10 tipov pre bezpečnú jazdu na elektrickej kolobežke

Jar priniesla teplé počasie, ktoré odštartovalo aj kolobežkovú sezónu. V uliciach miest je oveľa viac kolobežkárov než pred niekoľkými týždňami, a tak nezaškodí pripomenúť si najdôležitejšie pravidlá, ktoré pomôžu predchádzať zbytočným, niekedy aj tragickým, nehodám.

Niektorí máme vlastnú elektrickú kolobežku, ktorú využívame na presun po meste ako alternatívu k autu či MHD, mnohí využívajú zdieľané e-kolobežky. Čím viac kolobežkárov v uliciach, tým je vyššie riziko kolízie. S chodcami, cyklistami, autami, ale obozretnosť treba aj pri nerovnostiach na cestách a výmoloch. 

Ak sa vyberiete na cesty na e-kolobežke, mali by ste ovládať týcho 10 zásad:
1. Aj pre kolobežky na cestách platí zákon o cestnej premávke č 8/2009. Jeho novelizácia priniesla jazdzom na elektrickej kolobežke nové povinnosti. Vo všeobecnosti pre nich platia rovnaké pravidlá ako pre cyklistov. Pravidlo pravej ruky a jazda v triezvom stave je samozrejmosťou.

2. Kolobežka je pre jednu osobu, jazda v dvojici je zakázaná. S výnimkou cyklochodníkov, poľných a lesných ciest a obytnej zóny, sa môžu na elektrickej kolobežke voziť len osoby staršie než 15 rokov. 

3. Pri jazde využívajte pravú stranu cyklocesty alebo chodníka tak, aby ste neohrozili ani neobmedzili chodcov. Nezabúdajte, že po chodníku môžete jazdiť maximálne rýchlosťou chôdze, teda do 5 km za hodinu. Takže žiadne "myšičkovanie" medzi chodcami pri 15 km/h. 

4. Aj na cestách jazdite iba po pravej strane pri krajnici. Ak je dopravnou značkou určená cestička pre osoby na športovom vybavení (kam kolobežky patria), musíte použiť túto cestičku.

5. Na ceste pri krajnici jazdite iba za sebou. Ak idete s druhou osobou, tá musí ísť za vami alebo pred vami, nie vedľa vás. 

6. Prilba nie je zákonom vyžadovaná, ale je rozumné ju pri jazde na cestách používať. Rovnako ako reflexnú vestu. Stále platí pravidlo "byť dobre videný". 

7. Pri zhoršenej viditeľnosti, ako je šero, tma, dážď či hmla nezabúdajte na dobré osvetlenie. Teda biele svetlo vpredu, odrazové svetlo vzadu a prídavné reflexné prvky po bokoch kolobežky a na vašom oblečení. 

8. Podobne ako pri cyklistoch aj pri kolobežkároch platí, že je povolené do 0,5 promile alkoholu v krvi. To platí len pri jazde v zastavanom území obce a na cestičke pre cyklistov. Určite je však bezpečnejšie sa pri zastávke občerstviť nealko nápojom než pivom. 

9. Počas jazdy držte riadidlá pevne dvomi rukami, výnimkou je ukazovanie smeru jazdy. Takisto zabudnite na prevážanie nákladu alebo zvieraťa, napríklad psa. Ten určite viac ocení pešiu prechádzku než jazdu na nestabilnej kolobežke. 

10. Pri jazde sledujte okolie, dávajte pozor na ostatných a jazdite primeranou rýchlosťou. Všímajte si áut, predvídajte a nečakajte, že vám vodič osobného auta dá automaticky prednosť, aj keď na ňu máte na danom mieste zo zákona nárok. 

Rovnako ako prilba a reflexné prvky aj predvídavosť vám môže zachrániť život. Pamätajte, že na elektrickej kolobežke je dovolená maximálne 25 km rýchlosť. Používanie vyššej rýchlosti (zvyčajne po odblokovaní) je hazardovanie so zdravím. Nielen vlastným. Stroje rýchlejšie než 25 km/h sú už zo zákona považované za motocykle.

Na záver pár odporúčaní. Pred jazdou si overte účinnosť brzdy, ak máte doma tlakomer, skontrolujte aj  tlak v pneumatikách, prípadne dofúkajte na želanú hodnotu a pozrite si aj kapacitu batérie. Výborným pomocníkom, ktorého sama využívam, je napríklad Xiaomi Portable Electric Air Compressor 1S. Jazdite plynule, predvídavo spomaľujte uberaním plynu, zbytočne prudko nebrzdite a buďte ohľaduplní.

Naše skúsenosti s jazdou na dnes už staršom modeli e-kolobežky si môžete prečítať v recenzii s názvom Xiaomi Mi Scooter 2 (M365) - kolobežka na každý deň.

Zdroj: tlačová správa Xiaomi

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu