Nokia X6

RECENZIA smartfónuDotykový mobil s OS Symbian, 5 Mpix fotoaparátom, LED bleskom, podporou HSDPA, Wi-Fi, GPS a 16 GB pamäťou.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Symbian S60 9.4 5th edition,

procesor: 434 MHz, ARM 1136JF-S

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 111 x 51 x 14 mm,

hmotnosť: 122 gramov (zistená: 120 g),

displej: aktívny, dotykový (kapacitný), TFT 16 777 216 farieb, 360 x 640 b., 40 x 70 mm, uhlopriečka 80 mm (3,2''), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix, duálny LED blesk, autofókus, záznam videí (640 x 480 b.),

pamäť: 128 MB RAM (123 MB k dispozícii) + 512 MB ROM (311 MB k dispozícii) + 15,3 GB,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online), Wi-Fi (802.11 b/g),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné 1: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, TV-Out,

batéria: BL-5J, 1 320 mAh,

výdrž: do 8 h hovoru / 400 h pohotovosti / 35 h hudby,

SAR: 1,11 W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, pamäťové karty, HSUPA,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna.

Obsah balenia:

telefón, batéria BL-5J, nabíjačka AC-8E, stereo slúchadlá WH-701, USB kábel, DVD, potrebné dokumenty.

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia X6 je dlho očakávaná novinka z dielne fínskeho výrobcu, silný konkurent Sony Ericssonu Vivaz. Pýši sa veľkým a jemným displejom, podporou dátových prenosov cez HSDPA a Wi-Fi a zabudovaným GPS s bezplatnou aplikáciou Ovi Maps. Takmer ideálna kombinácia funkcií za pomerne nízku cenu robí tento telefón veľmi atraktívnym.

Nokia X6 je telefón klasickej konštrukcie s veľkým dotykovým displejom. Telo je vyrobené z plastov, na kovové prvky zabudnite. Napriek tomu X6-ka nepatrí medzi malé a vonkoncom nie ľahké telefóny. Hmotnosť 122 gramov je dostatočne cítiť - všetko je ale o zvyku. Na prvý pohľad sa X6-ka javí ako veľký telefón, no ja považujem tieto rozmery za ideálne. Možno by som však uvítal nejaký ten milimeter dolu z hrúbky.

sa nesie v štýle dotykových smartfónov od Nokie, no výrobca sa našťastie nerozhodol pokračovať v zaužívanom trende kopírovania modelu 5800 XpressMusic. Predná strana obsahuje hneď niekoľko prvkov. Okrem veľkého 3,2-palcového displeja vás určite potešia aj tri hardvérové tlačidlá. Nechýba ani dotykové tlačidlo XpressMusic, ktoré spúšťa multimediálnu ponuku či predná kamera na videohovory. Pravá strana obsahuje klasické tlačidlá v ešte klasickejšom poradí. V spodnej časti sa nachádza spúšť fotoaparátu, približne v polovici nájdete mechanický posuvník (slúži na uzamknutie displeja) a vo vrchnej časti na vás čaká dvojtlačidlo ovládania hlasitosti. Zadná strana je pomerne jednoduchá. Tvorí ju odnímateľný tenký plastový kryt, ktorý v hornej časti obsahuje objektív fotoaparátu s duálnym LED bleskom. Kryt ma prekvapil svojim materiálom. Obávam sa, že pri častom odnímaní sa môžu nožičky, ktoré ho držia, zlomiť a zadný plastový kryt tak nebude poriadne držať. Ľavá strana ukrýva dvojicu reproduktorov a krytý slot pre SIM kartu. Nesmiem zabudnúť ani na vrchnú stranu, ktorá obsahuje vypínacie tlačidlo, otvor pre tenkú nabíjačku, 3,5 mm jack a microUSB konektor. Pozor, tým Nokiu X6 nenabijete.

"Obávam sa, že pri častom odnímaní zadného krytu môže prísť k jeho nalomeniu."

