som bol sklamaný z jednoduchej uzamykacej obrazovky, ktorá ponúka prakticky len rýchlu skratku k fotoaparátu a počasie pre aktuálnu lokalitu. O mesiac snáď pribudnú aj bohaté notifikácie na zmeškané udalosti. Momentálne sa tu cez celý displej zobrazí iba notifikácia z Facebooku a doručená SMS-ka, no napríklad e-maily už nie.

Vizuálne osviežiť potrebujú aj aplikácie pre telefonovanie a posielanie textových správ. Funkcie im nechýbajú (snáď len denník hovorov mohol byť už pri úvodnom inteligentnom číselníku rozpoznávajúcom aj diakritiku), no oproti riešeniu na nových Galaxy S6 a S6 edge na nich poznať zub času. Zdeformované sú aj fotografie kontaktov, no hádam sa sľubovaný Lollipop neomešká.

Až detsky vyzerajúce bublinky textových správ možno pohodlne zväčšovať a zmenšovať prstami alebo tlačidlami hlasitosti. Šikovné je aj naplánovanie SMS-ky na určitý čas. Telefón ju potom odošle automaticky. Na prijatú SMS-ku či neprijatý hovor telefón upozorňuje opakovane - zavibruje pri každom rozsvietení displeja.

Pochváliť musím aj klávesnicu so samostatným číselným riadkom. Píše sa na nej veľmi dobre, obvzlášť po aktivovaní vibračnej odozvy. Len tá predikcia textu… Dokáže bezproblémovo fungovať kľudne so slovenčinou, angličtinou a nemčinou zároveň a spoľahlivo medzi nimi prepínať aj bez prispenia používateľa. Nechápem však, prečo mi tvrdošijne do stredu viet vkladala "A", "V" či "S" ako veľké písmená. Privádzalo ma to do šialenstva, obyčajne sa na predikciu dokážem spoľahnúť a pracovať s ňou veľmi rýchlo. Toto však nemá žiadnu logiku.

V systéme nechýba FM rádio s automatickým vyhľadaním staníc, bohužiaľ zrejme bez prítomnosti RDS. V balení však chýbali originálne slúchadlá a počas testovania som používal vlastné. Mimochodom, pripojenie ear-podov od Apple vždy vyústilo do bizarnej hlášky o studenej batérii. Asi konkurenčný boj…

Lákavou funkciou veľkých Samsungov je rozdelenie obrazovky na dve časti. Stačí túto funkciu povoliť v rýchlych prepínačoch v hornej lište a v multitaskingu sa pri kompatibilnej aplikácii zobrazí príslušná ikona. Rozdelovanie však nefunguje so všetkými aplikáciami tretích strán. Facebook áno, Twitter napríklad nie. Natívny videoprehrávač sa napríklad v takomto okne zobrazuje automaticky, prepnutie na fullscreen si vyžaduje kliknutie na malú bodku (ktorou sa nastavuje veľkosť či výmena oboch okien) a ručné potvrdenie celoobrazovkového módu.

To sme hovorili o horizontálnom rozdelení obrazovky. Systémové aplikácie, napríklad kalendár či prehrávače, však môžu byť aj v menšom plávajúcom (kontextovom) okne. Stačí ich povoliť a stiahnuť diagonálnym gestom z horného rohu krížom cez obrazovku. Niekedy to však chce viac pokusov, gesto vysúvajúce notifikačnú lištu je totiž veľmi podobné…

Nadstavba TouchWiz je už v Androide 4.4.4 dospelejšia a jednoduchšia. Lollipop ju posunie ešte ďalej. Zaslúži si pochvalu a väčšina výčitok z minulosti už neplatí. Samsungu prospela dohoda z Googlom a odstránenie vlastných dupľujúcich riešení, ktoré boli často horšie. Zostal len už spomínaný S Voice, Poznámky či vlastný kalendár. Tomu však nemám čo vyčítať.

Fotoaparát ponúka samostatnú spúšť pre statické snímky i video. Trinásťmegapixelové maximum je k dispozícii iba v režime 4:3, širokoúhly 16:9 ho oreže na 9,6 Mpix. Prostredie i ostrenie a expozícia sú rýchle, skratky v podobe módu merania, ISO nastavení a blesku možno uložiť do jedného z troch prispôsobiteľných slotov. Zvyšok bude dostupný za kolieskom nastavení. To je dobrý kompromis.

Takto vytiahnuť bohužiaľ nemožno HDR. Nájdeme ho ako scénický režim, to je bohužiaľ stará boľačka ešte z čias Galaxy S5-ky. Zaujať môže aj 360° panoráma. Režim Viac efektov zachytí viac snímok a potom by mal vedieť vybrať najlepšiu či vymazať neželané objekty (prechádzajúce auto cez záber a podobne). Nie vždy však ponúkne všetky možnosti, aktivujú sa skôr náhodne podľa obsahu zachytenej scény. Aj burst mode (sériové snímanie) by sme chceli automaticky počas držania spúšte a nie ako samostatný kdesi zahrabaný režim. Aplikácia fotoaparátu je tak softvérovo cca o rok pozadu, no Lollipop jej určite pomôže.

Čip a optika sú však v poriadku. Viac než v poriadku. Fotografie majú dostatočné rozlíšenie, minimum šumu a oproti displeju aj skutočne verné farby. Dostal som možnosť zachytiť podobný záber v zlých svetelných podmienkach aj s nadupaným iPhonom 6+ a práve Galaxy A7-ka priniesla reálnejšie farby (iPhone ich ladil príliš do žltej).

