Nokia N900

RECENZIA smartfónu Dotykový smartfón s OS Maemo, 5 Mpix fotoaparátom s AF, 600 MHz procesorom, HSPA, GPS a Wi-Fi.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia s dotykovým displejom a QWERTY klávesnicou,

OS: Maemo 5,

procesor: ARM Cortex-A8, 600 MHz,

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA,

rozmery: 111 x 60 x 18 mm,

šírka otvoreného prístroja: 83 mm,

hmotnosť: 181 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, dotykový (rezistívny), TFT 16 777 216 farieb, 480 x 800 b., 45 x 71 mm, uhlopriečka 89 mm (3,5''), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix (2584 x 1938 b.), LED blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, záznam videí (848 x 480 b., 25 fps),

pamäť: 32 GB + 1 GB RAM (256 MB + 768 MB virtuálnej pamäte) + microSDHC (do 16 GB),

správy: SMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 10,2 Mbps), HSUPA (do 2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online), Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, A2DP,

ostatné 1: minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor,

ostatné 2: prehliadač dokumentov, GPS, akcelerometer, OpenGL ES 2.0 grafický akcelerátor, TV-Out,

batéria: BL-5J, 1 320 mAh,

výdrž: do 8 h hovoru,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, MMS, FM rádio, wap, Java, rozpoznávanie hudby,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

nefinálna,

Obsah balenia:

telefón, nabíjačka, batéria, stereo slúchadlá, microUSB kábel, CD, dokumenty,

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia N900 je zaujímavý mobil kombinovaný s internetovým tabletom, v ktorom sa po novom stretávame s operačným systémom Maemo. Jeho výhody sú všetkým mobilným fanúšikom už známe, no až teraz sme mohli tento očakávaný kúsok vyskúšať osobne. Nejednalo sa o verziu s finálnym softvérom, preto sme sa museli trochu trápiť s problémami, ktoré vás, ako majiteľov N900-ky, určite nečakajú.

Nokia N900 patrí medzi najvybavenejšie, no menej komfortné mobilné telefóny. Svedčia o tom aj rozmery, ktoré nie sú síce nijako horibilné, no nepatria ani medzi štandard. Hovorím najmä o hrúbke (18 milimetrov) a hmotnosti (181 gramov) prístroja. Preto na mnohých pôsobila Nokia N900 ako mohutný a veľký prístroj. Avšak, po pár chvíľach používania si na zväčšené rozmery ľahko zvyknete.

novej vlajkovej lode Nseries ma prekvapila. Ide o pevný telefón, ktorý je tvorený matnými plastami. Výrobca použil lesklé plasty iba na prednej strane. Tá okrem displeja ukrýva kameru na videohovory a svetelný senzor. V ľavom hornom rohu sa nachádza aj nenápadná LED dióda, ktorá signalizuje rôzne zmeškané udalosti či proces nabíjania. Nakoľko je používanie Nokie N900 obmedzené iba na šírku, budem popisovať jednotlivé prvky tak, ako sa nachádzajú na tele prístroja v polohe na ležato. Začnem pravou stranou. Tá obsahuje jeden z dvojice stereoreproduktorov (druhý sa nachádza na ľavej strane), mechanický posuvník na odomykanie displeja a 3,5 mm jack. V spodnom pravom rohu sa nenápadne skrýva stylus, ktorý občas poslúži na označovanie textu. Ľavá strana obsahuje okrem spomínaného reproduktoru aj microUSB konektor, ktorý slúži nielen na pripojenie k počítaču, ale aj na nabíjanie. Celú zadnú stranu tvorí kryt batérie. Aktívny (podobný ako má Nokia N86) dopĺňa nenápadné logo Nokia Nseries. Vrátim sa ešte k stojančeku. Jeho konštrukcia nie je príliš pevná, no telefón udrží a nepreklopí dokonca ani v otvorenom stave. Zaujímavou je aj vrchná strana, ktorá obsahuje niekoľko tlačidiel a infraport. Okrem spúšte fotoaparátu sa tu nachádza aj vypínacie tlačidlo a dvojica známych tlačidiel na ovládanie hlasitosti. Problémom týchto klávesov je ich riešenie. Pri vysunutom displeji sú totiž ťažšie dosiahnuteľné. Znižuje to najmä komfort používania zoomovacích tlačidiel. Výsuvná časť má pri vysúvaní miernu vôlu. Dôležité však je, že pri úplnom vysunutí sa vo svojej polohe zasekne a drží pevne.

Hardvérová QWERTY

sa Nokii jednoducho vydarila. Jej tlačidlá sú dostatočne veľké a kvalitne spracované, preto je písanie rýchle a pohodlné. Na Nokii N900 sa mi písalo lepšie než na mojej E71-tke. Okrem chvály však musím spomenúť aj nedostatky. Medzi najhlavnejšie patrí absencia slovenských znakov, napriek slovenskej lokalizácií a nastaveniu regionálnych nastavení. Články, e-maily či SMS-ky tak budete musieť písať bez diakritiky, prípadne si budete musieť zadávať dĺžne a mäkčene cez mapu znakov. Ďalším problémom bolo zlé mapovanie znakov. Symboly, ktoré sú na klávesnici, nezodpovedali tým na displeji. Napríklad, šípkou vľavo sa neposunul kurzor vľavo, ale napísala bodka. Tento problém však je na finálnych telefónoch vyriešený. Menší problém som mal spočiatku aj s umiestnením medzerníka, ktorý je podľa môjho vkusu uložený príliš vpravo. Každý, kto používa qwerty klávesnicu, by očakával jeho umiestnenie viac v strede. Tiež mi chýbalo aj nejaké tlačidlo na prednej strane telefónu. Nokii N900 by neuškodilo keby obsahovala hardvérové tlačidlo, ktoré by vracalo o úroveň naspäť, či aktivovalo menu, podobne ako má iPhone či model N97 mini. Okrem tradičnej klávesnice môžete v menu aktivovať aj , ktorá sa zobrazí pri zadávaní textu v zatvorenom režime. Písanie na nej je pohodlné aj vďaka veľkosti jednotlivých tlačidiel.

zaberá takmer celú plochu hornej časti prístroja. Používa rozlíšenie 800 x 480 bodov na tri-a-pol-palcovej uhlopriečke. Tieto parametre oceníte najmä pri prezeraní videa a webu. Viditeľnosť displeja na slnku je dobrá, Nokia s týmto neduhom nikdy nemala vážnejší problém. N900-vka, narozdiel od N97 či N97 mini, neobsahuje žiadne dotykové tlačidlá na príjem či ukončenie hovoru. Budete si musieť poradiť s displejom, ktorý je pri prichádzajúcom hovore odomknutý. Hrozí tak neúmyselné zdvihnutie už vo vrecku či pri vyťahovaní telefónu. Holt, nedostatok tlakového displeja. Nastavenia umožňujú aktivovať automatický zámok displeja, nastaviť dĺžku času podsvietenia či silu jasu.

Maemo je veľmi očakávaným operačným systémom a jeho výmenu za Symbian S60 5th mnohí chvália. Toľko výhod však oproti Symbianu neprináša. Medzi hlavné, ktoré som ako používateľ Symbianu postrehol, sú: väčšia rýchlosť a menšia zaťaženosť systému, krajšie užívateľské prostredie, štyri domáce obrazovky, ktoré si môžete plne prispôsobiť a vydarenejší správca spustených aplikácií. Vrátim sa však k úplnému začiatku, a to aktívnemu pohotovostnému režimu.

