Samsung Galaxy S6 - šiesta galaxia v tieni edžu

Recenzia 5,1'' QHD androidu so špičkovou výbavou. Zabudnite na pamäťové karty, prím hrá spracovanie, displej, fotoaparát a čítačka prstov.

O dvojici Samsung Galaxy S6 a Galaxy S6 edge sme toho na Fony.sk už napísali mnoho. Začalo to základným info (Galaxy S6 aj Galaxy S6 edge) a pokračovalo prvými postrehmi, v ktorých som pochyboval o výhode S6 edge pred klasickou a o-150-eur-lacnejšou es-šestkou:

Prvé dojmy: Samsung Galaxy S6 edge - 16 dôležitých postrehov (5. 3. 2015)

Potom som pár týždňov používal ako hlavný mobil Samsung Galaxy S6, pretože som si vážne myslel, že príplatok 150 eur za zahnutý displej je úplná kravina, aby som následne zistil, že verzia edge má niečo do seba, a že mi ten krásny dizajn a ostré bočné hrany vlastne chýbajú. Dôkazy nájdete najmä v nasledujúcich videách Na jeden záber:

Videorecenzia Samsungu Galaxy S6

Videorecenzia Samsungu Galaxy S6 edge

Aby sme na Fony.sk zachovali pluralitu názorov, recenziu asi najdrahšieho smartfónu od Samsungu všetkých čias napísal kolega Matúš. Oplatí sa ju prečítať: Samsung Galaxy S6 edge - výstredný za každú cenu.

Po kliknutí na obrázok sa snímka zväčší. Šípkami na klávesnici potom môžete ľahko preskočiť na ďalší.

Dnes preto nebudem písať žiadne romány. Vo videu som povedal všetko dôležité, v recenzii S6 edge je 99 % informácií určených aj potenciálnym majiteľom klasickej es-šestky, takže by to bolo nosenie dreva do hory. Preto berte túto recenziu skôr ako výsledok dlhšieho používania, počas ktorého som mal možnosť sa pohrať aj s S6 edge, aj s LG G4.

Začnem však porovnaním s iOS 8 v mojom iPhone 5S.

Veľmi mi chýbajú kompaktné rozmery, ale trh je neúprosný - chce päťpalcové vlajkové lode, takže mám smolu. Používanie v jednej ruke Samsung Galaxy S6 veľmi neuľahčuje, v tomto je o trochu prívetivejšia verzia EDGE. Navyše, es-šestka už neponúka možnosť zmenšenia obrazu ťahom palca, ako tomu je napríklad na Galaxy Note 4. Veľká škoda. Ťahom prsta z horného rohu do uhlopriečky môžete akurát zmenšiť spustenú aplikáciu do plávajúceho okna. Ale to nie je presne to, čo hľadám.

Oproti iPhonu by bola výhodou podpora pamäťových kariet, ale v skutočnosti som si pohoršil - prechod zo 64-gigového ajfónu na 32 GB Galaxy S6 je pre mňa vlastne krokom späť o rok a pol, kedy som hrdo používal HTC One s 32 GB vstavanou pamäťou. Na ten mobil so 4,7'' Full HD displejom nedám dodnes dopustiť. Škoda toho mizerného fotoaparátu...

LED dióda ma otravuje, ale väčšina používateľov ju istotne ocení. V nastaveniach ju môžete len zapnúť alebo vypnúť. V tomto smere je oveľa ďalej LG G4 s možnosťou priradiť inú farbu LED hoci aj každému kontaktu. Galaxy S6 ponúka pri kontaktoch akurát odlišné zvonenie či oznámenie prijatej SMS.

Odomykacia obrazovka je v piatej generácii Androidu bohatšia o aktívne notifikácie. Vždy tak vidím posledné dve z nich, ťahom prsta sa dostávam k ďalším. Oproti Androidu 4.x, kde som musel stiahnuť hornú lištu, je to krok vpred. Oproti iOS je Android stále pozadu, keďže na iPhone si na odomykacej obrazovke môžem prečítať všetky správy z messengera, hangouts, e-maily, prijaté SMS... Skrátka, na iPhone mám notifikácie v plnom znení pekne chronologicky zoradené, Android je skúpejší a vyžaduje viac klikov a ťahov, aby som sa dozvedel, kto a čo mi práve píše.