Hlavným ovládacím prvkom je

. Najdôležitejšou zmenou oproti predchádzajúcim dotykovým modelom je použitie kapacitnej technológie. Jeho výhodou je, že na displej nemusíte vyvíjať tlak, pre potvrdenie stačí len jemný dotyk. Druhým plusom je, že nereaguje na bežné predmety, a keď ho zabudnete zablokovať, nevytočíte nevedomky vo vrecku alebo taške žiadneho kolegu či kamaráta. Displej používa rozlíšenie 360 x 640 bodov na 3,2-palcovej uhlopriečke. Viditeľnosťou v exteriéroch patrí medzi tie vydarenejšie, no odleskom sa úplne nevyhnete. tvorí domáca obrazovka, na ktorú si môžete umiestniť obľúbené kontakty, skratky k aplikáciám či prepojenie s e-mailovým klientom, kalendárom a hudobným prehrávačom. Menu telefónu si môžete plne prispôsobiť. Okrem usporiadania položiek je možné vytvárať nové priečinky či zmeniť vzhľad menu (ikony, zoznam). Potešila ma prítomnosť kinetického skrolovania v celom menu. Rýchlosť reakcií je výborná, pri vypnutí grafických efektov témy (prechody, atď.) docielite ešte plynulejší chod telefónu. Nokia X6 ma svojou svižnosťou príjemne prekvapila. Nastavenia displeja umožňujú zvoliť si silu a dĺžku podsvietenia, ako aj veľkosť písma.

"Najdôležitejšou zmenou oproti predchádzajúcim dotykovým modelom je použitie kapacitného displeja."

Nokia X6 je multimediálny telefón, o čom svedčí aj prítomnosť päťmegapixelového

s objektívom podľa Carl Zeiss. Ten dopĺňa duálny LED blesk a autofókus. Výsledné fotografie sú výbornej kvality, či už pri prezeraní v mobile alebo v počítači. Ich kvalitu môžete, ako vždy, posúdiť z našej galérie. Fotografovanie prebieha štandardne na šírku. Hľadáčik tvorí takmer 3/4 displeja, zvyšok patrí lište so skratkami. Možnosti prispôsobenia sú skutočne široké - nastaviť môžete režim scény, samospúšť, farebný tón, vyváženie bielej, expozíciu, ISO, kontrast či ostrosť. Pri fotografovaní vám pomôže aj duálny LED blesk v automatickom režime či režime redukcie červených očí. Vnútorná pamäť postačí na niekoľko tisícok fotografií v maximálnom rozlíšení, takže o miesto sa skutočne nemusíte báť. Video dokáže Nokia X6 nahrávať v maximálnom rozlíšení 640 x 480 bodov. Pri tvorení videí si môžete pomôcť aj LED bleskom. Nastavenia sú mierne obmedzené, ponúkajú možnosť meniť režim, vyváženie bielej a farebný tón.

"Telefón žiaľ nepodporuje formáty DivX a XviD."

Na prezeranie fotografií slúži galéria, ktorá triedi snímky podľa dátumu. Samozrejmosťou je prítomnosť úprav a odosielania obrázkov viacerými spôsobmi. Pri odosielaní snímok e-mailom Nokia X6 nezmenšuje fotografie a odosiela ich v plnej veľkosti. Reakcie galérie sú pri načítavaní miniatúr pomalé, samotné prezeranie snímkov na celý displej je však plynulé. Vďaka dostatočne veľkému displeju si v Nokii užijete aj prezeranie videí (či už nahrávaných alebo skomprimovaných). Telefón bohužiaľ nepodporuje formáty DivX a XviD.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 7 MB, MPEG4; obraz: 640 x 480 b., 30 fps, 2763 kbps; zvuk: AAC, 96 kbps; celkovo: 21 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Hudobný prehrávač je známy zo smartfónov radu XpressMusic. Prepracované funkcie so známym a jednoduchým prostredím vždy potešia. Možnosti sú široké, hudbu triedi prehrávač podľa interpretov, albumov, skladateľov a žánrov. Nechýba ani tvorba playlistov. Nastavenia umožňujú meniť ekvalizér (šesť typov), rozloženie hlasitosti slúchadiel, aktivovať rozšírené stereo či zosilňovač basov. Vďaka 3,5 mm jacku môžete k Nokii X6 pripojiť akékoľvek slúchadlá, no aj tie v základnom balení sú výbornej kvality. Tá sa rovná slúchadlám v cenovej hladine 30 €. Výhodou dodávaných slúchadiel, ktorých plochý kábel len ťažko zamotáte, je zabudovaný ovládač s tlačidlami na príjem hovoru, zmenu hlasitosti, pozastavenie a posun medzi skladbami. Hudobnú výbavu dopĺňa

. Podporuje príjem RDS signálu, a dokonca aj Radio Textu. Na displeji tak vidíte názov aktuálnej rozhlasovej skladby a nie len stanice. Škoda, že Nokii X6 chýba FM vysielač.

"Zabudované FM rádio podporuje príjem RDS signálu a Radio Textu."