Každú zo štyroch domácich obrazoviek si môžete prispôsobiť. Na displej môžete umiestniť zástupcov aplikácií, kontakty, internetové záložky a widgety. Tie sú samozrejme aktívne. Okrem kalendára a hudobného prehrávača si môžete na plochu umiestniť aj jednoduchý Facebook klient, RSS čítačku či navigačnú miniaplikáciu. Posúvanie medzi jednotlivými obrazovkami je možné ťahom prsta. Ikony na ploche sa hýbu pomalšie než pozadie, čo spôsobuje zaujímavý 3D efekt. Na vstup do menu slúži tlačidlo v ľavom hornom rohu displeja. Zaujímavosťou je, že pokiaľ máte spustené aplikácie, skôr než vstúpite do menu, sa po stlačení tlačidla objaví

. Netradičný je aj návrat v menu o úroveň späť. Pokiaľ sa chcete vrátiť vyššie, stačí kliknúť na priestor mimo ikon či softvérových tlačidiel. Maemo je nový systém, ktorý sa na mobilné telefóny dostáva až teraz, a tak nečudo, že sa mnohí s jeho ovládaním budú zoznamovať dlhšie. Menu telefónu si berie inšpiráciu z iPhonu. Nie však grafikou, ale štýlom. Všetky ikony sú totiž rozdelené na dve obrazovky. Operačnému systému chýba akékoľvek prispôsobenie hlavného menu, takže rozloženie ikon nezmeníte. Napriek tomuto netradičnému ovládaniu som si Maemo po chvíli obľúbil a za Symbian by som ho kľudne vymenil. Rýchlosť systému je totiž na výbornej úrovni, odozva displeja presná a rýchla. Škoda len nemožnosti ovládať telefón na výšku jednou rukou.

"Netradičný je aj návrat v menu o úroveň späť. Pokiaľ sa chcete vrátiť vyššie, stačí kliknúť na priestor mimo ikon či softvérových tlačidiel."

Päťmegapixelový fotoaparát v Nokii N900 by som kvalitou prirovnal k tomu, ktorý bol použitý v modeli N95. Svoj názor si nakoniec môžete utvoriť z fotografií v našej galérii. Objektív chráni aktívny kryt. Telefón na jeho otvorenie reaguje rýchlo. Spustenie fotoaparátu je preto pohotové a fotografovať môžete takmer ihneď. Podporovaných je celkovo 5 režimov, a to: automatický, makro, krajina, portrét a akcia. Pri fotografovaní si môžete prispôsobiť vyváženie bielej, expozíciu, citlivosť ISO a veľkosť rozlíšenia. Na tmavé objekty poslúži duálny LED blesk s funkciou redukcie červených očí. Tým sa možnosti fotoaparátu končia. Pri zmene režimu na video sa nastavenia ešte zúžia. Nepochopiteľná je absencia aktivovania blesku pri nakrúcaní širokouhlých VGA videí. Zvuková stopa je unikátne kvalitná, zaberá až 130 kbps. Zhotoveným snímkam a videám môžete pridávať značky (kľúčové slová) a GPS súradnice. Taktiež môžete snímku okamžite odoslať cez Bluetooth, e-mail (pozor, odosiela v plnej veľkosti) či dať zdielať cez Ovi, Flickr alebo Facebook. Galériu nájdete pod položkou Fotografie. Obrázky uložené v pamäti dokáže filtrovať podla zložiek, dátumu a značiek.

"Maemo odosiela fotky e-mailom v plnej veľkosti."

UKÁŽKA VIDEA (súbor 6 MB, MPEG4; obraz: 848 x 480 b., 20 fps, 3087 kbps; zvuk: AAC, 130 kbps; celkovo: 24 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

združuje hudbu, video a internetové rádio. Jeho možnosti nie sú príliš široké. Dokáže roztriediť hudbu podľa albumov, interpretov či žánrov. Samozrejme, nechýba ani podpora playlistov. Pri prehrávaní vidíte zoznam skladieb, obal albumu a ovládacie tlačidlá prehrávača. Možnosti prispôsobenia zvuku sú nulové, Nokii N900 nepochopiteľne chýba ekvalizér. Ak by som to mal porovnávať, hudobný prehrávač vôbec nedosahuje kvalít prehrávača v Symbiane. Nedoriešená je aj poloha 3,5 mm jacku. Pri počúvaní hudby s telefónom vo vrecku je poloha v spodnej stene výhodná, no pri držaní prístroja na šírku pripojené slúchadlá prekážajú. Oceňujem prítomnosť FM transmitera, ktorý dokáže prehrávanú hudbu vysielať na rádiovej frekvencii. Hlasitosť a kvalita stereo reproduktorov je priemerná a ničím nevynikajúca. Pri plnej hlasitosti som postrehol ostré výšky. Kvalita dodávaných slúchadiel je výborná. Po ich pripojení sa zmení aj stupnica hlasitosti, ktorá umožňuje hlasnejšie prehrávanie. Škoda len, že hudobný prehrávač nejde ovládať pri zamknutom displeji.