Odomykanie odtlačkom prsta funguje špičkovo, lepšie než na iPhone 5S. Toto je obrovský krok vpred oproti Samsungu Galaxy S5.

Pri porovnaní s iOS vyzdvihnem už len jednu vlastnosť imperialistického mobilu s jablkovým logom: spodnú lištu. Už som si tak veľmi navykol na každodenné spúšťanie svietidla a odpočítavania času ťahom palca zo spodnej časti obrazovky, že sa to aj ťažko opisuje. Prosím si niečo podobné aj na Samsungu. Huawei to už pochopil...

Biela farba najlepšie maskuje odtlačky prstov

Spracovanie S6-ky je špičkové. Kombinácia skla a hliníka skutočne funguje. Ale keď sa vám začne odlupovať biela farba z vystupujúceho objektívu v zadnej stene, začnete hromžiť. Podobný pokus s natretím hliníka bielou farbou už skúšal Samsung po obvode Galaxy A7. Tu sa to našťastie týka len malej časti, z ktorej keď odlúpnete farbu hoci aj nechtom, máte pokoj. Musím však dodať, že tak, ako mne sa z objektívu farba nelúpe nikomu (a to poznám takmer desať používateľov S6 edge). Je možné, že najviac náchylná farba bude v tomto smere biela. Tá je, na druhej strane, najodolnejšia voči odtlačkom prstov na zadnej stene.

Rýchle nabíjanie dodávanou nabíjačkou si vyslúžilo môj obdiv. Ani výdrži nemám veľmi čo vyčítať. Samsung sa snažil optimalizovať spotrebu a osobne vidím rozdiel medzi top smartfónmi tejto značky a lacnejšími čínskymi konkurentmi, ktorí musia pre dosiahnutie podobnej výdrže používať silnejšie batérie. Navyše, veľmi často sa v recenziách zabúda na jednu vec. Často si napríklad v aute nabíjam mobil 30 minút. Alebo na pracovnom stole, medzi pracovnými stretnutiami. Občas si zase 15 minút pred odchodom z domu spomeniem, že mám vybitý mobil. Za pol hodiny sa nejakou 1 A nabíjakčou nabije môj iPhone 5S s 1570 mAh batériou na asi 30 %, pričom napríklad LG G4 s 3000 mAh batériou na 16 %. A keďže sa tieto smartfóny neodlišujú len v batérii, ale aj displejoch, vybíjajú sa približne rovnako rýchlo. A práve v takej situácii oceníte skôr menší mobil s menšou batériou. Samsung Galaxy S6 je niekde uprostred. AMOLED displej dokáže krásne šetriť batériu pri zobrazovaní tmavých farieb (používajte radšej tmavé tapety, resp. témy) a celkovo vidím, že vybíjanie es-šestky nie je pri bežnom používaní také drastické ako na iných smartfónoch s veľkými displejmi. Všimol som si tiež jednu vec. Po iPhone je Galaxy S6 prvý mobil, ktorý dokáže reálne pracovať aj s pár percentami batérie, resp., že indikácia stavu batérie je relatívne rovnomerná a pod 5 % sa nemusíte hneď plašiť a k zásuvke utekať, akoby vás naháňal pitbull.

Pokiaľ ide o fotoaparát, všetko podstatné som vyjadril v dvoch článkoch. V prvom (Porovnanie fotoaparátov: LG G4 vs. Samsung Galaxy S6) som ho porovnal s LG G4. Ten jednoznačne vyhráva výsledkami z prednej kamery, v zadnej ide o rovnocenných súperov a ťažko určiť víťaza. Lepšie sa mi však používa Samsung. V druhom článku sme hľadali odpoveď, či fotoaparát vo vlajkovej lodi za sedemsto eur výrazne prekonáva fotoaparát v o-tri-stovky-lacnejšom Samsungu (Porovnanie fotoaparátov: Samsung Galaxy A7 vs. Galaxy S6). Výrazne možno nie, ale v zázname videa, rýchlosti spúšťania, optickej stabilizácii či technickej kvalite záberu (vyváženie bielej, detaily) rozdiel jednoznačne cítiť. Mňa najviac mrzí, že pri použití HDR nemôžem trochu zosveliť, resp. stmaviť záber. Veľakrát by som to ocenil a často preto do rúk radšej chytím iPhone.

ikona

Porovnanie fotoaparátov: Samsung Galaxy S6 vs. S6 edgeJe rozdiel medzi fotoaparátmi dvoch takmer navlas rovnakých smartfónov od Samsungu? Hovorí sa o odlišných snímačoch, ale aká je realita?