Predná kamera so svojimi 5 Mpix a takisto Full HD videozáznamom príliš nezaostáva. Poteší aj priebežná informácia o veľkosti nahrávaného videa v megabajtoch. Aj pohyblivé obrázky zaznamenané hlavným snímačom ponúknu dobrý výsledok, možno by však mohli byť svetlejšie v horších podmienkach. Pozor aj na mikrofón, ktorý si ľahko môžete zakrývať prstami.

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 102 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 130 MB / min.)

Reprodukcia hudby z hlasitého reproduktora je dostatočne výrazná a ozvučí aj veľké miestnosti, kvalita výstupu je však priemerná. Spomenúť sa oplatí ešte typicky hlučnejšie vibrácie celého zariadenia. Nevedno, či je to samotným motorčekom alebo vystúpenou šošovkou, ktorá po stole viac skáče. Niekedy sa to môže hodiť, niekedy nie.

Samsung Galaxy A7 bez problémov zvládal aj náročné využívanie počas celého dňa. Pravidelne som sa dostával na úroveň približne 16-18 hodín používa a aj najťažšie dni zvládal s 20 % zostávajúcej energie. A to som často cestoval a používal dáta v horšom pokrytí. Príjem signálu však bol o niečo horší ako bolo bežné. Na mnohých miestach (vo vlaku BA-TT), kde väčšina smartfónov ešte načítanie webovej stránky zvládne, A7-ka kapitulovala. Možno daň za kovovú konštrukciu? Citlivosti na signál z Wi-Fi routera sa však tento problém netýkal.

Výhody:

+ AMOLED displej so skutočnou čiernou

+ rýchly chod systému, ľahšia grafická nadstavba

+ rýchle nabíjanie, dobrá výdrž

+ šikovné rozdeľovanie obrazovky na dve polovice

+ sľúbený update na Lollipop v júni 2015

+ dobrá výdrž na jedno nabitie

Nevýhody:

- automatický jas niekedy potrebuje pomôcť (v rozmedzí -5 až +5 b.)

- okraje smartfónu náchylnejšie na poškodenie

- nelogické vkladanie veľkých písmen prediktívnou klávesnicou

- chýbajúca optická stabilizácia

- Android 4.4.4 prináša staršie prostredie (vyrieši 5.0)

- slabší príjem signálu (mobilných dát)

Orientačná cena: 432 €

Na jeden záber: Samsung Galaxy A7

Záver

Samsung Galaxy A7 je veľmi pekný prístroj z hodnotných materiálov s výborným Full HD displejom. Aj AMOLED technológia môže byť lákavou alternatívou k LCD-čkovej väčšine. Použitie čiernej tapety na pozadí skutočne stojí za vyskušanie. Škoda len povrchovej úpravy hrán, ktorá toho príliš veľa nevydrží.

Dobrý displej, fotoaparát a výkonný hardvér dokonca do určitej miery znesú aj porovnanie so smartfónmi o triedu vyššie - napríklad taký iPhone 6+ má rovnako veľký displej, rovnaké rozlíšenie a prakticky totožné rozmery. A7-ka ponúkne dokonca slot na microSD karty navyše a nižšiu cenovku. Razom by ste na ňom chceli ešte čítačku odtlačkov a optickú stabilizáciu fotoaparátu.

Tie by však zdvihli cenovku, ktoré v súčasnej výške môže zlákať aj záujemcov vlajkovú loď Galaxy S6 či niektorý model zo série Note. Uhlopriečka na úrovni 5,5” je viac ako ponúkne S6-tka, Full HD rozlíšenie postačí a 16 GB úložisko vylepší microSD karta.

Ak nepotrebujete tak dobrý fotoaparát, možno je to jasná voľba. Avšak až po príchode aktualizácie na Android 5.0 Lollipop (zrejme v júni). Staršia verzia prostredia už vyzerá vráskavo a prostredie či logika Fotoaparátu a Telefónu vyslovene nestačia ani na modely lacnejších značiek.

foto s HDR

foto s HDR

foto s HDR

foto z prednej kamery

panorama

Diskusia k článku:

Juraj 23.06.2015 - 16:42

tych 432e je fakt len orientacna cena aktualne sa da vsak zohnat na heureke uz aj za cca 360e po spominanom update na lolipop to bude celkom stylovy fon z kovu a za taku cenu celkom fajn volba dlho som ho tiez zvazoval ale nakoniec som sa rozhodol ist radsej do K3 note aj koli vykonu a hlavne lakavej cene o dost lepsia volba..a az na par drobnych nedostatkov(ako napr nemoznost odstranit niektore appky nie uplne dokonaly sk preklad a pod) musim poklepat zatial maximalna spokojnost!len za to ze je to samsung a ze je z kovu dat o cca 2 stovky viac pri celkovom nizsom vykone je dost divne

ondrakomous23.06.2015 - 17:50 Trvalý odkaz

dat tolik negativu samsungu, redakce fonysk je podplacena.

Nightmare23.06.2015 - 20:07 Trvalý odkaz

no ale fotky su pekne co z toho lezu

ondrakomous23.06.2015 - 20:58 Trvalý odkaz

naprostej souhlas, je to dalsi hrebicek do rakve levnym kompaktnim fotoaparatum.

Lukas23.06.2015 - 21:34 Trvalý odkaz

hm zas dali "silnu"bateriu a cisnke fony sa nahrabe ani z polovice(xiaomi,one,meizu,,,)

Celá diskusia 17 príspevkov