"Multimediálny prehrávač združuje hudbu, video a internetové rádio, podpora FM rádia chýba."

V ponuke namiesto klasického FM rádia nájdete len internetové. Ponúka niekoľko pripravených záložiek na svetové rádia s možnosťou pridania vlastných. Zoznam rádií nie je ponúknutý, adresu môžete zadať len manuálne. Ani pri internetom rádiu nechýba možnosť vysielať pomocou FM transmitera.

v Nokii N900 je zastúpená aplikáciou Ovi Maps. Ich spúšťanie, ako aj práca s aplikáciou je pomalá. Možnosti navigovania sú známe z verzie pre Symbian. Dokáže zobraziť tri druhy povrchu mapy, a to terén, satelitný či štandardnú mapu. Nočný režim a zobrazovanie budov je možné aktivovať. Vyhľadávanie polohy je pri aktivovanom asistovanom GPS rýchle a bezproblémové.

Vnútorná pamäť telefónu je úctyhodných 32 GB. Rozdelená je na multimediálnu pamäť (27 GB) a pamäť pre aplikácie (2 GB). Doplniť ju môžete pamäťovými kartami microSDHC, ktoré môžu mať kapacitu až 16 GB.

"Celkovo tak môžete mať v jednom zariadení až 48 GB dát."

Telefonovanie a funkcie spojené s tým sú jedným z najväčších problémov novej Nokie N900. Najzákladnejšia funkcia, ktorou je hovor, je miestami nedotiahnutá a má komplikované ovládanie. Ku kontaktom sa dostanete iba cez menu telefónu. Vyhľadávanie funguje posunom prsta alebo postupným zadávaním znakov na qwerty klávesnici. Pomôcť si môžete aj umiestnením najčastejšie používaných kontaktov na pracovnú plochu. Vyhľadávanie kontaktov uľahčuje aj funkcia inteligentného vytáčania na domácej obrazovke. Ak však chcete vytočiť telefónne číslo mimo zoznamu, postup je zbytočne dlhý. Je nutné vojsť do menu, aktivovať telefón, ktorý vám otvorí register hovorov, potvrdiť režim numerickej klávesnice, a až potom zadávať číslo. Viete si predstaviť, že celý tento postup absolvujete viackrát denne? Našťastie existuje aj iný, menej zložitý spôsob. Stačí vysunúť klávesnicu, stlačiť modrú šípku a zadávať číslo priamo z klávesnice. Ocenil by som však prístup k vytáčaniu čísla na jeden či dva dotyky na displeji.

Ďalšou nepochopiteľnou vecou je, že ak si nájdete v registri hovorov neprijatý hovor od čísla z telefónneho zoznamu, aplikácia vám neponúkne možnosť odoslať mu SMS správu. Pričom, na čísla mimo telefónneho zoznamu to bez problémov ide. Pri telefonovaní s Nokiou N900 som narazil na ďalší významný nedostatok. Pri prichádzajúcom hovore sa displej odomkne aby sprístupnil tlačidlá zdvihnúť a odmietnuť hovor. Môže sa tak stať, že vyzváňajúci telefón vo vrecku či taške prepočujete a nechcene sa hovor zdvihne.

Nokia N900 ponúka aj dva základné profily, ktoré si môžete prispôsobiť. Bohužiaľ chýba ich časovanie.

TIP: Chcete uskutočniť konferenčný hovor? V tom prípade odporúčame tento článok.

TIP: Pre bezplatnú online synchronizáciu kontaktov (aj pre Symbian, Windows Mobile) odporúčame Google Sync. Stačí navštíviť m.google.com/sync, resp. vo Windows Mobile zariadení nastaviť synchronizáciu podľa tejto stránky a Symbian zariadení nastaviť synchronizáciu v mobile podľa tejto stránky. Pozor, ako užívateľa vypĺňajte xxx@gmail.com a nie googlemail.com! Prenos kontaktov z jedného zariadenia do druhého (aj s iným OS) uskutočníte ľahko práve podľa tohto návodu vďaka Google Sync.

Textové správy nájdete pod položkou konverzácie. Multimediálne správy nie sú podporované. Správy sa zobrazujú iba vo forme konverzácií. Pri písaní textu môžete využiť hardvérovú aj softvérovú qwerty klávesnicu. Pre spestrenie textu môžete využiť ponuku grafických smajlíkov. Možnosti prispôsobenia správ sú chabé. Umožňujú iba aktivovať doručenky.

"Nokia N900 nepodporuje MMS-ky."

je, narozdiel telefonovania a SMS správ, prepracovaný. Pri tvorbe účtu vyberiete krajinu a telefón vám následne ponúkne služby, ktoré môžete využívať. Stačí už len zadať prihlasovacie údaje a nastavenia prebehnú sami. Pre príklad uvádzam vybrané služby: t-zones, Orange mail, Yahoo, Ovi mail, Gmail, AOL, AIM, Nokia Messaging, Mail for Exchange, apod. Klient prehľadne zobrazuje správy. Prezeranie je rýchle. Škoda, že zadávaním znakov na qwerty klávesnici nefunguje vyhľadávanie v hlavičkách e-mailov. Aplikácia taktiež umožňuje automatické sťahovanie správ, ktoré začína na piatich minútach. Páči sa mi možnosť nastaviť aplikáciu, aby sa pripájala a kontrolovala správy iba cez Wi-Fi. Klient si bezproblémov poradí aj s prílohami. O office dokumenty sa postará aplikácia Docs To Go (30-dňová trial verzia zvládne iba prezeranie), PDF súbory otvoríte zabudovaným PDF Viewerom.

TIP: V smartfónoch Nokia určite vyskúšajte Nokia Messaging v štýle služby BlackBerry.

O prenos dát sa starajú všetky dostupné technológie od GPRS až po HSDPA. Nokia N900 zvláda aj rýchle uploady cez HSUPA, a to až do výšky 2 Mbps. O lokálne spojenie sa postará Bluetooth či microUSB konektor, ktorý slúži aj na nabíjanie telefónu.

patrí medzi tie najlepšie, s akými som sa kedy v mobilnom zariadení stretol. História, záložky či práca s viacerými oknami naraz mu nerobia problémy. Rýchlosť prezerania je výborná. Prekvapila ma podpora flash animácií. Nokia N900 si s menším trhaním dokonca poradila aj s náročnejšou online hrou. Čo nás však skutočne prekvapilo je podpora doplnkov a zásuvných modulov rovnako, ako má prehliadač Mozilla Firefox. Nechýba ani manažér stiahnutých súborov, ktorý dokáže sťahovanie aj pozastaviť. Nokia N900 si bohužiaľ neporadí s wapom.

"Internetový prehliadač patrí medzi tie najlepšie, s akými som sa kedy v mobilnom zariadení stretol."

TIP: Prečítajte si články 3G (UMTS) a HSDPA.

Organizačné funkcie nepatria medzi tie najlepšie. V tomto je operačný systém Maemo porazený Symbianom na plnej čiare. Možnosti budíka sú slabé. Budení môže byť viacero, no prispôsobíte si iba čas budenia a dni opakovania.

využíva celú obrazovku, no je nepochopiteľné, že neostalo miesto na informačnú lištu s aktuálnymi dennými záznamami. Kalendár je prepojený s aktívnym widgetom na domácej obrazovke. Páči sa mi možnosť vytvoriť si viacero vlastných kalendárov a lepšie organizovať pracovný a súkromný čas. V nastaveniach môžete zmeniť tón upozornenia ako aj automatické mazanie alebo schovávanie starších udalostí. Poznámky patria medzi tie prepracovanejšie aplikácie. Text môžete rôzne formátovať, nechýba ani zmena fontu. Možnosti organizéra uzatvára aplikácia na kreslenie a kalkulačka, ktorá si poradí aj s vedeckými funkciami.