Selektívne zaostrovanie, pri ktorom sa vytvorí niekoľko záberov s rôznym zaostrením, funguje výborne už na Galaxy S5, panoráma na výšku aj na ležato tiež. Veľmi sa mi páči rýchlosť spustenia fotoaparátu aj zaostrovanie. Dvojité stlačenie hlavného tlačidla pri zhasnutej obrazovke (aj hocikedy inokedy) kameru okamžite spustí, ja zatiaľ utriem objektív a cvakám záber na okamžite zaostrený objekt. Pri snímkach v dobrých svetelných podmienkach oceňujem aj 16 Mpix snímač s pomerom strán 16:9. Večer už tak veľmi na megapixeloch nezáleží. Celkovo môžem povedať, že fotoaparát v Samsungu Galaxy S6 je najlepší na svete, hoci pár drobností by som v aplikácii zmenil. Ak sa chcete s fotoaparátom hrať, k dispozícii máte manuálny režim. Akurát na nočné zábery s dlhou expozíciou musíte zabudnúť, resp. pohľadať nejakú lepšiu foto aplikáciu.

Ak chcete využiť všetky možnosti záznamu videa (HDR, dodatočná digitálna stabilizácia), musíte sa zmieriť s nižším než UHD či QHD rozlíšením videa. Ja však Full HD záznam špičkovo stabilizovaného videa považujem stále za nadštandard.

FM rádio mi chýba skôr z princípu. Keď mám prejsť z iPhonu na Android, očakávam nejaké benefity. Podporu pamäťových kariet, FM rádia, vodeodolnosť, stereo reproduktory... Tu nemám nič podobné k dispozícii. Môžem si vymeniť klávesnicu za inú, ale to už ponúka aj iOS. Infraport pri výbere nového telefónu asi veľmi nezaváži a fotoaparát iPhonu má tiež svoje výhody, ktoré mi Samsung neponúka (ručná zmena expozície po uzamknutí zaostrenia podržaním prsta na displeji). Výhodou Samsungu je univerzálny microUSB konektor, krajší displej a vo všeobecnosti lepší fotoaparát (rýchle spúšťanie, HDR, 16 Mpix, UHD video, optická stabilizácia...), zábery z ktorého je radosť pozerať priamo na displeji smartfónu. Na tablet v tomto smere ani len nepomyslím.

Komu prekážajú presaturované farby Super AMOLED displeja, ten môže zmeniť režim obrazovky na Základný. Potom je všetko v poriadku a vy nie ste prekvapení, ako nudne tie pestré zábery vyzerajú na obrazovke počítača.

Nový mobil ponúka stiahnutie aplikácie Smart Switch, ktorá prenesie všetky aplikácie a ďalší obsah z vášho starého mobilu. Dokonca spolupracuje aj s iPhonom.

Z bežných funkcií mi už roky vadí zastaraná aplikácia telefón. Keď ju spustím, vidím klávesnicu s inteligentným vyhľadávaním. To si dokonca nedokáže poradiť s niektorými kontaktmi s diakritikou. Ak chcem vidieť posledné hovory, musím kliknúť hore na Denník. Pri rozmeroch es-šestky už musím použiť druhú ruku. Páči sa mi zachovanie vytočenia hovoru ťahom prsta doprava a odoslanie SMS ťahom prsta doľava po danom kontakte. Ale prečo nedokáže Samsung nakombinovať posledné hovory a klávesnicu pre vytáčanie ako to zvládajú ostatní výrobcovia androidov, to nechápem. Inštalujem aplikáciu Exdialer, ktorá všetky tieto problémy vyrieši.

V esemeskách oceňujem vydarenú klávesnicu Samsung. Hoci mám zakúpenú Smart Keyboard Pro, ostávam nakoniec verný tej od Samsungu. Funguje presnejšie, lepšie. Ako vždy, aj tu môžem veľkosť písma v SMS konverzáciách zmeniť tlačidlom hlasitosti.