Novinke od Nokie samozrejme nechýba zabudovaný GPS modul. Využiť ho môžete s aplikáciou Ovi Maps 3.0, ktorá je odnedávna prístupná bezplatne.

sa tak stáva atraktívnejšie a dostupnejšie. Samozrejme, môžete si zaobstarať aj profesionálnejší a kvalitnejší navigačný softvér, napríklad priamo do mobilu prostredníctvom Ovi Store. GPS modul som však vyskúšal práve so zabudovanými mapami od Nokie. Vyhľadávanie polohy je rýchle, navigovanie spoľahlivé. Páčilo sa mi automatické otáčanie displeja podľa tzv. kompasu.

Slot na pamäťovú kartu v telefóne nehľadajte. Nokii X6 totiž chýba podpora microSD, uspokojiť sa budete musieť s 16 GB alebo 32 GB priestoru, podľa verzie. Ten však v oboch bohate postačí na obľúbené MP3-ky, videá či fotografie. Operačná pamäť má kapacitu 128 MB, Nokia mohla v X6-ke použiť aspoň dvojnásobok.

"Nokii X6 chýba podpora kariet, uspokojiť sa budete musieť s 16 GB priestoru."

sa nedočkali žiadnych zásadných zmien. Prostredie a možnosti kontaktov sú rovnaké. Aplikácia kontakty je už tradične prepojená s Ovi kontaktami. Pri vyhľadávaní mien nechýba kinetické skrolovanie (na štýl iPhone) či postupné zadávanie znakov, ktoré platí na mená a priezviská. Zo základných funkcií mi chýbalo inteligentné vytáčanie z domácej obrazovky, čiastočne ho však nahrádza umiestnenie obľúbených kontaktov na domácu obrazovku. Telefónny zoznam má neobmedzenú kapacitu, uložiť si teda môžete niekoľko tisícok viacpoložkových kontaktov. S telefonovaním súvisia aj profily. Prítomná je klasická šestica profilov s možnosťou načasovania.

"Pri vyhľadávaní mien nechýba kinetické skrolovanie."

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Textovú komunikáciu zastupuje spoločný editor a schránka pre SMS a MMS. Na písanie textu môžete využiť tradičnú

klávesnicu či na celý displej. Rozpoznávanie písma absentuje kvôli kapacitnému displeju. Nastavenia umožňujú ukladať odoslané správy, takisto nastaviť ich počet, meniť veľkosť písma či nechať si zobraziť správy formou konverzácií.

Pri nastavovaní e-mailového konta vás telefón vyzve na používanie aplikácie Nokia Messaging. Po odmietnutí vás upozorní na nutnosť manuálneho kontrolovania schránky v prípade používania zabudovaného klienta. Jeho reakcie sú pomerne rýchle, dokáže využívať protokoly POP3 a IMAP4. V nastaveniach si môžete zvoliť počet jednorázovo stiahnutých správ. Ako som už spomínal, automatickú kontrolu neponúka, schránku si musíte kontrolovať sami.

Zmeny nenastali ani v oblasti

. Stále sa jedná o ten istý, ktorý nedokáže pracovať s viacerými oknami naraz, jedine pri vyskočení automatického pop-up okna. Odporúčam prehliadač nahradiť Operou Mobile 10, ktorá je výkonnejšia, rýchlejšia a ponúka viacero zaujímavých funkcií. Mnohých používateľov internetu zaujme zabudovaný kvalitný Facebook klient, ktorý je prístupný aj z domácej obrazovky. Na internet sa môžete pripojiť prostredníctvom GPRS, EDGE, UMTS alebo HSDPA (do 3,6 Mbps). Škoda absencie rýchlejšieho HSDPA či HSUPA. Využiteľnosť Nokie X6 ako modemu tak klesá. Nechýba atraktívne Wi-Fi, na lokálne prenosy poslúži Bluetooth a microUSB konektor. Nokia do balenia nepochopiteľne opäť pridala veľmi krátky USB kábel.

"Škoda absencie rýchlejšieho HSDPA či technológie HSUPA."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

O organizovanie času sa postará viacero aplikácií. Budíkov si môžete aktivovať hneď niekoľko. Nechýba možnosť nastaviť dni opakovania, čas odkladu či tón budenia. Kalendár ponúka denný, týždenný a mesačný náhľad. Bohužiaľ však chýba spodná lišta, ktorá zobrazuje aktívne denné záznamy. Organizačné funkcie ďalej zastupujú poznámky, kalkulačka, prevodník či prekladový slovník. Prehliadač dokumentov chýba.