"Organizačné funkcie nepatria medzi tie najlepšie."

Okrem pracovných aplikácií nájdete v ponuke aj štyri jednoduché logické hry či aplikáciu ForecaWeather. Nokia N900 Javu nepodporuje, takže si na ďalšie programy a hry budete musieť počkať do otvorenia Ovi Store s Maemo aplikáciami.

Výdrž Nokie N900 s neustále aktívnym online pripojením sa pri testovaní ustálila na jednom (až jeden-a-pol) dni. Pri menšej záťaži batérie mi vydržala aj dva dni. Otázne je, koľko aplikácií naraz budete využívať.

Výhody:

- veľký a kvalitný displej,

- klávesnica,

- rýchly operačný systém,

- až štyri domáce obrazovky s widgetmi,

- FM vysielač,

- 32 GB pamäte,

- prepracovaný e-mailový klient,

- vynikajúci internetový prehliadač,

Nevýhody:

- slabé možnosti personalizácie rôznych aplikácií,

- absencia MMS,

- sťažené funkcie telefonovania,

- pomalé Ovi Maps,

- odomknutý displej počas prichádzajúceho hovoru,

- iba 30-dňová trial verzia Docs To Go,

- absencia wapu,

Orientačná cena: okolo 599 € (18 045,47 Sk)

Záver

Nokia N900 ponúka bohatú funkčnú výbavu o čom svedčí najmä podpora plnej konektivity vrátane HSDPA a HSUPA, zabudovaný GPS modul, 5-megapixelový fotoaparát, grafický akcelerátor či 32 GB internej pamäte. Je to výborný pracovný nástroj, ktorý ponúka to, na čo mnohí dlho čakali. Bohužiaľ však Nokia nedotiahla základné funkcie a do budúceho modelu sa má v čom zlepšovať. Naplniť telefón všetkými možnými funkciami nie je všetko, pokiaľ telefón nezvláda tie najzákladnejšie funkcie. Každopádne ma N900-vka príjemne prekvapila a rýchlo som sa s ňou zžil. Rád sa však vraciam k svojej E71-tke, ktorá ponúka podobnú funkčnú výbavu a komfortné rozmery. Konkurentom novej Nokie N900 je HTC Touch Pro2 či Nokia N97 mini.

Druhý názor

Richard Hombauer: Nokia N900 ma sklamala v detailoch. Žiadne MMS, mesačný náhľad kalendára bez zobrazenia udalostí v označený deň, slabé nastavenia ďalších funkcií... Uvedomujem si však, že sa jedná o začiatok. Konečne Nokia ponúka operačný systém od začiatku písaný pre dotykové displeje. A preto sa už teraz teším na nástupcu N900-ky. Zatiaľ ďalej fandím E72-ke alebo, keď už s dotykovým displejom, N97 mini. Aj keď, k tej mám tiež riadne výhrady.

Odporúčaná téma v diskusnom fóre: Testujeme Nokiu N900

Odporúčaná sekcia v diskusnom fóre: Aparáty s iným OS

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 14.12.2009 - 20:18

joey: MP3 prehravac je uplne na nic nepodoporuje WMA a ani nerozpoznava hudbu, ale inac okrem toho sami velmi paci

anonymous27.08.2009 - 17:38 Trvalý odkaz

ja: ked sa ti nepaci vstavany tak si nainstaluje nejaky iny....ja som tak spravil...

anonymous27.08.2009 - 18:24 Trvalý odkaz

s_m: tak toto chcem :-) S predoslou verziou N800 sa nedalo telefonovat, tak ma celkom rychlo omrzela, ale toto... bozske daco :-)

anonymous27.08.2009 - 19:12 Trvalý odkaz

Hm: Hodte niekto link kde by sa dalo dozvediet viac o tom maeme,pripadne nejaku stranku kde sa daju dokupit aplikacie.Dik

Celá diskusia 194 príspevkov