Nastavenia prešli zoštíhľovacou kúrou podobne, ako viacero iných funkcií. Už si nemôžete vybrať, v akej podobe sa vám nastavenia smartfónu budú zobrazovať. Jednoducho si zvyknite na zoznam a hotovo. Z výkladu Pohyby a gestá si vyberám cukrovinky Čierny princ a Inteligentné upozorňovanie. Keď zodvihnem Galaxy S6 zo stola a mám na ňom neprijatý hovor alebo neprečítanú SMS, zavibruje. V časti Zvuky a oznámenia si zase vyberám Oznámenia z aplikácií, kde môžete zablokovať upozornenia niektorých appiek. V časti Batéria ma oslovil jedine čiernobiely Režim extrémneho šetrenia batérie, ktorý obmedzí funkcie mobilu natoľko, že vám vydrží minimálne dvakrát dlhšie.

Aj po týždňoch používania si neviem zvyknúť na to, že ponuka aplikácií nemôže byť zoradená podľa abecedy. Nechápem, komu v Samsungu toto mohlo prekážať. Ručne si predsa zoraďujem appky na domácej obrazovke, ale v hlavnej ponuke chcem všetko podľa nejakého systému. Ideálne podľa abecedy. No nie? Samsung nás tak chce dotlačiť k maximálnemu využívaniu widgetov na domácej obrazovke a poctivému ručnému upratovaniu aplikácií v hlavnej ponuke.

Horná lišta nie je ničím výnimočná, za zmienku v nej stojí len dvojica funkcií S Finder (fulltextové vyhľadávanie výrazu v kontaktov, kalendári, aplikáciách...) a Rýchlo pripojiť (inšpirácia AirDropom v iOS pre rýchly prenos dát medzi dvomi Samsungami).

A všetko ostatné je vlastne už len o aplikáciách. Oproti iPhonu je horší aj Facebook, aj Instagram, aj YouTube, aj mnohé iné appky, ale dá sa to prežiť. Aj iOS ponúka rôzne obmedzenia. Napríklad upload 50 fotiek na pozadí na Dropbox je na iPhone nereálny, tu si ho užívam. Podobne aj upload videa na YouTube so zhasnutým displejom.

Pred záverom musím ešte pochváliť citlivosť Wi-Fi, ktorá patrí k tým lepším. Prehrievanie mobilu nastáva napríklad pri dlhšom používaní fotoaparátu či GPS navigácie, ale nejde o nič strašné a nijak ma to neobmedzuje. Hry na mobile nehrávam, no počítajte s tým, že tie náročné na grafiku budú mať podobný efekt.

Záver

Je to jednoduché. Hlavný dôvod na prechod z iPhonu 5S je lepší fotoaparát. A platí to aj pre iPhone 6, len už nie v takej miere (bleskové zaostrovanie je k dispozícii aj tam). Druhým je nádherný QHD displej s výbornou čitateľnosťou aj na slnku. Veľmi sa mi páči aj tlačidlo späť a upload súborov na pozadí. Veľmi mi chýba spodná lišta so skratkami a smutno mi je aj za menšími rozmermi. Väčšinu času používam mobil v jednej ruke (maily, sms, hovory...) a nechcem na tom nič meniť. Na es-šetske musím.

Ak váhate, či kúpiť S6 alebo S6 edge, poradím vám jednoznačne kúpiť verziu so zakriveným displejom. Vyzerá nádherne. Obe verzie sú neuveriteľne odolné voči poškodeniam, vody sa však boja ako čert kríža. Uznávam, tých 150 eur je šialený príplatok, ale... Keď ich uvidíte naživo, pochopíte. Na bielej es-šestke nevidno odtlačky prstov, ale zhasnutý displej na nej príliš svieti a ja osobne by som si určite radšej kúpil tmavú verziu. Verím, že tá nemá problém s odlupovaním farby z objektívu. Ak mobil dávate automaticky do puzdra (ja už používam jedno z iPshop.sk), pokojne investujte do klasickej es-šestky.

Pri porovnaní s LG G4 je jediným dovôdom pre uprednostnenie telefónu s kratším názvom jeho cenovka. Ani kožený kryt, vymeniteľná batéria či podpora pamäťových kariet by ma nepresvedčili investovať do LG. Je totiž príliš veľké a tlačidlá má presne tam, kde mi to nevyhovuje. Hlasitosť chcem regulovať tlačidlami naboku, vypínač tiež nehľadám vzadu a virtuálne ovládacie prvky zase zbytočne ukrajujú z displeja. Na papieri to tak nevyzerá, ale v skutočnosti je LG G4 podstatne väčší mobil než Galaxy S6. Samsung vyhráva v spôsobe odblokovania odtlačkom prstov, bezdrôtovým nabíjaním a zázračne rýchlou nabíjačkou v balení.