"Vo výbave Nokie X6 chýba prehliadač dokumentov."

V prípade operačného systému Symbian je samozrejmosťou aj podpora doinštalovania ďalších aplikácií a multitaskingu. Na sťahovanie nových aplikácií slúži Ovi Store, ktorý ponúka prístup k niekoľkým stovkám programov, tapiet, tém či zvonení. V Nokii X6 nájdete aj tri hry, a to: Asphalt 4: Elite Racing, DJ Mix Tour a Spore.

Výdrž Nokie X6 je vďaka 1 320 mAh batérii dobrá. Pri bežnom používaní a nepravidelnej kontrole e-mailov mi telefón na jedno nabitie vydržal približne dva dni.

Výhody:

- Nokia Messaging a Ovi Store,

- FM rádio s RDS a RT,

- výborný hudobný prehrávač,

- kapacitný displej,

Nevýhody:

- HSDPA iba do 3,6 Mbps,

- chýba prehliadač dokumentov,

- tenký plastový zadný kryt,

- iba 128 MB RAM.

Orientačná cena: 340 € (10 242,80 Sk) (epicentrum.sk)

Záver

Nokia X6 je smartfón, na ktorý čakalo viacero ľudí. Pri predstavení vyzeral skutočne lákavo, no po týždennom používaní mi už neprišiel taký špeciálny. Zmena v podobe kapacitného displeja bola viac než vítaná, telefón sa vďaka nemu ovládal oveľa lepšie, no žiadny ďalší extrémny prínos v X6-ke nevidím. Navigácia, 16 GB pamäte, Wi-Fi, HSDPA...to všetko tu máme už dlho a vo viacerých modeloch, preto mi Nokia X6 nepríde taká výnimočná. Každopádne ide o výborný telefón s rovnako výbornou funkčnou výbavou. Prekvapila ma aj cena, ktorá sa pohybuje na úrovni 340 €. Konkurenciu vidím v aktuálnej novinke Sony Ericsson Vivaz od Sony Ericssonu či v staršom Samsungu i8910 HD. No ak by som sa mal rozhodnúť, vezmem si radšej Nokiu, a to vďaka prítomnosti Nokia Messagingu a Ovi Storu.

Druhý názor

Richard Hombauer: Doslova šokujúca bola pre mňa informácia o absencii prehliadača dokumentov. Tak Nokia poráža konkurentov z dielní Sony Ericssonu a Samsungu podporou Ovi store či aplikáciami Nokia Messaging (Nokia e-mail), Ovi Maps a podobne, a potom to pokazí takou banalitou. Cenovú ponuku z e-mailu si tak na novej X6 práve vybalenej z krabice nepozriem. X6 tiež vyčítam chýbajúce nabíjanie microUSB konektorom. Tým ale moja kritika skončila. X6-ka je vydarený smartfón s takmer dokonalou výbavou a už je len vecou vášho vkusu, finančných možností a individuálnych požiadaviek, či vám X6 vyhovie viac než Sony Ericsson Vivaz či niektoré Samsungy (napríklad i8910 HD). Ja by som asi volil Nokiu, a to z dôvodov, ktoré spomínal Michal: Nokia Messaging, Ovi Store a bezplatné Ovi Maps.

Produktová stránka: Nokia X6

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s OS Symbian S60 a S80

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 26.03.2010 - 11:29

Mailox: V posledné týždne som si všimol,že nokia podstatne napreduje a týmto modelom sa to jednozna?ne potvrdzuje.

anonymous02.09.2009 - 13:08 Trvalý odkaz

Martin: hmm, na ofic stranke maju v specifikaciach 3.5 mm Nokia AV connector for audio and TV-out.

anonymous02.09.2009 - 13:15 Trvalý odkaz

zemiak: ueeeej a teraz do nich! nema microsdhc, tazky prusvih :-))) (pozrite sa do niektorych diskusii o ajfone ;) )

a teraz vazne: 1. tucna 2. co je to rozlisenie nHD?? 3. 3,5'' jack - to si robia prdel?

anonymous02.09.2009 - 14:10 Trvalý odkaz

Ghill: Prva Nokia s peknym dizajnom IMO

anonymous02.09.2009 - 14:11 Trvalý odkaz

hahaha: aj ked nemam rad nokie...ale tato sa im ozaj podarila :D...velmi peknee :D ale aj tak nebude moja :D

Celá diskusia 340 príspevkov