Ako sme už na Fony.sk či našom YouTube kanáli viackrát povedali, Galaxy S6 neprináša nič úžasné. Je to len konečne poctivo spracovaný Samsung so všetkými bežnými modernými funkciami, perfektným fotoaparátom aj displejom. Neponúka ani odolnosť voči vode, ani vymeniteľnú batériu, ani podporu pamäťových kariet, ani FM rádio, ani stereo reproduktory. Až by sa mohlo zdať, že nielen oproti iPhonu, ale ani oproti androidovým konkurentom nemá čo ponúknuť. Ale potom sa pozriete na predajnosť tejto novinky a pochopíte, že ľudia chcú čo najlepší a hlavne čo najkrajší hardvér, ktorý bude fungovať. Zatiaľ to vyzerá, že osekanie nadstavby TouchWiz, najmodernejší chipset, fotoaparát aj displej prinášajú svoje ovocie. Konečne funkčná čítačka prstov prináša najpohodlnejšie zabezpečenie na svete a tlačidlá pod displejom zase potešia tých, ktorí hľadajú čo najlepšiu ergonómiu používania. Teším sa aj z rýchleho nabíjania a možno si z Ikey zadovážim aj nejakú tú bezdrôtovú nabíjačku. Ale keď už si mám vybrať, hlasujem jednoznačne za verziu edge. Už by mohla konečne zlacnieť...

Diskusia k článku:

rtg 10.06.2015 - 17:46

viem, ze to bolo zamerom, ale skoda ze na tych fotkach nie je dobre vidiet system... inak, je aj nejaka recenzia resp. porovnanie "osekaneho" TouchWizu a toho povodneho?

ondrakomous10.06.2015 - 22:49 Trvalý odkaz

kdybych se mel rozhodovat mezi telefony iphone 6 a samsung S6, tak vezmu samsung, i kdyz apple mam radsi, musim uznat, ze ty novy samsungy jsou paradni, kdyz se podivam na kvalitu toho displaye, fotaku, konstrukce, tak toje proste pecka, staci si stahnout ty fotky v plnym rozlisenim jsou paradni.

Peto10.06.2015 - 23:55 Trvalý odkaz

Spomínaš moje “najoblúbenejšie“ značky. Ja proste nechápem tých ludí, čo si kúpia telefón len kvôli značke. Pretože väčšinou s tým iba machrujú a pritom tie lacné Samsungy sú konc na guvno a za menej by kúpili lepší. Aj keď uznávam, S6 je fakt dobrá...

ondrakomous11.06.2015 - 12:36 Trvalý odkaz

iphone ma dobry system, to uznavam, ale jinak je s6 skoro ve vsech specifikacich lepsi, ono to zaznelo i v tomto clanku, uz jenom kdyz porovnas displaye obou zarizeni, tak s6 ma navrch, myslim si, ze i fotak bude lepsi jak u iphonu a v posledni rade zpracovanim a konstrukci, u te S6 se da opravdu mluvit o premiovym zpracovanim, prece jen iphone 6 na me porad pusobi trosku horsim dojmem, mozna je to tim, ze to je takova skladacka, ze vim, jak se telefon rozebira pres display, treba htc one pocitove hodnotim jeste lip, proste je to jeden kus hmoty, iphone je porad rozdelavaci pres dispay, muze se to zdat jako datail, ale celkem dulezitej pro zakaznika, je podle me dulezity, aby telefon nesel vubec rozebrat, to je dnesni trend, aby se ten mobil nedal servisovat a menil se kus za kus.

Richard Hombauer11.06.2015 - 19:00 Trvalý odkaz

K recenzii doplním tri nedostatky verzie S6 edge, ktoré sa majiteľov S6 netýkajú:
- v koženom puzdre vyzerajú rovnako, nemá zmysel investovať 150 eur navyše
- ak používate fóliu na displej, tak vedzte, že sklenené fólie na S6 edge sú úzke, nepokrývajú celú šírku displeja, a vyzerá to fakt čudne
- okuliare Gear VR (alebo nejaký ich nástupca) budú podľa mňa dostupné len ku rovnému displeju. A kto si takéto okuliare vyskúšal, ten bude ich bude ku QHD displeju chcieť. :)

Celá diskusia 55 príspevkov